Stadio Olimpico, 2023-02-04 18:00

Roma - Empoli
2 - 0

Roma 2 – 0 Empoli: CL-drömmen lever i högsta grad

Roma 2 – 0 Empoli: CL-drömmen lever i högsta grad

Efter en inledning kantad av hörnkavalkad och Dybala-briljans kunde Roma återigen plocka med sig tre viktiga poäng i jakten på Europaplatserna. Nu väntar, ett på pappret lättare schema och förhoppningsvis är det nu Mourinhos mannar växlar upp.

Efter en mäktig allsång av ”Roma, Roma, Roma” hann publiken knappt sätta sig ned innan firma Paulo Dybala och Roger Ibanez chockstartade genom att nicka in en hörna. 4 minuter senare var det Tammy Abrahams tur, återigen en perfekt slagen hörna av La Joya och Tammy kunde komfortabelt knoppa in 2–0 inför ett livat Stadio Olimpico. Efter hörnkavalkaden satte sig spelet och det mesta handlade om en mittfältskamp där Roma kontrollerade matchbilden effektivt. Ett blekt Empoli skapade i stort sett ingenting, en farlig fast situation och ett hårt pressat skott av Akpa Akpro var det som hotade Rui Patricio men Roma höll undan och gick rättvist in med en 2-0 ledning i paus.

Andra halvlek tar vid där den första slutar. Matic och Cristante fortsätter att vinna mittfältskampen samtidigt som backlinjen agerar stabilt. Empoli försöker och börjar etablera visst tryck på sista tredjedelen men är alltför uddlösa i avslutslägena. Har tidigare tyckt att Romas försvarslinje i ligan har sett bra ut och frågan är om inte konstellationen med Zalewski, Smalling, Mancini och Ibanez tillsammans lyfte det intrycket ytterligare den här matchen.

Egentligen var den andra halvleken en ren transportsträcka och efter 70 minuters spel kändes Mourinho nöjd och började plocka av spelare. Först ut var ett klokt byte på Dybala då Edoardo Bove fick komma in sista 20. En Dybala som masserades rejält i spelartunneln inför andra halvlek fick därmed extra vila vilket är smart i det långa loppet. I 84:e hade il Faraone gjort sitt och fick byta av med Zeki Celik. I 94:e (!) noterar vi Belotti och vår nye spanjor Diego Llorente som fick någon sekund att visa upp sig.

Plus på Tammy Abraham ikväll, arbetade hårt defensivt och såg tidvis spetsig ut i offensiva zoner. Med både Lorenzo Pellegrini och Paulo Dybalas magiska fötter kan våren bli ganska trevlig om engelsmannen börjar pricka formen igen. Att Roma saknat spets i straffområdet är ingen hemlighet och kan Abraham axla rollen igen går vi mot en trevlig vår.

Berg- och dalbanan fortsätter, det är bara att spänna fast sig…

Grazie Roma!
 

Johan Rågfeldt@marioragf2023-02-04 20:30:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?