Olympiastadion, 2021-02-25 21:00

Roma - Braga
3 - 1

Roma - Braga 3 - 1, och vi är vidare till 8-delsfinal i EL

Ett stabilt Roma gjorde processen förhållandevis kort med portugiserna. Precis som i det första mötet så var det Dzeko som satte dit det första målet och då blev uppförsbacken allt för brant för gästerna.

Som vi på förhand visste så hade vi 2 - 0 att gå på sedan det första mötet, men det lämnade inga garantier för att vi skulle gå vidare i dubbelmötet. Vi är inne i en period med mycket matcher och vissa spelare har blivit hårt belastade. Eftersom vi hade Smalling, Kumbulla och Ibanez skadade och Fazio och JJ utanför EL-truppen aviserades för ovanlighetens skull en julgransformation, mycket för att låta främst Spinazzola att få lite välbehövlig vila. Detta var dock endast en illusion, för vi spelade vårt ”vanliga” 3 - 4 - 2 - 1.

Braga startade matchen med tokpress när vi ägde boll runt eller i Pau Lopez straffområde. Inte på något sätt överraskande, vi har likt en katt som fångat en mus nästan provocerat spelat med extremt små marginaler. Likaså i kväll och mot ett starkare motstånd hade vi säkerligen blivit straffade.

I den 9:e minuten fick vi en hörna som Veretout slog och målvakt Sa gjorde ett märkligt ingripande där han med ena handen både försökte plocka ner, men samtidigt också boxa/knuffa bort bollen. Vi utnyttjade inte det och så var den chansen borta. Strax därpå slarvade Christante, som spelade centralt i backlinjen, men Pau Lopez som var vis av erfarenhet, var snabbt uppe ur startblocken och styrde bort den bortamöjligheten. Veretout spelade wingback till höger och således spelade Karsdorp tillsammans med Christante och Mancini i trebackslinjen. Diawara och Villar tog hand om det centrala mittfältet, medan Pedro och El Shaarawy (ElS) låg bakom Dzeko. I ett anfall en stund senare blev Pedro krokad till frispark och Veretout försökte få bollen förbi Bragamuren, men ett huvud styrde den missilen till hörna. På den hörnan sköt Pedro i blocket och rent allmänt för den tittare som bara ville ha lite förströelse var det en helt ok match att titta på. Båda lagen försökte spela fotboll och ville skapa ett konstruktivt spel.

Villar som varit så hyllad under säsongen är inne i en lite tyngre period för tillfället. Hans aviga vändningar likt Pizzaro för 10-talet år sedan behöver slipas på och förbättras, men framför allt inte utövas vid varje tillfälle. Motståndarna har den senaste tiden läst in sig på det och det är en säkerhetsrisk mot starkare lag och skickligare spelare.

Jag tror det var Christante som drog iväg en långboll som hade friställt en djupledslöpande El Shaarawy, men Dzeko klev in och bröstade ner den bollen. Dock fick italienaren bollen i momentet därefter och curlade elegant bollen förbi Sa, men inte bättre än att skottet gick i stolpen. Bollen for ut direkt på foten på målkungen Dzeko, som snyggt placerade in sitt skott via den andra stolpen. Det såg enkelt ut, men allt gick väldigt fort så hatten av för bosniern! Om det var motlut innan för Braga så blev det rejäl uppförsbacke nu. 0 - 3 sammanlagt och det hela var mer eller mindre avgjort redan här. Dock skapade de ett farligt läge efter en halvtimme, men efter lite flipperspel i Romas straffområde avslutades det med en rejäl snedträff som endast sakta rullade någon meter utanför Pau Lopez ena stolpe. En annan farlighet blev det när ElS gjorde en ordentlig indianare när han skulle passa bollen tillbaka till försvaret. En Bragaanfallare löpte framåt och smällde på ett hårt skott under ribban som Pau Lopez snyggt tippade till hörna. Villar hade sedan tur med ett domslut när han i utsatt läge tappade bollen centralt som sista mittfältare. Domaren för övrigt svensk, Ekberg, dömde kanske med neutrala glasögon något till hemmalaget. Visserligen kändes Bragas tränare sammanlagt i dubbelmötet mer som en partisk förälder än en accepterande tränare allá Svennis. Inte så att han betedde sig aggressivt utan mer att han ifrågasatte alla domslut som inte gick i det egna lagets favör.

Under de avslutande minuterna av den första halvleken spelade vi mycket med ett tillslag, vilket gjorde att Bragespelarna mest fick delta i en ”monkey-in-the-middle”-övning. Ett av dessa långa possessions avslutades med ett ribbskott av Pedro efter en snyggt förspel av Bruno Perez och ElS. Spanjoren är dock sammanlagt långt från det spel han satte i gång med i inledningen av säsongen, men han krigar åtminstone på. Dzeko ska också ha beröm för sitt allt mer tydliga engagemang under matcherna allt sedan han blev av med kaptensbindeln.

När hemmaspelarna joggade ut till den andra halvleken fanns inte Villar med och ersättare för honom var Pellegrini. Samma Pellegrini gjorde en ”Veretout”, dvs missade en passning från Pau Lopez och friställde en bortaanfallare. Man undrade om han tagit på sig dykarskor för den mottagningen var inte precis 100 %-ig. När Pellegrini skulle reparera sitt misstag stöp Bragaspelaren som en fura och man befarade en straffspark, men så blev icke fallet. På reprisen syntes det att det inte var straffspark och vi kunde andas ut. Minuter senare gjorde Karsdorp en felpass, men hann tillbaka och satte in en tackling och stal tillbaka bollen. Så klart ville Braga ha straff även vid detta tillfället….

Veretout skulle bli utbytt, men precis innan det satte han ett knä på en Bragaskinka och fick gult kort. Ersättare för fransmannen var Spinazzola och samtidigt klev ElS av mot Carles Perez. Bruno Peres bytte kant och Spinazzola tog således över sin ”ordinarie” vänsterkant. En annan som ca tio minuter senare blev utbytt var Dzeko, bytet var visserligen planerat, men i hans sista aktion signalerade han mot bänken att han fått problem med sin ena ljumske. Vi som spelat fotboll vet att det ofta är ”bad news” och kan leda till flera veckors vila om det vill sig illa. Hur som helst så klev Mayoral in på centerplatsen. Spinazzola bjöd Braga på en sidledspass, men skottförsöket hamnade en bit bredvid hemmamålet. Strax därpå gjorde Karsdorp en snygg brytning när han läste ett uppspel från bortalaget och efter ett spanskt samarbete mellan Pedro och Perez krockade den senare med en bortaback inne i deras straffområde och domare Ekberg pekade direkt på straffpunkten. Den straffen hamnade under kategorin tveksam och viss form av rättvisa skipades när Pellegrini sköt den möjligheten utanför målet efter att ha gjort ett sånt där skutt innan skottet. Jorginho var väl den som började med det, men även han har missat några sådana under denna säsongen. Man kan ju undra varför Pellegrini gjorde på det viset när han tidigare under säsongen varit bombsäker med sina straffar när han använt sig av Perotti-tekniken.

Med kvarten kvar hade bortalaget igen en halvchans när bollen spelades in framför Pau Lopez, men bakom backlinjen. Vi ställde dock om snabbt och Pellegrini revanscherade sig något då han frispelade Perez till vänster inne i Bragas straffområde som på volley hur snyggt som helst placerade in 2 - 0. Mkhitaryan fick spela den sista kvarten när han ersatte Pedro, men kanske han kunde sparats till förmån för någon av våra juniorer som satt med på bänken? Pau Lopez skulle inte få hålla nollan, för efter slarv på mittplan spelades bollen ut på Bragas högerkant och med ytterligare ett inlägg mellan Pau Lopez och backlinjen kunde Christante återigen i en match vara säker och placera in bollen i eget mål. 2 - 1, men absolut ingen fara på taket. Portugiserna skulle behöva göra ytterligare tre mål med 3 ordinarie minuter kvar, omöjligt. I stället stängde Mayoral matchen på tilläggstid när han efter förspel mellan Perez och slutligen Spinazzola som slog ett perfekt inspel längs marken dunkade in bollen utom räckhåll för Sa i bortaburen.

Det var en trevlig torsdagsmatch att kolla på och flera kritiserade spelare gjorde fina insatser, vissa väldigt fina till och med!

Pau Lopez måste ha talat med någon som stärkt honom mentalt, för han visade en pondus som åtminstone inte jag sett röken av tidigare. Fina räddningar och perfekt position runt sitt straffområde under hela matchen.

Karsdorp, som spelade höger innerback, men med någorlunda fria tyglar älgade i båda riktningarna och halvjoggade således inte hemåt, inte ens när det endast återstod någon minut och matchen var körd. Likaså gick han in resolut i situationer där han tidigare under säsongen fegat ur om han kände att han riskerade närkamp.

Carles Perez, gjorde ett fantastiskt bra inhopp, med en fixad straff, ett klassmål och en grym passning till Spinazzola vid förspelet till vårt sista mål. Perez är kanske vår mest ojämna spelare, men i kväll förtjänar han beröm.

Diawara, som verkligen är tillbaka på allvar visade varför vi inte ville sälja honom när vinterfönstret stod öppet. Inget spektakulärt, men mycket säkert positions- och passningsspel. En riktig tillgång, nästan som ett nyförvärv!

Nåja, vi ska nog inte låta tuppkammen växa allt för högt, på söndag kan den åter sloka vid 23-tiden då matchen mot Milan är avgjord.