Roma - Sassuolo
3 - 4

Roma halkar efter topplaceringarna
Romas hemmafacit 2023 med 0 insläppta mål i liga och Europa är över.

Chanserna till klättring i tabellen fortsätter missas efter Roma råkat ut för Sassuolo på spelhumör. Trots förlust ligger fokuset på stundande derby och returmöte i Europa League till veckan.

Lyckoruset blev för stort efter Romas två senaste matcher. Gårdagens förlust tog oss ner på jorden igen efter en match där poängtapp kändes farligt redan på förhand. Faktorerna gällande skador och avstängningar blev i allra högsta grad påverkande. Men hur mycket ska Roma fortsätta vilseleda oss? I den här takten vinner vi igen mot både Sociedad och Lazio men förlorar mot Serie B stormande Sampdoria...

La Partita
Kvaliteten mellan startspelare och breddspelare blev för stor. Däremot behövde inte det bli avgörande, 1-2 till andra halvlek och matchen var fortfarande öppen. Verkligenheten blev en annan.
Tyvärr stod Marash Kumbulla för det största misstaget som i slutändan dödade matchen. Rött kort och straff till Sassuolo på tilläggstid i första halvlek. Berardi 1-3. Oavsett hur hårt han sparkade eller om det var oavsiktligt, MÅSTE mittbacken värdera risken med videodomare övervakande. Kumbulla menade på inför domare Fabbri att Berardi sparkade först. Fortfarande ger det inte rätten att gå rakt in i fällan och decimera Roma till 10 man. Brutalt hjärnsläpp och Berardi utnyttjade situationen med skådespeleri. Inte ens två matcher och Kumbulla har redan skjutit ner sig från en överraskande insats mot Sociedad till största syndabock mot Sassuolo. För dåligt.

Kritiken mot Kumbulla är rättfärdigad, men innan utvisningen spelar laget i sin helhet för dåligt. Främst blottas backlinjen med bortglömd markering (gånger två) på matchvinnaren Lauriente, även Bove tappar bollen vilket leder till Berardis uppvisning på kanten innan målet. Sassuolo får leka och respekterar inte Romas defensiva konsultation för ett öre. De hade tidigare under säsongen klätt av Milan med 2-5 på San Siro. Vid halvtidsvisslan fanns rädslan om något liknande...

Positivt däremot var Romas ändrade attityd till forcering i andra halvlek. Främst tack vare Paulo Dybala som tände på laget med tron om en upphämtning. Dybala kom in med direkt effekt efter ett vackert mål från ingenstans. Zalewski tog initiativ från kanten och hotade. Spinazzola likaså. Spelarna visade frustration som inte rann över, vilket uppskattades. Chansen till kvittering blev tillslut för långt bort, ändå är insatsen i andra halvlek fullt acceptabel. Fjärde målet är absolut inte bra. Lauriente får måtta passningen öppet genom försvaret. Men Roma försökte framåt, trots underläge i resultat, mentalt och antal.

Sammanfattat svider förlusten aningen mer efter senare tids prestationer. Samtidigt är Roma fortfarande kapabla till att förlora matcher, det är en del av den glasklara verkligheten. Missnöje mot Mourinho direkt efter förlust är bara löjligt. Han har väckt liv i denna klubb igen och fortfarande finns möjligheten till ytterligare progress denna säsong. Min åsikt är: Tills den dagen han lämnar, ska stödet alltid finnas där.

Next...
Senaste tiden har varje vecka blivit en ny värdemätare, men denna tar priset. På torsdag väntar Real Sociedad i Baskien. Roma är favorit till avancemang med 2-0 i ryggen. Söndagen har inga gränser. Världens centrum (Rom) kommer sprängas då derbyt väntar. Tveka inte på era vidskepliga måsten, för vid förlust i derbyt och uttåg i Europa är banne mig solen släckt.