Roma-svepet: "70 000 italienare & Conference League sågas"
Roma går för nya poäng mot Venezia ikväll. Innan dess ett svep!

Roma-svepet: "70 000 italienare & Conference League sågas"

Innan kvällens match mot Venezia dunkar vi iväg ett svep. Om 70 000 italienare, Paulo Dybala, sågningar mot Conference League, en stöld av en norrman och en sprillans ny tröja! Med mera, med mera!

Veckans norrman... 
Roma och José Mourinho blev mäkta imponerade av Bodö/Glimts 23-årge anfallare Ola Solbakken. Så pass imponerade att uppgifter nu gör gällande att denne Ola har skrivit på ett femårskontrakt med Roma. Il Romanista skriver att han ska ersätta Carlez Perez men också att det finns ett litet bekymmer. 
 

Klubbarna, som bråkade en hel del i samband med Conference-kvartsfinalen, inte allsär ense om övergången. Den norska klubben kräver en övergångssumma och där är inte Roma ännu. 

Veckans nederländare...
Vem är det inte om Romas egen "Paradise-Ricky K" . Rick Karsdorp har nämligen blivit uppkallad till det nederländska landslaget för första gången på fem år. Karsdorp ska nu spela under van Gaal i matcherna mot Belgien, Wales och Polen i Nations League.

I Roma lär han få än mer förtroende också under nästa säsong.

Veckans tränarduell... 
Här väljer vi att ta sikte mot Romas förre tränare Zdenek Zemans kritik mot Conference League och vad den faktiskt har för tyngd. 
"Att Mourinho leder Roma till finalen i Conference League visar hur låg nivå den turneringen håller. Det är en turnering för dåligt utvecklade fotbollsländer", sa Zeman i Rai Radio 1 i veckan. 
I samma intervju trodde han att Barcelona hoppat av tävlingen, något som dock inte stämde alls och som fått en hel del att gå hårt mot dessa uttalanden.  Mourinho tog det hela med ett leende. 
"Ah, jag vet att jag är en dag sen men innan jag går så vill jag säga grattis på födelsedagen till Mister Zeman. Han fyllde ju år igår". 

Veckans tröja... 
Det är förstås Romas nya hemmatröja som lanserades mitt i veckan ihop med en mäktig film om betydelsen av Roma för oss romanisti. 

Vad supportrarna tyckte om själva tröjan verkar dock vara delat. Enligt klubben själva ska designen blanda neoklassicism och modernitet. Därtill att man har vävt in klubbens gamla logga från 30- och 50-talet i tyget. På ryggen står "Figli di Roma" (Roms söner) som ska symbolisera kopplingen mellan laget och läktarna. Det återstår att se om damlaget kommer att ha samma skrift eller om New Balance tänkt på att Roma har två framgångsrika elitlag... 

Lorenzo Pellegrini i samband med tröjsläppet. 
"Varje detalj i den här tröjan berättar om det obrytbara bandet mellan staden och laget. Det kommer vara oerhört spännande att bära denna tröja nästa säsong". 

Vad tycker ni?!?!
  Själv ger jag den tre pizzaslicear av fem. Den känns lite väl "glammig" men samtidigt så har den ju rätt färger. Ge oss ett par segrar så blir det en fyra! 

Veckans Paulo... 
Dybala! Dybalas kontrakt går ut i sommar och vad som länge verkat ganska säkert, att han skulle gå till Inter, börjar nu vackla. Istället skriver Corriere Dello Sport att Tiago Pinto haft en del konstruktiva möten med Dybalas representanter och att Friedkins är redo att betala den lön som krävs för att sno åt sig Dybala. 
Veckans Roma-finanser... 
Bröderna Friedkins har gjort ett bra övertagande av Roma och fortsätter i jakten på att ta Roma från Borsa Italiana (den italienska börsen). I veckan så gick Friedkins ut med att de tagit över ytterligare .75%. Något som gör att deras ägarandel är 87.75%. Detta motsvarar 6 000 000 nya aktier, värda .43 euro per aktie. 

Veckans italienare... 
Vi har ju en final att se fram emot i vår! Den 25:e maj är det dags och spelplatsen är Tirana. Enligt Kejdi Tomori, det albanska fotbollsförbundets ordförande, väntas hela 70 000 italienare komma till Tirana under finaldagarna. Observera att Arena Kombetare endast tar 22 500 så en hel del blir utan plats. 

Veckans domarsåg...
Vi kan inte heller gå en vecka utan att vi får ta tillfället att lyfta upp lite härliga domarsågar. En hel del kontroversiella beslut, och icke-beslut, fanns att se under matchen mot Fiorentina i måndags och inför kvällens match mot Venezia (säsongens sista hemmamatch) så dök det upp nya frågor om domarnas status. 

Mourinhos kontring: 
"Att ligan stänger av domarna betyder väl att man erkänner att de har gjort fel? Men vem kan ge oss tillbaka våra poäng? Jag är trött på att se domare som blir avstängda efter våra matcher". 

Ikväll väntar Venezia vilket är säsongens sista match på Olimpico för Roma. Vänta er fulla hus men kanske aningen roterat lag. Vi tror på seger. 3-1. Daje! 
 

Erik Winell@ErikWinell2022-05-14 08:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?