Roma-svepet: De Rossi inlagd på sjukhus & rubrikerna efter veckans matcher
Segrarminer efter Ajax-viktorian

Roma-svepet: De Rossi inlagd på sjukhus & rubrikerna efter veckans matcher

Roma-svepet firar ett år, men det görs med trista rubriker kring en av våra största ikoner.

De Rossi inlagd på sjukhus med COVID-19
Vi börjar med nyheter av det dystrare slaget. Roma-legendaren och Italiens nuvarande assisterande tränare, Daniele De Rossi har lags in för observation på Lazzaro Spallanzani-sjukhuset i Rom. Anledningen är att hans COVID-19 symptom har förvärrats och att vår klubblegendar fått svårigheter med andningen. 
 

DDR smittades av COVID-19 under landslagsuppehållet och bland de azurblå var det också Bonucci, Pessina, Verratti, Florenzi, Sirigu, Grifo, Cragno och ytterligare tre i lagledningen som drog på sig en släng COVID-19 under dessa matcher. 

Tillståndet för DDR rapporteras dock vara stabilt och vi kan nog vänta oss att "Il Gladiatore" skrivs ut någon gång nästa vecka.
Oavsett, Forza Daniele! 

Stölden i Amsterdam
Som nog få har missat här så vann Roma med 2-1 borta mot Ajax i det första kvartsfinalmötet i Europa League. En fin straffräddning av Pau Lopez, en klassisk tvål-tavla av Ajax tredje-keeper och därtill en bomb signerad Roger Ibanez la grunden för denna (oväntade) viktoria. 

Var det rättvist? Verkligen inte, om vi ser till statistiken. Den så väl använda expected-goals-terminologin ger oss en ganska tydlig bild. Ajax skulle ha gjort 3.24 mål, Roma, 0.71.
  Men, i slutändan är det ju de bollar som faktiskt rullar in i nät som räknas och med det har Roma nu tagit ett stort kliv mot semifinalerna. 

Hur kommenterades då denna match av de inblandade? 
Fonseca till Sky Sport Italia: "Det var en viktig seger. Speciellt med tanke på alla våra skadeproblem. Ajax är ett bra lag som vi kunde se ikväll men våra grabbar gjorde en stor insats". 

Fonseca tog sig också tid att ryta till lite mot de kritiker och de rubriker som kretsat kring dennes framtid i Roma på sistone. I synnerhet med tanke på de rubriker som funnits om att Fonseca helt tappat omklädningsrummet. 
"Jag är inte italienare så jag förstår inte varför Roma, som är det enda italienska lag kvar i Europa, ska omgärdas av alla dessa lögner. Som det är nu så borde vi alla (här spände han ögonen i den italienska presskåren) stötta det enda italienska laget som är kvar. Den här veckan har det varit sånt kaos som baseras på den här otroliga lögnen. Allting är en lögn. Uppgifterna är helt felaktiga. 

Skademässigt klarade inte Roma heller denna match utan att dra på sig en ny skada. Denna gång var det Leonardo Spinazzola som fick ljumskproblem och lär missa två veckor, därmed vara borta i returen mot Ajax nu på torsdag. 
  Gazettans betyg: 
Lopez: 8 // Mancini: 6 // Cristante: 6,5 // Ibanez 6,5 // Peres: 7 // Diawara: 5,5 // Veretout: 6 // Spinazzola 6,5 // Pedro: 6 // Pellegrini: 7 // Dzeko: 7 // Fonseca: 7,5

Bollkalle-attacken
Vi kan heller inte, inte välja att bortse från attacken på Calafiori. På tilläggstid får Roma ett inkast och Calafiori joggar lugnt bort mot sidlinjen. Tar god tid på sig, ingen idé att stressa vid ledning liksom. Allting normalt för en viktig kvartsfinalmatch, om det inte vore för bollkallen. 

När Calafiori tittar upp mot den holländske bollkallen kommer nämligen en stenhård kastad boll rakt mot bröstet på Calafiori. 
"Jag hann tänka mycket saker där. Som tur är lyckades jag hålla mig hyfsat lugn. I slutändan så kan jag nog ändå förstå bollkallen, att se ett lag maska mot slutet hade också gjort mig irriterad". 
Verkar ändå som det rökts någon slags fredspipa efter den attacken. 
Calafiori fick en ostskiva för attacken, bollkallen ingenting men en hel del retweets. 
  Bakslag för Zaniolo
Nicolo Zaniolo hade siktet inställt på EM. Efter ett bakslag som dök upp under en läkarkontroll hos sin österrikiske superdoktor försvann dock dessa drömmar tämligen abrupt. Nej till EM från doktor Fink och enligt Zaniolos pappa Igor var det en ledsen Nicolo som rehabade dagarna efter detta besked. 

Nu skriver istället Gazettan att Zaniolo kan komma tillbaka till träning med laget kring månadskiftet april-maj. Dock utan några planer på att han ska komma tillbaka till spel den här säsongen.

Det är inte för inte man lider med Nicolo som nu tappat en och en halv säsong av sin karriär. Bara hoppas att han kan komma tillbaka och dominera som han gjort tidigare. Forza Nicolo! 
  Avslagen Bologna-seger
Inte direkt en sprakande söndagsfest på Olimpico, minst sagt. Detta trots att Romas nya amerikanske flört, Big Bad Bryan (Reynolds) skulle göra sin första start. Något som Romas twitterkonto såg ut att tydligt kommunicera mot våra amerikanska romanisti. 

Matchen då? Reservbetonat Roma första 60. Slarvigt i försvaret där det var tydligt att både Mirante & Fazio inte sparkat boll på allvar på ett tag. Mirante missade i kommunikationen ett par gånger och Fazio var Fazio.

Det var dock slarv på andra sidan som fällde avgörandet när Mayoral fick läge att ta sats å springa mot en utrusande (felaktigt) Bologna-målvakt å lägga in bollen i nät. 

Fokus var som sagt på annat håll igår. Något som Mancini bekräftade i intervjun efteråt:
”Vi börjar ta sikte på den matchen imorgon men det är såklart säsongens viktigaste match för oss. Vi är också i en period där matcherna börjar hopa sig kring oss och det är något vi börjar känna av”. 

Skademässigt var det dock glädjande att vi klarade oss utan nya skador tills torsdag! Mot Europa! 

Erik Winell@ErikWinell2021-04-12 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?