Romas mercatokarusell – En lång resa mot deadlinekaos
Till sist, efter både hopp och förtvivlan, blev Chris Smalling klar. Den sista värvningen i Serie A:s mercatofönster.

Romas mercatokarusell – En lång resa mot deadlinekaos

Sjätte oktober, mercatofönstret har stängt och för Romas del har det bjudits på både hopp och förtvivlan. Hur summerar vi månaden som gått?

Ingångsvärdena
Roma kom till sensommarens transferfönster med ett par tydliga mål. En av dessa var det, till en början, självklara permanenta köpet av Chris Smalling som trygg ledare i Romas nykomponerade trebackslinje. Ett annat mål att till sist hitta en Vice-Dzeko. Och ett tredje, minst lika viktigt mål; sälj av spelare som inte bevisat något. Klubbens ekonomiska utrymme var och är begränsat.

I bakgrunden var det rörigt och mycket nytt. Nya ägare i form av Friedkins skulle in och sätta sin prägel på både ledning och spelarmaterialet. Den röriga ledningssituationen, bland annat helt utan sportchef gjorde att undertecknad med många tidigt började oroa sig för om det fanns någon tydlig plan kring sommarens Mercato. Detta kombinerat med allt mer intensiva rykten om att Friedkin sökte ersättare till Fonseca gjorde att planen för vilket lag som skulle ut på Olimpico i höst kändes likt en tät och grå oktoberdimma över Tibern.   

De avbrutna affärerna
Mycket av den här sommaren har kantats av rykten. Rykten som verkar haft viss substans men också flertalet rykten som aldrig nådde kontraktssignering.


Ett av de mer utmärkande sådana är såklart Dzeko-cirkusen. Dzeko var i princip klar för Juventus. Milik närmade sig Roma som ersättare och var även han så gott som klar. När allt skulle slutföras rasade dock allt ihop. Juventus tog in Morata, Roma vägrade betala Miliks lösensumma och Dzeko stannade kvar.

En annan affär som dök upp på slutet och som bara skulle slutföras handlade om Stephan ”Il Faraone” El Sharaawys återkomst till Roma. El Shaarawy, just nu i Shanghai Shenhua sågs som en ypperlig ersättare när både Kluivert och Perotti fick ta avsked av Roma. El Sharaawy tryckte på, Roma tryckte på men klubben hann inte komma överens med Shanghai och på så vis föll allt i stöpet. Tror det var en del Romanisti, och inte minst El Sharaawy själv som fällde ett par tårar över att denna övergångshistoria startade för sent.

Orsaken? Perottis övergång till Fenerbache drog över tiden då kontraktet han skulle signera visade sig vara ett annat än det han trott sig förhandla om. Det löste sig dock till slut, men det gjorde det inte för Il Faraone.
 

En annan affär som såg ut att hamna här, gäller mittbacksgiganten Chris Smalling, där var dock Roma med de sista mercatotimmarna…  

Värvningarna

Chris Smalling från Manchester United
Således blev det till slut en återkomst till den eviga staden för Chris Smalling. 15 miljoner euro uppdelade på fyra årsbetalningar, allt för att rädda Romas ekonomi, + fem miljoner i bonusar. Så slutade till slut denna, en av hela fotbollseuropas längsta övergångshistorier. Något som säger något om kanske både Roma och Manchester Uniteds nuvarande övergångsansvariga. Det krävdes otaliga mellanhänder, det krävdes Smallings frånvaro på Uniteds träningar och det krävdes att Fonseca upprepade att det var just Smalling han ville ha. 
Noterbart: Smalling blev hela Serie A:s allra sista värvning det här fönstret, trodde man kanske inte när förhandlingarna började. 

Överlag är jag positivt inställd. Smalling tryckte själv på för just Roma, han ville inte stanna kvar, han ville inte till något annat Serie A-lag. Roma-hjärtat bultar alltjämt hårt. Dessutom bevisade han i fjol att han kan vara den klippa Roma saknat i backlinjen. Viktig värvning!
  Kostnad: 15 M Euro + 5 M Euro i bonusar


Marash Kumbulla

Den här värvningen är nog den undertecknad känt mig mest positivt överraskad kring. En av Serie A:s hetaste mittbackstalanger som Roma snor åt sig framför både Juventus, Lazio och andra storklubbar i Italien. Har dessutom startat bra i tre-backslinjen och tror defensivt sett att vi har något väldigt fint att bygga på, där blir Kumbulla en viktig hörnsten!

Kostnad: 13.5 M Euro


Borja Mayoral

Kanske säger det något om Romas plats i den världsomspännande fotbollshierarkin när anfallaren på ingång blir Real Madrids tredjeval som de senaste säsongerna huserat på lån i Levante.
Det till trots, Mayoral har U21-landskamper på sin meritlista och är endast 23 år. Att Roma den här sommaren blivit ett alltmer spanskt lag kanske också kan göra att han trivs och passar bättre in i en back-up-roll än vad exempelvis Kalinic gjorde ifjol.
Kostnad: Lån + 15 M euro i köpoption

  Pedro
Sommarens första värvning. Kontraktslöse och välmeriterade offensive mittfältaren/anfallaren Pedro.
I elvan har han klivit rakt in och omgående gjort sig till en viktig del med sitt dynamiska och oftast fartfyllda spel. Tycker mig också se vissa ledaregenskaper vilket jag tror är nog så viktigt i ett ungt Roma.
Kostnad: Gratis
 
Försäljningarna
Friedkin har försökt och sakteliga påbörjat utrensningen av Monchi och Pallottas rekryteringar. Det har märkts i sommar…

Patrick Shick till Bayer Leverkusen
Gjort det helt okej i Tyskland (RB Leipzig) och var ganska tydlig med att han behövde lämna Italien för att lyckas.
Pris: 26.5 M Euro Alessandro Florenzi till PSG
Visserligen på lån men med en köpoption på 9 miljoner euro. Smärtar i Roma-hjärtat att inte denne Rom-grabb kunde få en skjuts in och en plats i Roma igen. Verkar nu som det blir att runda av karriären med ett par Ligue 1-titlar, han har redan gjort ett synnerligen vackert mål.
Pris: Lån med 9 M Euro köpoption

Aleksandar Kolarov till Inter
Frisparkskungen lämnade till sist Roma för Inter, sin tredje italienska klubb med andra ord. Vissa ledaregenskaper försvinner i och med detta men känns på något vis svårt att fortsätta med ytterbacksstrategin när Fonseca fått trebackslinjen att fungera.
Pris: 1.5 M Euro

Alessio Riccardi till Pescara
Riccardi gick till Serie B-klubben Pescara under relativt enkla former. Ett lån med en köpoption men där Roma har rättigheterna för att köpa tillbaka mittfältaren om han skulle flyga i Serie B. Endast 19 år fyllda så visst finns det chans att den klausulen används.

Cengiz Under till Leicester
Den turkiske yttern har fått en mer undanskymd roll i Roma. Med Pedros intåg och med Mkhitaryans permanenta flytt till Roma så har nu Under lämnat åt det motsatta hållet, dvs den engelska högstaligan.
Pris: Lån med köpoption

Justin Kluivert till RB Leipzig
Även här en ytter som fått lämna Fonsecas skepp. Även här en ytter som går på lån. Känns dock inte som tanken är att han ska vända utan som med så många andra lån hoppas nog Roma på att Kluivert går okej och sedan kan säljas vidare, likt Schick.
Pris: Lån


Robin Olsen till Everton

Inte spelat i Roma på oerhört länge. Känns helt rätt med ett lån för att öka attraktionsvärdet på den svenske landslagsmålvakten. Lite förvånad bara att Olsen går till den engelska ligaledaren, ska bli spännande att se om han kan frodas i Ancelottis närvaro.
Pris: Lån

?
Diego Perotti till Fenerbache
Ny ytter som lämnat Roma (säger väl att det vore väldigt fint om El Sharaawy kunde återvänt). Det här är det avtalet som till sist satte käppar i hjulet för Il Faraone, då det drog ut så långt på tiden.
Har gett mycket för Roma och hoppas Perotti kan få en fin fortsättning på karriären i ”Fener”.
Pris: Permanent avtal (oklar transfersumma)

& till sist, fyra lån som jag inte har så mycket att kommentera kring. Samtliga är nog med baktanken att höja värdet på spelarna innan eventuella försäljningar.
Daniel Fuzato till Gil Vicente
Mirko Antonucci till Salernitana
Mert Cetin till Hellas Verona
Devid Bouah till Cosenza

 
Framtiden?
Så var så Roma-truppen spikad för uppstarten av den här säsongen, det är bara cirka nittio dagar kvar till ett nytt mercato-fönster.
Ska jag ge en nutidsprognos handlar mycket om Romas ekonomi, lyckas klubben hitta det där ekonomiska utrymmet att värva på allvar igen?

I så fall är det målvakts- och anfalls-positionen som jag tycker mig se det största behovet att fylla på med. Mirante gör det bra men är ingen Alisson eller Scezny att leda backlinjen. Dzeko kommer nog fortsätta göra mål i år, men sen då? Är verkligen Mayoral den stabile ersättaren vi letat efter?
Känslan är att Roma behöver gå efter ett klassnamn där. Därtill känns kanske inte Santon som att han är rätt man till höger och kan El Shaarawy återvända i januari istället?

En ytterligare viktig faktor är såklart vad som händer med Fonseca. Har klubben bestämt sig för att han får fortsatt förtroende så är det viktigt att portugisen får inflytande över klubbens värvningar. Hur ska vi annars kunna bedöma att han är rätt man att leda laget?
Sen ska det såklart sägas, Zaniolo. Tänk om och när han är tillbaka i fullt slag!

Slutbetyg Mercaton 20/21
Summerar vi allt detta tycker jag ändå att det är ett godkänt fönster. Vi stärkte backlinjen rejält och släppte loss en del spelare med tunga löneposter och som inte bevisat särskilt mycket i gulrött.
Framåt är det mer tveksamt. Zaniolo är borta till februari och där finns en stor lucka att fylla. Nu blir det upp till nuvarande trupp att ta det klivet och se till att offensiven får fart igen. Annars blir det en väldigt lång höst i väntan på januarifönstret.
Gazzettan gav en 6,5 i betyg för Romas transfersommar, är beredd att hålla med. 
Den överhängande frågan och känslan är, vad hade hänt om vi fått klart med Friedkin i mars? Sportchef klar i juli och tydliga värvningsplaner?

Erik W@ErikWinell2020-10-06 18:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?