Stadio Arechi, 2021-08-29 20:45

Salernitana - Roma
0 - 4

Salernitana 0-4 Roma

Roma ställdes på söndagskvällen mot ett extremt lågt stående Salernitana. Efter en trevande första halvlek så kom islossningen i andra halvlek. Abraham i protokollet och stundtals fantastiskt fotboll från Roma. Mourinho-effekten är definitivt här, hoppas för att stanna ett tag.

Redan från första minuten såg man vilken matchbild som skulle utspela sig på Stadio Arechi där det spelades Serie A fotboll för första gången sedan 1999. Roma dominerade bollinnehavet men kom inte till några farliga chanser. Salernitana ville bara överleva till halvtid och kanske få till något hyfsat kontringsläge. Roma kom egentligen inte till något jättefarligt läge under hela första halvleken då Salernitana gjorde det bra att hålla Roma och bollen utanför de farliga områdena. Det var inlägg och hörnor på Abraham som avlöste varandra utan resultat. Även om Mourinho sa efter matchen att han aldrig var orolig så tror jag inte alla Romanisti hemma i soffan höll med. Det syntes att Zaniolo hade behövts den halvleken även om Carles Perez blixtrar till ibland. Han behöver precis som en handfull andra Roma-spelare bli lite mer konsekvent. Det syns att det finns mycket fotboll och en fin teknik i honom men det kommer bara fram två av fem matcher ungefär.

Roma har lite tur att 1-0 kommer så tidigt i andra halvleken. Hade Salernitana klarat av första 15-20 minuterna så hade det kunnat blivit stressigt i andra halvlek. Ett inspel av Vina i straffområdet där Pellegrini har tagit sig in, en fin mottagning och vänsterskott på halvvolley som Belec i Salernitana målet inte kan hålla. Efter Pellegrinis 0-1 mål så kom ketchupeffekten. 0-2 görs av Veretout 4 minuter senare på ett helt fantastiskt sätt. Abraham till Mkhitaryan till Veretout, allt på ett tillslag. Det var just det som saknades i första halvlek och ofta mot Fiorentina förra helgen. Strax efter Romas 0-2 mål får Salernitana sin första och enda farliga målchans i matchen då Bonazzoli får bollen omarkerad i straffområdet och borde göra 1-2 men missar målet. Det tredje och fjärde målet är båda skott utanför straffområdet där Abraham och Pellegrini placerar in bollen i varsitt kryss. 0-4 skrivs resultatet till och Roma går till landslagsuppehåll med full pott. Nu är det bara att be om att Zaniolo kommer tillbaka till Trigoria med 2 hela korsband.

Abraham firar sitt första av förhoppningsvis många mål i Roma-tröjan.

Utropstecken att ta med sig från matchen: När Roma höjde tempot i andra halvlek så såg det stundtals fantastisk bra ut. Visst, motståndet var undermåligt men det syns ändå redan stor skillnad jämfört med förra säsongen. Pellegrini och Veretout verkar ha tagit steget till 2 riktiga toppmittfältare i Serie A, Abraham ser också han oförskämt fin ut. Det är riktigt starkt av Roma att egentligen aldrig släppa in Salernitana i matchen och bara mala på i 90 minuter. Offensiven sitter utan tvekan och med tanke på bredden som finns i truppen så kan vi vinna med 4-0 även om Zaniolo är borta. Om Abraham skulle ha en match där det inte går hans väg så har vi två hungriga anfallare på bänken som kommer vara redo att göra skillnad. Samma sak kan man säger om våra yttermittfältare.

Frågetecken att ta med sig från matchen: Roma har fortfarande inte testats på riktigt defensivt. Det blir bara individuellt försvar för Ibanez och Mancini när vi möter lag som Fiorentina eller Salernitana som skickar upp bollen så fort som möjligt till sin ensamma forward. Denna gång var forwarden inte Vlahovic-klass och då var det mer tacksamt för våra mittbackar när Salernitana skickade upp bollen. Det kollektiva försvarsspelet har inte behövts ännu. Det ser dock lite spännande ut då både Ibanez och Mancini ser ut att ha tagit steg i sin utveckling sedan förra säsongen.

Spelarbetyg 1-10
Rui Patricio - Noll skott på sig, för lite att göra för att betygsättas.
Karsdorp 6 - Bra offensivt, otestad defensivt. Några fina inlägg mot Tammy.
Mancini 6 - Spelade första halvlek som 6:a nästan. Gör det han ska men precis som resten av backlinjen testas han inte defensivt.
Ibanez 5 - Spelar enkelt och testas inte defensivt.
Vina 7 - Outtröttlig på kanten, många fina inlägg och en assist.
Cristante 5 - Spelar enkelt och testar några distansskott. För destruktiv spelartyp för att få höga betyg i en sån här match.
Pellegrini 8 - Många fina djupledslöpningar och fin passningsfot. Matchens lirare med sina två mål.
Veretout 7 - Fyller på fint med sina löpningar, vinner dueller och gör målet i matchens finaste anfall.
Perez 6 - Den enda som utmanar en mot en och lyckades ofta, för lite slutprodukt annars hade betyget varit högre.
Mkhitaryan 6 - Verkar apatisk i första halvlek, höjer sig i andra och gör assist till Veretout.
Abraham 7 - Stångas konstant och vinner många nickdueller, fantastiskt skott på sitt första mål i Roma-tröjan.