Sammanfattning av italienska Europaspelet och lottningen

Sammanfattning av italienska Europaspelet och lottningen

Efter förra årets succé blev årets Champions League en liten besvikelse för de italienska lagen. Trots det står den italienska fotbollen fortfarande upp starkt och har fyra lag kvar i Europa.

Inför denna omgång i alla Europaligor hade Italien sju lag kvar. Idag är det bara fyra lag kvar och tyvärr är noll av dessa lag i Champions League.  Nytt för i år är att de två bästa ligorna får fem platser i Champions League istället för fyra. Där ligger Italien bäst till då det var enda landet som hade vidare alla lag i ett slutspel. Italien leder den sammanfattningen, tvåa ligger Tyskland som har tre lag kvar och trea ligger England som har fem lag. Min gissning är att när säsongen summeras kommer Italien och England ha en extraplats.

Uttåg för alla italienska lag i Champions League

De största favoriterna att gå långt bland de italienska lagen var nog Inter. Atletico Madrid blev dock något för svåra för fjolårets finalister. Inter imponerade i första matchen och vann rättvist med 1-0 på San Siro efter mål av Marko Arnautovic. I returen var Atletico mer dominanta och vann matchen efter straffar, där den ordinarie matchen slutade 2-1. Över två matcher var ändå Atletico något bättre. Det blev en väldigt taktisk match med två lag som hade liknande spelstil men man får imponeras av coach Diego Simeone som alltid lyckas imponera i Europaturneringarna.

För Lazio blev Bayern Munchen alldeles för svåra. Romlaget skakade om tyskarna rejält efter att de vann med 1-0 på Stadio Olimpico. Här kan jag bli lite irriterad över Maurizio Sarris taktik att vara nöjd med 1-0, detta då Bayern spelade med 10 man i lång tid. Troligtvis hade Bayern löst det ändå men möter man de tyska giganterna räcker inte ett mål. Bayern vann rättvist returmötet med 3-0, men jag får ändå ge cred till Lazio som gjorde matchen spännande.

Napoli gjorde en godkänd hemmamatch som slutade 1-1 men det kändes så fort returen startade igång att detta blir tufft. 4-2 gick Barcelona vidare med totalt och jag tycker det aldrig var något snack om vilket lag som var bäst. Det tog 17 minuter innan Barcelona hade gjort två mål mot Napoli på Camp Nou och det blev mest en lång transportsträcka.

Succe i Europa League och Conference League

Milan fick en drömlott i Sparta Prag och vann båda matcherna övertygande, totalt slutade dubbelmötet 7-3. Den mest imponerande insatsen i Europa League stod Roma för som vann med 4-0 hemma mot Brighton. Daniele De Rossi har ändå lyckats helt ok med att efterträda Jose Mourinho. Kul att den gamle Stephan El Shaarawy också har vaknat till. 

Även Atalanta imponerade i svenskmötet mot Sporting Lissabon i Europa League. En som jag tycker har haft lite tufft inledningsvis är Isak Hien men han imponerade verkligen i det avgörande mötet mot Sporting. Första mötet i Portugal slutade 1-1 men i returen var det Hiens match, då han hade Viktor Gyökeres i sin ficka, Atalanta vann tillsist med 2-1. Annars tycker jag Emli Holm är den som imponerar mest bland svenskarna i Serie A just nu.

I Conference League imponerar inte Fiorentina men de har lyckats ta sig vidare till kvartsfinal med två uddamålssegrar. Visserligen var det aldrig nära nu i returen mot Maccabi Haifa men Viola känns ej igen. Omgångens spelare blev Antonin Barak som lite oväntat gjorde mål i båda mötena. Hans läckra vänsterfot i minut 95 i Israel visade sig bli väldigt viktig då Viola sedan kunde spela mer avslappnat på hemmaplan.

Kommentarer om lottningen

Liverpool-Atalanta, wow vilken match det kommer bli. Jag skulle ändå säga det är 70% chans Liverpool då de ser riktigt starka ut men att Atalanta har hemmaplan sista matchen ökar deras chanser. Det ska bli extra kul att se hur Hien och Holm står mot ett såpass starkt motstånd. Jag tror även det passar Atalanta vara underdogs, det är oftast då Gasperinis lag presterar som bäst. Vinnaren här möter vinnaren mellan Marseille-Benfica. Får ändå säga det känns som hög risk för supporterstök i Bergamo.

Milan-Roma blir också en rysare, normalt sätt bör Milan vara favoriter men jag tycker Romas form och trend är klart starkare. Jag säger 55% Milan men det hänger lite på att Rafa Leao ska vara på spelhumör. Vinnaren i denna kvartsfinal möter vinnaren i mötet mellan Bayer Leverkusen-West Ham.

Fiorentina däremot har drömlottning nu i Conference League, i alla fall gå till final. Jag skulle säga det är 85% chans att de slår ut Viktoria Plzen i kvartsfinalen, speciellt när de avslutar hemma. Vinst i semifinalen får de möta något av PAOK-Club Brugge. Jag säger det är totalt 65% chans att Fiorentina spelar final. Favoriter att vinna turneringen håller jag ändå Aston Villa som.

 

Carl MårtenssonTwitter: @Carlm942024-03-15 14:20:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)