Curvans vänskaper
Vänskapen mellan huvudstadsklubbarna i Italien och Grekland växte fram under en basketmatch i Rom.

Curvans vänskaper

Curva Sud är en levande organism där nya grupper föds och splittras och vänskaper med andra ultrasgrupper inleds och avslutas. Det är således svårt att sammanställa alla vänskaper som olika ultrasgrupper i Curva Sud har. Jag har därför försökt avgränsa mig till de vänskaper som enligt mitt sätt att se det har störst relevans. Jag har dock tagit mig friheten att slänga in en liten bubblare på listan, som jag tycker var värd att nämna utifrån svenskkopplingen

Udinese
En vänskap som föddes på 90-talet och grundade sig främst på de gemensamma ärkerivalernas vänskap (Triestina och Lazio). Vänskapen skar sig senare när ultrasgrupper från Udinese och Bologna blev allierade (eftersom Bologna är en av Curva Suds rivaler). 

Vänskapen mellan i friuliani och i bolognesi varade dock inte länge. Och efter att Udinese brutit med Bologan kunde en vänskaplig kontakt återtas mellan i romanisti och i friuliani. På senare år har Fedayn (numera Gruppo Quadraro) väckt liv i den historiska gemellaggion genom deras vänskapsband med Teddy Boys i Udineses Curva Nord.

I Udineses bortamatch mot Roma 23 april 2023 visade de tillresa Udinesesupportrarna upp en mycket fin banderoll (som applåderades av hela Olimpico) för att hedra den ikoniska gruppen i Curva Sud (som lösts upp några månader tidigare efter att Röda Stjärnans ultras i ett bakhåll efter en match på Olimpico mot Empoli attackerat medlemmar i gruppen och tagit deras banderoll).



“Salutiamo con rispetto quello storico muretto” (“Vi hälsar den historiska “banderollytan” med respekt”, där de syftar på den plats där Fedayn-banderollen brukade hänga som nu var tom).

Något år innan på Dacia Arena hade Fedayn visat upp följande banderoll för att visa sin respekt och tacksamhet gentemot i friuliani.


"Nelle avversità ci hai teso la mano. Un saluto all'amico friulano" (I motgång har du gett oss en hjälpande hand. En hälsning till vår friulianska vän)


Palermo
I början av 00-talet inleddes en gemallggio med Palermo och gruppen Warriors som senare splittrades. Romas ultras har dock fortfarande en vänskaplig relation med U.C.S och U.C.N (de två grupperna som föddes ur splittringen av Warriors). De kan bland annat enas kring de gemensamma rivalerna som även de har en gemellaggio (Lazio och Catania). Bilden nedan är från Palermos bortamatch i höstas mot Ternana då Romasupportrar var på plats i bortasektionen.




Sambenedettese
En historisk gemellaggio som måste vara den mest långvariga vänskapen som fortfarande existerar. Kanske just för att de sportsliga verkligheterna sällan konkurrerar. Många är de banderoller som hyllat vänskapen mellan åren och årligen besöker supportrarna varandras matcher. Banderollen nedan är från våren 2016 när Sambenedetteses uppflyttning i seriesystemet uppmärksammas i huvudstaden.

"Välkomna tillbaka till fotbollen som räknas. Vi är stolta över vår vänskap"


Panathinaikos
Det ska ha uppstått “feeling” mellan  Panathinaikos ultras och Romas dito under en basketmatch 2007 när grekerna mötte Lottomatica Roma i den italienska huvudstaden. Grekerna ska ha sjungit ramsor mot Lazio och efter matchen blev det gemensam utgång i Romnatten. Sedan dess har vänskapen bara vuxit sig starkare genom oräkneliga besök i varandras curvor.


Gruppen "ROMA" på plats under ett Atenderby 2019.


Atletico Madrid
En ganska ny vänskap, men ack så stark, mellan främst gruppen “ROMA” och ultrasgrupper till Atleti. Det har varit flera besök vid derbyn både i Rom och Madrid och inför Romas åttondelsfinal i Europa League 2020 mot Sevilla så hade Atleti med en Roma-flagga i sin koreografi i sitt ligamöte mot Sevilla. När spanjorerna mötte Milan i Champions League vevade de en Roma-flagga under hela matchen och även mot Romas huvudstadsrivaler Lazio visade Atleti med all önskvärd tydlighet stolt upp deras vänskap med grupperna i Curva Sud.



BUBBLARE

Hammarby 
Romas tifo är mycket mångfacetterat och består av många små ultrasgrupper som kommer och går över tid utöver vissa historiska grupper som Boys och Gruppo Quadraro (tidigare Fedayn). En av dessa var Tradizione e Distinzione som ska ha haft en nära vänskap med ultrasgrupper från Hammarby.

Gruppen splittrades men de vänskapliga banden med Hammarby ska ha bestått. 

Senaste beviset på det (dock nio år sedan nu) är när Hammarbysupportrarna visade upp banderollen “Curva Sud non si divide” (man delar inte på Curva Sud) i en allsvensk match mot Helsingborg i oktober 2015 som stöd till ultrasgrupperna i Rom som kämpade mot myndigheternas beslut att dela på Curva Sud. 

Jag vet dock inte hur vänskapsbanden är idag men jag tyckte att det var en intressant vänskap att nämna med tanke på svenskkopplingen.

Niclas Ekström2024-02-29 12:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?