Sarri till Roma? - Såhär kan framtiden se ut
Maurizio Sarri - Snart klar för Roma - Vi spekulerade i vad det är för lag som kan tänkas formeras kring säsongen 21/22.

Sarri till Roma? - Såhär kan framtiden se ut

Fonseca bort - Sarri in. Allt tyder på det. Men hur kan framtiden egentligen komma att se ut under den storrökande tränarnestorn från Neapel?

Det har varit en illa dold hemlighet att Fonseca är inne på sina sista matcher med Roma. Förluster, fiaskon och framförallt, håglösa insatser har varvats på rad och frågan är om detta inte är det sämsta och mest passiva Roma vi har sett på mycket, mycket länge. Elvan från igår kväll var inte direkt någon jag kommer att rama in om vi säger så. 

Friedkins vill göra något åt detta, (positivt med aktiva ägare ibland!) och verkar se tränarposten som den optimala byggstenen att börja renoveringen med. Sarri lär få ta över inom kort och lär nog få en del speltid i sommar med att fomera ett nytt lag.
Men, vad innebär egentligen "Sarriball", och hur kan "Sarrismen" te sig i Roma?

Formationen
Först och främst, 4-3-3 är och har nästintill alltid varit Sarris föredragna uppställning sedan tiden i Empoli. En välorganiserad fyrback, en djup/defensiv playmaker framför dessa backar och ett anfallspel som bygger på en tremannatrio med relativt fria roller.

Därmed lär vi lämna 3-4-2-1 á Fonseca illa kvickt. 

Går vi genom vad vi har i truppen idag så ser jag en möjlig 4-3-3-elva något i stil med följande! Obs! En del önsketänkande och parentesnamn innebär ersättaren från bänken. 

? (?) - Spinazzola (Calafiori), Mancini (Kumbulla), Ibanez (Smalling), (Reynolds/Karsdorp) - Veretout (Diawara), Villar (Cristante/Milanese), Pellegrini (?) - Mkhitaryan (El Shaarawy), ? (Mayoral), Zaniolo (Zalewski). 
 
Med andra ord, positioner att fylla finns i det här laget. Samtidigt ska sägas att skadeförbannelsen måste få ett stopp och det basta! Det håller inte att Fonseca aldrig har fått spela med ett så gott som ordinarie lag. Men, men, håller vi oss skadefria ser jag det som att dessa positioner bör toppa mercatons meny när Sarri sitter vid bordet. 

Målvakt - Sarri gillar att spela med målvakter som har kapaciteten att klara en pressande motspelare och dessutom kan använda fötterna. Detta betyder nog Ciao Ciao till både Pau Lopez och Robin Olsen. Om vi ska bedöma ryktena därute så är Udineses Juan Musso ett hett villebråd och sägs kunna vara ett alternativ att ta in. 


Musso i uppvärmning med det argentinska landslaget. 

Högerback: På ena kanten, den vänstra, är det relativt välfyllt. En Spinazzola som håller landslagsklass bara han håller sig hel och en ung och hungrig Riccardo Calafiori bakom med ett stort Roma-hjärta. På den högra är det desto dystrare. Reynolds har, bedömt efter hans skrala instatser hittils, inte bevisat sig ha topp-nivån ännu och Karsdorp har varit bra men kanske inte på den nivån att vi kan peaka klubbens ambitioner med Ricky K. Således bör en ny högerback finnas på agendan. Dock har det inte funnits allt för många rykten för Sarri i hans jakt Romas svar på Hysaj eller Azpiliceuta. Kanske får Ricky K ännu en säsong att dansa? 

Striker: Framåt är det nog, och bör vara, över för Edin Dzeko. Dzeko har lufsat runt på plan särdeles mycket och har inte lågan kvar att prestera för Roma. Vlahovic är ett namn som dykt upp men av allt att döma står Milan och även Real Madrid längre fram här. En naiv förhoppning säger att Andrea Belotti kanske, kanske till sist kan få pennan på ett kontrakt á Roma. Sarri har en erfarenhet av att jobba med sådana mer explosiva målsprutare, kanske är det här Belotti når nästa nivå? 


Belotti får mer än gärna börja bomba in mål även med en gulröd tröja på sig. 

Summerar vi det Mercato-tänket lär minst lika mycket handla om att skeppa iväg spelare. Sätter vi på oss önsketänkar-hattarna så är följande spelare som nog skulle kunna få se sig om efter en ny klubb (mängden av spelare, och deras löner(!) visar hur mycket Roma är i renoveringsbehov): Pedro, Mirante, Lopez, Peres, Fazio, Perez, Dzeko, Santon, Jesus, Fuzato, Pastore, Kluivert, Olsen, 

Fortsätter vi tänka formationsmässigt så lär Zaniolo få en nyckelroll här. Lite likt Insigne och Hazard haft i Sarris tidigare lag lär mycket av anfallen få gå genom en fri vänsterspringare, en position jag kan tänka mig att Zaniolo får ta. Den andra kanten får nog Mkhitaryan fortsätta på och isåfall, med en toppklass-striker känns det ganska säkert. 


Romas bästa(?) spelare, som vart skadad hela den här säsongen, Nicolo Zaniolo måtte hålla sig skadefri nu! 

Centralt mittfält har Sarri haft en balans av både mer defensiva förmågor men även lite mer spelförande sådana. Viktigt med stor lunga och det tror jag att Veretout kan göra bra, tillsammans med Villar och Pellegrini så finns materialet för en välfungerande trio. Här är inte renoveringsbehovet som allra störst.

Spelmässigt då? Vad är "Sarribollen"?
Sarribollen har alltid handlat om ett högt passningstempo och förmågan att spela runt laget. Sarri själv är känd för att vara mycket analytisk och ha koll på detaljer såsom frisparksvarianter, offsidefällor och så vidare. Alltid kul med varianter!

En av de allra viktigaste delarna är att laget kan uppvisa en höjd i spelet där bollen kan spelas upp och ner med banan, detta genom en hel del diamanter och kombinationer. Därigenom också vara blixtsnabba på när lägen uppstår och motståndarna missar i press eller markering. I Napoli skedde detta ofta genom lagets ess, Mertens och Insigne. 

Fortsätter vi så på taktikspåret så är just kombinationer en mycket vanlig formel hos Signore Sarri och detta framkallas än mer genom att Sarri ofta vill locka motståndaren att pressa för att sedan spela sig ur denna press. Sylvasst anfall med motståndare ur position ska därmed bli slutprodukten.  

Det finns också en hög nivå av flexibilitet i Sarris tänk. Med andra ord att spelarna kan skifta positioner för att komma till nya lägen och bryta genom kompakta försvar. Detta användes ofta i Chelsea då laget var ett av de allra starkaste i hela ligan. Taktiksidan "Breaking The Lines" skriver att även om 4-3-3 är Sarris utgångsformation så kan laget många gånger visa upp mer av ett 3-2-5, 3-1-6 eller 2-3-5 baserat på hur motståndarna ser ut. 


Har vi redan ett Sarri-lag i Roma, eller hur mycket behöver spenderas i sommar? 

Var landar vi? 
Vad skulle då Sarris Roma kunna bli? Förutom behovet av att installera askfat i mängder hemma på Trigoria lär det bli ett mer positivt spelande Roma. Mer intensivt. Mer snabba passningar. Mer bollsäkert. 

Får vi upp farten på Zaniolo är min förhoppning att han kommer kunna blomstra stort i en lite mer friare roll ute på en av kanterna. Därtill tror jag mycket på ett tremannamittfält med Veretout, Villar och Pellegrini. Ge oss en topp-striker och en målvakt som klarar av en fotboll så kanske det här Roma kan få luft under vingarna. Hoppet är iallafall störst vid början av en ny epok.

Med det sagt, benvenuto Sarri! Hoppas det här håller längre än Fonseca-bollen! 


Sarri, här i Empoli, klubben där karriären tog fart 

Faktakollen - Maurizio Sarri
Ålder: 62
Född: Neapel
Genomsnittlig tid som tränare i en klubb: 1,18 år 
Tidigare klubbar: Stia, Faellese, Cavriglia; Antella, Valdema, Tegoleto, Sansovino, Sangiovannese, Pescara, Arezzo, Avellino, Hellas Verona, Perugia, Grosseto, Alessandria, Sorrento, Empoli, Napoli, Chelsea, Juventus - Roma? 

Bäst poängsnitt: Juventus 2019-2020 - 2.16 poäng/match
Sämst: Fem matcher i Hellas Verona 2007-2008: 0.2 poäng/match

Titlar: Coppa Italia Serie D (02/03), Europa League 18/19, Serie A 19/20

Utmärkelser: Panchina d´Argento 13/14; Panchina dÓro 15/16, Enso Bearzot Award 2017 och Serie A Coach of the Year 16/17

Noterbart: Sarribollen finns i andra namn. Fransmännen kallar den vertikal tiki-taka och vissa italienare beskriver den som en flytande fotbollstaktik. Oavsett, det ska bli spännande vad "Sarrismen" kan ge för Roma. 

Erik Winell@ErikWinell2021-05-03 17:00:00
Author

Fler artiklar om Roma