2021-01-10 12:30

Roma - Inter

Säsongens viktigaste lunch? - Inför Roma v Inter
Enormt viktiga poäng står på spel när tvåan och trean möts under en regnig Rom-himmel.

Säsongens viktigaste lunch? - Inför Roma v Inter

Efter en förhållandevis lätt start på året är det nu dags för en av Fonsecas allra största akilleshälar, matcher mot topp-6-lagen. Vid en seger öppnas många, många dörrar.

Status Roma
Fonsecas lag kommer till spel efter att ha börjat året med två raka segrar och på det stora hela övertygande insatser. Det ska dock sägas att motståndet nu efter årsskiftet har varit Sampdoria och Crotone, inga lag som är med i den absoluta toppstriden precis. Detta gör att det känns en aning oroväckande när nu Roma ska ta sig an ett riktigt topplag, tabelltvåan Inter. 

Just matcherna mot topplagen har varit något av Fonsecas allra största bekymmer och likt säsongens tidigare matcher mot Atalanta och Napoli har portugisen fått utstå hård kritik för sin coachning och för lagets insatser. 

Skadeläget i Roma ser aningen ljusare ut än sist. Spinazzola kan vara tillbaka, det gäller även Edin Dzeko som endast kunde göra ett par minuter mot Crotone. Min personliga uppfattning är att det är av stor vikt att vi får tillbaka inte minst Spinazzola. Bruno Peres är långt från den nivå som krävs för att kunna stå emot ett Scudetto-jagande Inter.

Summa summarum, gör detta att de spelare som vi har som definitivt diskvalificerade från söndagslunchen är Nicolo Zaniolo (Korsbandsskada), Riccardo Calafiori (Ljumske/Höft) och Pedro (Ljumske/Höft). Därtill även lite osäkert kring Antonio Mirante, räkna in att det blir Pau Lopez som vaktar kassen. Calafiori och Pedro sägs kunna göra comeback i lagom tid till derbyt nästa helg, förutsatt att allt går enligt plan med deras återhämtning. 

Oavsett så lär Fonseca göra sitt allra bästa för att placera bästa möjliga elva på ett dyblött Olimpico-gräs. 

Förväntad elva 
3-4-2-1

Lopez -  Mancini, Smalling, Ibanez - Karsdorp, Veretout, Villar, Spinazzola - Pellegrini, Mkhitaryan - Dzeko


Målkungen Dzeko lär vara tillbaka i elvan, hans målskytte kommer vara nödvändigt för att Roma ska kunna besegra Inter. 

Status Inter
För att få en kompetent inblick i den blåsvarta verksamheten tog Roma-red kontakt med två av Inter-red stjärnor, Konrad Grönlund och Filip Barkman. Här är deras svar på de viktigaste frågorna inför söndagslunchen. 

Som Interisti, hur är er syn på årets Roma?
Roma spelar en underhållande fotboll och det kostar ett par mål ibland. Vi tycker att Paulo Fonseca får ut mycket av sitt material. Truppen är bra, men ihålig enligt vår uppfattning. De kan absolut skapa problem för Inter.

Vad tror ni om matchen?
Vi tror på seger, men att det kommer att bli tufft och det har det varit historiskt. Förlusten mot Sampdoria sved, men Antonio Contes lag viker sig nog inte för en slumpmässig förlust. Nu måste Inter vinna igen, och det vet dem. Det kan nog Roma få känna av. En chans att gå ifrån som ensamma serieledare missades i veckan och Inter lär vara angelägna att göra det bästa man kan mot Roma.

Vem måste Roma akta sig lite extra för?
Romelu Lukaku lär starta, skadan var inte alls så allvarlig som många trodde och han kunde till och med spela en del mot Sampdoria. Han gör mål i mer än varannan match. Men Nicoló Barella är nog Romas stora hot i spelet, han är ruskigt bra i år.

Vem är ni som Inter-supporter mest oroade för?
Henrikh Mkhitaryan står på sju mål och sju assister redan, det är klart att han kan såra Inter med sina bollar.

Förväntad elva, enligt Inter-red. 
3-5-2

Handanovic - Skriniar, de Vrij, Bastoni -  Hakimi, Barella, Gagliardini, Brozovic, Darmian (Young) - Lautaro, Lukaku

Inter tar alltså med sig en förlust från mötet med den alltid så älskvärde Romanistan Claudio Rainieri och hans Sampdoria. En förlust som lär sätta lite extra eld under fötterna på de blåsvarta. Således lär nog Roma få vara redo på fullt blås från första visslan, kan Fonseca klara av detta tror jag att det finns en fin chans till åtminstone en pinne. 


Romelu Lukaku kommer få en nyckelroll under söndagslunchen. 

Avspark 12.30. 
Tips: 2-2 (Det blir målrikt men Roma lyckas få stopp på ett tungt Inter och löser en poäng. Målskyttar: Dzeko x2, Lukaku och Barella. 
Arena: Stadio Olimpico
TV: CMore
Väderlek: 10 grader i luften och vi ser ut att få ett ruggigt romerskt vinterregn. 

Noterbart 1: Det går inte att komma ifrån att Roma nu går mot två löjligt viktiga matcher. Först Inter på söndag, därefter Lazio kommande fredag. Får Roma med sig en del poäng från detta så kan vi få en fin vår. Blir det noll så kan istället all den optimism som hunnit byggas upp vara försvunnen. 

Noterbart 2: Romas senaste viktoria mot Inter kom den 26:e februari 2017 då Radja Nainggolan avgjorde med två mål. Till söndagens match har lagen kryssat i fem raka inbördes möten. Får vi en vinnare nu? 

Erik Winell@ErikWinell2021-01-09 08:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?