2020-02-01 20:45

Sassuolo - Roma
4 - 2

?Sassoulo - Roma 4-2 och vi är nere på jorden igen…

?Sassoulo - Roma 4-2 och vi är nere på jorden igen…

Efter förra veckans grymma derbyinsats var man hoppfull om en fortsatt stark vårsäsong, men den kan vi nog glömma efter lördagskvällens minst sagt urusla insats. Att bli topp-4 kommer inte hända då det finns 4 andra alg som bara öser på framför oss.

Man hann knappt att sätta sig tillrätta i soffan innan man satte Peronin i fel hals. Vi toköppnade med en av världshistoriens högsta presspel. Så klart åkte vi på den ena omställningen efter den andra. Caputo blev frispelad och med en lam skottfint i dåligt läge med vänsterfoten kastade sig Mancini för att täcka ”skott” (inte det bästa försvarsspelet) och anfallaren kunde spela in 1-0 längs marken. Strax därefter sjabblade Christante ut en boll till hörna som Berardi klackade vidare efter inspel och  en hemmaspelare blev helt fri med Pau Lopez. Man skulle kunna säga att vi inte öppnade precis starkt!

Christante fortsatte att göra svaga ingripanden. I ett läge vid offensivt straffområde tog han bollen från Pellegrini, som kanske är aningen mer kreativ, för att göra en indianare De Lux. Efter den påföljande omställningen fick vi tillbaka bollen, men efter nytt naivt passningsspel och bolltapp som följd blev vi upprullade likt ett pojklag och Caputo kunde lägga in 2-0 i tomt mål. Cengiz Ünder lade en hörna bakom och Pellegrini ta en luftpastej på en annan hörna som Consigli tog ner lika enkelt som jag själv plockar ner ett äpple i min trädgård. Nu var Christante igång på många sätt, bland annat med att röja ner motståndare och därmed ett gult kort. Minuten senare var det dags igen efter att Mancini långt nere vid egen hörnflagga chippade upp en boll centralt rakt i gapet på Sassoulomittfältet. Via en skarv kom Djuricic fri och med ett säkert skott mellan benen på Pau Lopez till 3-0 så var matchen mer eller mindre avgjord. Santon hade en svår match och efter en hel del frustration och några fällningar fick han till slut ett gult kort. Ny långboll från Sassoulo höll på att leda fram till 4-0, men med lite tur så klarade vi oss den gången. Santon var ännu en gång nära ett andra gult, men klarade sig den gången, något som Pellegrini inte gjorde. Det var sjukt stirrigt spel och Sassoulo lyckades perfekt med sin taktik att spela många spelare centralt som gjorde att vi inte kunde spela in bollar centralt i djupled och att de dubblerade mot Spinazzola och Ünder när de fick bollen. 

Med Roma vet man aldrig och efter ett byte av Santon mot Bruno Peres (otroligt för ett lag med ambitioner då Peres senast knappt spelat i den brasilianska andradivisionen) undrade man hur detta skulle sluta. Kluivert var kvar trots att han varit totalt osynlig och i ärlighetens namn så kunde Fonseca bytt ut i stort sett vem som helst utom möjligtvis Dzeko som i alla fall försökte. Efter 51 minuter fick vi till kvällens första skott på mål och det säger en hel del. Christante fortsatte att tappa bollar och hela laget fick göra massor av uttröttande hemlöpningar. Nåja, vi fick in 3-1 genom en nick från Dzeko som dessförinnan i samma anfall haft bollen i insidan av Consiglis ena stolpe. I ärlighetens namn skulle målet aldrig godkänts då Smalling tydligt var offside då han nickade ner bollen till Dzeko som prickade stolpen. Vi hade i detta skede av matchen ett skenbart tryck och efter en hörna slog Christante till med ett hårt skott som målvakten räddade och som Dzeko i kamp med en hemmaback drog över från typ 1 meter. Nu var det helt plötsligt vi som spelade långbollar och de blev vägvinnande. Dock tappade vi momentum efter flera ”dumma” gula kort, först ut där var Kluivert och sen Spinazzola. Charles Peres fick göra debut när han bytte av Ünder och Bruno Peres stortå (igen) räddade oss från ytterligare påhälsning. Sassoulo stängde ner Pellegrini som tidigare var varnad och fult trampad och kombinationen det emellan plus att han är romare gjorde honom oförsiktig i ett hemlöp och så var den kvällen över för hans del och vi nere på 10 spelare. Alla som gett upp hoppet där och stängde av tv:n missade situationen när Bruno Peres lade ett inlägg rakt på en hemmaspelares arm och därmed straff i vår favör. Veretout bombade in den mitt i målet, men den glädje blev kortvarig då vi precis därefter tillät Boga att promenera in från vänsterkanten och dra upp bollen i nättaket. Ridå ner!!

Vi satte även in en valpig, men passningsskicklig Villar och det var kanske inte med de bästa förutsättningarna han fick göra debut. Defrel som också kommit in på slutet fick ett friläge som Pau Lopez räddade och Mancini fick så klart ett gult kort för ivriga protester när han inte fick hörna efter att hans nick tagit på en försvarare. Man satt och väntade på nästa röda kort, men det kom lyckligtvis aldrig. 

Summa summarum, så kan man väl lugnt säga att vi inte precis landade på fötterna idag. Dzeko slet rejält idag, men avsaknaden av både Zaniolo och Diawara kändes monumental. För mig är det obegripligt att Christante får agera regissör med två vänsterfötter. De Zerbi’s taktik fungerade i stort sett till 100% under den första halvtimmen då hemmalaget gått upp till 3-0 och hade bud på mer. Vårt vertikala tiki-taka från förra veckan var totalt bortblåst och det var nog en fusion av taktiken från hemmalaget och arrogansen från bortalaget. Men med inställningen ”det-kommer-att-lösa-sig” kan man inte och kommer heller aldrig vinna fotbollsmatcher. Det fick vi ett surt bevis för i kväll och alla bortförklaringar som eventuellt kommer är bara ett försök till alibi som vi alla genomskådar som bluff. Vi var usla i kväll och allt som såg så ljust ut efter flera fina prestationer är nu helt helt beckmörkt. Vi får gräva ner oss och krama våra skämskuddar för att sen ta nya tag.

Forza!

Arne Holmgren2020-02-01 23:49:40
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?