Serie A 21/22: ”Utmärkta insatser blandades med usla”

Serie A 21/22: ”Utmärkta insatser blandades med usla”

Violafansen hade mycket att glädja sig åt. ..eller?

Alexander Johansson på Fiorentinaredaktionen berättar om sin syn på säsongen som gått.

Säsongen slut slut. Hur skulle du vilja betygsätta 2021/22 för ditt lag och varför?
—  3 av 5. Det blev en bergochdalbana för Fiorentina. Utmärkta insatser blandades med usla. Truppen saknade jämnhet och visade prov på stora koncentrationsproblem. Första havleken hemma mot Inter var vår kanske bästa halvlek på många år, men tyvärr tappade vi helt i halvtid, sådan var säsongen. Vi besegrade Atalanta vid samtliga tillfällen, slog Milan och Roma hemma, krossade Napoli borta i cupen med 5-2. Men så förlorar vi stort mot Udinese och Lazio, och nu senast mot Sampdoria. Fiorentina är trea i ligans hemmatabell före avslutningen mot Juventus. I bortatabellen låg Fiorentina 12:a (inför sista omgången) och förlorade med udda-målet mot bland andra storheterna Empoli och Venezia. 

Skulle du kunna peka ut minst tre olika faktorer som gjorde att säsongen blev som den blev?
—  Vi hade (1) Vlahovic, vi förlorade Vlahovic. (2) Mister Italiano inspirerade till stort bollinnehav och många gånger vacker fotboll, men han roterade också för många spelare och gjorde många konstiga uttagningar, hans system blev viktigare än individerna och fingertoppskänslig matchtaktik. Sottil fick få chanser och Calejon för många för att bara ta ett exempel. (3) Ägaren Rocco Commisso ger klubben vissa resurser, men de är inte riktigt tillräckliga för Europa-spel eller högre tabellplacering. 

Ditt starkaste minne under säsongen av ditt lag? 
— Första halvlek mot Inter hemma var underbar. Den säkra segern mot Roma hemma nu på våren var också skön. Men förstahalvleken var något i hästväg, lirar vi så i varje halvlek i framtiden så vinner vi Serie A.

 

Spelarmässigt, vilka har utmärkt sig - både positivt och negativt?
— Vlahovic var ju grym hos oss. Nico Gonzalez är en kanonvärvning, han har farten för att bli en världsspelare. Ikonè och Cabral har utvecklats långsammare än jag hade hoppats. Vi har vårt eviga ytterbacksproblem. Igor,  Milenkovic och Terraciano har blandat och givit. Ibland världsklass, andra gånger, som mot Milan och Salernitana hemma, tunga förluster. 

Säsongen för ligan som helhet. Hur tycker du den varit? 
— Det har varit en fin Serie A-säsong med intensiva matcher, vackra mål och fina sekvenser. Italien ligger lite efter England och Spanien men de är nästan där. Vem som vinner ligan avgörs i sista omgången och då avgörs också vilka som flyttas ned vilket tyder på en öppen och spännande säsong.

Vilka lag har varit den bästa och sämsta överraskningen?
— Det blev en överraskning för mig att Milan vann med tanke på att deras grundspel inte varit särskilt imponerande. Spezia och Empoli har gjort det bra med små resurser och det är intressant att de mindre lagen som satsar verkligen satsar på att göra mål också klarar sig kvar. Juventus underpresterade ytterligare en säsong och jag tycker att ”våra” fem spelare kan flytta hem igen, allt skulle vara förlåtet. Resten är väl ganska väntat. Nu är de traditionella sju systrarna tillbaka i toppen efter Atalantas svaga säsong.

La Curva-redaktionen2022-05-25 12:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)