Serie A 21/22: ”En underbar symbios”

Serie A 21/22: ”En underbar symbios”

Vilken avslutning på säsongen för Roma! Mourinho gjorde det igen.

En segerrusig Erik Winell delger sina siffror för säsongen.

Säsongen slut slut. Hur skulle du vilja betygsätta 2021/22 för ditt lag och varför?
— En fyra (av fem)! Roma har vunnit en titel för första gången på oerhört länge. Det var det José Mourinho kom till Rom för och han har redan klarat det. Sen ska det sägas, jag tror att både Mourinho och Roma siktar högre än Conference League men det är en mycket bra start. Ni som tycker att ECL bara är en struntturnering - Kolla nattens firande från Rom. Det här betyder massor!  I ligan har det gått aningen sämre och vi hamnar efter Lazio, visst. Men jag tror att allt det beror just på att José Mourinho riktat om fokus till ECL och att ta en titel där. Hade vi sumpat det så hade betyget blivit sämre men det gör vi inte och i dag firar vi!  För en femma? Champions League-plats hade varit ett måste.

Skulle du kunna peka ut minst tre olika faktorer som gjorde att säsongen blev som den blev?
— Först. Allt som skedde innan den här säsongen började. Mourinho kom in. Friedkins visade allvar. Allt detta satte lite eld i Roma igen och gav oss ett lag som faktiskt kunde vara med och fajtas med Serie A-toppen ett tag. 
Händelse två, Curvan och Mourinhos symbios. Såhär långt verkar det vara en "match-made-in-heaven" mellan de bägge och jag tror att båda har insett att de behöver varandra. Händelse tre, förlusten mot Bodö/Glimt med 1-6. Jag tror att den förlusten, som satte hela Roma i någon slags skamvrå, kommer visa sig ha gett ett par nyttigheter. Dels blev det tydligt vilka som nog inte hade i Mourinhos Roma att göra. Sen tror jag att den förlusten också vände Mourinhos syn på Conference League. Har vi väl blivit så här pass utskåpade så måste vi visa ALLA att vi är på allvar genom att vinna hela rasket. 

Ditt starkaste minne under säsongen av ditt lag? 
— Titelfirandet i Rom efter ECL-finalen. Magi!
 


Spelarmässigt, vilka har utmärkt sig - både positivt och negativt?
— Ovannämnda Pellegrini har tagit gigantiska steg den här säsongen och visat att under José Mourinho är han en kapten värdig namnet. Missen mot Juventus grämer såklart men annars tycker jag att Rom-grabben Lorenzo Pellegrini gjort det riktigt riktigt bra den här säsongen. Något som vi väntat länge på men som vi också kanske börjat tvivla på ett tag. Så blev det alltså inte. 
I övrigt är såklart Tammy Abraham en succé. Bäste engelsman i Serie A någonsin. Klockren värvning av Roma.
Vill också passa på att nämna Rick Karsdorp som gjort det riktigt bra, lite i skymundan bland målgörarna men oj så viktig. En liten personlig favorit, inte minst för dennes tatueringar. 
Bland ynglingarna och de som kommer att få än mer förtroende nästa säsong är Nicola Zalewski det givna namnet. Vår polske landslagsmittfältare (född i Tivoli utanför Rom) har verkligen visat framfötterna nu på slutet och det ska bli oerhört spännande att se honom starta en säsong som ordinarie i elvan.
Akta er Serie A! Felix Afena-Gyan har såklart också haft en stor roll, men kanske främst under hösten och således aningen bortglömd men jag tror och hoppas att han når tillbaka till sin höga nivå under kommande säsong. 

Negativt? Jordan Veretout har verkligen tappat fart och lär nog skeppas under sommaren. Nicolo Zaniolo har haft det tufft med korsbandsskadorna så det är fullt förståeligt och att det är långt till att dominera i Roma är förståeligt. Men trots det så ville vi nog se mer. Det positiva är väl att han inte lär skeppas till Juventus eller liknande under sommaren och... han avgjorde ECL-finalen. Daje Nico! 

Säsongen för ligan som helhet. Hur tycker du den varit? 
— Riktigt bra! Det här har varit en fin Serie A-säsong och jag tycker att för en liga som helhet är det alltid ett gott betyg att det är ovisst ända in på mållinjen. Förhoppningsvis kan det få intresset för Serie A att lyfta än mer. Något som är viktigt för att på sikt kunna nosa lite på att utmana Premier League-lagens dominans, både i TV-tid och i Europa.
Just gällande ligans rykte utanför Italien har det nog varit en halvdan säsong. Inget lag gick långt i Champions League eller Europa League. Istället står hela Italiens hopp till Roma och dess jakt på Conference League.
Jag tycker att Italien bör kunna leverera åtminstone ett lag till i det absoluta slutskedet av de stora italienska turneringarna. Inte minst för att visa att lagen i Serie A menar allvar. Publikens återkomst har förstås varit magiskt och personligen, utöver Romas matcher, har det varit häftigt att se Milano-derbyna, och Derby Della Lanterna med fullsatta läktare. 

Vilka lag har varit den bästa och sämsta överraskningen?
 Bäst? Milan. Jag tror nog att vi var få som trodde att Zlatans gäng skulle, med den trupp de hade vid början av säsongen, vara med hela vägen in i slutfasen. Därtill att vara stora favoriter att ta hem hela Scudetton inför den sista omgången. Besvikelsen? Genoa. Det var nog dags men jag kommer att sakna Genua-derbyna nästa säsong!

La Curva-redaktionen2022-05-26 16:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)