Serie A check-up : ”Cupframgång bara täckmantel för lagets underprestation”

Serie A check-up : ”Cupframgång bara täckmantel för lagets underprestation”

Vi hör nu vad Torsten Armini har att säga om Fiorentinas säsong så här långt.

Nio matcher kvar - hur tycker du säsongen gått så här långt?
— Det har varit ännu en konstig säsong för oss som håller på Viola. I augusti när mercaton var klar kändes truppen intressant men också väldigt ihålig och med många frågetecken. Men resultaten i början var över all förväntan och drömmen om Champions League-spel blev större och större ju längre hösten led. Det ska dock sägas att resultaten inte speglade matcherna som Fiorentina stod för och redan där anade jag att Fiorentina till slut aldrig skulle blanda sig i striden om topp 4-5.  
Vid årsskiftet låg Fiorentina på en fjärdeplats och där visste vi alla att en riktigt bra ytter i januari hade kunnat göra att Fiorentina skulle kunna vara med i kampen om Champions League. Men så blev det inte och efter det har resultaten visat att spelet är för dåligt och att Fiorentina både saknar spelare men också en tränare som kan ta klubben till nivån man vill vara på. Visst kan ytterligare en final i Conference League strö salt över såren. Men jag ser fortfarande förra och detta årets cuptriumfer som en täckmantel för lagets egentliga underprestation spelmässigt. 
Just nu är både känslan och spelet på planen en besvikelse. Enligt trovärdiga rykten kommer Italiano lämna klubben i sommar och jag tror att det är bäst för alla parter. Italiano får förmodligen ett lag med ännu bättre spelare och Fiorentina får chansen att bygga om med en förhoppningsvis bättre tränare.  
 
Om du skulle ta fram en match eller moment så här långt för att belysa situationen - vad skulle det vara?
— Det finns många exempel från denna säsongen men jag tycker att senaste ligamatchen mot Roma är det perfekta exemplet. Fiorentina dominerar första halvlek och lyckas ta ledningen, men bara med 1-0. Fiorentina kollapsar sedan i andra halvlek och släpper in 1-1. Men på något sätt trots en dålig andra halvlek lyckas Fiorentina ändå göra 2-1 och få en straff. Sen blir det Fiorentina igen under Italiano. Ledarlöst och oförmögna att kontrollera en match, trots att motståndaren inte presterar. För kapten Biraghi missar straffen, Fiorentinas femte miss i rad och lyckas sedan släppa in 2-2 i 94:e minuten. Mer Fiorentina än så kan det inte bli. Eller jo, förlusten borta mot Lecce är kanske ännu värre. När Fiorentina leder i 90 + och släpper in två mål på tilläggstid. Som sagt, många exempel. 
 
Vilken spelare har så här långt gett dig mest gåshud?
— Det är utan tvekan Lucas Martinez-Quarta. Jag trodde verkligen att han var förlorad. I somras höll han på att gå till Real Betis men till slut stannade han kvar. Och vilken utveckling han har haft denna säsongen. Han har gått från en ojämn mittback som hela tiden spelar på gränsen till en riktig ledare i mittförsvaret. Jag är som tryggast när han spelar bredvid Ranieri, det hade jag inte trott för ett år sedan. Han har också visat denna säsongen vilken fantastisk fotbollsspelare han är när han går upp på mittfältet så fort Fiorentina har bollen och är väldigt delaktig i spelet. Han är faktiskt bättre med bollen än många av mittfältarna. Vi kan också lägga till att han gjort 6 mål, inte illa för att vara mittback. 
 
Vem vill du ge en spark i röven så att han skärper sig?
— Om han hade varit kvar hade jag sagt Brekalo. Men det är solklart att jag säger Jonathan Ikone. Han är den typen av spelare som kan göra en bra match och sen är han helt osynlig i de 10 nästkommande. Och det håller inte för en offensiv spelare som honom, som dessutom kostade en hel del pengar. Offensiven har var ett stort problem under säsongen där många av spelarna har underpresterat. Men med tanke på vilka förväntningar som fanns på Ikone i klubben så har han kanske stått för den största underprestationen. Ser ofta helt ointresserad och ostimulerad ut. Som att han inte vill vara på planen. 
 
Vad var målet för säsongen och tror du att tränaren klarar det?
— Målet för säsongen var enligt ledningen att göra det bättre än förra säsongen. Det pratades till och med om att målet var Champions Leauge vid årsskiftet, och det målet kommer Fiorentina definitivt inte klara. Men det finns absolut en chans att Fiorentina gör det resultatmässigt bättre än förra säsongen. En vinst av Conference League är inte omöjligt och därmed skulle säsongen per automatik bli bättre än den förra. Jag skulle dock säga att Fiorentinas spel inte är markant bättre än förra säsongen och jag ser inte Italianos jobb som något revolutionerande även om han lyckas vinna en Conference-titel. Jag är trygg i vad Italianos brister är och att hans tid i Fiorentina är slut, jag hoppas att han kan avsluta tiden med en titel och att vi kan gå vidare. 
 
Klubbens ordförande Barone gick hastigt bort - vad var hans roll och vad betydde han för klubben?
— Joe Barone var en otroligt viktig person i klubben på flera sätt. Han var Commissos högra hand och det högsta hönset som var på plats i Florens. Han styrde allt från diskussioner med politiker om den nya arenan, till övergångar och förhandlingar med andra klubbar. Jag skulle vilja beskriva hans roll som en allt i allo med väldigt mycket makt i klubben, på gott och ont. Det är ingen hemlighet att jag var mycket kritisk till sättet klubben styrdes med en person som Barone som tog sportsliga beslut, utan någon bakgrund från fotbollen. Men vi ska inte heller förringa allt gott han gjorde och att han alltid gjorde det han trodde var bäst för Fiorentina. Det är ingen tvekan om att han slet natt och dag för att göra sitt bästa för klubben och att Commisso litade till hundra procent på honom. Och det är förståeligt för allt man har hört är att han var otroligt lojal och sympatisk person. Men också en stenhård förhandlare som ville göra allt på sitt sätt. Det var en otroligt tragisk bortgång som rört upp känslorna bland spelare, ledare och fans vilket vittnar om hur viktig han var på Viola Park. 
 
Någon ungtupp som lyst upp under säsongen som du tycker vi ska hålla koll på under avslutningen?
— Michael Kayode, vilken otrolig spelare! Jag tror inte det var många som hade hört om denna killen i somras, men oj vad han har tagit oss med storm. Han startade första matchen mot Genoa vilket då var lite av en överraskning, men sedan dess har det aldrig funnits några frågetecken. Dodo finns i laget men jag tycker faktiskt att Kayode är den bästa högerbacken i laget. Han spelar med sån kraft, fart och grinta men också ett otroligt lugn med bollen. Kolla bara på bortamatchen mot Napoli i höstas där han fullständigt stänger ner Kvaratskhelia samtidigt som han också spelar fantastisk fotboll med bollen. En supertalang som kan nå världstoppen. Jag sa i höstas att jag inte är förvånad om vi ser honom i Spallettis EM-trupp och det ser mer och mer lovande ut. 
 
Ligaguldet är i stort sett avgjort - men europaplatserna och bottenstriden lever i högsta grad - vilka klarar sig och vilka tar de åtråvärda CL-platserna?
— Det har varit en otroligt rolig säsong och det kommer bli en fantastisk avslutning i världens finaste liga Serie A. Och jag fullkomligt älskar bottenstriden. 7 lag inom 5 poäng och två av dem ska åka ut, wow! Vilket drama vi kommer få på slutet. Salernitana är ju redan klara att åka ut i princip. Trots trupprensingnen i januari så ser Hellas Verona väldigt stabila ut under Marco Baroni, så jag tror de klarar sig. Udinese har ett för bra lag för att åka ut så de klarar sig också. Cagliari har också någons slags konstig stabilitet så jag tror de klarar sig. Frosinone har helt checkat ut och det beror väl på att hälften av laget är på lån och har gjort sitt för säsongen, de åker ut. Sen tror jag det blir en kamp mellan Empoli, Sassuolo och Lecce om de sista två platserna. Sassuolo har för bra lag för att åka och även om Berardi är borta så tror jag att Ballardini löser det. Jag tror Lecce gjorde ett misstag i att sparka D´ Aversa så därför tror jag att de blir det sista laget som åker. 
 
Champions League- striden är också intressant men tre platser är redan klara för mig. Inter, Milan och Juventus blir topp tre. Jag skriver redan nu av Fiorentina, Lazio och Torino för någon Champions League-plats så därför står det mellan tre lag om två platser, Bologna, Roma och Atalanta. Jag tycker att Bologna under Thiago Motta är så stabila att jag tror att de tar en av platserna. Sedan tror att att Atalanta tar den femte platsen framför Roma. Inte för att jag inte tycker de Rossi gör ett otroligt jobb, men för att jag tror Atalanta har en växel till som de kommer lägga in nu på slutet efter att de åker mot Liverpool i Europa League. Roma har haft sin peak och den fina form de har haft nu kan inte fortsätta i all oändlighet. Vi ska inte heller glömma att Atalanta har haft ett stentufft schema, deras form kommer komma tillbaka när det svåra schemat är avklarat. 
 
Vilket lag har imponerat mest på dig - sett till förutsättningarna?
— Det är ett enkelt svar, Bologna. Otroligt vad klubben har åstadkommit. Men vi måste ge en otrolig cred till Motta. En trupp som egentligen ska ligga högst topp 10 utmanar de största drakarna om Champions League. Mottas lag har allt, spelar en sevärd fotboll med en otrolig förmåga att kontrollera matcher både med och utan bollen. Det kan bara de bästa lagen göra men Motta gör det med ett material för ett mittenlag. Hur han också har utvecklat spelare som Calafiori och Zirkxee till spelare för topplag är otroligt att se. För mig är det solklart att Motta kommer bli en av världens bästa tränare inom en snar framtid. Det ska bli väldigt intressant att se vart han går i sommar, för jag tror tyvärr att han kommer lämna Bologna. 
Ett annat lag som är värt att nämna är också Genoa. Gilardino som inte är så långt in i sin tränargärning har i princip utfört mirakel i klubben. Även där ska det bli kul att se vart han hamnar. 

La Curva-redaktionen2024-03-28 11:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)