Serie A check-up : ”Säsongen har varit en framgångssaga”

Serie A check-up : ”Säsongen har varit en framgångssaga”

Vi avslutar i den röda staden Bologna och med Mikael Mansjö om stadens stolthet.

Nio matcher kvar - hur tycker du säsongen gått så här långt?
Säsongen har varit en framgångssaga i ordets rätta bemärkelse. Kan och vill inte anmärka på en endaste liten sak.

Om du skulle ta fram en match eller moment så här långt för att belysa situationen - vad skulle det vara?
Segern hemma mot Atalanta (1-0) som kom tre dagar efter cupavancemanget borta mot Inter. Den matchen var ett styrkebesked som heter duga och när firandet efter slutsignalen ackompanjerades av en rödblå himmel förstod vi att de berömda stjärnorna äntligen står rätt igen.

Vilken spelare har så här långt gett dig mest gåshud?
Joshua Zirkzee, Bolognas omskrivne anfallare som i sina bästa stunder ser ut som en modern hybrid av Lamberto Zauli och Julio Ricardo Cruz. 2-2-målet i ligamatchen borta mot Inter var så att säga en rasande elegant läckerhet. 

Vem vill du ge en spark i röven så att han skärper sig?
Händelser som den uteblivna straffen mot Juventus och det bortdömda målet mot Monza undviker vi gärna framöver. Så det blir en hälsning till VAR-rummen här helt enkelt.

Vad var målet för säsongen och tror du att tränaren klarar det?
Bologna har redan nu spelat ihop lika många poäng som under den förra säsongen (det som då var ett poängrekord under Joey Saputos ägande). En poäng och vi har ett nytt rekord, men förhoppningsvis blir ligaavslutningen bättre än så. Men det är klart att målen som formulerades inför säsongen redan är uppfyllda.

Någon ungtupp som lyst upp under säsongen som du tycker vi ska hålla koll på under avslutningen?
Javisst, Kristiansen blir bara bättre och bättre och sedan har vi förstås även Fabbian och Calafiori, ovan nämnde Zirkzee samt en allt stabilare Urbanski som ni inte bör missa. 

Otrolig säsong så här långt för klubben - vad har gjort att alla bitar fallit på plats?
Att Saputos tålamod och långsiktighet till slut skulle ge utdelning borde vi kanske ha anat, men att succén skulle bli så total just den här säsongen var det nog få som förutspådde i somras. Jag gissar att Saputos ökade närvaro, Sartoris och Di Vaios transferfönster (fyra genomförda nu), Mottas tränargärning och den talangfulla och intelligenta spelartruppen har skapat en spänstig och ytterst potent framgångscocktail. 

Ligaguldet är i stort sett avgjort - men europaplatserna och bottenstriden lever i högsta grad - vilka klarar sig och vilka tar de åtråvärda CL-platserna?
Inter, Milan, Juventus, Bologna och Roma löser CL. Bottenstriden är stentuff och det är väl hela sju lag som slåss om att undvika plats 18 och 19. Vågar inte gissa hur det slutar, men Frosinone, Sassuolo och Cagliari kommer nog att behöva slita lite extra för att  inte ramla ned i Serie B. 

Vilket lag har imponerat mest på dig - sett till förutsättningarna?
Bologna är förstås överst på min lista här, men annars tycker jag även att Genoa gör en ganska bra säsong sett till klubbens förutsättningar

La Curva-redaktionen2024-03-29 16:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)