Serie A check-up : ”Offensiven har varit akilleshälen”

Serie A check-up : ”Offensiven har varit akilleshälen”

Mästarna Napolis säsong så här långt ska kortanalyseras av Fredrik Kreüger.


Nio matcher kvar - hur tycker du säsongen gått så här långt?
— Det har gått klart sämre än förväntat. Jag var helt säker på en svagare säsong än i fjol, med baksmälla och mättnad. Men jag trodde trots allt på topp-fyra och en räddad ny CL-plats. Året har varit klart sämre med svaga insatser på plan och lite av en känsla av "hur kunde det bli så här".

Om du skulle ta fram en match eller moment så här långt för att belysa situationen - vad skulle det vara?
— Det kunde vara situationer eller hela matcher från hösten hemma på Maradona - Lazio, Fiorentina, Empoli där man gör så svaga insatser och dessutom förlorar. Att falla hemma i flera matcher, där kändes det verkligen som tydliga tecken på var säsongen skulle hamna. Napoli kom aldrig ur det, vare sig med Garcia eller Mazzarri.

Vilken spelare har så här långt gett dig mest gåshud?
— Ingen spelare har givit mig gåshud på ett positivt sätt.

Vem vill du ge en spark i röven så att han skärper sig?
— Kvara har precis vaknat och han hade behövt bli abrupt väckt tidigare. Dock tror jag han har behov av att Osimhen tar mycket uppmärksamhet, när nigerianen är borta (vilket han återigen har varit denna säsong) kan motståndarna både dubbla och trippla mot georgiern. Annars tycker jag Raspadori har varit svag och inte lyckats alls trots ganska mycket speltid. Napolis offensiv har varit säsongens främsta akilleshäl.

Vad var målet för säsongen och tror du att tränaren klarar det?
— Målet var en ny CL-plats och det tror jag inte går. Även om det blir fem platser. Trots att Calzona har vänt skutan så kommer fortfarande kryssen och nu är det troligtvis för sent. Napoli skulle säkert behöva vinna sju av de sista nio, vinna dels de "enkla" matcherna samt besegra minst två av CL-konkurrenterna i Bologna, Roma och nu närmast Atalanta. Även om Napoli nu ser bättre ut finns inget som talar för en sådan typ av streak.

Någon ungtupp som lyst upp under säsongen som du tycker vi ska hålla koll på under avslutningen?
— Nej, som vanligt finns ingen ung och lovande.

Presidenten har varit på sitt sedvanliga ilskna sätt. Sparkat två tränare och tagit in en som redan har annat uppdrag. Hur ser du på allt det här?
— I mina ögon var säsongen dömd på förhand att bli klart sämre än i fjol. Jag säger att årets misslyckande kan skyllas på Scudetton 70% (Napoli för ovana vinnare=baksmälla och given negativ reaktion), 5 % Spalletti (som lite svagt lämnar) och ADL 25% som tar fel beslut under sommaren och längs med säsongen. Det blir fel i tränarfrågan, det blir fel med sportchefen och det blir fel med truppstrategin. Självklart skulle klubben ha släppt några spelare och lyft in ny klass för startelvan. ADL kunde ha sockrat en deal för Spalletti, han kunde ha sålt en stjärna (kanske Kvaratskhelia) och värvat nytt. 

Nu så här mot slutet har ADL tappat det med arga utspel och han är nog mest besviken på uteblivna pengar för CL i år och kanske kommande säsong. Kanske finns en besvikelse över det egna arbetet (ifall han besitter någon självinsikt).

Ligaguldet är i stort sett avgjort - men europaplatserna och bottenstriden lever i högsta grad - vilka klarar sig och vilka tar de åtråvärda CL-platserna?
— Jag tror de tre längst ner åker ur. CL-striden blir hård om femteplatsen. Jag tror Atalanta tar den pga att Napoli fortfarande blandar och ger samt är för långt bakom och att Roma snart tappar lite fart. Förmodligen är Bologna klara om inte klubben skulle gripas av nervositet pga en ovan tabellsituation.

Vilket lag har imponerat mest på dig - sett till förutsättningarna?
— Det är Bologna som står ut tycker jag.

La Curva-redaktionen2024-03-28 16:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)