Skildring från ett derby

Skildring från ett derby

Bussen börjar närma sig Stadio Olimpico. Full med romanisti. Alltifrån barnfamiljer till gamla ultrasrävar i Boyströjor. Bomberna ekar. Helikoptrarna cirkulerar. Krutrök i luften. Det är derbydags i Rom.


25 grader och sol. En kall peroni och en porchetta-macka i handen. Rom är inte bara fotboll och historia, det är även Italiens bästa kök. Matos, tobak och cannabis blandas i luften på Piazza Mancini. Folk dricker, röker och äter. Skrattar, kramas och pussar varandra på kinderna. Det är glädje, kärlek och gemenskap i luften. Det är folket som är och gör AS Roma till något större. Något som varar längre än 90 minuter fotboll.

Massorna börjar röra sig bort mot Olimpico. Bengalröken färger luften röd, bomberna fortsätter explodera. Efter flera säkerhetsspärrar återstår bara promenaden längs Tribuna Monte Mario.

“Ohhh Siete Napoli, Siete Napoli, Siete Napoli, Siete Napoli!” hörs inifrån stadion. 

Olimpico är fylld till bredden. Tribuna Tevere hyllar klubblegenden Agostino Di Bartolomei som skulle ha fyllt 69 år. Sud väntar som vanligt med sin koreografi. Men efter signalen så bjuder curvan på en av de mäktigaste koreografierna genom tiderna. Ett mosaik-tifo med den romerska vargen på ena sidan och ASR på den andra: "Sei tu l'unica mia sposa, sei tu l'unico mio amore" (Du är mitt enda äktenskap, du är min enda kärlek), står det på banderollen längst ner i curvan.

Spelarna på planen lever upp till betydelsen av derbyt. De kämpar, glidtacklar och vinner dueller. Mancini, självklart är det han, vicekaptenen som är grinta personifierad slänger orädd fram skallen i slutet på första halvlek. Olimpico exploderar i ett glädjerus.

Det börjar glesna på bänkraderna. Till sist är jag ensam kvar på min sektion. Njuter av sången och flaggorna från Curva Sud. Plötsligt kommer spelartruppen ut igen och firar med curvan. De Rossi slänger upp sin kavaj. Det är få lag förunnat att ha en supporter på planen. Men vi har en supporter på bänken. En publikvärd ber mig att gå. Jag svarar att jag kommit från Sverige för detta och tänker njuta. Hon ger upp. 

Mörkret har lagt sig över Piazza Mancini. Neonljusen från matvagnarna lyser upp. Röken från cigaretter och cannabis ligger tung över torget. Ölen flödar. Glädje, alkohol och thc i en underbar blandning. Ordningen är återställd. Natten i Rom har bara börjat.


Första beställningen på Piazza Mancini efter derbysegern.

Niclas Ekström2024-04-11 09:30:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?