Sommartempen: ”Spalletti hotar med att kedja sig”

Sommartempen: ”Spalletti hotar med att kedja sig”

Säsongen över och Insigne är över "pölen" - hur ser framtiden ut för Napoli?

Clarence Thunberg lotsar oss igenom partenopeis lysande framtid..

Alla har vi olika budgetar inför säsongen, hur ser det ut för din klubb? 
 — Som vanligt när det kommer till Napoli, och Aurelio De Laurentiis, så är finanserna ganska så bra. I alla fall om man ser till klubbens ekonomiska välmående, där det är välkänt hur mån ADL är om att hålla bokföringen fri från röda siffror. Som oftast beror dock Napolis budget på in- och utflöden från spelartruppen. Stora försäljningar har i tidigare fönster gjort plats för stora, om än inte lika stora som försäljningarna, inköp. Därav blir det intressant att betrakta vad som sägs i ryktesväg. De spelare som det främst varit snack om i försäljningsvägar har varit Lozano, Ruiz och Osimhen. Den förstnämnde har inte levt upp till förväntningarna, och har dessutom uttalat sig på ett tveksamt sätt gällande framtiden. Försäljningen av Lozano skulle däremot inte utmynna i några monumentala summor, utan rimligt är det att tro att prislappen kanske t.o.m är lägre än hans inköpspris en gång i tiden på 40 miljoner euro. Gällande Ruiz och Osimhen så är summorna däremot betydligt större. Speciellt Osimhen ryktas det om att ADL kräver minst en miljard för. Så svaret på frågan om hur transferbudgeten inför sommaren ser ut är som sagt beroende på vad som sker i försäljningsväg. Skulle inget ske på den fronten är det rimligt att tro att det främst rör sig om mindre köp eller bosman-värvningar.

Tränarmässigt - förlängt för nuvarande tränare eller kommer en ny in – och vad skulle det i så fall innebära taktiskt för klubben? 
 — Spalletti ser av allt att döma ut att stanna. Konstigt vore det väl kanske annars, givet den ändå klart godkända säsongen man presterar. Även om ligaavslutningen definitivt gav upphov till missnöje och tveksamheter, med fans som krävde hans avgång och lite smått kritiska kommentarer riktade mot toskanaren, så verkar han än så länge hålla sig på god fot med De Laurentiis och Giuntoli, varför det är klar favorit på att han stannar. 

Spelarmässigt, hur ser kontrakten ut för er del – vilkas kontrakt går t.ex. ut nu om en månad, vilka verkar klubben vilja satsa på? 
 —Kontraktsmässigt befinner sig Napoli i lite av en besvärlig situation, minst sagt. Nu i Juni går både Dries Mertens och David Ospinas kontrakt ut. Vad som där händer är faktiskt relativt oklart. Real Madrid rycker i Ospina och ADL vill sänka Mertens lön. De båda spelarna är såklart väldigt viktiga för klubben, så viljan finns ändå där att förlänga med de båda, men (som vanligt) sätter ADL:s snålhet, som man ändå får ta och kalla det, eventuellt stopp för en förlängning i båda fallen. Allra mest bekymrande är dock kontrakten för Fabian Ruiz och Kalidou Koulibaly. De båda spelarnas kontrakt går ut nästa sommar, och likt Mertens och Ospina så är Napoli och Aurelio i diskussioner med de båda gällande förlängningar. Givetvis har de däremot klubbar ute efter sig, och stora sådana (Real Madrid, Barcelona just to name a few), varpå framtiden är ganska så osäker även där. Spalletti har för övrigt sagt att han tänker kedja fast sig i grindarna om Koulibaly skulle bli såld. Viljan finns alltså självklart där att förlänga med de båda, men återigen kommer ADL och hans snålhet in i bilden...



Vilka positioner behöver främst förstärkas? 
 — Det är givetvis beroende av vad som lämnar. Om Ospina skulle lämna skulle definitivt en ny målvakt behöva hämtas in. Meret är alldeles för skadebenägen och de stora förhoppningarna man hade gällande hans potential har jag tyvärr numera övergivit, och det för ett ganska bra tag sedan. Backmässigt ser det helt okej ut. Startspelarna där är absolut godkänt, men den back up som finns tillgänglig är väldigt klen. På högerbackspositionen finns det bara en Zanoli med minimal erfarenhet, och i mittbacksledet enbart Juan Jesus (som givetvis lämnar mycket att önska...). En mittback till skulle därför verkligen behövas. Mittfältsmässigt har vi mest brädd, varför det inte behövs något nytt där egentligen. Anfallsmässigt skulle man ju kunna önska sig en bättre back up till Osimhen (i det fall att Dries Mertens lämnar), men det kommer troligtvis inte hända något där. Avslutningsvis kommer vi till en av undertecknads största käpphästar, nämligen höger ytterplats. Lozano och Politano fortsätter att ständigt imponera med sin oduglighet, varför jag verkligen skulle önska mig förstärkning på den positionen.

Några spelar som är klara, ryktas in eller tänkbara? 
— Två nyförvärv är redan klara, och ett har bekräftats. Anguissas köpoption har nämligen utnyttjats, så kameruniern stannar, vilket är ett väldigt positivt besked. I rena nyförvärv så har Mathias Olivera hämtats in från Getafe samt georgiern Khvicha Kvaratskhelia från Rubin Kazan (även om denne inte officiellt presenterats än så är det så gott som klart). I ryktesväg är det främst Federico Bernardeschi som bollas upp som ett alternativ, där ADL för ett tag sedan bekräftade att han för en dialog med Bernardeschis agent och Spalletti gällande en flytt till neapelbukten. Så mycket mer än så florerar inte i konkret ryktesväg, utan mycket av vad som sker i sommar kommer nog vara beroende av vem som möjligen säljs. Skulle jag själv få önska och tänka fritt, skulle jag gärna se att man funderar på att ta in Alessio Cragno från Cagliari. Givet att sarderna som känt åkte ut, borde det verkligen inte vara en svår eller dyr värvning att lösa. Antingen om Ospina lämnar, eller om Ospina stannar, men att man i så fall gör sig av med Meret.

Visst, svårt att se redan nu men är det någon ung spelare - kanske inte fick mycket tid eller var utlånad – som du tror kan ta steget in i laget kommande säsong? 
— Eventuellt. Det givna svaret på den frågan är i alla fall Elmas, som under förra säsongen definitivt tog kliv i sin utveckling. Även om det inte mynnade ut i så värst mycket poäng (var ju knappast en startspelare skall dock tilläggas), så tycker jag att han spelmässigt tog för sig mycket mer. Oftast blev han inbytt och oftast så kom han in som en "frisk fläkt" som utmanade, tog initiativ, och mer eller mindre förändrade matchbilden. Bäst har han också varit ute till vänster, ersättandes Insigne, och hur det blir med den positionen nu när georgiern kommer in lär väl troligtvis bli en dragkamp mellan de båda. Skulle ingen Bernardeschi komma skulle jag gärna även se om han klarar av att spela till höger, istället för Lozano eller Politano, vilket är något som jag egentligen hade velat se redan under denna säsongen. Så Elmas tror jag, och hoppas jag, kommer kunna utvecklas ännu mer nästa säsong med Insigne borta och mot bakgrund av denna säsong. Bortsett Elmas får väl svaret annars på frågan bli Zanoli eller Ounas. Den förstnämnde fick ju känna på speltiden efter Di Lorenzos skadeavbrott, och gjorde det väl helt OK sett till ålder och erfarenhet. Med Di Lorenzo tillbaka ser jag dock inte den unge italienaren få så värst mycket mer speltid, dels med tanke på att Di Lorenzo är en evighetsmaskin som kan spela nästan varje match på en säsong, dels med tanke på att det enligt mig är ligans bästa högerback. Ounas fick ju komma in ibland under säsongen, och gjorde det då mer eller mindre bra, och personligen har jag en svag sida för algeriern. Ounas är också en spelare som jag definitvt hellre ser spela än Lozano och Politano, och även om han kanske inte är så värst taktiskt skolad och ibland tar konstiga/felaktiga beslut, så har han en speed, X-faktor och möjlighet att göra sin gubbe som de två nyss nämnda inte kommer i närheten av. Undertecknad ser alltså gärna Elmas och Lozano få mer chanser, och mer speltid, under nästa säsong.


 

La Curva-redaktionen2022-06-14 08:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)