Spaccanapoli: Bra känsla inför säsongen
Positiv känsla kring "Spandau Ballet"

Spaccanapoli: Bra känsla inför säsongen

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Din känsla kring Napoli nu efter 2,5 månaders uppehåll?

Fredrik:
Den är ganska god. Visserligen har vi inte sett några revolutionerande värvningar eller liknande men laget gjorde en bra vår, nu kommer en ny tränare in med förhoppningsvis ny energi, flera nyckelspelare är nyblivna Europamästare vilket kan ge positiva vibbar. Det känns som en nystart, något jag ser fram emot. Det kan även hänga ihop med att vi kanske (får betona ordet kanske) går mot en nystart med folk på läktarna och någon sorts normalitet. Vem vet, det kan lika gärna bli så att pandemin och laget Napoli står stilla. 

Todd: 
Så sakteliga börjar det infinna sig något slags sug kring säsongsstart. Jag ska ärligt medge att det varit si och så på den fronten tidigare under sommaren. Dels pga ligaavslutningen, dels pga den iskalla Napolimercaton.

Payam: 
Känns egentligen inte som någon större skillnad, truppen är lite mer bantad men mercatons största (och kanske enda) värvning är nog ändå vår nye mister. Det som är skönt är att, i skrivande stund, vi inte har tappat någon även om Insigne känns långt från säker till denna säsong.

Clarence: 
Delad. På ett sätt har känslan och tankarna runt Napoli inte ändrats speciellt mycket, om alls. Givetvis har det ju till mångt och mycket att göra med att det knappt har hänt något (främst transfermässigt) alls, utan det har snarare varit ett lugnare sommaruppehåll än vanligt, vilket har sina logiska förklaringar denna sommar. Om man ser till själva truppen och det som hänt kring den så är ju känslan på ett sätt densamma, vilket föregående resonemang förtydligar, men trots det så är jag ändå mer positiv nu än för 2,5 månader sedan. Något som inte nödvändigtvis har med Napoli att göra, utan snarare vad som skett runtomkring oss. Känslan vid Spallettis tillträde präglades mycket av en känsla att vi gled ifrån de andra klubbarna, kanske framförallt de randiga från norr, och att framtiden såg dyster ut. Ett förhållandevis kaotiskt transferfönster senare sitter jag här och kan någonstans glädjas åt det som tidigare tycktes vara en stelbent och trög stabilitet, men som nu snarare nästan framstår som en stabil kontinuitet. Så även om själva känslan kring Napoli inte direkt förändrats, så har känslan rörande det som inte är Napoli gjort det, vilket då indirekt leder till att känslan överlag onekligen är mer positiv än för 2,5 månader sedan.

Solo:
Jag har landat i att jag inte kan förvänta mig så mycket. Jag brukar tjata om att jag är så glad (och nöjd) att laget är etablerat i högsta serien och att det duger så. Självklart hade jag velat att laget går för en ligatitel på allvar, växlar upp liksom, men å andra sidan hade jag aldrig klarat av en makeover alá PSG t ex (no offense). Mitt supporterskap är på en mer gräsrotsnivå och det hade inte funkat bara. Men med framgångar som Napoli ändå skördat de senaste 10 år i form av etablering som ett topplag gör ju en mer girig, girig för det ljuva guldet. Klart jag vill att laget ska vinna titlar men som nutiden ser ut numera, med en pågående pandemi, uteblivna publikintäkter därtill minskade merchs så har jag ändå en positiv känsla inför säsongen. Publik får sakterligen komma tillbaks och jag hoppas detta ska ge laget och matcherna en extra boost. Summan av pannkakan är att jag helt enkelt ändå ser fram emot säsongen. :)


Träningsmatcherna har givit idel vinster, bla mot Bayern Munchen. Vad tror du om Spallettis Napoli (vi alla var skeptiska i olika grad i samband med utnämningen) nu när det närmar sig?

Fredrik:
Sex vinster i träningsmatcherna behöver inte betyda så mycket, Napoli ska besegra alla dessa lag förutom Bayern. Men det är positivt såklart att laget bygger självförtroende med vinster, att offensiven ser ut att fungera mycket väl och att Spallettis taktiska påverkan börjar synas. Som jag uttryckte mig i vårens sista Spacca, visst är jag inte så sugen på Spalletti, men han lär inte göra sämre ifrån sig än Gattuso. Det kommer att bli en tydligare spelidé och i ett Napoli som har många bra offensiva spelare tror jag att laget blir ännu mer effektivt framåt. Det fanns frågetecken för defensiven i tränarens tidigare klubbar men jag tror att det offensiva hotet kommer att bli en del av vår defensiv.

Min skepsis mot Spalletti som tränare för Napoli bygger på att ADL och klubben ska ta ett till steg (eller tillbaka till det steg laget stod på under Sarris sista år) och komma närmare en Scudettostrid. En sådan satsning gör inte ADL och Napoli (än mindre i pandemin såklart) och då är Spalletti helt rätt för klubben. Napoli kommer att hamna toppsex och ska kunna sluta på plats tre-fyra om det slår väl ut. Målet är ny CL-plats och den möjligheten är troligtvis god. Gör Osimhen målen vilket han borde göra efter ett acklimatiseringsår så lär trepoängarna ramla in. 

Todd: 
Jag vidhåller nog min känsla. Han får i så fall motbevisa mig över tid. Det finns kvalitet i truppen och han kan säkerligen göra det minst lika bra som Ancelotti och Gattuso. Om inte bättre. Men det krävs lite tid för att jag ska göra flickisar i ren glädje över att Spalletti rattar Napoli. 3-0 mot Bayern på försäsongen till trots.

Payam: 
Är ändå svag optimism nu när det börjar bli avspark. Finns mycket oanvänd potential både individuellt i truppen men även gruppen som stort. Om Spalletti gjort sin läxa så hoppas jag att han satsar på att vinna spelarnas respekt genom sin spelidé och sammanhållning.

Clarence: 
Spelet tycker jag har sett både bra och mindre bra ut, och generellt brukar jag reservera mig för att göra stora proklamationer av träningsmatcher under ett sommaruppehåll. Givetvis har ju många resultat inte gått att klaga på, framförallt mot Bayern München, men resultat är verkligen sekundära under en försäsong. Speliden är det som räknas och det man bör kolla på, och där tycker jag att det som sagt har sett både bra och mindre bra ut. Status quo är en annan term som ganska väl beskriver min känsla kring Spalletti och det Napoli han nu ställer upp för åskådning. Givet föregående fråga och resonemang så är det kanske inte en så värst dålig sak inför kommande säsong dock, så jag tror absolut att föregående säsongs placering går att åstadkomma igen, och kanske till och med ännu mer än så...

Solo:
Jag tror Spalletti är en väldigt bra taktiker och tränare. Hur hans "man-to-man management" återstår att se men något säger mig att det också är bra. Han kommer inte få något nytt i truppen att spela med än det han har. ADL har varit supertydlig med det, men å andra sidan är allt nytt för "Spandau" nu och detta ser jag bara som positivt. Han får verkligen krama ur det bästa ur spelarna, få dem att överprestera. Under träningsmatcherna har åtminstone omställningarna och anfallsspelet sett bra ut, försvarsspelet helt ok. Jag har gillat det jag sett och unga, okända (tillika tidigare utlånade) talanger har fått chansen. Hoppas han ger dem chansen under säsongen. Sitter Napoli på en okänd juvel månntro?


Mercaton har varit blek, finns något speciellt du vill se ske innan säsongsstart?

Fredrik:
Jag hoppas att de kan offloada flera spelare, dels sådana som varit utlånade och aldrig varit tilltänkta för Napoli, samt dels sådana som år in och år ut aldrig riktigt kniper en startplats. Slimma truppen helt enkelt. I övrigt ser det inte ut att bli några stora försäljningar (Ruiz eller Koulibaly) och då räknar jag inte heller med något intressant inkommande. 

Todd: 
Skulle väl vara en fräsch vänsterback och en bra sittande mittfältare. Speciellt sedan Demme skadade sig. Stannar Koulibaly?

Payam: 
Om jag får drömma så hade en vänsterback av kvalité kommit in. I övrigt så kan jag ändå köpa truppen som den är under förutsättning att ingen försvinner

Clarence: 
Det hade varit flera saker jag hade velat se ske under detta transferfönster, spelare som skulle lämnat och spelare som skulle kommit, men det tror jag tyvärr är lite försent nu. Små justeringar finns det fortfarande tid för, och sådana bör ske, men det är för sent för större förändringar så här sent på mercaton. En stor förändring som jag hade velat se är en försäljning av Fabian Ruiz, som jag aldrig hållit speciellt högt i paritet med många andra tyckares gillande för spanjoren. Det hade gått att få in en ganska stor summa för honom, men att göra en sådan förändring nu är trots allt inte att föredra. En mittfältare till hade jag gärna sett oavsett Ruiz vara eller icke vara, men alternativen har varit och fortsätter vara ganska tama enligt mig. Avslutningsvis har vi min oändliga käpphäst som jag aldrig tycks bli av med, nämligen Mario Rui. En känsloladdad mig skulle förorda att vi skeppar portugisen så långt ögat kan nå, oberoende av om vi får in en ersättare eller ej. Den lugna och mer logiska mig ser dock gärna Emerson komma in innan fönstret stänger, och därmed göra det möjligt att för gott bli av med den där Rui.

Solo:
Nej inget, det kommer nämligen inte ske något troligtvis. Jag hade dock velat att Insigne och ADL kommer överens, för jag vill gärna behålla honom i laget på sikt. Om jag dock ska drömma så hade det varit trevligt med en ytterligare mittfältare.


Hur många mål gör Osimhen i nästa säsongs Serie A?

Fredrik:
22 mål blir det.

Todd: 
31 mål

Payam: 
Mellan tummen och pekfingret 19-24 mål om han är hel majoriteten av säsongen. 

Clarence:
19

Solo:
Definitivt över 20.

Spaccanapoli återkommer igen inom kort.

Redaktionen2021-08-15 12:34:00
Author

Fler artiklar om Napoli