Spaccanapoli: Garciagate

Spaccanapoli: Garciagate

Välkommen till Spaccanapoli, en artikelserie där Napolis redaktion kommenterar och diskuterar kring aktuella händelser i och runt laget vid Vesuvius fot.

Din åsikt om Garciagate?

Payam: Jag känner väl mest av allt lättnad över att slippa våndas kring ambivalensen av ytterst tveksamma och taktiskt bristande ledarskap på bänken samtidigt som Garcia i många matcher också har reagerat med proaktiva byten i viktiga skeden. Skulle inte på något sätt påstå att han är en mästare på att läsa spelet men är ändå lite imponerad över hans öga i vissa matcher och de byten som han gjort under säsongen. Personligen hade jag på förhand, i vissa fall, inte alls sett de byten som han gjort som särskilt viktiga eller trott att de skulle sätta sin prägel på matchen men så här i efterhand kan jag ändå erkänna att jag kanske kommer sakna just den delen lite grann. Men, som sagt, jag är framför allt lättad över att slippa se exoftalmiska ögon med extremt intensivt tuggummi-tuggande från fransosen. Jag var aldrig övertygad vid tillsättningen men – som nästan alla Napolisupportrar – kan jag väl inte heller påstå att jag hittills varit imponerad över en enda anställning från ADL vid första anblick förutom Ancelotti och med facit i hand har vår excentriske president allt som oftast ändå haft ett ganska skarpt öga vad gäller platsen på bänken utifrån ekonomiska och sportsliga förutsättningar. Nu får vi se hur laget tar sig resterande säsong och vem som tar över rodret till sommarmercaton…

Fredrik: Eftersom det från omgång tre har ryktats om Garcia ska få lämna, speciellt kring landslagsuppehållen, så är det bra att få slut på spekulationerna nu. Han var inte förstavalet i somras och visade rätt fort att han var för begränsad till att få ut lika mycket som Spalletti av truppen. Han har visserligen haft otur med skador samt spelare som delvis varit ur form men spelet har varit svagt med den truppen och det har synts på tok för lite av vilja att forcera (med de offensiva pjäser som finns) och för stor försiktighet.
Men jag upprepar mig själv (i absurdum) - vem som än tränade Napoli och vilka stora namn som (utopi med ADL) hade värvats i sommar hade inte spelat någon roll. Det skulle bli en reaktion på titeln, svårare att ta lika många poäng, en baksmälla. Sedan kanske baksmällan till slut landar i en fjärdeplats och max åttondel i CL vilket är helt ok för Napoli egentligen. Men klart sämre än i fjol. Garcia var en billigare och sämre tränarutnämning. Tyvärr ligger den nya tränarutnämningen i exakt samma kategori.

Clarence: Äntligen.

Todd: Känslan från första början var ju att tillsättningen inte var klockren ur någon aspekt egentligen. Således blir ju tålamodet för den typen av tränare betydligt mindre än om det varit typ Spalletti som varit vid rodret. Resultaten har, jämfört med en normal Napolisäsong, varit långtifrån en total katastrof. Däremot har spelet, i synnerhet i offensiv väg, inte gått att känna igen. Jag har inget emot att Garcia får gå.

Solonapoli: Det var väl oundvikligt. Jag förstod faktiskt aldrig varför ADL tog in honom från början, det var nästan som att det var lite panik i det beslutet. Mästarna kunde väl inte gå en halv sommar utan tränare liksom. Men som sagt, det var nog aldrig meant to be för Garcia och Napoli.


Vad tror du om kommande tränare - de namn som nämns, vilka är bäst för långsiktigt tänk kontra här och nu osv.?

Payam: Nu har vi ju redan fått veta att det blir Mazzarri som återvänder, jag har inte så mycket att säga om det mer än att jag hoppas att skutan inte sjunker totalt. Gnistan i mig är lite mer pånyttfödd, inte särskilt för Mazzarris tillsättning utan snarare för Garcias avsättning, men samtidigt önskar jag inte att Mazzarri står för några bragder och får förlängt kontrakt pga det. Jag tror definitivt att det allra viktigaste här och nu redan är gjort, dvs tillsätta en ny tränare så snabbt som möjligt för att minska risken för allt för stormigt i klubben och truppen. Däremot är jag ytterst tveksam och förväntar mig ett annat namn på tränarsidan framåt juni/juli. Hade jag fått önska helt fritt skulle jag tycka det vore väldigt intressant att se ett hyfsat känt namn på bänken men behöver inte direkt vara något större namn som vid tillsättningen av Ancelotti. Jag skulle tycka det vore spännande med en tränare som t.ex. Simeone (extremt osannolikt men Cholito kanske kan få pappan till södra Italien?) eller en tränare med samma taktiska mentalitet som Unai Emery eller Roberto De Zerbi. Skulle någon av dessa herrar komma är jag mer än lyrisk och förväntansfull för framtiden. En dark horse som jag skulle tycka vore spännande men kanske inte lika namntung är Glasner (som var tränare åt Lindström i Frankfurt) som lyckades med liknande underdog-drillande med unga spelare i Bundesliga. Rykten just nu talar väl om att ADL laddar upp och ska försöka ytterligare en charmoffensiv mot Conte, har även löst ryktats kring Graham Potter men om jag ska vara ärlig är jag inte särskilt intresserad av att ha någon av dom på bänken utifrån spelarmaterial och vad jag förväntar mig att de skulle kunna bringa till klubben rent taktiskt och spelmässigt. Lyckas ADL få till Conte tror jag att det i sig kan vara en fjäder i hatten vad gäller dragningskraft för vissa spelare i Europa men då står vi ändå med hatten i handen när ADL drar fram sina bildrättigheter och istället vinkar hej då till samma spelare. Det i sig kommer nog få Conte att se rött/svart på 2 sekunder och giftermålet varar nog inte längre än max några månader om jag ska försöka mig på en kvalificerad gissning.

Fredrik: Igen, Mazzarri är budget och om Garcia stod för en gammeldags fotboll så gör Walter det ännu mer. Detta är billigt och en enkel lösning. Sedan kan han höja vissa spelare, kanske stärka det defensiva något (minns att han gjorde underverk med den i grunden svage Paolo Cannavaro). Osimhen borde säkert kunna trivas med Mazzarri (om anfallaren har tillräcklig respekt för tränarutnämningen). MEN, Mazzarri har oftast spelat 3-5-2 och nu säger han att han ska försöka fortsätta med Napolis 4-3-3. Det känns en aning oklart hur Walter ska anpassa sig - ska vi tro på att han kan lyckas med en formation som inte är hans normala? 
Sedan är det klart(?) att Mazzarri endast är säsongen ut och att någon ny kommer då för att försöka bygga nytt (ADLs sista ombyggnad?). Det är många rykten om Conte men han vill jag verkligen inte ha. Dels är hans fotboll passé nu, men framförallt är han sådant stort drama. Transferfönstret inför Contes säsong två är alltid helt galet med gnäll i media och stora skrik. Å sedan är det konflikter fram till avgång året efter. Nej tack.
För mig är det helt givet att ADL i sommar bör gå efter någon inte för dyr, inte för stor, samt en som är "ny på scenen", uppåtgående med ett nytt modernt tänk kring fotboll. Motta och Palladino är helt givna namn i den kategorin. De gör grymma saker i lag med sämre spelare och trupper. Där finns något att bygga ett treårsprojekt kring. Med reservation såklart för om de klarar Napoli och vad det innebär.
Dock, det kan bli bråttom med allt vilket gör det svårt med tillgängliga tränare. Är Mazzarri ens kvar säsongen ut?  Min spådom för vintern och våren är att Mazzarri får kicken mars och då (tyvärr) Conte kliver in.

Clarence:  I och med att Mazzarri är klar nu (vilket uppenbarligen är en interimtränare för resterande del av säsongen) så vet jag inte vad jag ska tycka. Dels kortsiktigt om hans tid, dels långsiktigt i fråga om vem som skall komma efter. Personligen blir det en nostalgitripp utan dess like då det var under Mazzaris första tid i Napoli som jag kärade ner mig i det ljusblå laget. Den fantastiska tiden med Campagnaro och Cannavaro där bak, Cavani-Lavezzi-Hamsik där fram. Herregud vilka tider. Att nu se samme Walter på samma avbytarbänk igen, det hade jag aldrig trott. Så det är blandade känslor, för all form av logik och magkänsla säger ju åt en att detta nog inte kommer sluta bra. Vidare har jag sett Alfredo Pedulla bland annat skriva om att man nobbade Tudor och tog in Mazzarri för att förbereda truppen för ett kommande byte med Conte vid rodret till nästa säsong. Vilket ju givetvis känns oroande bara det, men cirkus ADL rullar sedvanligt på. Personligen vill jag hellre se Motta (helst) eller Italiano (duger jättefint) ratta laget nästa säsong.

Todd: Det jublades inte direkt när det förkunnades att Mazzarri gör comeback. Jag har egentligen inget emot honom som tränare, men det känns som ett oerhört trött val. Det är inte första gången ADL har chansen att "satsa" men väljer en tränarfigur han kan ha lindad kring sitt lillfinger. Framtiden får utvisa var det här tar vägen, men grundkänslan är inte superoptimistisk.

Solonapoli: Jag gillar Mazzarri, eller jag älskar honom och har gjort så sen hans första entré. Kommer han att stabilisera Napoli? Nej, men han kan nog få laget att dra åt samma håll och så länge han styr skeppet så som laget är sammansatt så kan nog säsongen bli ok ändå. Till sommaren måste ADL leverera. Typ Conte eller någon liknande.


Säsongen rullar på - var tror du Napoli står när serien vänder? Löser laget andraplatsen i CL-gruppen?

Payam: Svårt att säga i ligan – just nu är det många ovissa faktorer som kan bli antingen överraskande jokrar á Mertens i form av skador på vissa spelare eller tränarsidan som kanske lyckas få lite fart och kontinuitet i spelet men samtidigt kan det gå lika käpprätt åt andra hållet om vi får en nytändning som snarare brister i inspiration och motivation. Jag tror dock att Walter kan klara av att stabilisera laget något och även knipa andraplatsen i gruppen, då återstår att se hur vintern och våren 2024 återspeglas resultatmässigt. Kommer Osi fortsatt vara skadad? Kommer Kvaratshkelia växla upp till liknande form som förra hösten? Kommer backlinjen att hålla mot svårare och mer tätt motstånd eller börja läcka? Finns många frågor som vi kommer att kunna besvara någon gång i maj/juni men som i nuläget är – för mig – helt oklart och jag kan verkligen inte gissa eller tro mig veta något mer ingående kring dessa frågor. Jag har dock, som tidigare nämnt, en betydligt bättre känsla i magen nu än i augusti med Mazzarri på bänken. Om det är nostalgi och minnen från föregående sejour med Hamsik-Cavani-Lavezzi o co vet jag inte men jag tror att Mazzarri kan vara helt rätt just nu med sin bakgrund i klubben och kännedom om kulturen så vi får hoppas att magkänslan inför detta tränarbyte har lika rätt som den hade för Rudi Garcias tillsättning. 

Fredrik: Napoli kan nog ta en del poäng och kanske ger Mazzarris tillträde ett visst energilyft. Jag tror vi ligger fyra när serien vänder i mitten av januari. Nu inledningsvis väntar tuffa men inspirerande matcher, därefter kommer ett "enklare" schema. Är Osimhen snart tillbaka och löser mål lär vinster komma. CL ska bara fixas, det är inte mycket som krävs för att man håller Braga bakom sig.

Clarence:  Jag tror ändå att man löser andraplatsen i CL. Den stora frågan just nu är ju gällande ligan, och med Mazzarri vid rodret så är det ett extremt stort frågetecken i hur detta kommer gå. Inte bara är det en helt annan typ av tränare taktik och spelmässigt från vad vi varit vana vid de senaste säsongerna, men den gamle Walters personliga formkurva är ju minst lika mycket uppe för diskussion. Senast i Torino, och det är ju knappast så att det är en tränare med framtiden för sig - snarare tvärtom. Spontant är känslorna just nu tveksamma till om vi ens kommer kvalificera oss till europaspel nästa säsong. Så frågetecknen är oroväckande många, svaren ytterst få. 

Todd: Andraplatsen i CL bara räknar jag med att man fixar. Det vill säga att man lyckas lösa poäng mot Braga hemma. I ligan känns det, givet Inter och Juves framfart, som att en topp 4-placering är en rimlig målsättning att sträva mot. Sett till dagens förutsättningar och frågetecken så tar jag nog det.

Solonapoli: Topp fem borde det bli och en andraplats i CL-gruppen borde de ta.

Spaccanapoli återkommer senare i vinter med fler aktuella frågor.

Redaktionen2023-11-19 21:49:00
Author

Fler artiklar om Napoli