2020-10-29 21:00

Sociedad - Napoli
0 - 1

Stabil seger i San Sebastián

Napoli tog tre blytunga poäng i Baskien när Real Sociedad besegrades med 1-0. Matteo Politano gjorde matchens enda mål drygt tio minuter in i den andra halvleken.

Som det spekulerades i på förhand gjorde Gattuso en del förändringar i laget jämfört med senaste ligamatchen mot Benevento. Petagna, Politano, Lobotka, Hysaj och Ospina fick alla chansen från start när ett gäng nyckelspelare fick lite värdefull vila. Noterbart var hur oerhört defensivt och kompakt Gattuso formerade det centrala mittfältet. Demme, Bakayoko och Lobotka är sannerligen ingen trio som i första hand är förknippad med någon frejdig offensivlusta direkt. Han skulle dock få betalt för sina taktiska dispositioner, den gode Rino.

Det var gästerna från Vesuvius fot som inledde matchen bäst och skapade den första halvlekens två klart bästa målmöjligheter. Redan efter sju minuter snappade lagkapten Insigne upp en misslyckad inspark, drev bollen framåt och tunnlade en försvarare innan hans curlade avslut smet strax utanför stolpen.

Bara fem minuter senare skulle Insigne återigen vara inblandad när han, Petagna och Rui läckert kombinerade sig fram vilket ledde till att den sistnämnde kunde komma till avslut. Portugisens chip träffade dock inte mål.

Så mycket mer än så fick vi dock inte se av Insigne den här kvällen då han olyckligt linkade av skadad efter 20 minuter till följd av en befarad bristning i baksida lår. Låt oss hoppas att kaptenen, som visat så fin form, inte blir borta allt för länge.

Efter bytet, där Lozano kom in, tappade Napoli det spelmässiga greppet om den första halvleken. Man fick ingen riktig ordning på bollen, passningarna eller anfallsspelet i takt med att hemmalaget tog över mer och mer. Detta utan att för den sakens skulle skapa speciellt många konkreta målchanser. Halvleken slutade mållöst efter en kontrollerad och ganska chansfattig första akt.

I den andra halvleken kom Napoli ut piggt och skulle också ta ledningen knappa tio minuter in i densamma. Politano, som fick chansen från start för tredje gången under säsongen, avlossade vänsterbössan och det hårda skottet styrde via hemmamittbacken Sagnans huvud och in i nät bakom en chanslös Remiro.

Efter målet gjorde Napoli ett trippelbyte där Osimhen, Mertens och Di Lorenzo ersatte Petagna, Lobotka och målskytten Politano. Man fortsatte att agera strukturerat även om hemmalaget hade mycket boll. Däremot lyckades spanjorerna inte omvandla detta bollinnehav till så vidare värst många målchanser. Portu hade ett farligt skott som Ospina parerade. Colombianen avvärjde även när Alexander Isaks ersättare Willian José sköt från nära håll.

Den centrala defensiva kvartetten med Demme, Bakayoko, Koulibaly och Maksimovic gjorde en kanoninsats genom att ligga rätt i positionerna, vara resoluta i närkampsspelet och tajta till det i mitten vilket renderade i att Real Sociedad tvingas ta sig fram via kanterna. När väl inläggen sedan kom var gästerna både större och starkare.

Efter 94 spelade minuter hade Napoli hållit ut och bärgat tre imponerande och blytunga poäng. Lite smolk i glädjebägaren blev det faktum att Osimhen ådrog sig sitt andra gula kort på tilläggstid. Å andra sidan går det att argumentera för att Gattuso borde kunna klara sig utan nigerianen mot kroatiska Rijeka i nästkommande Europarunda.

I och med segern går Napoli upp på tre poäng i gruppen vilket innebär att man delar andraplatsen med spanjorerna sedan AZ gjort processen med Rijeka kort efter 4-1.

Tre poäng och en stabil insats ger ytterligare råg i ryggen inför fortsättningen. Skönt att vi kunde skona ett par nyckelspelare från 90 minuter också. Således borde laget vara fräscht och redo för Sassuolo på söndag. Låt oss hoppas att Insigne är på banan snart igen.