Toppar och dalar
Inspirerad av allt mercatosnack fick jag för mig att försöka lista de topp fem bästa respektive sämsta spelarvärvningarna som skett under Lotito nu när vi snart tioårsjubilerar i sommar. Frågan är om listorna snart behöver revideras?
Kriterierna kring hur man ska bedöma en lyckad eller misslyckad värvning är minst sagt många och vissa kanske kommer ha invändingar mot att vissa namn saknas.
Vi minns ju alla Lotitos bonanza när en knippe okända sydamerikaner plockades in på mercatons sista dag för att sedan inte synas till mer. Vi minns ju stackars Vignaroli som ensam fick klä skott för en misslyckad mercato inför ett stundande CL för att komma till Rom. Den miserable dansken Christian Keller och den pensionerade trädgårdsmästaren Julio Cruz är alla namn som funnits med i tankarna. Den "Nye Zidane" där Lazio såg något som läkare dömt ut för länge sedan. Eller en kroniskt skadad Garrido? En del kanske även skulle vilja lista dagens Felipe Anderson på en sådan lista sett till prislapp och förväntningar, men det vore alltför orättvist sett till vad han fått möjlighet att bevisa sig under sin första säsong i Italien.
Det går även att argumentera för att backeleganten Giuseppe Biava (500 000 euro) är en toppkandidat, som tillsammans med Dias och Reja svepte in en vinter och räddade upp Ballardinis haveri. Även Floccari hade ju stor del i den upphämtningen. Mittfältsklippan Ledesma eller attitydspelaren Radu? Serbiens svar på Roberto Carlos som såldes med enorm avkastning? Lotito har gjort det svårt för oss på mer än ett sätt.
Sämsta värvningarna under Lotito
5. Louis Saha (2013, fri transfer, Fulham)
I en tid när Lazio vid vinteruppehållet låg och hotade bakom Juventus under förra säsongen var behovet av alternativ för en skör Klose påtagligt. In kom veteranen Louis Saha och kasserade in miljoner i lön för att spela ynka 6 matcher (varav 5 inhopp). Men den värvningen kostade mer än så sett till Lazios tapp i tabellen.
4. Djibril Cissé (2011, 5,8 miljoner euro, Panathinaikos)
Värvades in som grekisk skyttekung och ett profilstarkt namn jämte Klose. Cisse hade dock svårt att övertyga och spelades ofta på en kant. Kom även på kant med tillvaron i Rom och lämnade Lazio efter bara en höst.
3. Juan Pablo Carrizo (2008, 7,5 miljoner euro River Plate)
Den nye argentinske stormålvakten. Värvades av River Plate, men ankomsten till Rom dröjde ett år på grund av byråkratiskt strul med argentinarens italienska pass. Han fick sedan efter ett par svaga matcher se sig utkonkurrerad av Muslera och har sedan dess mest varit utlånad. Ett straffdrama räddar inte upp betyget.
2. Stephen Makinwa (2006, 6,3 miljoner euro, Palermo)
Det finns fler skämt om Makinwa än det finns bestående minnen av vad han åstadkom I Lazio. Nämligen ingenting.
1. Mauro Zárate (2009, 20,2 miljoner euro, Al-Sadd)
20-miljonerstalangen som skulle frälsa Lazio för lång tid framöver var det många som såg framför sig. Istället fick vi finna oss i en liten pojkes arrogans och omognad som slutligen gjorde sig omöjlig i Lazio.
Bästa värvningarna under Lotito
5. Mauro Zárate (2008, lån 3,5 miljoner euro, Al-Sadd)
”El Pibe de Haedo”. ”Zarate Kid”. En okänd argentinare lånades in och flög fram på planen under debutsäsongen.
4. Miroslav Klose (2011, fri transfer, Bayern Munchen)
En tysk målmaskin och legendar som kom till Lazio gratis är inget annat än briljant. Men Lazio har varit dåliga på att ta hand om en åldrad och skadebenägen skyttekung och har därmed inte kunnat dra nytta av honom fullt ut. Men fortsatt en spelare att vara stolt över att han spelat i himmelsblått.
3. Cristian Ledesma (2006, 5,4 mijoner euro, Lecce)
Ledesma har varit mer eller mindre given sedan han kom till tidigare mentorn Delio Rossis lagbygge och har varit en viktig del i Lazio sedan dess. Lazio mår som Ledesma spelar.
2. Hernanes (2010, 13,5 miljoner euro, Sao Paolo)
Profeten kom till Rom och frälste laziali med sin talang och personlighet. Dessvärre har han missionerat vidare.
1. Tommaso Rocchi (2004. okänd summa, Empoli)
286 matcher. 100 mål. Det räcker kanske så.
Vad tycker ni? Kommentera gärna på ett hövligt sätt.