2020-07-29 21:45

Torino - Roma
2 - 3

Torino - Roma 2 - 3, tröstpriset med en direktplats till nästa års EL bärgades till slut

Underläge vändes till ledning, men i den andra halvleken såg det mindre bra ut och Torino oroade i alla fall siffermässigt. Starkt av laget att ta sig samman och ta ännu en vinst när det behövdes som mest.

Efter att Milan tidigare under kvällen hade vunnit borta mot Sampdoria var vi nästan tvingade att vinna i kväll. Sista räddningsplankan hade då i stället hetat Juventus på Allians Arena i den sista omgången, kanske inte det lättaste. Fonseca valde att starta med Veretout på bänken och som vanligt även Zaniolo, den senare kanske hade fått en startplats om han inte varit på klubb i veckan och puffat på en cigg. Carles Peres klev in för den frånvarande, näsopererade Pellegrini. Vi inledde med lite väl övermodigt passningsspel och den hybrisen kunde kostat oss ett tidigt baklängesmål, men endast en hörna blev resultatet av den Torinochansen. I stället blev Spinazzola helt friställd efter en fin genomskärare, men hans vänsterfot är väl inte riktigt som Kolarovs så hans tunnelförsök parerades enkelt av Ujkani i hemmamålet i Sirgius frånvaro. Bruno Peres älgade sen fram på sin högerkant och serverade Dzeko nästan öppet mål, men en back hann emellan trots att touchen nästa gjorde så att Dzeko kunde neka in bollen i tomt mål. Efter den tveksamma inledningen hade vi nu efter dryga tio minuter ett klart grepp om händelserna på planen, men som alla romanisti vet så brukar inte det vara ett gott tecken. Så var det inte i kväll heller, utan sekunder senare låg bollen i nätet bakom Pau Lopez. Kolarov förlorade först en närkamp på mittplan och bollen for fram mot Zaza som spelade bollen i djupled till Berenguer som elegant rundade Pau Lopez och sköt in bollen förbi Mancini som förgäves försökte rädda bollen vid mållinjen. Paniken hann aldrig infinna sig, för man behövde inte vänta mer än två minuter innan Dzeko kvitterat med vänster bredsida efter fint direktspel från Christante och Mkhitaryan inne i offensiv box. Försvarsmässigt var det tydligt att Romas tre centrala backar ofta hamnade i problem med i djupled löpande hemmaanfallare och vid några tillfällen var det mest fru fortuna som räddade oss från fler Torinofrilägen. Framåt såg det dock ofta bra ut och efter en omställning spelade Dzeko återigen fram Spinazzola vars skott täcktes ut till hörna. Och dra på trissorna om vi inte gjorde mål på denna hörna. Det måste varit första gången på säkert 100 hörnor och så klart var det Chris Smalling som nådde högst och i trängt läge lyckades han nicka in 1 - 2.

För övrigt så får man som vanligt nästan skriva att Christante spred bollar till höger och vänster samt missade enkla mottagningar och nedtagningar, jag saknade Veretout enormt! Torino körde vidare med sitt 10 - 0 - 0 system och det var som i de flesta andra matcher mot lag som ligger efter oss i tabellen. Inga klara målchanser kunde registreras, men ett gult kort på Carles Peres kunde noteras efter en totalt onödig ministämpling 70 meter från eget mål. Minuten senare driver Mkhitaryan bollen i sin vanliga stil, denna gång med Zaza i släptåg. Mkhitaryan nästan leker med den välfriserade italienaren som till slut delar ut ett tjuvnyp vilket resulterar i att Kolarov fick ett frisparksläge. Nu var det länge sedan serben smällt in en frispark, så förhoppningarna var kanske inte de allra högsta. Men, men en knorr runt muren lyckades Kolarov få till, men bolluslingen for oturligt i stolpen och ut. Sen var det dags för Mancini att få ett onödigt gult för fasthållning/spelsabotage ca 60 meter från eget mål. I detta skede hade vi ett klart tryck mot Torino, men den sista passningen blev allt som oftast missriktad. Ofta kom vi fram fint på kanterna, men det fanns för många hemmaspelare i vägen helt enkelt. I den 45:e minuten satte sig domare Piccinini i svårigheter då han inte gav Lyanco ett andra gult kort då han klart och tydligt drog ner Mkhitaryan bakifrån vid en omställning, svagt! På grund av en kort drickpaus under den första halvleken lade Piccinini till två minuter och när de nästan gått skickades Zaza en djupledsboll. Kolarov var före och stängde Zaza, men han tog i stället chansen att knuffa till Kolarov som i sin tur flög rakt in i den framstormande Pau Lopez som åkte på en riktigt otäck luftfärd. Endast frispark delades ut i situationen, men som jag ser det kunde det blivit rött, men i alla fall minst gult kort. Sammanfattningsvis så verkade vi ha ganska bra koll på matchen, men det var två spelare som inte alls imponerande; Carles Perez och Christante. Positionsproblem, beslutsproblem, tankeproblem, ja, det mesta kändes som problem.

När den andra halvleken startade återfanns vår spanjor i målet och bara det visar han är en riktig tuffing! I den första halvleken hade han inte allt för mycket att göra, men i inledningen av den andra fick han inleda med ett uppvärmningsskott längs gräset som han fångade lätt. Spinazzola  vinkade för byte redan i minut 50 och då gjorde Fonseca ett misstag som ersatte honom med Zappacosta, vilket medförde att Bruno Peres fick ta vänsterbacksplatsen. Det enklaste bytet hade väl varit att sätta in Ibanez till vänster i trebackslinjen och flytta ut Kolarov på vänster wingback? Zappacosta som i veckan fick reda på att han skulle skickas tillbaka till Chelsea verkade mest intresserad av att anfalla och joggade provocerande tillbaka efter avslutade anfall. Hur som helst så inledde vi den andra halvleken svagt och passningarna hamnade allt som oftast bakom eller till stillastående medspelare. Torino hade visserligen tagit sig ur sin skyttegravsfotboll och försökte på ett mycket bättre sätt att bjuda på lite underhållning, men hallå, vi borde presterat bättre än vad vi gjorde. Som en blixt från klar himmel fick vi för andra matchen i rad en straff och ännu en gång var det Dzeko som blev nedgjord. Det hela började med att Dzeko fick tag på bollen runt mittplan och drev den med stora kliv mot Torinos straffområde. Djidji som i paus kom in för den med brandgult kortbelastade Lyanco tog upp jakten på Dzeko och väl inne i straffområdet satsade han på en glidtackling som visserligen touchade bollen, men som samtidigt kapade bosniern. Inget att klaga på då bollen knappt hade styrfart iväg från Dzeko som aldrig fick chansen att hinna upp bollen. Perotti och Veretout på bänken, Pellegrini hemma framför tv:n, så det blev Diawara som fick steppa fram. Ett litet ”waiting-game” utspelade sig, men tillslut sparkades bollen hårt in vid den ena stolpen. Målvakten hade visserligen några fingrar på bollen, men den straffen får väl ändå räknas in bland de säkrare. Nu trodde man väl ändå att vi åter skulle ta tag i taktpinnen, men icke. Visserligen hade Christante ett skott utifrån som touchade en back i hemmalaget och sen hamnade i famnen på Ujkani, men närmast mål var Verdi med ett lurigt skott som tog utsida stolpe uppe vid Pau Lopez ena kryss. Strax därefter blev det dock mål för hemmalaget då Singo sprintade ifrån Bruno Peres och sen var det öppen gata fram och med ett lågt och hårt skott passade bollen Pau Lopez och in i målet. Det kändes som om dyra råd vore dyra i detta skede av matchen som verkligen höll på att glida oss ut händerna. Vi fick till en liten chans när Mkhitaryan och Dzeko samarbetade och där slutligen Perez sköt ett skott som täcktes ut till hörna. Fonseca uppmärksammade också problemen och gjorde ett trippelbyte; ut Christante, Perez och Bruno Peres och in Veretout, Ibanez och Zaniolo. Nu kom också bytet där Ibanez tog Kolarovs plats och Kolarov blev då följdaktligen vänstervinge. Ibanez som de senaste matcherna han spelat varit säkerheten själv gav sig några gånger ut på märkliga utflykter, men trygga Smalling och Mancini täckte upp bakom honom.

En annan spelare som inte riktigt var sig lik i kväll var Mkhitaryan som gjorde flertalet felpassningar i oprovocerade lägen, men som vanligt jobbade han för laget. Zaniolo fick ett läge med högern och det är inte riktigt samma sak som med vänstern och han hade även några bra samarbeten med både Dzeko och Mkhitaryan, innan han kapade en hemmaspelare å det grövsta med gult kort som följd. Belotti som i den andra halvleken kommit in i spelet blev nedsprungen i straffområdet, men turligt för oss så var han offside i momentet innan. Singo som gjorde Torinos andra mål fick inte samma möjlighet att runda Kolarov som han gjorde med Bruno Peres utan åkte på en rejäl smäll i stället. Då var det inte riktigt lika roligt utan han valde att bli utbytt med ”skada”. Med endast minuter kvar löpte Zappacosta som en galning i nordlig riktning i stället för att bara hålla sin plats och yta, han tänkte inte, bara sprang. Roma körde chansbollar mest hela tiden och försvarade sig till slut med hela laget mot ett tröttkört hemmalag som inte hade kraft att sätta in en sista stöt. I stället var det vi som kom fram till några halvlägen och som vanligt fick vi ett gäng hörnor som belöning. Dzeko, som körde lite Totti-style och försökte döda tid lyckades på något krångligt vis att ta sig förbi Belotti och sen smällde han in 2 - 4. Domaren visslade dock för offside, men VAR-granskade situationen en lång stund. Slutligen kunde det konstateras att Dzekos ”skosnören” var aningen för långt fram och målet dömdes korrekt bort. Ett sista byte hann vi också med när Perotti klev in i stället för Mkhitaryan i minut 93. Roma dödade tid genom att ”passa gris” mellan hemmaspelarna och till slut så var matchen över.

Dzeko var ofta osynlig, men han gjorde ett hästjobb. Smalling var också bra, men dagens MVP ger jag till Mancini som knappt satte en fot fel på hela matchen. Fonseca ska också ha credit för att han i ett prekärt läge hade ”bollarna” att byta spelsystem när hans 4 - 2 -3 -1 uppenbarligen inte fungerade och hade totalhavererat. Sedan förändringen till 3 - 4 - 2 - 1 har vi sex vinster och en oavgjord, Daje Mister! Nu vet jag inte om vi ska stanna med laget i Turin eller om man flyger hem till Roma för att åter flyga till Turin på lördag, men vi behöver hur som helst inte spela med våra mest slitna spelare utan kan i stort sett skicka primaveran. Man vill ju inte heller spela med de spelarna som vi vill sälja då de riskerar att skadas och på så vis blir kvar hos oss i Rom.