Varför tilläts jag inte njuta av mitt lags derbyseger?
I mina ögon spelades världens hetaste derby på söndagseftermiddagen. Derby della Capitale, huvudstadsderbyt, hade inför matchen en fantastisk inramning. Som vanligt. Tyvärr hamnade något helt annat (förutom domarinsatsen) i centrum, vilket jag tycker är fel men samtidigt känner är betydelsefullt att lyfta upp för debatt.
Innan matchen hölls en gemensam manifestation mot rasism. Den klassiska meningen “Let’s kick racism out of football” var såklart närvarande men fyller den verkligen sin funktion? I mina ögon har arbetet med att minimera rasismen inom fotbollen stagnerat. Det är möjligt att jag trampar någon på tårna nu men varför arbetar man inte hårdare och mera engagerat? Jag är medveten om den tid och energi som många människor lägger på detta fotbollsproblem (jag tackar och hyllar er!). Men jag hävdar att man måste göra mera, och framför allt involvera människor och organisationer med makt eller kraft att på ett eller annat sätt agera. Det är tydligt att dagens strategier inte fungera tillfredsställande.
Matchen var knappt avslutad. Jag fick ungefär två minuter på mig att vara nöjd över derbysegern innan frågorna och kommentarerna haglade angående ”den utbredda rasismen i Italien”. Jag blir så ledsen när laget och framför allt supportrarna som stöttar lagen på ett politiskt korrekt sätt inte få de hyllningar man förtjänar. Ingen uppskattning, bara generaliserande påhopp där samtliga supportrar har högerextremistiska värderingar. Jag vet inte hur många gånger mitt lag blivit stämplat som rasistiskt/fascistiskt (spelarna, fansen, klubben). Och nästa steg. Media köper hela konceptet för att det säljer bättre än att hylla det goda och vackra som varje helg utspelar sig på läktarplats i Italien. Vad som måste poängteras är att det inte är hela kurvor som uttrycker rasism, utan falanger, grupperingar. Vad jag blir förvånad över är att det tillåts i en kurva som älskar sitt fotbollslag. Det blir än mera tragiskt när fansen har mörkhyade spelare i sitt eget lag. Hur jag än försöker får jag inte ihop resonemanget. Som jag förstår det har varje kurva en ledare. Vad gör dem? Vill fotbollen få bort rasismen måste kurvornas ledare tillskrivas mera delaktighet i samhället. Ledarna kan påverka, dem har makten. Jag säger inte hur man ska göra, eller att det kommer fungera. Bara att det kan vara en möjlighet.
Jag avskyr rasistiska utspel på fotbollsarenor, det hör inte hemma där. Aldrig! Juan, eller någon annan ska aldrig behöva utstå liknande vidriga påhopp. Om jag ska återkomma till att man måste involvera handlingskraftiga personer och organisationer. Domaren sa vid ett tillfälle åt Lazios kapten Mauri att ”prata” med fansen. Såg inte Mauris försök aningen tafatt ut? Jag gillar Mauri oerhört, mycket för att han igår bar kaptensbindeln då mitt favoritlag tog en betydelsefull derbyseger. Men just då gjorde han mig besviken. Den korrekta handlingen vore att be domaren pausa matchen och i egenskap av lagkapten demonstrativt vandra bort till Curva Nord och visa den falang som gjort bort sig att det inte var acceptabelt. I stället fick De Rossi trösta Juan som jag tycker gjorde rätt som hyschade rasisterna. Ännu större hade varit om någon Laziospelare hade hyschat rasisterna. Här snackar vi fairplay-pris (?) på hög nivå! Kanske skulle domaren avbrutit matchen några minuter för att verkligen visa att fotbollen menar allvar med att sparka rasismen ur fotbollen? Det räcker inte längre med en fin mening som tydliggör ståndpunkten och som alla spelare och klubbar ställer sig bakom.
Rasism är ett stort samhällsproblem i Italien. I Sverige har vi nolltolerans. I Italien är det annorlunda. Den finns, den tillåts(?) och den finns i olika skepnader. Eminenta Tomas Wilbacher poängterar i dagens Eurotalk att rasismen också är utbredd inom staten Italien mellan nord och syd. Ytterligare bevis för den stora skillnaden jämfört med exempelvis Skandinavien. Att jämföra Sverige och Italien när det gäller rasism i samhället kräver att man har lite kännedom om hur samhället de facto ser ut. Givetvis är rasism aldrig acceptabelt, det tycker varken du eller jag. Men tyvärr blir bilden av det italienska samhället och den italienska läktarkulturen snedvriden när generaliseringarna haglar. Journalistiken behöver utvecklas. Rapporterar du om ett fotbollsderby bör du känna till hur samhället påverkar matchen. Enkelt vore att skriva om fotboll. Vad jag försöker säga här är att det är mer än så.
Denna krönika ställer fler frågor än vad den ger svar. Den visar mina personliga tankar kring gårdagens Romderby men även om det italienska samhället. Jag är ingen expert, även om jag behärskar min statsvetenskap, utan jag hoppas att diskussionen kommer att fortsätta kring hur vi ska få bort rasismen från fotbollen.