Veckans viktigaste: Covidkaos och ilska i England

Veckans viktigaste: Covidkaos och ilska i England

Sevilla och Madrid, usla domarbetyg, Seko Fofana, planstormare, Fiat Panda.




Denna skylt sågs utanför Vitesses hemmaarena på torsdagskvällen. Detta efter att det stod klart att Tottenhams möte med Rennes skulle skjutas upp på grund av ett stort Covidutbrott inom Tottenham. Det var annars upplagt för en spännande torsdagskväll där Vitesse och Tottenham slogs om den sista platsen för att gå vidare i den högst prestigefyllda turneringen Europa Conference League.

Varför då denna ilska? Premier League hade ju ställt in Tottenhams match mot Brighton i helgen? Jo, regelverken ser tydligen lite annorlunda ut och enligt reglerna skulle Tottenham behöva ställa upp mot Rennes bara de kunde hitta 13 friska spelare. Nu har jag inte hängt med i den absolut sista siffran, men på torsdagen pratades det om 15-talet sjuka spelare och ledare och att det blev fler för varje dag. Är det då klokt att spela en fotbollsmatch och eventuellt också smitta motståndarna? Det enkla svaret är ju nej.

Men med tanke på hur tighta alla spelscheman är och hur dumma alla förbund är i sin schemaläggning så finns det inte särskilt mycket luft att placera in matcher på. Jag förstår att Vitesse är förbannade. Klart de ville se att Tottenham skulle ställa upp med sitt U-13 lag och förlora. Men jag har svårt att förstå Rennes indignation. De hade redan vunnit gruppen och har dessutom en 17 dagar lång lucka i sitt spelschema mellan 22 december och 8 januari. I deras arga uttalanden står det ingenting om sympati för Tottenhams spelare, utan det är bara irritation.

För Tottenham ser det desto mörkare ut. Det finns inte särskilt mycket luft i schemat och efter jul väntar dessutom de inhemska cuperna som ska slängas in i vardagen. Nu har mötet mot Burnley skjutits upp på grund av kylan härom veckan, helgens möte mot Brighton är också inställt och allt tyder på att även nästa möte med Leicester ställs in. Hur ska tre ligamatcher och en Europa Conference League-match slängas in i det kommande schemat?

Everton går på knäna, men tog en mycket efterlängtad seger när Arsenal var på besök. Det avgörande målet av Demarai Gray tål att tittas på några gånger.



Man kan ju fråga sig: hur kan det inte bli en utvisning av detta? Var går gränsen för klantighet som ej ska bestraffas och klantighet som borde bestraffas om det inte hade varit en klantighet.

Och apropå planstormare, men nu var det istället en spelare som fick nog: Det hedrar ändå Thomas Partey när han med självinsikt pratar om att hans tid i klubben.

Tottenhams gamla superstjärna delade en bild av hur det såg ut på hans tid.


Lördag 16.00: Liverpool - Aston Villa
Ett klassikt fotbollsmöte med en extra särskild touch nu när Steven Gerrard är tillbaka på Anfield, men nu som motståndartränare.


RIP Ray Kennedy


- Leicester missade avancemang i Europa League och har nu släppt in mål i 16 raka matcher. En så lång svit har de inte haft på 16 år.
- Liverpool blev första laget någonsin att vinna alla sex gruppmatcher i Champions League.

- Henrik Örtenvik



Massimo Ferrero - presidenten i Sampdoria - har plockats in av polisen.
Han har blivit anklagad för att försatt företag i bankrutt och försnillat pengar. 
Det gäller affärer som skedde för många år sedan och det är en åklagare i Paola, Calabria som gjort anklagat honom för brott med några andra personer.
Inget av det här berör Sampdorias finanser men däremot klubben indirekt för han avgår såklart som president med omedelbar verkan.
Inte heller första gången han haft problem. För några år sedan hade han också finansiella problem och fick inte officiellt vara president för klubben..
 


Klubben har varit till salu ett tag nu och bl.a. har den gamle scudettohjälten Gianluca Vialli varit intresserad av att köpa klubben.
Själv köpte Ferrero klubben för måttliga €15m 2014 - men det inkluderade klubbens skulder som var några hundra...

Mitt främsta minne av honom är när han gjorde korstecknet framför mig och några andra i mixed zone. 
Undrar vad jag ska göra med den välsignelsen nu...


Hacan Calhanoglu visste vad han skulle göra när han fick en hörna.
I stället för att öppna en kebab eller fancy bar gjorde han såhär:





Vi fortsätter väl på Roma Inter matchen där José Mourinho fick ta emot hatälskade tapiren.
Säga vad man vill om den men visst har piken ändå lite rolig?
 



Roma hade inte många som höjde sig - förutom många tusen....
Ni som såg matchen kan dock aldrig glömma Curva Sud och övriga romanisti för deras konstant hyllande av sitt lag - trots förnedringen.
 


Mål direkt på hörna ser man inte ofta av så när det dyker upp två på samma omgång får man lite lätt Tage Danilesson-vibbar.
Men det vet ju inte Juan Cuadrado vem det är, så...




Såklart kan han inte hålla inne i spelartunneln...



Jorå, Zlatan får vi med i dag också. 
Här är när han i Che tempo che fa - Ett av kanalen RAI:s stora flaggskepp - och promotar sin bok.



Känns det inte som om han har en mer uppsluppen inställning i Italien än i Sverige?


Arturo Vidal och hans Fiat Panda del två  - Winter Edition.
  Bilen är ett monster i Italien två dagar om året...


Luca Gotti - mannen som inte ville har tränarjobbet äntligen fått sin vilja igenom.
Udiense sparkar sin tränare efter att Empoli vänt 0-1 till 3-1 hemma mot Bianconeri.
Det blev droppen för President Pozzo och Gotti får gå.
Vem som kommer in i stället är inte klart än men så länge tar assisterande tränaren Gabriele Cioffi över.


Derby del Veneto i Serie A mellan Venezia och Verona gick till historien
Hemmalaget bjöd säsongen bästa fotboll när de pulvriserade gästerna i första halvlek och ledde med 3-0.
Några indikationer på att i signori (gentlemännen) skulle bjuda in i Matti (galningarna) i matchen fanns inte.
Men det sket Tudor och co. i.  Bara att hänga med:


Hur ska Venezia klara sig efter det här och var det en Pyrrhusseger för Verona? Backklippan  Pawel Dawidowicz spelade med svårt korsbandskada den sista kvarten då alla bytena var gjorda. Operation är gjord och säsongen är slut för polacken.


Ett lätt ångestladdat Derby della Lanterna står för dörren.
Genoa med Shevshenko som ny tränare utan att ha fått någon som helst effekt av det och ett Sampdoria vars president (före detta..)  sitter i finkan i Milano och väntar på rättegång.
Kan bli mumma för den som står utanför supporterskapet till klubbarna.
Fredag 10/12 20.45 på C more


"Jag är negativt överraskad" - fokus på José Mourinhos tid så här långt i Roma.


- Johan Stistrup
 



Barcelonas tunga vecka. Först förlust mot Betis i ligan i helgen och sedan torsk mot Bayern Munchen. Igen. Laget tog sig inte vidare till 16-delsfinalerna i Champions League utan får sikta in sig på att vinna Europa League för en plats i nästa års Champions League.

Att Barcelona inte tar sig vidare från gruppen har inte hänt sedan säsongen 2003-04, alltså året innan Messi kom till klubben. Nu har Messi dragit och vad händer?


Asensios oerhört snygga mål mot Inter.




Barcelona har det tungt. Är det då läge att flyga till Saudi för en träningsmatch endast två dagar efter ligamatchen mot Osasuna? För att sedan flyga hem lagom till nästa ligamatch. Lite Bajenvarning över den planeringen.
Atlético Madrid vann mot Porto i den sista gruppspelsmatchen vilket tog dem vidare i Champions League. Då blir man så här glad.
Xavi efter denna vecka. Påminner om matadoren i Tjuren Ferdinand som sliter sitt hår. Fejk men kul.
Av de sex främsta lagen i La Liga kommer tre från Madrid och två från Sevilla. Att Sevilla och Betis har legat tvåa och trea i ligan har inte hänt sedan säsongen 1984/85.
Vilken föredrar du?
Det går inte att se för mycket av Iniesta.
Madridderby mellan Real Madrid och Atlético Madrid på söndag klockan 21:00.


Spanienredaktionens julkalender om en av Spaniens mest våldsamma ultrasgrupper, den i Sporting Gijón, som visar sig ha starka kopplingar med klubben i sig.

- Jens Kassnert



Ett tränarnas underbarn är tillbaka i tysk fotboll: Domenico Tedesco tar över RB Leipzig. Tedesco är född i Italien men kom till Tyskland när han var två år gammal.
Tedesco blev känd för den större fotbollspubliken när han som 31-åring tog FC Erzgebirge Aue från en nedflyttningsplats till säkert nytt kontrakt i 2. Liga. Den bravaden gjorde att Schalke beslöt sig för att värva Tedesco.
Hos Schalke gjorde Tedesco succé och tog die Königsblauen till en sensationell 2:a plats i Bundesliga säsongen 2017/18.
Säsongen efter gick mindre bra och Tedesco lämnade Schalke och Bundesliga.
De senaste två säsongerna har Tedesco varit tränare för Spartak Moskva medan familjen stannat hemma i Tyskland.
Tedesco har skrivit på ett kontrakt fram till juni 2023 med RB Leipzig. Det ska bli väldigt spännande att se vad Tedesco kan göra av det här laget. Mycket jobb väntar. RB ligger just nu på en dyster 11:e plats i tabellen.
För övrigt betyder Tedesco ”tysk” på italienska. Passar ju bra för en tränarkarriär i Bundesliga.
Njae… nej, Greuther Fürth kommer så klart inte rädda sig kvar i Bundesliga. Istället väntar en annan och säkert inte särskilt inspirerande uppgift: att försöka undvika att stå för den sämsta säsongen något lag någonsin gjort i Bundesliga.
Cirkusnumret och till stort skämt muterade Tasmania Berlin skrapade ändå ihop 10 poäng när man slutade vrålsist säsongen 1965/66.
Alla målen från helgens Bundesliga.
Här är det svårt att lyckas med att inte göra mål. Chemnitz anfallare Benjika Caciel lär väl minnas det här ett tag. Men kanske slipper han drömma mardrömmar - hans Chemnitz vann matchen borta mot Tennis Borussia Berlin.
Björn Borg och SC Freiburg. Leder 6 – 0 efter typ en halvtimme.


Så många fans tar varje arena in i den 15:e omgången av Bundesliga.
Dortmundfansen var inte nöjda med domare Felix Zwayer efter matchen mot Bayern. Feliz Zwayer fick betyg 5,5 (6 är sämsta möjliga) av Kicker för sin insats. Jag har nästan aldrig sett ett så dåligt betyg åt en Bundesligadomare.
”Domaren hade ingen klar linje och hade fel i många viktiga beslut. Handsen på Hummels går att ge straff för men då måste man ge straff när Hernandez fäller Reus i 53:e minuten.
Zwayer borde ha ingripit när Lewandowski fällde Haaland precis utanför straffområdet i 43:e minuten” skriver Kicker.
”You give a referee that has, you know, matches fixed before, the biggest game in Germany. What do you expect?”
Jude Bellingham, en väldigt besviken och dessutom väldigt ung Jude Bellingham, om domare Felix Zwayer efter matchen mellan BVB och Bayern.
Bayern gjorde segermålet på straff efter att Zwayer dömt hands på Mats Hummels i eget straffområde.
DFB ger Bellingham böter på 40.000 € för uttalandet.
FC Bayerns medlemmar fortsätter att kritisera klubbens ledning för engagemang i Qatar. Oliver Kahn gör ett försök att se det från en annan sida och säger: ”Jag tror att vi, FC Bayern, transporterar våra värderingar till Qatar. Det kan få saker att hända.Vi alla vet, vilken kraft fotbollen kan utveckla”. Herregud…
Tabellen efter 14 omgångar.
Väntat topplag. Väntad toppduo. Inte bra för Bundesliga att Bayern vinner jämt och ständigt. Jag har verkligen inget emot FC Bayern men deras överlägsenhet gör Bundesliga mindre attraktiv utomlands.
Bayer Leverkusen som alltid med och slåss om en plats i Champions League.
SC Freiburg överraskar. Union Berlin allt tydligare som nummer ett i huvudstaden.
Mainz fortsätter gå bra under tränare Bo Svensson.  I en annan karnevalsstad håller Steffen Baumgart på att göra ett etablerat Bundesligalag av 1. FC Köln.
Leipzig, Frankfurt och Mönchegladbach är så här långt klara besvikelser.
VfL Bochum bästa nykomling och redan på god väg mot nytt kontrakt. Mycket återstår men det ser lovande ut.
Hertha, Stuttgart, Augsburg, Bielefeld kämpar om att undvika nedflyttning. Vilket av dessa lag har störst potential att lyfta och kanske slippa bottenstriden fram i vår?
Greuther Fürth sist och verkar av allt att döma inte ha en chans att hävda sig ”im Konzert der Großen”.
FC Bayern slår BVB i ett turbulent toppmöte och drar ifrån i tabellen.


Det här är fullständigt sinnessjukt!!!
SC Freiburg gör 6 - 0 på Mönchengladbach.
Borta. Efter 37 minuter står det 6 - 0 till Freiburg.
HERBSTMEISTER!
FC St. Pauli har haft en fantastisk höst i 2. Bundesliga. I och med segern mot Schalke hemma i lördags kväll är St. Pauli Herbstmeister.


Efter en knackig inledning på säsongen har FC Energie Cottbus kommit igång rejält. På de senaste 8 matcherna har Energie fått ihop 22 poäng. Nu närmar sig den före detta Bundesligaklubben tabelltoppen i Regionalliga Nordost.
Har vi Energie tillbaka i 3. Liga till sommaren? Hur coolt är inte namnet FC Energie Cottbus? F C  E n e r g i e  C o t t b u s. Smaka på det.
Efter flera svaga insatser väldigt ifrågasatt och i och med förlusten mot Union Berlin utan framtid hos RB: tränare Jesse Marsch får sparken. Andretränare Achim Beierlotzer leder laget mot Man City i CL.
RB Leipzig ligger på 11:e plats i Bundesliga och är utslaget ur Champions League. Marsch lämnar Leipzig efter bara fyra månader på sin post.
I 2. Bundesliga sparkar jumbon Ingolstadt tränare André Schubert efter bara nio omgångar. Lite oväntat efter att man med en nödelva klarat oavgjort mot urstarka  - blink blink – Hansa Rostock. Ny tränare för FCI blir Rüdiger Rehm. Så sent som i oktober var Rehm tränare hos en annan helfestlig klubb nämligen SV Wehen Wiesbaden i 3. Liga.

Europa League
BVB avslutar gruppspelet i CL med en riktig kalasmatch hemma mot Besiktas. Men Champions League-resan är slut för den här gången. Europa League väntar efter jul.
RB Leipzig slår Manchester City i sista gruppspelsmatchen och säkrar ”das Minimalziel” nämligen en plats i Europa League efter jul. VfL Wolfsburg har gjort ett svagt gruppspel och slutar sist i sin grupp. Die Wölfe hade chansen att gneom seger hemma mot Lille i sista omgågnen till och med bli tvåa men det dög man ju inte till. Fransmännen vann med 3 - 0. Ingen Europa League efter jul.

Västtyskland mot Österrike i fotbolls-VM 1982. Sista matchen i första gruppspelet. I gruppen ingår även Algeriet och Chile.
Tidigare har Västtyskland sensationellt förlorat mot Algeriet. När Västtyskland och Österrike ska mötas har Algeriet redan spelat färdigt. Dagen innan Västtyskland - Österrike har Algeriet slagit Chile med 3 – 2.
Österrike har tidigare slagit både Chile och Algeriet. Om nu Västtyskland slår Österrike hamnar Algeriet, Västtyskland och Österrike alla på 4 poäng.
Och nu blir det grisigt: om Västtyskland slår Österrike med 1 – 0 så är de båda tysktalande grannarna vidare och Algeriet utslaget.
Efter 10 minuter nickar Horst Hrubesch in 1 - 0 till Västtyskland. Vad som sedan följer är en enda lång utdragen, ovärdig, plågsamt osportsligt antimatch. Tyskar och österrikare spelar bara runt bollen på mittfältet.
I 80 minuter buar publiken ut de båda fuskande lagen som ändå iskallt fortsätter med sitt mygel ända tills domaren äntligen blåser för full tid.

Händelsen blev en stor skandal och bidrog till att göra tysk fotboll ännu mer impopulär än den redan var. Västtyska landslaget hade vid den här tiden inte någon särskilt sympatisk image. Spelarna var arroganta divor, skitstövlar, egomaniker som bad folk dra åt helvete som det behagade. Det var inte till att agera förebild, ha ett tillrättalagt instagramkonto eller engagera sig i sociala projekt på den tiden. Låååångt därifrån.
På något sätt blir den här tilldragelsen nästan komiskt lumpen med tanke på aktörerna. Jag menar spelare som målvakten Harald Schumacher, Manfred Kaltz, Peter Briegel, Felix Magath, Paul Breitner med flera. Den sortens personligheter.


FREDAG 18:30
SCHALKE 04 - 1. FC NÜRNBERG

Möte mellan två klubbar som har en väl underhållen Fanfreundschaft sedan 80-talet.
Här och nu gäller det för båda lagen att försöka hänga på i toppstriden. LÖRDAG 15:30
VFL BOCHUM - BORUSSIA DORTMUND

Ruhrpottderby. Bochum är en pigg nykomling och har två raka segrar.
Kanske läge att överraska nu när BVB fick stryk i toppmötet och kanske har problem att ladda om. SÖNDAG 13:30
HAMBURGER SV - HANSA ROSTOCK

Nordderby mellan HSV och Hansa. En prestigefylld duell som vi ofta sett i Bundesliga. HSV fick stryk borta mot Hannover förra helgen, Hansa missade att slå Ingolstadt hemma. 15.000 åskådare får komma in på Volksparkstadion.
Oavgjort i Korkuts debut


*** Greuther Fürth har efter 14 omgångar av Bundesliga tagit 1 poäng.
*** Tasmania Berlin hade efter 14 omgångar (1965/66) tagit 4 poäng.

*** 1.FC Köln är enda laget i Bundesliga som så härlångt inte förlorat någon hemmamatch. Ikväll tar man emot Augsburg som inte vunnit någon av sina senaste 13 bortamatcher i ligan.

*** När Leverkusen utklassade Greuther Fürth med 7 – 1 gjorde Patrick Schick 4 mål. Så många mål i en och samma Bundesligamatch har ingen Leverkusenspelare lyckats med tidigare.

*** När HSV och Hansa Rostock gör upp på söndag är det första tävlingsmatchen mellan lagen sedan i maj 2008, då i Bundesliga.

- Karl Fagrenius



Ännu en drömkväll för Lille
Vilken scenförändring – ett gjort mål och två poäng efter halva gruppspelet. Lilles förvandling är minst sagt uppseendeväckande.

För helt plötsligt såg man ut som det franska mästarlag man är igen. Hög press, starkt duellspel och organiserade, snabba omställningar.

LOSC mosade Wolfsburg i sista Champions League-matchen är blev därmed Frankrikes enda gruppetta inför lottningen av åttondelsfinalerna.
Paris målvaktsuppsättning är fantastisk, men knappast idealisk. Under hösten har Pochettino växlat mellan de två världsmålvakterna Navas och Donnarumma – i väntan på vad?

Kanske på att en av dem skulle stå för en tabbe. Om det var planen så är matchen avgjord. Vi är i december. Navas ingripande vid Lens ledningsmål bör vara den första målvaktstavlan i huvudstaden den här säsongen.

Nu är Donnarumma förstekeeper? (se klipp nedan om Fofana och Lens)


”Matchen tillhör LFP (anm: ligaföreningen), du hör till FFF (anm: franska fotbollsförbundet) och jag är tyvärr medlem i Comex (anm:exekutivkommittén hos förbundet). Det här är inte över.”

Lyon har fått sitt straff (poängavdrag och tomma läktare) efter den inkastade flaskan mot Marseilles Payet häromveckan. Den läckta domarrapporten skapar minst lika mycket stormvågar.

Ovanstående citat påstås komma från domare Ruddy Buquets rapport. Den anger att Lyons president Jean-Michel Aulas hotade honom på detta sätt efter att matchen avbrutits.

Citat från So Foot som även kallar Aulas för ”fransk fotbolls gudfader”.


Seko Fofana - Lens
PSG körde över Club Brugge i veckans CL-spel och slutade tvåa i sin grupp.

I helgen visade man ändå att krisen i ligaspelet inte är löst – trots serieledning. Lens, med en majestätisk Fofana som veckans lirare, var det bättre laget. Man ledde tillställningen en bit in på övertid. Då räddade firma Mbappé/Wijnaldum 1-1 och en poäng.

Vi som tidigt i höstas skrattade lite åt att tränare Franck Haise omger sig med nio (!) assisterande tränare har slutat med det. Lens är på riktigt.
Bara för att den här bilden från en återträff mellan några världsmästare från 1998 gjorde mig orimligt glad.
”Londondimma” och ”brist på fair-play”, ett ilsket pressmeddelande från Stade Rennais.

Rennes är inte nöjd med Tottenhams egna beslut att inte spela torsdagens Europamatch.

Londonklubben kallade Rennes till ett digitalt möte där man berättade att det inte blev någon match. Enligt den franska klubbens pressmeddelande ville Tottenham inte berätta hur många spelare man hade tillgängliga eller varför det inte var Uefa som kom med beskedet först. Man hänvisade till myndigheterna ”utan att kunna visa upp några papper på deras beslut”.

Vi får se var allt landar i det mycket tajta spelschemat inför jul och nyår. Inte för att det spelar någon större roll för Bretagne-klubben, egentligen. Rennes var redan klar gruppetta innan slutomgången.
Lille – Lyon, 13:00 söndag 12 december, Sportexpressen
Två lag i stort poängbehov siktar uppåt i tabellen. För Lille pekar nästan allt åt rätt håll, äntligen. Lyon är kvar på fel tabellhalva och har verkligen inte råd med ännu ett poängtapp.

PSG – Monaco, 20:45 söndag 12 december, Sportexpressen
Paris är klara höstmäsare, men spelet finns verkligen inte där och nu har man två raka kryss i ligaspelet. Monaco kan bli en utmaning. ASM är äntligen på väg uppåt och kommer till avspark med två raka Ligue 1-segrar.


Lyon: Eländes elände


- Claude Puel fick i veckan sparken av jumbon Saint-Etienne. Detta med ett poängstsnitt på 1,07 poäng/match.

- Angel Gomes (Lille) blev förste engelske målskytt för ett franskt lag i Europaspelet sedan… Chris Waddle (Marseille 1989-92).

- John Cederblad

SvenskaFans.com2021-12-10 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)