Veckans viktigaste: Tonali – Piolis mästardrag?

Veckans viktigaste: Tonali – Piolis mästardrag?

Gunnar Andersson, ”die Schale”, Ronald Araújo, jubel i Bristol och Milans genidrag.



Visst, den naturliga snackisen hade väl kanske varit att lyfta titelstriden och Jurgen Klopp, som efter att ha tappat poäng mot Tottenham gick ut och ifrågasatte Antonio Contes taktik. Och vi hade kunnat posta Contes sylvassa svar. Men låt oss blicka lite nedåt i divisionerna istället.

Bristol City har länge varit storebror i staden. Bristol Rovers har befunnit sig två divisioner under City, men under Joey Bartons ledning har de den här säsongen varit och nosat på uppflyttningsplatserna till League One. Inför sista omgången så låg de dock lite pyrt till. Det var ett gäng mål att hämta in för att nå direktplatsen. Med fem minuter kvar fattades ett mål. Då hände detta…

Många fans hade väntat länge. Vilket får symboliseras av denna fina och sorgliga tweet.



Kevin De Bruyne hade fest borta mot Wolverhampton och smällde in fyra mål. Tre av dem kom med fel fot. Med detta är han den förste mittfältaren i Premier Leagues historia att göra hattrick med fel fot. Och mål gör ju verkligen Manchester City just nu. De är historiska som första laget någonsin som vinner fem raka matcher med tre mål eller fler.


  Forest Green Rovers tränare Rob Edwards lämnar plötsligt klubben. Och klubbens vd är inte glad över hur tränaren och hur Watford har agerat.


  Historielösheten hos Thomas Tuchel att sitta och säga det här på en presskonferens, samtidigt som massa klubbar i England varit i exakt samma situation med ovisshet kring ägandeskapet.



Säger något om vad Luton jobbar med för resurser, jämfört med sina konkurrenter i The Championship.


  Ovanligt kaxigt klipp av Tottenham inför torsdagens derby, som anspelade på det faktum att Arsenal fick derbyt uppskjutet på grund av för få spelare, när de samtidigt lånade ut tre spelare inom en veckas tid.


  Tack vare ett sent mål av Sunderland borta mot Sheffield Wednesday så väntar nu playoff-final för Sunderland. Tredje gången gillt?


Fredag 20.45: Luton - Huddersfield
Vi riktar blickarna mot playoff på fredagskvällen. Luton tar emot Huddersfield i den första playoff-semifinalen. Kan lilla Luton gå hela vägen?


Tio år sedan den legendariska vändningen mot QPR.
John Talbot minns tillbaka.


- För första gången sedan 1961 har Tottenham vunnit tre raka hemmamatcher mot Arsenal. Hur otroligt det än låter. Det var också första gången under Premier League-eran som man vinner med tre mål eller fler.
-  Sedan Mikel Arteta tog över Arsenal har 13 spelare fått rött kort. Fem fler än närmaste lag, Brighton, med åtta röda.


- Henrik Örtenvik
 




Scudettostriden fortsätter efter att både Inter och MIlan vände och vann mot Empoli respektive Hellas Verona.
Klass av båda lagen men det stora utropstecknet som kanske avgörande är väl kanske Stefano Piolis taktiska ändring att sätta Sandro Tonali som libero - alltså inte som den klassiska liberorrollen där han är back utan en ny, modernare roll som mittfältare som går hela vägen upp.
Bristen på ordentligt kompliment till Giroud på topp pga skador på bl.a. Zlatan och Rebic har fått Milantränare att ta till detta drastiska drag som känns guldvinnande. 
Inte bara Tonali har lyfts av det utan även Leao har kommit bättre till sin rätt. 
Skulle scudetton sitta om två helger (eller kanske redan i helgen) så vet vi att det schackdraget kommer bli klassiskt.


Vad säger ni, gör Pisa säsongen läckraste mål?  
Synd bara att det var i egen kasse...



...eller kanske FerAlpis mot Pescara i kvalet till Serie B?





Skolan i Salerno gör sitt bästa och ber för Salernitana i matchen mot Venezia för någon vecka sen.
Löste sig ju fint då, vinst med 2-1
 


Christian Maggio, den nu 40 årige försvararen, kom tillbaka till sitt Vicenza och avgjorde första matchen hemma på Romeo Menti med mål i sista matchminuten mot Cosenza.
Kan bara bli vackrare för honom om i Lanerossi klarar sig kvar.
 

  


Lecce gick som väntat tillbaka till Serie A efter att haft kommandot i Serie B i slutet av säsongen.
Med sig fick de inte tvåan Monza när serien avlsutades utan Cremonese.
Stradivarius hemstad är alltså åter igen i högsta serien - efter 26 års uppehåll.



Cremonese har satt stämpel på Serie A då deras målvakt Rampulla var den första målvakten som gjort mål i serien.
Det var säsongen 91/92 - ganska exakt för 30 år sedan med andra ord.
 




Napoli är inte en lätt piazza att imponera. Trots en hyggligt tredjeplats klar Champions League-plats så är fansen inte imponerade.
Spalletti får besked att de fixar fram hans stulna Panda (bilen alltså...) om han lämnar.




"Vad kan vi göra åt att vi luktar fisk?"
Salernitanafansen i veckomatchen mot Venezia.


En chockad Domenico Criscito lämnade derbyt mot Sampdoria. Han hade just missat en straff i sista matchminuten som skulle kunna innebära större möjligheter att stanna kvar.
Helgen efteråt står han där igen. På stopptid. Matchens sista spark. Mot Juventus. Vinst innebär att Genoa lever och har chans att stanna kvar:
 

...och så här nära var Moise Kean att skicka Genoa till Serie B någon minut tidigare:



Någon som tror att Juventus kommer lösa ut lånet på Kean?


Parma, minns ni dem? 
 

Milan mot Atalanta på söndag 18.00 följt av Cagliari mot Inter 20.45 samma dag.
scudettostriden kan avgöras där och då.



Voce dei Rossoneri:  "Serie A:s kommande superstar"



Efter förlust mot Inter i Coppa Italia så har Juventus missat en titel för första gången på elva år.
Kanske inte var riktigt det de hade tänkt sig när de värvade Dusan Vlahovic i januari...



- Johan Stistrup

 



När spelare blir liggande eller när det syns att det är en allvarlig skada stannar tiden upp. Det spelar ingen roll vilket lag man håller på. Inom fotbollen sluter alla samman. I veckan fick ambulans köra iväg med Ronald Araújo efter att han skallat ihop med Gavi. Läskiga scener utspelade sig på Camp Nou. Besked kom innan matchen var färdigspelad att han mådde bra under omständigheterna. Han har i veckan lämnat sjukhuset. Skönt.
Jordi Alba räddade alla tre poängen när Barcelona spelade borta mot Real Betis. Dessa matcher brukar ofta vara roliga att se på och ofta svängiga samt målrika. Denna gång slutade matchen 2-1 till gästerna efter att bägge lagen gjort varsitt mål inom loppet av tre minuter i med kvarten kvar att spela. Och att sedan Alba tryckt in segermålet i 94:e minuten. Vilket mål det var sedan.
Pierre-Emerick Aubameyang stod för två mål när Barcelona vann mot Celta Vigo. Sedan han kom till klubben i januari har det visat sig att Aubameyang verkligen var det Xavis lag behövde för att vända den negativa trenden. Han har redan gjort 11 mål på dessa månader och är i sitt livs form.


Vad tränar de på egentligen? Yttersidor och oväntade avslut.
För er som gillar tifo och det som händer på läktarna kommer här en video från när Sevillafansen skapade tifot i hemmamötet mot Real Madrid den 17 april på Ramon Sanchez Pizjuan stadion. Så många ideella timmar som ligger bakom dessa fina läktararrangemang. Hatten av!
Ancelotti är speciell på många sätt. Detta säger något ändå.
Atlético Madrids futsal-lag värmer upp. Det här är så kul.
Granada slog Mallorca med hela 6-2. Galen match. Men ni vet hur det är, det ska spekuleras och denna spaning är minst sagt intressant.
Benzema större än Raul.
Benzema har nu gjort 44 mål på 44 matcher denna säsong och är överlägsen i skytteligan. Han har precis tangerat Rauls 323 mål för Real Madrid. Endast Ronaldo har gjort fler för marängerna, 452 stycken.




Då tar vi farväl av Levante som i och med förlusten mot Real Madrid under torsdagskvällen åker ur La Liga. Det var inte givet när säsongen drog igång då de har stått för bra insatser tidigare under sina fem säsonger i högstaligan. Bland annat spelade de semifinal i spanska cupen, Copa del Rey, förra säsongen.


Atlético Madrid tar emot Sevilla i kampen om tredjeplatsen i ligan på söndag klockan 19:30. Ett rivalmöte där mycket står på spel denna gång.


Sista omgången av damernas La Liga och det är spännande.

- Jens Kassnert



FC Schalke 04 är tillbaka i Bundesliga efter en gastkramande match mot FC St. Pauli. Schalke låg under 0 – 2 i paus men vände till seger 3 – 2. Simon Terodde, den fantastiske Simon Terodde gjorde så klart två mål.
Rodrigo Zalazar skickade in segermålet i 78:e minuten. Bundesliga var fattigare utan Schalke. Det är en glädje att Königsblau är tillbaka där man hör hemma.
Alla målen från 33:e omgången i Bundesliga!
1. FC Kaiserslautern hade en plats i 2. Bundesliga med tre matcher kvar att spela i 3. Liga. Sedan förlorade 1. FCK i tur och ordning mot Wehen Wiesbaden, Borussia Dortmunds U23 samt Viktoria Köln…
Eintracht Braunschweig smiter förbi och lägger beslag på direktplatsen till 2. Bundesliga.

Simon Terodde och Marius Bülter faller gråtande i varandras armar. FC Schalke 04 är tillbaka i Bundesliga.
”Ett mål och vi vänder på skiten!”
Schalkeikonen Mike Büskens till sina spelare i paus. Schalke låg då under med 0 – 2 mot St. Pauli.
 
Bayern München med ”die Schale” för 10:e gången i följd.
Schalkes sportchef Peter Knäbel och målgud Simon Terodde vrålar ut sin lycka efterslutsignalen. En bild säger mer än tusen ord heter det. Ja, sannerligen!
RB Leipzig slår Augsburg hemma med 4 – 0 och står med mer än en fot i Champions League.


Efter skurk-VM i Qatar i vinter är det om två år dags för ett riktigt mästerskap nämligen EM i Tyskland 2024.
Premiärmatchen spelas i München, finalen i Berlin.
Inför ödeskvalet - Kaiserslautern sparkar tränaren!
Die roten Teufel har förlorat sina tre senaste ligamatcher och missat att lägga beslag på en direktplats till 2. Bundesliga. Då väljer klubben att sparka tränare Michael Antwerpen och ersätta honom med Dirk Schuster. Detta i ett väldigt känsligt läge. Kaiserslautern står nämligen inför två kvalmatcher mot Dynamo Dresden den 19 och 23 maj. Segraren i dessa är klar för 2. Bundesliga.

Eintracht Frankfurt är klart för 2. Bundesliga.
Fahrstuhlmannschaft (Fahrstuhl=hiss) kallas lag som åker upp och ner mellan ligorna. Sedan 2002 har Eintracht Braunschweig åkt ur och gått upp inte mindre än 11 gånger.
Erling Haaland lämnar BVB för Manchester City där han uppges tjäna 4,6 miljoner kronor i veckan.
1. FC Kölns nya tröja
Till nästa säsong byter 1. FC Köln till danska Hummel. Här är nya tröjan. Vi er røde, vi er hvide.
LÖRDAG 15:30 BUNDESLIGA
VFB STUTTGART – 1. FC KÖLN
Tre poäng här och Stuttgart kanske slipper kvala.

BORUSSIA DORTMUND – HERTHA BSC
Erling Haalands avskedsföreställning. Kniper Hertha en pinne här så är die alte Dame garanterat kvar i Bundesliga.

ARMINIA BIELEFELD – RB LEIPZIG
Visst säkrar väl RB en CL-plats här mot i praktiken redan nedflyttade Arminia?

SÖNDAG 15:30 2. BUNDESLIGA
WERDER BREMEN – JAHN REGENSBURG
En poäng. En enda poäng räcker för Werder för att återvända till Bundesliga. Orkar Regensburg som inte har något att spela för verkligen stå emot på ett kokande Weserstadion?

FC HANSA ROSTOCK – HAMBURGER SV
Drömmen om Bundesliga lever i allra högsta grad för Hamburger Sport-Verein. Seger borta mot Hansa Rostock och HSV har säkrat minst kvalplatsen. Hansa lär sälja sig dyrt.


Union säkrade Europaplatsen


**** HSV spelar i 2. Bundesliga sedan 2018/19.

**** Werder Bremen spelade i 2. Liga 19880/81 och tog sig tillbaka till Bundesliga omgående. Nu har man chans att göra om den bedriften.

**** SV Darmstadt spelade i Bundesliga säsongerna 2015/16 och 2016/17.

**** 1. FC Magdeburg är tillbaka i 2. Bundesliga. Hittills har 1.FCM spelat 1 säsong i 2. Liga, säsongen 2018/19.

**** Eintracht Braunschweig är tillbaka i 2. Bundesliga. Eintracht har gjort 19 säsonger i 2. Liga, Senast 2020/21.

**** Kaiserslautern får kvala mot Dynamo Dresden för en plats i 2. Bundesliga.  Kasierslautern har spelat i 3. Liga sedan 18/19.  Senast 1. FCK var uppe i 2. Liga var säsongen 2017/18.

**** Dynamo Dresden tvingas kvala mot Kaiserslautern för att försöka hålla sig kvar i 2. Bundesliga. De senaste åren har Dynamo rört sig mellan 2. Bundesliga och 3. Liga:
3. Liga 2008/09 till 10/11.
2. BL 2011/12 till 2013/14.
3. Liga 2014/15 och 2015/16.
2. Liga 2016/17 till 2019/20.
3. Liga 20/21.
2. Liga 21/22.

- Karl Fagrenius



Nantes cupmästare mot Nice efter en diskutabel hands-straff. Visst tar bollen på handen – men ett vristskott med någon decimeters avstånd till handen…

Fullsatt! Folkligt! Festligt på Stade de Franc, i en final där PSG för ovanlighetens skull inte deltog.
Nästan ingenting har fungerat i Bordeaux i år. Nu är man i princip klart för Ligue 2 till hösten. För första gången av sportsliga skäl sedan 1960.

En sak har dock fungerat hela säsongen: publikstödet. Här sjunger en utsåld bortaläktare ner klubben i andradivisionen?

“Ni skämmer ut les Girondins”
Aurélien Tchouameni gick på vatten och gjorde båda målen när Lille bortabesegrades. Monacos mittfältare är på väg att hjälpa klubben till CL-spel i höst.

Men var spelar han själv då, och petar han Pogba lagom till VM?
Klubblegendaren Jaroslav Plasil stannade i Bordeaux efter spelarkarriären. Nu är han assisterande tränare i krisklubben.

Ingen ser ut att ta den förmodade nedflyttningen hårdare än vad han gör. Här syns Plasils tårar i ett av Fotbollsfrankrikes mest delade klipp under veckan.
Vad gör man med den här informationen?
Gunnar Andersson – kanske den bäste anfallaren i Frankrike någonsin?

Just nu färdigställs den franska dokumentären om Arvika-sonen Gunnar Andersson höga toppar och till slut tragiska öde. Under 50-talet blev han en av de största i Marseille, en stad som inte glömmer sina hjältar.

Teaser présentation GUNNAR from Comalipa Prod on Vimeo.


Samlad omgång, lördag 14 maj 21:00, Sportexpressen
De två sista omgångarna innebär samma avsparkstid för alla. Vilka kniper CL- och övriga Europaplatser, och hur går det i den rafflande nedflyttningsstriden?


Maxence Caqueret: Äntligen!

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-05-13 10:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)