Veckans viktigaste: Ingen föds till rasist

Veckans viktigaste: Ingen föds till rasist

Giroud, tjeckisk charmör, bröderna Williams, höga elpriser, Moukoko.


Kanske inte veckans snackis direkt, men ett tidens tecken. Mansfield Town flyttar sin match på grund av de höga elpriserna. Fler lag lär följa efter.


Son Heung-Mins måltorka har varit ett ständigt debatterat ämne i media under säsongsinledningen. Fjolårets skyttekung gick åtta mållösa matcher innan det var dags att ställas mot tacksamma Leicester. Son blev inbytt och smällde in ett hattrick. Lättnaden efter det första målet var påtaglig. Efter matchen berättade Son om hur hans mållösa period påverkat honom och att han alltid är självkritisk, även om Tottenham har vunnit matcher.

"When I go home, even if we’ve won, I’m still sad because my performance wasn’t good, there are things I can do better and the mistakes I made." 

Ingen blir förvånad ifall Leicester gör sig av med Brendan Rodgers under landslagsuppehållet. De ser bedrövliga ut och har bara tagit en poäng på sju matcher. En ny manager får chansen att komma in och skapa lite arbetsro när ett lite lättare spelschema väntar framöver: Nottingham, Bournemouth, Crystal Palace, Leeds och Wolves.

Mikel Arteta gav blott 15 år gamle Ethan Nwaneri chansen i Premier League-mötet mot Brentford.

Kaptenen är tillbaka, nu som sportchef!

Många spelare (i flera olika idrotter) har tagit farväl till sin idrott den här veckan. Bland annat Charlie Adam.


Lördag 14.30: Arsenal - Tottenham WSL
Landslagsfotboll är ju så otroligt själadödande tråkigt. Så det vi kan roa oss med i helgen är till exempel League One-fotboll eller varför inte North London Derby, fast för tjejer.



Ett år med Steve Cooper

Joao Palhinha stod för en jäkla smällkaramell i helgen. Men han leder också en mindre smickrande kategori. Fem gula på sju matcher måste vara ett rekord? Palhinha lär inte bli långvarig i Fulham om han fortsätter att vara så nyttig som han hittills varit för Fulham.

- Henrik Örtenvik



Abdelhamid Sabiris läckra lobbskott får väl sägas vara helgens mål. 



Tyvärr för Sampdoria så hjälpte de inte utan laget förlorade det liguriska derbyt mot Spezia med 2-1 och intar sistaplatsen.


Juventus har problem men lite lycka har han ändå upplevt vår tjeckiske charmör Pavel Nedved...
...eller inte av Joan Gonzalez i Lecce.



Självmål har en tendens att bli jäkligt granna.
Allt blev dock frid och fröd för Joan och Lecce som tog sin första seger för säsongen borta mot Salernitana.


Ingen arena är för stor för José Mourinho:
För övrigt berättade José att han verkligen trivs i Rom och Roma. 
"Jag har sagt tidigare att alla träningsanlähggningar är detsamma världen runt - du går på halv åtta på morgonen och lämnar halv sju på kvällen.
Men är faktiskt skillnad om du gör det på kall och mörk plats gömd någonstans än i en magisk stad som Rom. Jag trivs bra i klubben och är lycklig att få vara i Italien"

berättade Mourinho för tidningen Equipe


Han har återvänt - 2006 års bästa fotboillsspelare återvänder till den italienska fotbollen efter 12 år i exil. 
Serie B-klubben Benevento blir nästa adress för Fabio Cannavaro.
"Just nu är det låg moral i klubben men vi ska ändra på det." svarar den nytillträdde tränaren.
Men frågan är om Benevento har stenkoll på vem de tagit in som huvudtränare - han eller brorsan..
Två Interlegendarer tackade för sig i veckan. Först Goran Pandev och sen Andrea Ranocchia.
Andrea Ranocchia, som lämnade Inter för Monza, skadade sig i veckan och tog då beslutet att tacka för sig:
Värt att påminna om detta:
Il Phenoneno - dvs Ronaldo - fyllde år i veckan och vi bläddrar i bland klippen från hans karriär i Inter och hamnar i - Moskva?! Eftersom vi ändå är hos Inter så går vi tillbaka ett år ytterligare och match mot Brescia på San Siro.
Dario "Il Bisonte" Hubner gör sitt första mål i Serie A: Sen skulle den rökande och grappadrickande 35-åringen han vinna skytteligan 2001-02 tillsammans med fransmannen Dravid Trezeuget. Det spelande i provinslaget Piacenza.


Italien mot England ikväll fredag på San Siro 20.45.
Revanch för England för förlusten i EM?


"Juventus är rädda att tappa ansiktet"
Juvepodden om varför Allegri är kvar trots förlusten mot nykomlingarna Monza.


Omgång 7 det här året var lite speciell:
- Johan Stistrup



Nico Williams blev uttagen till landslaget för första gången. Han har också varit utsatt för rasistiska påhopp i samband med det och tidigare. Tidningen Marca gjorde en snygg gest och tryckte upp en hel tidning i svartvitt. En förstasida med Nicos ansikte och texten “Ingen föds till rasist, det är en fråga om utbildning”.


Valencia besegrade Celta Vigo med 3-0. Denna räddning av Giorgi Mamardashvili skojar man inte bort. 21-åringen stod för sin första hållna nolla i La Liga denna säsong.
Real Madrid vann derbyt mot Atlético Madrid i en spännande match. Detta mål är ju ett av ligans snyggaste mål hittills denna säsong och det är ju inte bara för avslutet som också är fantastiskt av Rodrygo. Framspelningen av Aurélien Tchouaméni är så perfekt avvägd att den är helt omöjlig att rensa undan.
Athletic Club besegrade Rayo Vallecano med 3-2. Det fina i kråksången är att bägge bröderna Williams gjorde mål.

Den förra Sevillaredaktören här på SvenskaFans, Johannes Johnsson, befann sig på Parken i Champions Leaguemötet mellan FCK Köpenhamn och Sevilla. Så klart att “linslusen” fastnade i tv-kamerorna. Kul ju.
Malaga har tagit in en ny tränare, Pepe Mel. Eller ny och ny, han har tidigare coachat 12 klubbar där han gjorde succé i Real Betis. Närmast kommer Pepe Mel från Las Palmas.
Joaquin är rekordman på nytt. Nu som den äldsta målgöraren i Europa League när Real Betis slog Ludogorets på hemmaplan med 3-2.
Det här är så snyggt. Inte nog med att Correira lurar upp sin försvarare på läktaren. Han slår ett rabonainlägg med precision. Synd bara att det inte blev på detta anfall.
Har jag sagt att jag älskar den spanska tränarens inovativa sätt att presentera sin landslagstrupp på? Ja, det har jag. Jag säger det igen. Jag älskar Luis Enriques olika uttagningsvideos.
Nations Leagueuppehåll. Inte den sexigaste av turneringar. Men tisdagens iberiska derby mellan Spanien och Portugal ser jag fram emot.

- Jens Kassnert



Det går dåligt för FC Bayern. Efter 7 omgångar ligger mäktiga FC Bayern på 5:e plats i tabellen. Der Rekordmeister är redan 5 poäng efter tabellettan Union Berlin.
Stryk mot FC Augsburg förra helgen. Tränare Julian Nagelsmann ifrågasätts.
Alla målen från 7:e omgången i Bundesliga!

Bayern jagar kvittering mot Augsburg. Närmast kommer Manuel Neuer.

Fotbollsfamiljen. Alle in Schwarzgelb. BVB-fansen på väg till hemmamatch mot Schalke. Man blir varm om hjärtat.

Augsburgspelarna firar med fansen efter fantastiska segern mot FC Bayern i Bayernderbyt.
”Ohne Kruse habt ihr keine Chance” sjöng Unionfansen om och om igen när de rödvita besegrade Wolfsburg. Kruse är suspenderad av Wolfsburgs tränare Niko Kovac.
Tidigare lämnade Max Kruse Union för just VfL Wolfsburg.
Även efter 7:e omgången är 1. FC Union Berlin tabelletta i Bundesliga.

Erzgebirge Aues president Helge Leonhardt avgår! Leonhardt är mer än Aues starke man. FC Erzgebirge Aue ÄR Helge Leonhardt. Eller var, får vi säga.
Leonhardt lämnar sin post efter att Aue i våras åkte ur 2. Liga och nu ligger sist i 3. Liga och inte har en enda seger på de första nio omgångarna.
Helge Leonhardt har varit president hos FC Erzgebirge sedan 2014. Men Leonhardt har varit så mycket mer. Tillsammans med sin tvillingbror Uwe Leonhardt byggt upp en rad framgångsrika företag. Dessa har alltid varit om inte huvudsponsor så bland de främsta finansiärerna. FC Erzgebirge Aue utan Helge Leonhardt är nästan otänkbart. 
Det blir spännande att se hur saker och ting nu kommer att utvecklas i klubben. Aue som är en liten småstad med bara 18.000 invånare har alltid betraktats som lite av ett mirakel när man är ut och år in lyckats hävda sig i proffsfotbollen.

Oliver Kahn roar sig på Oktoberfest. Eller? Nja, njae, nä. Det är bistra tider hos FC Bayern efter en väldigt svag start på ligan. Jag har en känsla av att när det är bistra tider hos just FC Bayern, ja då är det jääävligt bistert.

En perfekt dag för BVB:s Youssoufa Moukoko

SpVgg Greuther Fürth tog säsongens första trepoängare när ”die Kleeblätter” besegrade tabellettan Paderborn. Branimir Hrgota med avgörande målet i 73:e minuten.

Publikrekord!
Nytt publikrekord i Frauen Bundesliga. I premiären kom 23.000 för att se Eintracht Frankfurt - Bayern München. 
Mötet mellan förra säsongens tabelltrea och tabelltvåa slutade 0 - 0.

Union Berlins Timo Baumgartl är tillbaka på planen efter avslutad cancerbehandling.

Sist i tabellen och utan en enda seger på nio omgångar. Erzgebirge Aues tränare Timo Rost har fått sparken. Rost tog över laget så sent som i somras.

Bittert, Bochum!
VfL Bochum var ett par minuter ifrån sin första seger för säsongen när Linton Maina kvitterar för Köln.
 
Tyskland möter Ungern på fredag och England på måndag. Båda länderna har vi mött i VM-final. Ungern 1954 och England 1966.



Nations League
fredag 20:45
Tyskland – Ungern
Red Bull Arena, Leipzig

Nations League
måndag 20:45
England – Tyskland
Wembley stadium, London


*** Efter 7 omgångar i Bundesliga har Borussia Dortmund bäst vad gäller fans på bortamatcherna.
     BVB får med sig i genomsnitt 7.000 fans till bortamatcherna. Två är Schalke med i snitt 6.000, trea Werder Bremen med 5.650 grönvita fans på bortamatcherna.

*** Efter 9 omgångar i 2. Bundesliga är Kaiserslauternbäst på att få med sig fans på bortamatcherna. I snitt följer 4.250 FCK-fans med när Lautern spelar borta.
      Näst bäst är FC Hansa Rostock med 3.658, trea HSV med i snitt 3.150 egna fans på bortaplan.

*** Rot-Weiss Essen får med sig överlägset flest fans på bortamatcherna i 3. Liga. I snitt 3.288. Tvåa är 1. FC Saarbrücken med 1.708, trea 1860 München med 1.275.

- Karl Fagrenius



”Bort med alla, jag har fått nog”Jérôme Rothen RMC Sport 
Bråket kring de franska Ligue 1-domarna börjar nå en "point of no return".

Jérôme Rothen på RMC Sport vill spränga allt och börja om från början. För förbundet och domarledning är fast i vem som känner vem och har helt tappat kontrollen över arbetet på arenorna, menar han.

Bakgrunden? Franska domarkåren delar ut kort med en frekvens som aldrig tidigare funnits, och det blir fel varje vecka. Som i helgen när Jean-Clair Todibo i Nice visades ut efter nio sekunder! Sofian Boufal, Angers, visades också ut i samma match, men har fått sitt röda kort tillbakadraget efter matchens slut...

Eller vad sägs om det här: Bradley Locko i Reims blev påsprungen efter ett skott och det är han som får sitt andra gula kort för dagen. Obegripligt tyckte till och med motståndartränaren Philippe Clement i Monaco. Utvisningen har annulerats i efterhand, men tre poäng går förstås till Monaco som vann 3-0.


Messi & co skickade Lyon allt närmare en kris i helgen. Hur länge sitter Bosz kvar som tränare i Lyon?

Roligare då för PSG:s Lionel Messi som ser ut att toppa formen lagom till... VM med Argentina.
Franska fotbollsförbundet (FFF) håller på att implodera av skandaler som rör sex-trakasserier, nepotism och en hel del annat. Det finns anledning att följa upp det en annan vecka.

Då passade Kylian Mbappé på att för andra gången vägra att delta i landslagets sponsorfotografering. Han vill själv bestämma var han syns och det är inte med Les Bleus sponsorer som sysslar med snabbmat och sockerhaltiga läskedrycker.

På ett par timmar hade Mbappé fått stöd från idrottsministern och tvingat förbundet att ändra i sina regler. Kylian Mbappé, 23 år, nästa president i FFF?


Jean-Clair Todibo - nio sekunder Ligue 1.
Olivier Giroud
Kylian Mbappé gör en Kylian Mbappé, Aurélien Tchouaméni cykelsparkar i ribban. 
Det vi tar med oss från Frankrike - Österrike är ändå att det nu måste vara omöjigt att hoppa över comebackande Olivier Giroud när VM-truppen ska tas ut. Oavsett hur gamla trätobrodern Karim Benzema mår i november.

Giroud är nu två mål från Thierry Henrys rekord i Les Bleus.
 


Lite internterapi för oss som följer Ligue 2 lite för mycket i höst. Zuriko Davitashvili kan vara ett namn att lägga på minnet. Han debuterade och gjorde så här när han avgjorde för Bordeaux mot Dijon.
Danmark - Frankrike, 20:45 söndag 25 september, Viaplay
Regerande Nations League-mästarna Frankrike riskerar fortfarande att åka trilla ner ett pinnhål. Det finns enklare matcher än Danmark borta för att säkra fortsatt spel i Liga A.


- Snart 36-årige Olivier Giroud blev under torsdagen landslagets äldste målskytt någonsin.
- Fofana och Badiashile mot Österrike – Frankrike hade två debutanter i startelvan för första gången sedan 2013.
- Sju spelare i franska truppen var fortfarande juniorer när Les Bleus tog VM-guldet 2018.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-09-23 11:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)