Veckans viktigaste: Elanga – ”Honom ska vi ha!”

Veckans viktigaste: Elanga – ”Honom ska vi ha!”

Fega tv-bolag, Contes björntjänst, nunnor, välskötta klubbar, Frédéric Antonetti.


Antonio Conte gör sig själv verkligen en björntjänst genom att hålla på som han gör. Han kom in som en stormvind i Chelsea och vann ligan första säsongen. Men han gnällde också som en galning över att han inte fick vissa spelare och äktenskapet med Chelsea tog sedan slut oväntat snabbt.

Conte tog över Inter och fortsatte på samma manér där, trots att han visste om vilken prekär ekonomisk situation den italienska klubben befann sig i. Conte var på väg att lämna Inter redan efter en säsong, men efter ett krismöte så bestämde han sig för att stanna en säsong till. En säsong där Inter vann ligan och det firades stort. Dock väntade ett ekonomiskt stålbad under sommaren och Conte visste att Inter behövde offra flera viktiga spelare. Så Conte tackade för sig själv och dedikerade ligatiteln till sig själv för att han hade “kämpat väldigt hårt”.

Tottenham försökte värva över Conte redan i somras, men då tackade italienaren nej eftersom han “behövde semester”. Några månader senare, när Tottenham sparkat Nuno, så tackar han ja när Tottenham återigen undrar om han vill komma till klubben. Där och då kan man ju undra lite hur han tänkte. Inter hade fina wingbacks, vilket mycket av Contes spel byggs på, samt tre anfallare och flera duktiga mittfältare. Tottenham har ingenting av det där. Man har en världsklassanfallare och en duktig i Son Heung-Min. Men sedan har man ett uselt mittfält. Ändå tog han jobbet.

Och man kan bara anta att han hade förväntat sig mer i januari, när klubben dumpade fyra spelare och tog in Bentancur och Kulusevski. Conte hade behövt en till dynamisk mittfältare, en bättre wingback på högerkanten och en till anfallare. Men han fick Juventus left-overs. Nu, efter fyra förluster på fem matcher, så börjar bägaren att koka över. Tottenham vann en enormt fin seger mot Manchester City förra helgen. Men det är enkelt att lägga upp taktiken mot City: kliv, kliv, överlev och ta vara på dina chanser. Det är något helt annat att åka till ett Burnley i ösregn och föra matcherna. Den truppen har inte Tottenham och det verkar äta upp Conte inifrån. Efter matchen mot Burnley erbjöd han mer eller mindre att avgå som tränare.


Svenske Anthony Elanga är the man of the hour i Manchester United. Han hyllas av tränare Ragnick och när de mötte Simeones rödvita lag från Madrid så gjorde Elanga Uniteds enda mål. En hyfsad balja: Vi matar på med många Elangaklipp här. Det är ändå en fin historia att Elanga hade bestämt sig för att lämna United på lån, när Ragnick får se honom i träning och tänker: “Honom ska vi ha!”

Unitedfansen sjunger Elangas namn.

Man hade ju nästan glömt bort Mark Hughes? Och att det var 3,5 år sedan han fick lämna Southampton? Nu är han tillbaka, fyra divisioner lägre än senast det begav sig. Han förklarar sin längtan tillbaka såhär:
Söndag 17.30: Liverpool - Chelsea
Ligacupfinal väntar i England och säsongens första riktiga titel ska delas ut. Fortsätter Tuchels framgångssaga?



Thiago Silva lever sin dröm i Chelsea


- För första gången på 45 matcher så förlorade Wolverhampton en match de tagit ledningen i. Förlusten kom mot Arsenal då målvakten Sá gjorde självmål i minut 95.
- För första gången på 86 år så förlorar Leeds två gånger om med minst sex mål i en och samma säsong.

- Henrik Örtenvik



José Mourinho i blåsväder igen.
I matchen mot Hellas Verona förra helgen så var han inte riktigt nöjd med domsluten hos domare Luca Pairetto.
Han började gestikulera och visa telefongesten för domaren.
Anledningen till det var att Pairettos bror jobbar för Juventus och att deras far var inblandad i Calciopoli-skandalen 2006.
Han fick syna det röda kortet plus två matchers avstängning för utfallet.

#1
Atalanta mötte Olympiakos i Europa League härmodagen.
Ukrainaren Ruslan Malinovskyi gjorde mål och firade tyst med det här:




#2
Hellas Verona läckra variant på Olimpico mot Roma.
Hmm... ser lite bekant ut...
...och Igor Tudors glädje över varianten går inte att ta miste på.
Atalanta igen, fast nu åt andra hållet. 
Fiorentina tog tre tunga poäng hemma mot bergamascerna på Artemio Franchi.
Mycket tack vare Dragowski
Nuns will be Nuns...
Visst, det är mest för de initierade, dvs Interfansen,  men den är en klockren poäng om Samir Handanovic av Babilona.
Vår vän Sia Fallahi är stor i Indonesien (?!) sen ett par åt tillbaka.
Nu är det dags för en annan kontinent. Gästbesök på en kenyansk TV-station för att prata Serie A.
Andiamoooo!
Snart, va? #FiorentinaAtalanta #ArtemioFranchi
Lazio-Napoli Söndag 20.45
Ska Lazio ta sista (nåja...) chansen att haka på Champions League eller kan Napoli ta över ledningen av Serie A?
Frågor vi kanske kommer få svar på när helgen avslutas.


Milanpanelen "Voce dei Rossoneri" är tillbaka.

- Johan Stistrup



En dag som denna när nästan allt fokus har hamnat på Rysslands invasion av Ukraina. Självklart skulle detta synas och fördömmas på fotbollsarenorna i Europa League. Här i Neapel mellan Napoli och Barcelona, något som TV-bolagen väljer att inte visa. F*CK YOU TV-bolag! Det är klart det kommer att synas ändå era fega jävlar.
Joao Felixs 1-0 mål mot Manchester United som får hela Wanda Metropolitano att koka över. Här i en vinkel från läktaren och det är lika snyggt ändå. Han är så värd det och dubbelmötet är fortfarande öppet.




Real Sociedad har haft en oerhört tung vecka. I söndags förlorade de Baskienderbyt mot Athletic Club med hela 4-0. Det var inget snack. Bara för att följa upp med en 3-1 förlust på hemmaplan mot Leipzig och således åka ur Europaspelet denna säsong.



Atleticofansen levererade verkligen i veckans Champions Leaguematch. Allt från spelarmottagningen av bussen till koreografin på läktaren. Snyggt.
Att Ferran Torres är hängiven tvivlar nog ingen på. Han åker ner och tränar på träningslediga dagar till och med. Sådant uppskattas såklart av fansen. 
När Barcelona mötte Napoli i den första matchen spelade han den andra halvleken i en matchtröja utan Barcelonas klubbmärke på. Nu utreder Nike hur det här kan komma sig. Och visst är det lite märkligt?
Finns det en chans att hylla Joaquín lite så gör jag det. Han om någon är värd det. Nu slår han rekord i Europa. Sluta aldrig spela!
Väldigt talande för Atléticos försvar. Detta är alltså första halvleks bolltouch av Manchester United i CL-matchen på Wanda Metropolitan. Inte en enda gång nuddade de bollen i offensivt straffområde. Atlético Madrid var värda segern men det blev ändå oavgjort till slut.
Albas kross. Aubameyangs snabba steg. Nedtagningen. Drivet. Skottet. Pang. Hans första mål i Barcelonatröjan. Det skulle bli ett hattrick i helgens match mot Valencia i ligan där Barcelona vann med 4-1. 
Det blev även ett mål för Aubameyang när Barcelona vann över Napoli igår kväll. Då sade Viasats experter att det var hans första i klubben sedan flytten från Arsenal. Antar att de inte såg matchen mot Valencia. Synd, det var en riktigt bra insats av honom. Men alla kan ha fel ibland, det har jag med lite nu och då. Sådant är bara mänskligt.
Om det är något lag som framgångar betyder mycket för är det Villarreal. Inför hemmamatchen mot Juventus samlades hela staden på gatorna innan för att ta emot spelarna och ladda upp inför en magisk kväll på El Madrigal.
El Clásico i all ära men säsongens hetaste match avgörs på söndag i Sevilla – se längre ner. Men nu är i alla fall Spaniens näst hetaste möte bestämt när den ska spelas.
När Sevilladerbyt skulle avgöras för ett par år sedan skrev tidningarna såklart om det. Denna tidning hade lite för mycket utrymme att fylla. Då är det bara att rabbla alla  länder matcher sänds i.
Helgen präglas av flera högintressanta möten. Bland annat Rayo Vallecano mot Real Madrid (derby), Barcelona mot Athletic Club och Atlético Madrid mot Celta Vigo. De två sistnämnda har stor betydelse för Europaplatserna. 

Men helgens stora match är såklart Sevilladerbyt mellan Sevilla och Real Betis som äger rum på söndag klockan 16:15. Ligatvåan mot ligatrean, hetare än så här blir det inte. Och som jag skrev förra veckan har La Liga bjudit in alla spanienintresserade supportrar att se matchen på Olé Olé på Kungsholmen. Det blir festligt, kom dit.


Läs de fantastiska texterna om Rayo Vallecano som ligger på Spaniensidan på SvenskaFans.
Här är del 3 och de övriga hittar ni länkade.

- Jens Kassnert



Har bränslet tagit slut hos 1. FC Union Berlin? Nyss var man på kurs mot Champions League men nu dalar man snabbt i tabellen. Utan Max Kruse har die Eisernen väldigt svårt att få in bollen. Plötsligt är Union bara medelmåttigt.
Alla 33 målen från 23:e omgången i Bundesliga på en minut.
St. Pauli med en totalt misslyckad söndag. Stryk med 0 – 3 hemma mot nedflyttningskandidaten Hannover 96 och TVÅ missade straffar!
6 – 0, 6 – 1… RB Leipzig mosar Hertha i båda mötena.

När VfB-fansen erbjuds dyra sittplatser när de förväntat sig ståplatsbiljetter går VfB Stuttgarts spelare in och hjälper sina fans. Snyggt.
VfL Bochum får straff i 94:e minuten borta mot VfB Stuttgart. Konstantinos Mavropanos ska glidtackla undan bollen men träffar istället benet på Sebastian Polter som faller.
Straffen sätter sedan Eduard Löwen till 1 – 1. Bittert för VfB Stuttgart som var så nära tre poäng i bottenstriden.
”Vem, om inte Emil Forsberg?”
När Emil Forsberg gör 3 – 1 mot Real Sociedad och säkrar Leipzigs avancemang i Europa League är det samtidigt mål nummer 1.000 i RB Leipzigs historia.
Leipzig är rättvist vidare efter en riktigt högklassig match i San Sebastian.
Marco Reus har uträttat en hel del för BVB genom åren. Just nu är Reus  starkare än på flera år. 2 mål och 3 målpass i senaste ligamatchen, 9 mål och 11 målpass totalt i ligan så här långt. Marco Reus har kontrakt hos BVB fram till 2023 men fortsätter han som nu kan det bli fler säsonger och Marco Reus kanske avslutar karriären som en riktig BVB-ikon?

Små men välskötta klubbar få naturligtvis sällan så mycket rubriker som stora misskötta klubbar. Men låt oss uppmärksamma lilla SV Sandhausen som gör sin 10:e raka säsong i 2. Bundesliga och firar det med denna specialtröja.
Bra jobbat Sandhausen och hatten av!
Sensation på gång! Greuther Fürth leder i paus borta mot FC Bayern München.  Det kan väl inte hålla… nej, det kan det inte. Lewandowski kvitterar för Bayern så fort andra halvlek är igång. Sedan gör Fürths Sebastian Griesbeck självmål – vilket han sorgligt nog lyckades med när lagen möttes i höstas också. Sedan är allt som det brukar vara. Robert Lewandowski gör 3 – 1 och därmed sitt 28:e Bundesligamål för säsongen.
Till sist gör Eric-Maxim Choupo-Moting 4 – 1 på övertid.


Uppåt i Leipzig. RB har vunnit 5 av sina 6 senaste Bundesligamatcher och är ju dessutom vidare i Europa League.
Schalke tar bort Gazprom från tröjan
Statsägda ryska energijätten Gazprom är Schalkes huvudsponsor. Efter att Ryssland nu invaderat Ukraina har Schalke 04 bestämt sig för att ta bort Gazprom från tröjan. ... och i Schalkes fanshop tar man bort alla artiklar med Gazprom på. 
Så är Borussia Dortmunds Europaresa till ända. Först förlorar man 2 – 4 hemma mot Rangers och sedan når BVB bara 2 – 2 i returen. Ett litet tag i första halvlek på Ibrox såg det lovande ut men mer än så blev det inte.
Att Borussia Dortmuund åker ur Europa League mot Glasgow Rangers är ett rejält mislsyckande.

Dotchev ska rädda Aue
FC Erzgebirge Aue ligger sist i 2. Bundesliga med bara 15 poäng.
Nu griper man så klart efter alla halmstrån i kampen för att på något sätt klara att hålla sig kvar.
Klubbens sportchef Pavel Dotchev blir ny chefstränare medan Marc Hensel tar ett steg tillbaka och blir andretränare under Dotchev.
Pavel Dotchev är populär i Aue sedan han säsongen 2015/16 tog die Veilchen (violerna) tillbaka till 2. Bundesliga.
På söndag är det dags för ett av Tysklands medst prestigetyngda derby nämligen DAS NORDDERBY mellan HSV och Werder Bremen. Här lite derbyatmosfär från tidigare möten.



fredag 20:30 Bundesliga
TSG 1899 Hoffenheim - VfB Stuttgart

Baden-Württemberg-derby mellan Hoffe som siktar på en plats i Europa och Stuttgart som slåss för nytt kontrakt.

lördag 15:30 Bundesliga
Bor. Mönchengladbach - VfL Wolfsburg

Båda förlorade i förra omgången, båda riskerar fortfarande att åka ur. Speciellt viktig match för Mönchengladbach som fick storstryk av Dortmund förra helgen.

söndag 13:30 2. Bundesliga
Hamburger SV - Werder Bremen

Ett Nordderby som kommer i precis rätt läge: Werder leder 2. Liga, HSV är tvåa en poäng bakom.



*** VfB Stuttgart har inte vunnit borta mot Hoffenheim på nio år. Sist VfB vann i Hoffenheim var i februari 2013 då Martin Harnik gjorde matchens enda mål.

*** Inför Union Berlin – Mainz 05 har Union tre raka nollpoängare, Mainz däremot har 7 poäng på sina tre senaste matcher.

*** I 2. Liga är Werder Bremen bästa lag efter jul med 16 poäng på 6 matcher. Näst bäst är Kiel på 13 poäng följt av HSV med 12 poäng.

- Karl Fagrenius



Frédéric Antonetti nitar Sylvain Armand
Fransk fotboll är full av mer eller mindre charmiga surgubbar – Dupraz, Kombouaré… – tränare man kallar in för att rädda klubben ett jobbigt läge. Själv har jag alltid haft en soft spot för charmige Frédéric Antonetti.

I helgen brann det dock till långt över gränsen. Sylvain Armand och Olivier Létang (ledarstab och president i Lille) gled in i Metz-tränarens zon under slutet av matchen. Antonetti menade att de störde honom och försökte sätta press på domarna. Han har alltid varit hetlevrad. Aldrig tidigare har jag dock sätt honom kasta sig (!) över motståndaren och för ett regelrätt slagsmål.

Tio matcher avstängning (tre av dem villkorligt) väntar efter disciplinnämndens beslut.
När Nantes krossade PSG
Alban Lafont stod för sin bästa match någonsin i målet när Nantes chockade Paris med att leda 3-0 i halvtid. Slutreslutatet blev 3-1 och Lafont stod för nästan ett dussin matchavgörande räddningar.
Han blev därmed den tredje målvakten någonsin att tilldelas betyget 10/10 av franska L’Equipe.

Den enklaste räddning var Neymars svaga straff när PSG slarvade bort det momentum man borde ha byggt upp efter den övertygande segern mot Real Madrid.
Zinedine Zidane har fyra söner. Nu börjar det bli dags den yngste, Elyaz Zidane. Precis som pappa 1998 kan han han ses nicka in hörnor i landskamper. Här med det franska U17-landslaget mot Danmark. Lika som bär?
Han kommer aldrig att nå franska landslaget och Téji Savanier har fysiken för en spelare någonstans i skiftet 1980-1990-tal.
Men ibland måste vi påminna varandra om att han antagligen är Ligue 1:s coolaste fotbollsspelare. Bara för att.
Aldrig utspelade – aldrig nära. Lilles resa till Stamford Bridge blev tyvärr precis den match man kunde föreställa sig. Det var klasskillnad mellan lagen.

Ett stabilt Chelsea gjorde som man ska: ett snabbt och ett sent mål. Det är inte över än, men den här uppförsbacken blir för jobbig?
Med Uefas omistliga känsla för feeling dök den här tweeten upp timmarna efter Rysslands invasion av Ukraina.


Lyon - Lille, 20:45 söndag 27 februari, Sportexpressen
Två lag som siktar högre. Lyon har växlat upp och med känning på Europaplatserna efter en jobbig period. För Lille ser det här alltmer ut som en mellansäsong, om inte...


Trots tränarbytet, Bordeaux fortsatt jumbo


- Jorge Sampaoli har dragit på sig nio gula kort på Marseille-bänken på mindre än ett år.
- Tre av de fyra senaste räddade straffarna i Ligue 1 har stoppats av Alban Lafont (Nantes).
- Jonathan Clauss (Lens) är inblandad i tolv mål hittills under säsongen. Delad förstaplats (med Trent Alexander-Arnold) för försvarare i de fem största ligorna.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-02-25 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)