VV: Sterling vs. rasismen

VV: Sterling vs. rasismen

Att välja målvakt, Pavard, Quagliarella, Panenka och Ole Gunnar.



Landslagsfotboll och möten med Tjeckien och Montenegro ska inte behöva ge så många rubriker, förutom att Harry Kane fortsätter att vara Harry Kane och att Raheem Sterling är en fantastisk fotbollsspelare.

Men eftermälet från Montenegromatchen kom att handla om de apljud som hemmapubliken riktade mot de mörkhyade spelarna i det engelska landslaget. Gareth Southgate fördömde beteendet efter matchen, medan Montenegros ledare påstod sig inte ha hört någonting. Raheem Sterling visste dock hur han skulle tysta publiken:

Under veckan har Sterling hyllats som en sorts pionjär mot rasismen. Det är med andra ord helt andra ljud som kommer från media nu, jämfört med förra året när han fick massa kritik för vad han än gjorde.
"He is one of the best in the world and as a friend I would like him to be here."?
Thibaut Courtois har inte haft någon lyckad start i Real Madrid. Kanske därför han öppet välkomnar Eden Hazard till klubben i sommar.

Gary Neville skrev på Twitter på torsdagsmorgonen att han inte förstod varför det dröjde så länge med att ge Ole-Gunnar kontraktet. Skulle klubben vänta längre så skulle det ju påverka det täta matchandet som väntar. Det dröjde inte lång stund innan klubben hörsammade  Neville och gick ut med det officiella meddelandet att norrmannen får ett kontrakt med klubben som sträcker sig tre år framåt.

Declan Rice gör gärna en poäng av att han spelar för West Ham och att de ogillar Tottenham. Men när han fick spela tillsammans med Harry Kane blev han starstruck.

Många finurliga tweets när det stod klart att Ole-Gunnar fick treårskontrakt med United.

Gabriel Agbonlahor, Aston Villas främste målskytt genom tiderna, stod utan kontrakt efter fjolåret. Under veckan meddelade han att han lägger av. Hyllningarna från gamla lagkamrater har rasat in under veckan.


Söndag 17.30: Liverpool-Tottenham
Liverpool har statistiken med sig inför det här mötet och det är läge att betta hårt på att de tar tre enkla poäng.


Solskjaer får fortsatt förtroende


- Raheem Sterling har varit involverad i sju mål på sina fyra senaste matcher. Lika många som sina 31 tidigare matcher i englandströjan.
- Harry Kane har 17 mål på 20 matcher under Gareth Southgates ledning.
- 18 år och 138 dagar är Callum Hudson-Odoi den näst yngsta spelaren att starta en match för Three Lions. Yngst? Wayne Rooney

- Henrik Örtenvik
 


Unga fräscha landslaget.
Roberto Mancini har fått italienare att prata Gli Azzurri igen. Nya fräscha Kean, Sensi, Barella tillsammans med Super Quagliarella kanske inte får landslaget att hoppas på stora vidunderliga segrar men i alla fall inte debacle som Ventura presenterade.
Det är efter en 2-0 mot Finland och 6-0 mot Liechtenstein. Snacka om att ha startat på rock-bottom...


"Det är en fråga om mentalitet. Jag vill att spelarna ska vara aggressiva, strida för varje boll och hålla den på marken"
Igor Tudor är tillbaka efter knappt ett år på Udineses tränarbänk efter att Pozzo tröttnat på Nicola och inte sett honom som lösningen på att stanna i Serie A.


Oldies but Goaldies 1:
Fabio Quagliarella:
"Jag känner inte mig som trettiosex. Jag känner mig bra"
Två mål mot Liectenstein tog levande legenden in i historieböckerna.
Kin, Kein, Kenn....
Paola Ferrari hade det inte lätt i RAI-studion när hons skulle plocka fram löftet Moise Keans insatts i matchen mot Finland.
Vad vi dock kan konstatera är att han är den yngsta målskytten för Gli Azzurri på över sextio år.
Medan damerna gör succé på Juventus stadium så fortsätter vissa manliga journalister att visa sin avsky mot det motsatta könet.

"Che schifo! Hon är motbjudande att se på" journalisten Vessicchio i direktsändning av en Serie D match: Än är inte den siste dinosaurien utdöd - tyvärr troligen inte ens heller född.


Årets kanske sämsta lookalikespaning måste väl nästan vara italienska journalisten Tancredi Palmeris om Messi...
Juventus drog fullt hus igen i helgen på Juventus stadium. Fast nu var det damernas tur.
Liten seriefinal mellan Juventus och Fiorentina fick rekordpublik till arenan.
Visserligen var det gratis men uppslutningen var överraskande stark.


Oldies but Goaldies 2: Stefano Sorrentino - Serie A bästa målvakt - fyllde häromdagen 40 år. Lagkaptenen i Chievo - vilket han representerat flest matcher i - har en landslagskarriär som är allt för kort (0 matcher!?) men Buffon var en av anledningarna. En annan är att han, likt Dino Zoff, blev bättre med åren.
Angående landslaget hyllade han Mancinis nu. 
"Entusiasmen har kommit tillbaka. Inte bara för laget. Landslaget är för mig pizza och öl och hänga med vänner framför TV:n."
Att det inte blivit fler gnager nog lite och han säger i en intervju att "Skulle Mancini kalla skulle jag kunna gå från Verona ner till Coverciano (Florens)".
Mitt främsta minne är när han i stort sett skickade ner Hellas Verona till Serie B när Palermo vann den famösa matchen där tränare Ballardini var persona non grata och Sorrentino i stort sett ledde laget.
Hans dubbelräddning på Pazzinis chans dyker fortfarande upp titt som tätt.

 


Derby del Sole - Roma Napoli söndag 15.00 
Har Claudio Ranieri fått i ordning på laget inför den livsviktiga matchen mot Ancelottis Napoli på Olimpico?
Aut vincere, aut mori


Fotboll ska byggas utav glädje. Bolognaredaktionen andas vårluft.
 
- Johan Stistrup



Helgens landslagsmatcher så riktig bra ut för Spaniens del. A-laget vann som bekant både mot Norge och Malta.
Och så här spelade de spanska landslagen i veckan. Hyfsat bra.

U19: Spanien - Slovenien 1-1
U21: Spanien - Rumänien 1-0
U19: Spanien - Wales 5-1
A-laget: Spanien - Norge 2-1
U17: Spanien - Grekland 2-0
U21: Spanien - Österrike 3-0
U19: Nederländerna - Spanien 0-1
A: Malta - Spanien 0-2


Sergio Ramos slog in straffen mot Norge i EM-kvalets första match. En lätt Panenkastraff och Spanien kunde vinna med 2-1. Men det satt långt inne, trots mängder av chanser för Luis Enriques lag.

Men borde kanske den norska målvakten förstått att Ramos ofta slår en sådan straff? Här är en liten återblick av Ramosstraffar.



Ett hett derby utspelade sig i LaLiga 123 i helgen. Det var Asturienderbyt mellan Sporting Gijon och Real Oviedo. Hemmalaget vann med 1-0 men det var framförallt inramningen av matchen som var speciell.




En hyllningsmatch till Antonio Puerta spelades under fredagen på Ramon Sanchez Pizjuan. Sevilla mötte Schalke 04 och det var både skratt och tårar på plan och på läktaren.




Valencia firar 100 år. Och på vilket sätt de gör det på.
John Guidetti kastar lite bensin på elden angående de svenska spelarnas avhopp från landslaget.
Messi gjorde comeback i det Argentinska landslaget. Argentina mötte Venezuela i en träningsmatch som spelades i Madrid och Metropolitan.

Venezuela vann matchen med 3-1 och debuten blev till ett fiasko.


Sevilla - Valencia, söndag klockan 16.15. Dessa matcher brukar alltid vara intensiva och underhållande att titta på. Förutom om man hejar på något av lagen. Då är det oftast en pina.


Det stundar också ett Barcelonaderby i helgen mellan Barcelona och Espanyol. Här är en text om de tio bästa ex-espanyolspelarna.


- Jens Kassnert



Nico Schulz! Matchen mot Nederländerna slutade lika väl som uppehållet för Tyskland. ett helt nytt lag med ett reformerat tänk har försökt skapa sig någonting eget ur ruinerna av det som funnits och tillika även kollapsat. Matchen mot Serbien blev en halvt tragisk kamp där Luka Jovic målrika dominans bara fortsatte. men den första halvleken mot Nederländerna visade Sané och Gnabry på lekhumör och då brukar det vara kul att titta. 

Manuel Neuer med några dunderräddningar mot NED. Frågan man då ställer sig är om han ännu kanske är bra nog? Målvaktsfrågan är en het fråga i Tyskland. Manuel får stå på ren rutin, men bakom finns en av världens kanske bästa målvakter, samt en av Bundesligas absolut bästa i Kevin Trapp. Hur ska man välja? Hur ska man vraka? Det mesta pekar mot att 2019 blir året taktpinnen lämnas över. 

Serge Gnabry med ett fantastiskt mål. 


Frågan är nu, liksom länge innan, hur länge Jogi Löw får stanna. Hur många mediokra resultat kommer folket och förbundet tolerera. 1-1 hemma mot Serbien är simply not good enough och den andra halvleken mot Nederländerna var hopplöst dålig från tyskarna. Men frågan är om det ens finns någon som vore ett bättre val än den gode Jogi just nu. Kanske däri dilemmat ligger för die Mannschaft.

Marco Reus spelade inte länge, men hann ändå med en klassisk assist till Nico Schulz. 


Bundesliga återvänder till helgen. GOTTSEIDANK! En hetsig vår har vi framför oss med Der Klassiker nästa helg som en av många absoluta höjdpunkter.

En kan tycka att Geronimo Cacau borde tacka för sig som Tysklands talesman för rasism. Han har garanterat upplevt mycket i sitt liv, men sättet han hanterade påhoppen från tyska och serbiska fans mot de tyska färgade spelarna är ingenting annat än oacceptabelt. Det måste bli en förbättring på den sidan. Att säga att en belysning av problemet vore att ge rasisterna luft vore som att säga att vatten kommer få elden att spraka. Hallå. 

Hoffenheim - Leverkusen

Två lag som kan göra mål, men som inte kan hålla en nolla. Kan bli en kul kamp i Sinsheim mellan två gäng stöttade av andra än bara deras medlemmar. 

"Min höjdpunkt i karriären" - Markus Rosenberg om tiden i Tyskland

- Marco Reus har bara 37 landskamper. Det är helt galet
- Bara Oliver Kahn är bättre bland tyska målvakter vad gäller hållna nollor. Kahn har 196, Neuer 177. 

- Axel Falk



Frankrike pustar ut efter ett nära nog perfekt landslagsuppehåll. Ingen VM-baksmälla. Visst var det Moldavien och Island, men spelglädjen och effektiveten fanns där igen.

- Pogba-Griezmann-Mbappé-linjen bjöd hittade varandra.
- Anfallarna Giroud-Griezmann-Mbappé målade alla tre – i båda matcherna.
- Den annars så yvige Pogba gjorde det enkelt för sig och stod upp i duellerna. Båda isländarna som intervjuades i fransk tv efter matchen angav Paul ”som jobbigast att ha att göra med” på planen.

Åtta gjorda mål. Griezmann bäst i Moldavien, Mbappé mot Island. När den förste hittar den andre så här stiligt lyfter vi på hatten.

När sedan Mbappé bjöd tillbaka så här några minuter senare, då hoppade halva landet ur tv-sofforna.
Briljant och kraftfullt signerat Paul Pogba och Antoine Griezmann mot Moldavien.
De där två sekunderna från rensningen efter hörna till att bollen når Benjamin Pavard – lyssna – då stannade allt upp på Stade de France. Händer det igen? Högerbacken var i måndags ett par decimetrar från att upprepa VM 2018:s snyggaste mål.




Med PSG i gungning och Zidane i Real är Silly Season redan i full gång. Ryktena haglar när Paris ska bygga om och när "ZZ" fått en stor plånbok.

Bayern München hoppar över ryktessvängen. De är redan halvvägs i mål. Benjamin Pavard till höger, Lucas Hernandez till vänster. Lyckas man upprepa fransksuccén från förr: Willy Sagnol/Bixente Lizarazu?
"The Special League One", rubrik på L'Equipes förstasida under onsdagen.
Jose Mourinho letar nytt jobb och är på charmoffensiv, i Frankrike. Enligt L’Equipe vill han helst ta över Monaco eller Lyon.

Monaco har just blåst 20 miljoner euro på att sparka Jardim och sedan ta tillbaka honom tre månader senare. Laget går som tåget. Känns långsökt…

Lyon: ordentligt toppstyrt, med långsiktig rekryteringspolicy som ofta sker ovanför tränarens huvud. Utveckling av egna talanger som lär sig att spela ”som Lyon” från barnsben för att sedan lyftas fram i A-laget.

Få klubbar känns så lite ”Mourinho” som OL. President Aulas berättar nästa vecka om ständigt kritiserade Genesio ska få stanna. Många Lyon-supportrar håller andan. Kritiken mot Genesio hade väl inte som mål att få in portugisen?


Usch, det blir ingen värdig avslutning på Emiliano Salas tragiska bortgång i en flygolycka.

Nantes har inte fått betalt och visar på papper där anfallaren avregistrerats i Frankrike, registrerats av Wales förbund och man har även ett International Transfer Certicate (ITC) för övergången. Allt daterat före Salas bortgång.
Källor i Cardiff menar att en sista, nödvändig, bekräftelse kom till deras kännedom för sent. Fifa har kallats in och ska behandla frågan nästa vecka. 17 miljoner euro i potten…


Rennes-Lyon, fredagen den 29 mars 20:45, Viasat Fotboll
Två lag som hunnit repa mod efter att ha blivit utslagna i Europaspelet före landslagsuppehållet? Lyon satsar får för en ny CL-plats. Rennes satsar allt för att få göra ett nytt försök i EL.


Frankrike-Island: Ett steg framåt för Les Bleus


- Antoine Griezmann mål mot Island var det 1 500:e i Les Bleus historia.
- 100 procent. Samuel Umtiti slog 107 (!) passningar mot Island. Alla till rätt adress.
- Kylian Mbappé spelade sin 28:e raka landskamp i måndags. Flest i rad sedan Patrick Vieira (1999-2002) som då gjorde 44 stycken.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2019-03-29 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)