VV: Modric – ett självklart val

VV: Modric – ett självklart val

Rymdskepp, inga måndagar, Mark Hughes, Zlatan-ballongen, fransk dj.




Jordan Pickford stod för ett misstag som kommer att hemsöka honom hela hans livstid. Everton hade stått för en riktigt habil insats och i 95 minuter såg det ut att bli det tredje raka krysset i Merseysidederbyt. Så får Virgil Van Dijk en snedträff som leder till en lustig bollbana som...


Newcastle åkte till Everton tre dagar efter Pickfords blunder. Fansen hade kul åt hans misstag:
"We scored four goals and drew 2-2"
Bra lag har tur, brukar det ju heta. Arsenal fick en enkel straff mot Tottenham när Vertonghen fick hjärnsläpp och en turlig touch till 3-2. Mot Manchester United hade de många fler heta chanser, men de två som gick i mål gick via två självmål.


Unai Emery gör det bra i Arsenal. Truppen är fortfarande för svag för topp fyra, men klubben har fått tillbaka lite flärd och rock n' roll-känsla. Det han verkligen är skicklig på är sitt coachande under matchen. Det är därför han tagit hem flera Europa League-triumfer som tränare och Arsenalfansen kan nog vänta sig minst en cuptitel den här säsongen, som tröst för utebliven topp fyra.



Southampton, som i veckan sparkade Mark Hughes, hittade snabbt en ny tränare i Ralph Hasenhüttl?, före detta tränare i RB Leipzig.

Ditt lag gör ett turligt mål i derbyt. Matchen är fortfarande igång. Men du som manager rusar in på planen och kramar din målvakt. Klopp bad om ursäkt efter matchen, men hade det varit José Mourinho hade han fått ett helvete som hållit i sig flera veckor.

När Mark Hughes fick sparken från Stoke fick han snabbt jobb hos Southampton istället, ett beslut som jag och många andra ifrågasatte. Åtta månader och bara tre segrar senare så får han lämna sitt andra jobb i Premier League under 2018. Det tragiska är ju att han kommer att få ett nytt inom kort, bara för att han är en gammal storspelare.

Kanske hos Reading som i dagarna också sparkade sin tränare, Paul Clement. Clement, som varit assisterande till Carlo Ancelotti i Chelsea, PSG, Real Madrid och Bayern Munchen, kändes som ett spännande tränarnamn när han tog över Swansea. Nu har han misslyckats i Derby, Swansea och Reading. Var får han chansen nästa gång?


Lördag 18.30: Chelsea - Manchester City
Obesegrade i tolv omgångar. Sedan två förluster på tre matcher och nu väntar omöjliga Manchester City. Känslan är att City kommer springa skjortorna av Chelseas darriga backlinje.


Tipsextra-Resa 2018


- Fulham har släppt in 36 mål hittills. Bara Barnsley, säsongen 1997-98, har varit sämre efter 15 omgångar (40 mål)
- När James Milner gör mål så vinner Liverpool. Detta faktum har hållits vid liv i 50 matcher nu.
- Efter 15 omgångar har inte Arsenal haft ledningen en enda gång i halvtid (0-11-4)

- Henrik Örtenvik
 


Luften gick ur Zlatan-ballongen. 
Mycket lutar åt att han stannar kvar i USA och Los Angeles - där han trots allt har kontrakt med klubben.
Hmm... Undrar om de där 47:orna någonsin startade? Det är nästan man undrar lite lätt om det var samma PR-maskineri som var igång då det snackades om att han skulle göra comeback i landslaget i Ryssland för snart ett år sedan.


Cekin Under bjuder på smällkaramell redan på Decemvers första dag. Vi lyfter fram Handanovic syn på saken också...
Håll i er nu. Preziosi har sparkat Ivan Juric.
Cupförlusten hemma mot Serie C-laget Virtus Entella blev för mycket för Genoas president.
Juric hade efter bara åtta omgångar efterträtt Ballardini gaska överraskande då Genoa ändå presterade och Piatek gjorde mål på allt som rörde sig. 
Och nej, Ballardini kommer inte tillbaka. Cesare Prandelli ser ut att göra comeback på Serie A-scenen igen.
Vi får se hur hans form är för Violas förre tränare har verkligen inte övertygat efter sin italienska landslagsrejour.
Och om jag räknat rätt så har svensken Oskar Hiljemarks Serie A -sejour betytt hela fjorton tränarbyten (?!) sen Juli 2015. Italienrekord?


Napoli tog en tung vinst i Bergamo mot Atalanta i måndags.
Är partenopei kan man se det som en hyllning till den här store lille mannen Gianfranco Zola.
Han gjorde nämligen sitt debutmål i Serie A. Mot Atalanta . Den 3 December 1989.
Visst, skyttekungen Piatek satte en straff i förra omgången men med spelmålen har inte existerat under 
Juric regi. Den här missen var väl symptomatisk... och returen likaså från Kouamé.



"Jag känner mig som en änkling"
Medan presidenten svingar a la Zamparini uppe i Genoa så tackar oroginalet för sig nere i Palermo.
Den koleriske presidenten sålde häromdagen klubben för 10€ till ett brittiskt konsortium kallad Global Futures Sports.
Ingen jäkel har hört tala om dem men det är tydligen ett gäng investerare som bygger upp det.
Kom de undan billigt med bara en hundralapp tycker ni?  Nja, klubben har skulder på nära 23 miljoner - euro.
Ni som har ögonen på skaft känner säkert igen en kille på bilden.  Visst, lite rundare i ansiktet men det är före detta Sampdoria-spelren David Platt. Han är konsult i företaget.


...eller inte?

Maradonas scudettotröja från säsongen 1986-87 auktioneras ut hos Aste Bolaffi i Turin på Lucia.
  Självklart finns det andra läckra tröjor att hitta eller vad sägs om dessa tunga namn:  
Laudrups Juve (B) 1985-86, Veron Lazio (H) 1999-2000, Ronaldo Inter (B) 2001-02, Mellberg Juve (B) 2008-09...


Serie D mina damer och herrar...
Utanför proffsfobollen gör Bari sitt bästa för att komma tillbaka.
Leder serien klart och - förstås - även publikligan.

Inter-Juventus   Söndag 20.30 Stadio San Siro
Derby d´Italia står för dörren. De mest populära - och hatade klubbarna.


Voce dei Rossoneri: "Ett styrkebesked"

  • 6 - Så många assist har Brozovic gjort den här säsongen från frisparkar och hörnor i Serie A för Milan. Mest av alla i top-5 ligorna tillsammans med Christian Eriksen.
  • 58,3 - Det är procenten på Robin Olsens långpass säkerhet. Mest i Serie A såklart.
  • 133 - Fabio Quagliarella har nu kommit upp i lika många mål som legenden Roberto Pruzzo i Serie A.
  • 112,143 -  Är  mediatalet för Cagliari, som springer mest i Serie A. De två Genualagen tillsammans med Udinese är de som spar på krafterna mest. Kanske läge att köra en utvärdering av det.

- Johan Stistrup



Ballon d’Or till Luca Modric. Diskussioner som alltid om rätt spelare vann. I mina ögon var valet självklart. Det Luca Modric gjort är så otroligt bra och han är en fantastisk spelare. Och det är roligt att någon annan går in och bryter trenden mellan Messi och Ronaldo.


Sjukt rolig match mellan Valladolid och Leganés i helgen. Sex fantastiska mål där både tur, snabba reflexer, misstag och skicklighet låg bakom. Min favorit av alla dessa sex mål är nog 2-0 målet 10 sekunder in i klippet. Kolla själva.




Leganés mot Getafe… Den inramningen ändå.




Diego Simeone gjorde sin 400 match för Atlético Madrid när laget mötte Sant Andreu i Copa del Rey. Av dessa 400 har han vunnit 246 matcher, en vinnarprocent på 61 %. Det har blivit sju titlar varav en ligatitel.

Vem har gjort flest matcher under Simeones tid tror ni? Svaret ger jag er i kommentarerna efter första rätta gissningen.


Twitteransvarige hos Sevilla har humor i alla fall. Det får man ge personen i fråga.



Det här är fint gjort av Marc Bartra som inte bara tar sig tid till en ung supporter. Han ger henne ett minne för livet.
Är det ett rymdskepp?
Nej, det är skissen på Getafes nya arena med intilliggande träningsfaciliteter.




Isco har hamnat i Solaris frysbox big time. Inte en enda match från start har han fått. Förra veckan lade han ut en bild på sig själv i bar överkropp på instagram med frågan “är jag fet?”. En tydlig diss till Solaris laguttagningar.

Igår fick han chansen från start i cupen när Real Madrid ställdes mot Melilla i cupen. Real Vann med 6-1 och Isco, som dessutom var lagkapten, stod för två baljor.


Spanien får en svår EM-kvalgrupp

Stornationen Sverige står ivägen för Spanien när EM-kvalet drar igång. Räkna med tuffa matcher där Spanien måste göra allt i sin makt för att försöka ta sig förbi de svenska storspelarna. 


Valencia mot Sevilla, lördag 16.15. Valenciatränaren Marcelinos sista chansen att rädda sitt jobb.


Slår ett extra slag för att Spanienredaktionens julkalender är i full gång. 24 luckor med de spelare som gjort flest mål i La Liga.

- Jens Kassnert



- På en gräsig regnmatta i Nürnberg spelades under måndagskvällen en iskall match mellan två mer mediokra karfter i den nuvarande tyska fotbollen. Matchen på måndagen blev en symbol för vad som ibland kan suga med fotboll. Kommersiell måndagmatch, ösregn, en match som spelats ändå på grund av tidsbrist, kass fotboll och chansfattigt. Det är ingen match man skulle vilja se igen. 

De tomma läktarna i Nürnberg var en protest mot samtiden. Protester har under hela helgen präglat matcherna och har på alla sätt och vis skadat den annars så elektriska atmosfären. Men den här matchen blev till en starkare symbol. Eftersom den spelades på måndagen hade Nürnbergs ultras helt och hållet bojkottat första matchen. "Vi kan lika gärna se första halvek via plexiglas", var deras budskap. Ja, just den matchen hade man nog inte sett alls. Men protesterna går vägen. Nu kommer måndagsmatcherna försvinna från och med 2021/2022 när nästa TV-avtal går av stapeln. Yay, demokrati! 

Vet någon... vad de försöker göra? Loris Karius, den vandrande och levande symbolen för mental kollaps hos en fotbollsspelare, får alltså en egen lucka i Bundesligas julkalender. Okej? 


Hur kan Timo Werner ännu vara underskattad? Förresten, har nu úpptäckt Kai Havertz briljans ännu? 


1. FC Nürnbergs supportrar gjorde det inte halvhjärtat, inte. Hela första halvlek, halva den regniga och tradiga tillställningen som blev, stod de bakom plexiglas i utrymmet mellan ingång och läktare. De ville inte bry sig och det märktes. Deras banderoller hade rullats ut på läktaren innan match och, även om de var dyblöta när halvleken var slut, så takde de sitt tydliga språk. Ta bort måndagsmatcher och gör det nu! 

"Wir sind nicht aufgestiegen, um Montagsspiele zu spielen" - Det verkar vara slut med det. Bra jobbat allesammans. 
Bruno Labbadia. Här kommer en officiell ursäkt till den man jag tydligen förolämpat på någon plattform. Jag ska ha sagt att bara ett skamligt dåligt lag kan förlora mot ett Labbadia-lag. Nå, jag tar tillbaka det. Bruno Labbadia är en bra tränare, vilket hans siffror bevisar. Hans poängsnitt per match ligger på 1,53. Det är statistiskt definierbart som mediokert, men mycket bättre än vad jag hade trott. Exempelvis ligger Tayfun Korkuts snitt på 1,2, Norbert Meiers ligger på 1,21 och Mirko Slomkas på 1,23. Labbadia är en tränare som passar lag i mittenträsket som handen i handsken. Han bringar inga nya idéer, nej innovatitet är hans fiende, men han håller dig stadigt där du bör vara. 

Minns ni Hakan Calhanoglus balja mot Borussia Dortmund? 



Adjö, Eintracht Braunschweig. Såklart är säsongen ännu ung och med en Nyman i målform kan det vända. Men det är liksom det enda som talar för att Eintracht Braunschweig, som för blott två år sedan spelade om en plats i Bundesliga, håller sig kvar i 3. Liga. Oh, how the mighty have fallen.

Ruhrderby. Schalke 04- Borussia Dortmund. 
Tysklands hetaste derby sparkar på lördag eftermiddag igång i Gelsenkirchen. Glück auf? 

Adventskalender: Lucke #6

- Leverkusen är den enda klubben som ännu har sina tre yngsta målskyttar kvar i truppen (Brandt, Havertz, Jedvaj)
- Simon Terodde är den första någonsin i 2. Bundesliga att ha 19 mål gjorda efter 15 matcher spelade. 

- Axel Falk



En väntad vinnare i Luka Modric, en självklar Trophée Kopa (U21) till Kylian Mbappé och en värdig första kvinnlig Ballon d’Or-pristagare i Ada Hegerberg.

Den ointressante fransk dj:n Martin Solveig snodde rubrikerna och sänkte kanske sin karriär? Alla har sett klippen och den bisarra ursäkten. Strunta i dem. Ada kan göra mål och det första här är en riktig pärla.




Två omgångar har spelats sedan senast. Efter 14 raka segrar har matcherna inneburit två kryss (Bordeaux och Strasbourg) för PSG. Oläglig formdipp eller tankarna på annat/Champions League? Är spänningen i ligan räddad? Nja... och nu verkar man redan förstärka till nästa säsong: Frenkie De Jong påstås vara klara för en övergång i sommar. Pris: 75 miljoner euro.


Toulouse må kämpa i botten. Max-Alain Gradel visade klass i helgen.
Stackars Karl-Johan Johnsson. Detta mål, som innebar förlust i slutminuterna, var precis vad svensken och Guingamp inte behövde.
VAR-party i Bordeaux. Straffar har vi fått vänta länge på tidigare. Att en domare kallar tillbaka en utvisad spelare (Sankharé) efter videobedömning var det premiär för i onsdags. 
Rykten om vilt festande och bråk i truppen inför EL-matchen förra veckan och 1-0 tappat till 1-4 i helgen fick Rennes-ledningen att sparka tränaren Sabri Lamouchi. Nye coachen Julien Stéphan (son till Didier Deschamps evige följeslagare Guy Stéphan) fick en drömstart på karriären när laget, och Ben Arfa, för ovanlighetens skull var på spelhumör mot Lyon och vann 2-0.


Zenit kan avgöra vem av Slavia Prag eller Bordeaux som går vidare i Europa League och bad därför sina fans om vad de föredrar: tjeckisk öl eller Bordeaux-vin?

"Inställda matcher i Ligue 1"
I skrivande stund är sex av helgens tio matcher framskjutna på begäran från polisen. De behöver all sin personal till de protestaktioner från "les gilets jaunes" som väntas fortsätta de närmaste dagarna.


Monaco-Nice, Toulouse-Lyon, PSG-Montpellier, Angers-Bordeaux, Nimes-Nantes och Saint-Etienne - Marseille är alla inställda. Det kan/lär bli fler. Håll koll i tv-tablån.


La Semaine: #16: Kalle Johnssons jättetavla – allvarlig skallskada för Subotic


- 113 gånger – Bordeaux vs. Saint-Etienne är nu den mest spelade matchen i Ligue 1:s historia. Klassiker?
- Utan seger sedan över tre månader. I veckan vann både Toulouse och Dijon igen.
- Steve Mandanda (Marseille) har 62,8 i räddningsprocent under säsongen. Sämst hittills i karriären.
- Thilo Kherer (PSG) har dragit på sig tre straffar hittills under säsongen.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2018-12-07 09:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)