Lagbanner
Igor Tudor - vad har vi framför oss?

Igor Tudor - vad har vi framför oss?

Idag torsdag presenteras Hellas nya tränare.

Idag var alltså första träningsdagen för Igor Tudor på träningsanläggningen i Peschiera alldeles intill sköna Gardasjön.

I tisdags satte president Setti och sportchef D´Amico tvärstopp för Eusebio Di Francesco efter tre raka förluster och kontrakterade då kroaten Igor från Juventus (han var assisterande manager till Pirlo förra säsongen). 
Han kommer brådstörtande in och ska ta sig ann serieledaande Roma hemma först men hinner knappast sätta så mycket prägel mer än boosta energin utan fokuset är på de två nyckelmatcherna därefter, Salernitana och Genoa. Båda sker på bortaplan. Två lag som Hellas absolut kommer att tampas med för att klara nytt kontrakt.

Igor kommer in i ett lag som är i botten med noll poäng och som släppt in för mycket bakåt och gjort väl lite framåt - om man nu ser hur det sett ut på planen.
Grundläggande är såklart att försöka täppa till alla enkla misstag som gjorts när målen släppts in för att sen spela snabbt och vertikalt med press.
Finns ingen plats nu för sidledsduttande utan direktspel gäller nu.
Han kommer självklart fortsätta med en trebackslinje men lär övergå till ett 3-5-2 system där Lasagna och Kalinic kommer att få mer betydelse. Han tränade bl.a Lasagna i Udinese - där han var en av de som lyckades bäst under hans era. Barák var också där men hade betydligt svårare att ta plats - andra tider nu och tjecken har utvecklats mer sen dess och lär ändå vara en av nyckelspelarna för Hellas.

Coachmässigt så har kroaten ett rykte om sig att vara lite old school. Mycket morot och piska
Hans tränarkarriär har väl egentligen inte visat så mycket under den 12-års period han har hållit på. 
Enda titeln han tagit var en cupvinst med Hajduk Split säsongen 2012/13.
I Italien har mest varit känd för att coachat Udinese två vändor. Den första kom han in och räddade laget kvar i slutet av säsongen 2018. Den andra var med samma mål året efter men han fick sen fortsatt förtroende men kickades i November 2019 i förmån för Gotti.
För svensk fotboll så är han väl mest känd- tränamässigt- då han ledde Galatasaray 2017 i kvalet till Europaleague där de mötte Potters Österund och åkte överraskande ut efter 0-2 i Jämtland och 1-1 i Istanbul.

Ledningen försökte få Di Francesco att anamma Juric stil. Tudor står mycket närmare den. 
Sen om kvaliteten är detsamma på de båda kroaterna låter jag vara osagt med ledningen hoppas att de har samma jordmån - båda är nämligen från Split.

 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2021-09-16 11:59:00
Author

Fler artiklar om Hellas Verona

Inför Salernitana - Hellas Verona: Ett ögonblick kan förändra miljoner livsöden
Baronis livsviktiga smash-and-grab seger
Den bästa soldaten är den som inte har något att förlora