Lagbanner
2020-02-08 20:45

Hellas Verona - Juventus

Inför Hellas-Juventus: ”Absolut bästa laget jag haft”

Inför Hellas-Juventus: ”Absolut bästa laget jag haft”

Fullsatt Bentegodi väntar när Juventus ska fortsätta scudettoracet.

Motsvarande helg för ett år sedan satt jag på Stadio Bentegodi och lyssnade på en visselorkan från de drygt 8.000 som samlats i regnet för att se Gialloblú kryssa mot bottenlaget Crotone (som dessutom hade fått Rodhén utvisad i början på andra halvlek).
Fabio Grossos Verona var en av favoriterna till att ta en av direktplatserna till Serie A. Nu försökte de bara att klara av att gå till Play-off...

Ett år senare hör man president Maurizio Setti säga:
"Det här är det absolut bästa laget jag har haft som president i Verona"
Jorå, han var president när bl.a. Iturbe, Luca Toni, Jorginho, Romulo spelade och Hellas tog Serie A med storm i sin Serie A-comeback efter elva år i Inferno säsongen 2013-14...

Entusiasmen är enorm i staden nu i matchen mot Juventus. Allt är slutsålt, och med slutsålt menas runt 26.000. Sektioner är tyvärr avskärmade pga av säkerhetsarrangemang, vilket är synd då det säkerligen skulle kunna fylla en bra bit över trettiotusen, då arenan egentligen kan rymma när 40.000...
"Det är laget spelar exakt den typen av fotbollen Hellas-supportrar gillar. Under två säsonger har vi saknat den viljan & energin som Juric har lyft fram i år. Stor eloge till honom"

Trollbundheten efter att sett en av ligans lägsta budgetar pressa sönder Juventus i Turin, köra över Fiorentina, krossa Lecce och pressa Lazio på Olimpico ligger som Fantozzimoln och droppar på en dagligen. De segrarna fanns inte på kartan i somras när laget vägrade vinna några matcher.
Grejen var att man läste av det fel. De förlorade heller aldrig. De kryssade sig igenom tyska, turkiska, Serie B och alpgäng - i dubbel bemärkelse.
Och nu står Juventus på andra sidan - och vi vet vi kan ge dem en match, med vårat eget spel. Den känslan...

Tränare Ivan Juric var som alla andra lyrisk efter matchen på Olimpico.
"Vi spelade som i trans. Det var kanske vår bästa match för säsongen med tanke på motståndet."
En som inte var överraskad över Hellas spel i onsdags mot Lazio var Juventus tränare Maurizio Sarri:
"Alla spelare kommer att se onsdagsmatchen. Egentligen skulle de kunna se vilken annan match som helst de spelat.
Det var inget extraordinärt - de har spelat så hela säsongen"


Och visst stämmer det. Problemet att det inte alltid lett till mer poäng är enkel. Hellas saknar en riktigt vass avslutare.
Laget har bara gjort 26 mål så här långt i serien och spridningen är på hela tretton spelare, där de bästa har gjort tre mål(?!). Det är självklart skön totalfotbolls-känsla över det och att laget är oberäknerligt att läsa av, vilken nästan är ett måste då spelartyperna av en och annan anledning faktiskt spelar i Hellas pga att de är petade i andra klubbar.
Jag spekulerar såklart att de kanske skulle varit ännu bättre med en ordentlig målskytt, men med det skulle laget säkert också tappa fler antal målchanser. Vi får se om Fabio Borini är den felande länken.

Hursomhelst, på söndag kommer vi troligen få se Juric återigen spela utan renodlad anfallare, utan köra med en "falsk nia". Man tager vad man haver.
Mister var också lite tveksam till matchandet. Milan i söndags, Lazio på onsdagen och nu Juventus. Kan laget återhämta sig?
Kan vare plus och minus. Mentalt är det nog bättre nu att inte ha en hel vecka att vänta in Juventus. Fysiskt är det såklart en klar nackdel. särskilt mot ett lag som också kan vispa fram en elva utan att kvalitén nämnvärt försämras.

  • Match i matchen: Rrahmani plockade bort Immobile i onsdags. Ska han göra detsamma med Ronaldo på lördagen? Känns som slaget i slaget.
  • Frågetecken: Amrabat utvisad mot Milan är tillbaka. Kontraktet är klart med Fiorentina. Nu får vi se hur professionell han är. Juric är lugn. Jag hoppas han har rätt, även om Hellas inte står faller med honom. Han ger ju ändå en extra dimension.
  • Scenario: Juventus kommer säkerligen pressa Veloso och Amrabat när de har boll för att kontra snabbt, för det är just i de lägena Hellas är som mest sårbara då Lazovic och faraoni är på väg upp. Då saknar försvaret de understöd de behöver. Tyvärr tror jag Sarri gjort sin läxa och laget ser inte den här matchen som Parma, Bologna eller något annat lag däromkring. Det här är en match som mot Lazio - och ni vet ju hur det gick.


Självklart kan jag inte låta bli två stota ögonblick. Dels Preben Elkjaers klassiska mål utan skon scudettosäsongen 1984-85.
Sen när jag själv upplevde, och fick med, Juanito Gomez kvittering på övertid säsongen 2014-15 sista match, med Curvan och allt. Plugga in lurarna, lyssna och njut.

Forza Hellas!

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2020-02-07 23:40:00
Author

Fler artiklar om Hellas Verona

Inför Salernitana - Hellas Verona: Ett ögonblick kan förändra miljoner livsöden
Baronis livsviktiga smash-and-grab seger
Den bästa soldaten är den som inte har något att förlora