Lagbanner
2020-06-23 19:30

Hellas Verona - Napoli

Inför Hellas-Napoli: Nord mot syd-klassiker

Inför Hellas-Napoli: Nord mot syd-klassiker

Hellasfansen må vara mot alla andra andra klubbar och fans men mot Napoli är det något extra.


Hellas Verona mot Napoli på Marcantnio Bentegodi i Verona i den 27:e omgången tisdag 19.30 23 juni.


i Butei må vara mot alla ("Siamo contro tutti") andra andra klubbar och fans (utom Samp och Viola förstås..) men mot Napoli är det något extra. Aldrig syns nord mot syd-hatet så tydligt som mellan dessa två klubbar. Visst, Napoli har en större lagrivalitet med storklubbarna i norr men fansmässigt så är Verona ett rött skynke för napolitanarna.
För Hellasfansen är det ofta höjdpunken av säsongen när Napoli gästar och det brukar ofta dra fram det smutsigaste från båda curvorna men också kanske det mest kreativa. Med andra ord kommer publiken vara saknad mer än vanligt på Bentegodi.

Man kan tro att det här också gällt mellan klubbarna men så är inte fallet. Ofta har de haft många samarbeten med spelarbyten och försäljningar Framförallt kanske från Verona till Napoli. Scudettomålvakten Garella, Dirceu och Jorginho för att nämnar några exempel plus nu backen Rrahmani som går dit efter säsongen.
Maradona gjorde också sin Serie A-debut på Bentegodi säsongen 1984-85 där Briegel totalt käkade upp honom Gialloblú vann med 3-1.


I Oktober möttes de båda på San Paolo och Napoli gick segrande med 2-0. Allt i sin ordning kan tyckas men det speglade inte matchen alls utan det var bara hemmalagets effektivetet som avgjorde.
Hellas skapade lika mycket och det var Merets storspel som räddade hemmalaget från att släppa in mål. Då hade man ännu inte fått känslan av hur bra Juric lag egentligen var.
Den här matchen var också under Ancelottis epok i Neapel.


Napoli kommer vilande efter att vunnit Coppa Italia på straffar mot Juventus efter att några dagar tidigare spelat 1-1 hemma mot Inter i semifinalen. Napoli vann alltså ingen av matcherna och mot Inter var gästerna klart bättre men efter att haft en 1-0 seger borta att gå på kunde Napoli gå till finalen på krysset. 
Mot Juventus i finalen var laget bättre och straffvinsten var inte oförtjänt. Med lite vila och två matcher i benen borde laget var ett snäpp starkare nu, vilket kan gynna dem då Hellas Verona fick spela bara för tre dagar sen men också göra det med en man mindre i en halvtimma.
Innan Borini hade blivit utvisad dominerade laget hemma mot Cagliari och 2-0 var helt i sin ordning.
Laget borstade alltså av sig förlusten mot Sampdoria innan lockdownen omedelbart. 
Det var nog en enorm lättnad för när man går och kollar statistiskt så har Hellas Verona aldrig vunnit en match utan publik innan så det var skönt att det bröts omedelbart.


Visst kommer Rrahmani kollas upp lite extra, speciellt av tillresta journlister och Napoliledning då han är klar för klubben efter säsongen men jag säger nog att hans backkollega Maresh Kumbulla är den som kommer ha fokus på sig. Många är det som står i kö för den blott tjugoårige backtalangen som innan säsongen hade ett värde på 4-5 miljoner euro och som nu inte kommer gå under €30miljoner. 
Kommer bli intressant att se honom stångas med Milik i början av matchen för att sen ta sig an Mertens...


Hade man sagt innan säsongen startade att det bara skulle skilja en poäng mellan dessa två lag hade folk nog sagt att "varför skulle Napoli vara så dåliga? De har ju Ancelotti som tränare - inte Gattuso".

Visserligen har Juric sagt att det är fyrtio poäng som gäller, sen kan vi sätta ett annat mål. Laget har 38 poäng och det är 13 poäng ner till Genoa och Lecce som delar artondeplatsen. Att båda dem skulle gå vinna fem matcher var under sommarens återstående matcher finns inte.
Vi har alltså en kamp om en Europa league-plats för Hellas och en Champions League-plats för Napoli (då laget kvalificerade sig för EL i och med cupvinsten). 


Juric ställer självklart med sitt vanliga 3-4-2-1 där Amrabat antagligen kommer få vara spelmotor igen då Veloso behöver få upp sin kondition.
Badu lär få agera kvast i mitten och bli bollvinnare mot troligtvis Zielinski och Demme. Med Borinis frånvaro får säkerligen Di Carmine fortsatt förtroende efter sin mästerliga insats mot Cagliari (inte bara för målen utan också hans spel utan den). 
Gattuso kör antagligen med 4-3-3 och Milik på topp i stället för Mertens i början. Han vill nog trötta ut Hellasförsvaret för att sen sätta in belgaren. 
Ska bli intressant och se bollinnehavet då Napoli lätt Juve och Inter föra mer än de brukar tillåta. Ny strategi eller bara pga vilka de mötte?
Trolig elva (Corriere dello Sport):
 

Hellas Verona Napoli
Silvestri
Kumbulla-Gunter-Rrahmani
Lazovic-Amrabat-Badu-Faraoni
Zaccagni-Verre
Di Carmine
Ospina
Hysaj-Koulibaly-Maksimov.-Di Lorenz
Zieliisnki-Demme-Allen
Insigne-Milik-Politano



 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2020-06-23 13:10:00
Author

Fler artiklar om Hellas Verona

Inför Salernitana - Hellas Verona: Ett ögonblick kan förändra miljoner livsöden
Baronis livsviktiga smash-and-grab seger
Den bästa soldaten är den som inte har något att förlora