Lagbanner
Inför Milan-Hellas: ”Jag minns Borini med tacksamhet.”

Inför Milan-Hellas: ”Jag minns Borini med tacksamhet.”

Redaktionen kollade med milanistan, Solocalcioredaktören och ankaret i podden Fossa degli Alci om hans syn på Milan, Ibras återkomst och Hellas Verona ligasäsong så här långt.

Vi går rakt på sak. Milan har nu inte förlorat sen Ibrahimovic har anlänt.
Att hans närvaro satt prägel är odiskutabelt. Italienska tidningar är mer eller mindre hysterisk över hans återkomst. Men om vi landar med båda fötterna, hur skulle du beskriva återkomsten, hans betydelse och Milans förändring?

Att Zlatan förändrat Milan är tydligt. Ska man peka på en enskild individ till att den tydliga förändringen så är Zlatan den absolut viktigaste personen. Det är inte genom bländande spel på planen han har förändrat saker och ting, för ska vi vara ärliga har de inledande matcherna in varit speciellt bra (med Zlatan-mått mätt), svensken har bland annat missat två öppna mål från ett par meters avstånd. Däremot har han ingjutit tro och hopp i våra spelare. Medspelarna har en annan råg i ryggen och vågar mycket mer på planen, trots att vi släpper in mål och skakar i matcherna. Där har han gjort mest nytta hittills. Sedan vill jag också nämna att vi gjort ett formationsbyte och framförallt haft ett väldigt lätt spelschema, det väger såklart tungt också.

Många skämtar redan om att Pioli bara är assisterande, hur mycket gnutta sanning ligger det i det?
— Äh, lite tröttsamt skämt kan jag tycka. Pioli är huvudtränare och hans assisterande är gubben som ser exakt likadan ut vid hans sida. Zlatan har tagit en ledarroll, absolut, men att han ska ta ut laget och välja formation är löjligt. Pioli har optimerat formationen utifrån truppen.

Hur långt kan det bära och hur långt tror du att det bär?
Det blir en kamp om Europa League-platserna för Milan. Milan har haft tur att de direkta konkurrenterna också gått svagt i ligan hittills. Där blir det tight, men det bör gå vägen även denna säsong.

Milan möter Hellas på söndag, hur är din relation till Hellas?
Hellas Verona står inte högt i kurs för mig. Jag är för ung för att ha upplevt framgångsåren så för mig är Verona en klubb som mitt lag ska slå på planen. Sedan har jag svårt att frånse den skit som funnits och förmodligen finns på Veronas läktare. När jag tänker på Hellas Verona tänker jag på den fest som deras Curva Sud arrangerade för ett par år sedan, där man hyllade Hitler.

Hellas har gjort en kanonsäsong så här långt. De flesta har rankat laget sist - eller som bäst näst sist. Hur ser du på deras säsong i ett utifrånperspektiv?
— Hellas Verona har gjort en superbra säsong, detta är absolut inget jag väntade mig. Jag är en av dom som trodde laget skulle hamna i botten. Säsongens stora överraskning får man väl ändå säga att de är?!

De främsta orsakerna tror du att det gått så bra?
Svår fråga då jag med handen på hjärtat inte sett så många matcher. Men Ivan Juric har väl fått förtroende i år och äntligen kunnat visa på denna nivå att han faktiskt är en kompetent tränare. Tiden (tiderna) han fått i Genoa är ju svåra att ta seriöst… Lyckade centrala mittfältsvärvningar också!

Sett vad du har sett, vad är en realistisk placering för dem och varför?
— Allt utom nedflyttning är ju godkänt för Verona, så även nu. Det finns ju några klubbar som ligger under Verona (exempelvis Torino, Napoli och Viola) som borde sprattla till under våren och gå förbi, men vill du ha en placering så säger jag 13:e plats!

Vi har två spelare i Hellas och en i Milan som möter sina ex.
Rebic gjorde bara tio matcher för Hellas när de åkte ur 15-16 och visade verkligen inte att han hade VM-final i kroppen..
Borini och Pazzini är ex Milan-spelare.
Hur är dina minnen av Borini och Pazzinis tid i Milan?
Ska vi börja med de färskaste minnena så har ju Borini precis lämnat Milan. Jag kommer minnas Borini med tacksamhet. Det var en spelare som verkligen gjorde allt för Milans färger. Han spelade på 4-5 olika positioner och klagade aldrig utåt. Han accepterade en bänkplats för att det var lagets bästa. I slutändan är han för dålig för att spela i Milan och därför valde han att lämna Milan och därmed en hög lön för att prioritera fotbollen. För det kommer han ha min eviga respekt.

Pazzini är också en spelare jag gillar. Jag var tveksam när han kom till Milan, men gjorde det stundtals bra i den rödsvarta tröjan. Jag minns extra tydligt ett mål då han skadade sig, tog sig upp och fick en boll snett inåt bakåt. Med den skadade foten dunkade han sedan upp bollen i nätet, innan han kort efter det blev utbytt och missade ett par matcher efter det.


Big picture. Visserligen är inte Zlatan billig men många löneposter ut (Suso, Piatek, Caldara, Borini, Reina..) Känns det som om Milan är på rätt väg efter Leonardos vidlyftiga affärer?
Försäljningarna har varit många här under vintern, så är det. Boban och Maldini vill sätta sin prägel på denna trupp tydligare. Sedan vill jag säga att några av dessa värvningar, med tillhörande höga löner, inte är Leonardos. Flera gjordes tidigare. Nu hoppas jag Milan fortsätter att bygga truppen runt den kärna vi har som är riktigt stark (Donnarumma, Romagnoli, Theo, Bennacer).

Vad saknas?
— I truppväg så saknas det en till central mittfältare med lite klass. Krunic är för dålig helt enkelt och Kessie är för ojämn. Bennacer behöver en lekkamrat som går väl ihop med honom (hej hej Tonali…). Sedan behöver truppen en vänsterbacksreserv, en högerback, en offensiv ytter och en kontraktsförläning (utan löneökning) till Donnarumma. Allt detta lär vi dock inte få i vinter, utan vi får nog nöja oss med en ersättare till Theo.

Tackar!
tack själv!


 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2020-02-01 18:05:00
Author

Fler artiklar om Hellas Verona

Inför Salernitana - Hellas Verona: Ett ögonblick kan förändra miljoner livsöden
Baronis livsviktiga smash-and-grab seger
Den bästa soldaten är den som inte har något att förlora