Lagbanner
Mezza salvezza - halva målet nått

Mezza salvezza - halva målet nått

Fjorton omgångar spelade och Hellas Verona avslutade höst som ett tröttkört gäng med en förlust mot Inter dagen innan julafton. Trots det får väl nästan hösten ses som en stor framgång.


Efter att Juric tappat stommen som höll laget på den övre halvan av tabellen förra säsongen (Amrabat, Pessina, Kumbulla, Borini, Rrahmani) så var det med en viss skepsism man tog emot höstsäsongen.
Där till att man fick Roma som premiärmotsåndare (haft dem som motståndare i fyra premiärer och alltid förlorat - och alltid åkt ur samma år).
Nu blev det oavgjort och en skrivbordsseger med 3-0 efter att deras mittfältare Diawara inte var registrerad i A-truppen som en "vuxen" spelare.



Det måste väl sägas vara en av många lyckliga matcher för laget för om man jämför med förra säsongen så ligger laget på samma poäng (om man tar bort vinsten mot Roma och sätter kryss i stället eftersom matchen slutade 0-0). T.ex. mot Juventus, Lazio och Atalanta kom vi undan med mer än vi förtjänade samtidgt som vi borde få mer med oss mot Parma, Sassuolo och Genoa.
Det hela gör resultatet så här långt i stort sett fair and square.

Anmärkningsvärda i det hela är också att laget i stort sett bara en gång av fjorton matcher spelat med en någorlunda tilltänkt första-backlinje. Skador och sjukdomar har varit legio. 
Om man ser på ett gäng nyckelspelare för säsongen - Kalinic, Benassi, Veloso, Cetin. Gunter, Vieira - alla dessa har setts som grundpspelare så är det uppe i sammanlagda 29 matcher och då står Veloso för nio av dem. Klubben har inte fått någon kontinuitet alls. Inte ens två matcher sammanlagt har en och samma elva startat, vilket gör bedriften så här långt starkare än förra säsongens. 

Vad har då gjort att det har funkat?

Ja, laget har haft tre stora utropstecken:
Marco Silvestri, Mattia Zaccagni och Ivan Juric - såklart!



Marco Silvestri har verkligen kommit fram som en av Serie A:s bästa och pålitligaste målvakter. Många är de gånger han räddat laget från förluster och hans fyra clean sheet har fått Mancini att kalla  pp honom för landslagsuppdrag. Andra klubbar i Serie A har också visat intresse för 29-åringen. Bl.a. huvdstadens klubbar Roma och Lazio. Rykterna gör gällande att Roma vill byta honom mot Pau Lopez. Undrar om president Setti vill riskera det i ett läga när han är själva ryggraden för laget.



Mattia Zaccagni är en spelare som länge setts som lovande i Hellasleden utan att kanske ta det där extra steget. Tillsammans med Barak och "Tavolino" leder han den interna skytteligan med tre mål men det är inte därför han sticker utan att hans ansvarstagande och tekniska briljans som blommat ut. Man såg tendenserna förra säsongen då Juric gav honom stort utrymme som trequartista men i år han självförtroende växt enormt och han ses kanske som en av Serie A:s mest spännade spelare just nu.  
Självklart har klubbar som Inter, Roma, Lazio och Napoli ryktats vara intresserade av honom men presidenten har bestämt att inte sälja förrän i sommar. Hans kontrakt går ut 2022.



Till sist - och kanske minst (sett i mankhöjd): Ivan Juric.
Han tog klubben, i Butei och Serie A med storm förra säsongen med Amrabat, Pessina, Kumbulla, Veloso, Rrahmani och alla de andra. Kändes som alla försvann och mannen från Split skulle få börja om från ruta ett.
Och mycket riktigt. Den enda grunden som var kvar var bältet i mitten med Faraoni och Lazovic på kanterna och Veloso centralt - förutom då Silvestri i mål.
Men med ett grundmurat spel och ett ständigt mantra av att vara ödmjuk inför uppgifterna så har laget stått starka trots ett kaos av skador i truppen. 
Laget är det yngsta tillsammans med Milan och den bredaste truppen av alla - vilket de flesta fått vara med och spela. 
En trupp som så här i efterhand är svagare på alla punkter jämfört med förra säsongen men ändå ståtar med samma antal poäng efter fjorton matcher.
Många har legat på för att Juric ska höja målet för att nå Europa men de frågorna befattar han sig inte ens med utan han vet - även om truppen skulle vara 100% frisk - så är det i alla fall 
Nytt kontrakt som är målet.

Sen finns det självklart massor att förbättra men det stora punkten är väl anfallet. Likhet med förra säsongen så har firma D´Amico/ Juric otroligt svårt att hitta ett bra anfallsalternativ. Förvärvet Kalinic skada gör ju inte saken bättre och både Favilli och Di Carmine känns för korta i rocken för att hålla igång ett försvar. 
Där finns det lite att jobba på under januari för styrelsen men så länge är det bara att fortsätta mata Juric mantra:

Ödmjukhet, ödmjukhet, ödmjukhet....

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2020-12-31 19:10:00
Author

Fler artiklar om Hellas Verona

Inför Salernitana - Hellas Verona: Ett ögonblick kan förändra miljoner livsöden
Baronis livsviktiga smash-and-grab seger
Den bästa soldaten är den som inte har något att förlora