Lagbanner
Det eviga tvillingskapet
Hela Curva Fiesole enades i hyllningen av Brigate Gialloblu när den legendariska läktargrupperingen upplöste sig själva i början av 1990-talet.

Det eviga tvillingskapet

Historien om ”il gemellaggio” (tvillingskapet) mellan supportrarna till Hellas Verona och Fiorentina. En historia om sann vänskap och broderskap.

Talesättet ”kärlek börjar alltid med bråk” stämmer väl in på hur känslorna uppstod mellan de mest passionerade supportrarna på Curva Fiesole i Florens och Curva Sud i Verona.

Fram tills mitten av 1970-talet rådde en stor rivalitet mellan supportrarna. Våld, upplopp och allmän oordning hörde till vanligheterna när lagen möttes. Våldet gick dock aldrig över gränsen utan det vara ärliga uppgörelser, vilket gjorde att det uppstod en respekt supporterskarorna emellan och de började till och med se fram emot att mötas.

En avgörande händelse var när Viola-supportern Stefano Biagini, kallad il Pompa, lånade en vespa utanför Bentegodi och använde den för att komma in i Verona-curvan. Det kaxiga och uppviglande beteendet gillades så mycket att det blev startskotten på vad som skulle bli ”un gemellaggio indistruttibile (ett oförstörbart tvillingskap).

1978 blev tvillingskapet officiellt. Det var ovannämnda il Pompa, som tillsammans med andra ledargestalter i gruppen ULTRAS, drev igenom tvillingskapet med Brigate Gialloblu (BG).

Curva Fiesole var även vid denna tid opolitisk. Curva Sud i Verona var, trots att grundarna av BG hade som ambition att curvan skulle vara opolitisk, klart högerinfluerad. Vänskapen mellan Hellas Verona och Fiorentina bygger därför inte på politisk samhörighet utan på mänskliga relationer, respekt och vänskap.

Det finns mängder av olika supporterinitiativ när de båda lagen möts. En av dessa är att ultrasgrupperna möter varandra i fotboll. Även när de inte spelar mot varandra åker de ofta och besöker varandras matcher och de skänker kärlek, omtanke och respekt till varandra med diverse budskap och banderoller. Bland annat anordnade Curva Fiesole en koreografi till BG:s ära när läktargrupperingen 1991 valde att upplösa sig själva.
Tvillingskapet mellan Hellas och Viola har genom åren överlevet flera generationsskiften i de ledande ultras-grupperna i de båda curvorna vilket gjort att det blivit djupt rotat.

Ett faktum som en Verona-supporter som skapat facebookgruppen "Hellas Verona e Fiorentina gemellaggio eterno" (evigt tvillingskap) förklarar på följande sätt:

”Känslorna som har uppstått och växt sig starkare mellan de båda supporterskarorna kommer aldrig att dö. Vi är och vi kommer att vara bröder hela livet.”

Källa: Labaro Viola
 

Niclas Ekström2021-09-05 22:59:00
Author

Fler artiklar om Hellas Verona

Inför Salernitana - Hellas Verona: Ett ögonblick kan förändra miljoner livsöden
Baronis livsviktiga smash-and-grab seger
Den bästa soldaten är den som inte har något att förlora