Vinst i Lecce

Napoli vann i Lecce med 2-1. Det efter en "inför CL-matchinsats" då laget endast gjorde det de skulle.

Napoli tog en viktig seger nere i Lecce och utökade poängledning gentemot Lazio och Juventus som möts under söndagen. Det fanns frågetecken vilket Napoli vi skulle få se efter förlusten mot Milan - ett chockat eller ett superhungrigt lag. Svaret blev något mitt emellan. Det var inte ett Napoli som klev ut och körde över sitt motstånd som vi sett tidigare (framförallt i höstas), ett lag som arga efter ett nederlag jagade revansch. Samtidigt var det inte en svag insats utan ett lagom bra Napoli som gjorde jobbet.

Di Lorenzo nickade in 0-1 efter ett inlägg av Kim Minjae. Det var efter en frispark av Mario Rui som Napoli bet sig kvar kring hemmalagets straffområde och bollen till slut hamnade i mål. Efter ledningsmålet blev Napoli mer avvaktande och Lecce tog för sig mer och jagade kvittering. De ljusblå såg mer ointresserade ut men bevakade tillräckligt bra för att hålla ledningen halvleken ut.

Andra halvlek fortsatte i samma spår, hemmalaget försökte framåt medans Napolis försök aldrig ledde till ens några halvchanser. Lecce var däremot heta, Ceesay skickade en boll i ribban och Di Francesco tog hand om returen - med ett snabbt överraskande skott gjorde han 1-1. 

Efter kvitteringen vaknade Napoli något men Lecce såg fortsatt pigga ut och matchen stod och vägde. I en situation som inte borde ha blivit något stötte försvararen Gallo bollen i eget mål då målvakten Falcone lyckades undvika att greppa bollen. 1-2 till Napoli med nästan 30 minuter kvar.

Dock kändes det som Lecce tappade luft i och med detta mål, deras momentum kom av sig och istället kunde Napoli hota mer. Mot slutet hade hemmalaget ett par hörnor med de resulterade inte i något. 

Detta var ingen höjdarinsats av Napoli, men laget gjorde jobbet. De kom tillbaka efter Milanmatchen, de visade att de vill behålla försprånget i tabellen och de visade att det inte finns antydan till kris kring laget. Det är få spelare (om ens någon) som får mer än godkänt men för mig räcker det då det blev tre poäng. Jag tror att spelarna och laget redan är i CL-mötet på tisdag. De är för ovana vid situationen med att spela kvartsfinal i CL, något som givetvis kittlar enormt. Lägg till serieledningen i ligan på det och vi kan snacka ovan (och obegriplig) situation för en klubb som saknar erfarenhet av den känslan i april månad. Å detta var ingen dålig insats som stod ut extra mycket, tycker vi sett liknande insatser av Napoli flera gånger efter årsskiftet. Även med Osimhen på plan. Det var i höstas och före VM allt bara flöt övernaturligt bra, from januari har det flytit men inte lika glansfullt. Men som sagt, nu tror jag vissa procent i skallarna var på tisdagen.

Dock saknas Osimhen mycket nu. Det syns i spelet då motståndarna vågar mer framåt och inte blir nedtryckta som vanligt, det syns extra mycket då Kvara blir låst/läst, Lozano som vanligt snubblar omkring och då Simeone är i svag form. Kanske är han bäst som inhoppare? Offensiven ser svagare ut och mycket står och faller med Victor.

Ersättaren Simeone klev dessutom av skadad och mycket tyder på att Spalletti får starta med Raspadori mot Milan. En Raspadori som varit både skadad och formsvag sedan VM-uppehållet och inte gjorde en rolig insats under en dryg timme. Troligtvis är inte Osimhen klar på tisdag och utan Simeone ser vi en aning tunna ut.

Tre poäng och utökad serieledning är dock en bra fredagskväll och nu kan vi koppla av några dagar och ta påsk i väntan på CL.

Fredrik Kreüger2023-04-08 00:50:08
Author

Fler artiklar om Napoli