Vinst i Mazzarris comeback

Napoli besegrade Atalanta med 2-1 i Bergamo med nygamle Walter Mazzarri på tränarbänken.

Mazzarri gjorde inga större ingrepp i Napoli inför sin första match i återkomsten utan valde en hyfsat ordinarie startelva. I spelet syntes en viss tendens till mer stängt centralt vilket gav en stabilare defensiv. Eftersom det hittills bara är en match ska inte mycket sägas, men undertecknad minns att Mazzarri var duktig på den biten. Vi får se i kommande tillställningar om det är en permanent förändring/förbättring.

Napolis första halvlek såg mycket bra ut där Atalanta inte hade något framåt. Precis som skrevs i stycket ovanför stängde Napoli helt i mitten och lät inga bollar gå igenom till löpvilliga offensiva pjäser i hemmalaget. Dessutom var Napoli bra i sin aggresivitet centralt och erövrade ofta bollen för att kunna ställa om. Det kändes som en bra genomförd halvlek, framförallt om man tar in att det var borta mot Atalanta. Rrahmani fick ett mål bortdömt för offside (kan inte varit mycket) och Kvaratskhelia löste sedan ledningsmålet en stund senare. Georgiern nickade in ett bollen efter ett bra inlägg av Di Lorenzo. Det enda "felet" med första 45 minuterna var att Olivera skadade sig och fick kliva av. I en löpning verkade han fastna och vrida till sitt knä och i värsta fall för hans del blir det en längre frånvaro.

Det blev en scenförändring i andra halvlek då Gasperini fick igång sitt lag. De var mycket mer aggresiva och rörliga och kom igenom på mittplan oftare. Det gav hemmalaget 1-1 tidigt in andra halvlek och öppnade upp matchen mer. Även Atalanta fick ett mål bortdömt efter en (mer) klar offside och i det läget kändes det som Napoli kunde förlora matchen, vilket var trist efter den fina första halvleken. Mazzarri tog in Ostigaard, Cajuste, Elmas och Osimhen och framförallt de två sista skulle spela avgörande roller. Efter ett felbedömt utskick av målvakten Carnesecchi kunde Osimhen stressa fram en situation då han petade fram bollen till Elmas som skickade in bollen i tomt mål. Mot slutet hade Atalanta en misstänkt straffsituation som kunde ha givit en VAR-straff, men Napoli var i ett liknande läge tidigare då ett skott stoppades av en arm i straffområdet utan VAR-åtgärd så det kanske jämnade ut sig.

Det blev en fin bortaseger i Bergamo, en viktig trepoängare nu när det gäller att plocka vinster. Mazzarri kan inte vara annat än nöjd med de tre poängen även om den andra halvleken var sämre än den första. Kanske hade Atalanta skapat mycket mer utan det kontrollerande spelet Napoli visade upp i första halvlek. Segern var inte orättvis och det kändes lite som att Napoli visade upp att man är ett bättre lag än gårdagens hemmalag.

Nu väntar Madrid i CL innan det blir Inter om en vecka i Serie A. Perfekta matcher för Napoli och Mazzarri - inspirerande där det är lätt att tända till och få spelarna att följa instruktioner och visa attityd.

Startelvor:
ATALANTA (3-4-1-2): Carnesecchi; Scalvini, Djimsiti, Kolasinac; Zappacosta, Ederson, Koopmeiners, Bakker; Pasalic; Lookman, De Ketelaere. Allenatore: Gian Piero Gasperini.
NAPOLI (4-3-3): Gollini; Di Lorenzo, Rrahmani, Natan, Olivera; Anguissa, Lobotka, Zielinski; Politano, Raspadori, Kvaratskhelia. Allenatore: Walter Mazzarri.

Mål: Kvaratskhelia 44, Lookman 53, Elmas 79