VV - "Han är världens bästa spelare just nu"

VV - "Han är världens bästa spelare just nu"

Thierry Henry och Fabregas till Serie A, Ancelottis dans och St Pauli till Bundesliga.


Den stora snackisen just nu är hur i helsike det kan ha gått så fel för Manchester United. Frågar man Ten Hag så har han alltid massor av ursäkter. Innan säsongen sa han att "eror är till för att brytas", men då tänkte han nog inte på att hans lag skulle gå in i historieböckerna som ett av de sämsta Unitedlagen enligt ett gäng olika parametrar. Minusmålskillnad, nio hemmaförluster på Old Trafford. Manchester United är verkligen inte den stora stygga vargen längre. Så ja, den eran är ju i alla fall bruten. Frågan är om den återupptas.





Arsenal Ultras (finns det verkligen sådana?) försökte störa Cityspelarna på deras hotell.
Problemet är bara att City inte ens sov i London på måndagen.



Andoni Iraolas start på sydkusten var svajjig, men sedan reste laget sig och nu får spanjoren en välförtjänt kontraktsförlängning.


Ok eller över gränsen? Så, hur gick matchen undrar ni? Jo, Crewe vann faktiskt på straffarna.

Fantastiskt initiativ.


Luton tar avsked till Premier League. Därmed har alla nykomlingar åkt ut ur Premier League. När hade vi senast en lika dålig nykomlingstrio?


OMGÅNG 38
Tyvärr blir det inte så spännande omgång som man hade tänkt sig. Om nu inte Tottenham tar poäng av Manchester City ikväll, men mycket talar för att det blir en helt odramatisk och tråkig omgång.


Kommer Spurs hjälpa Arsenal?



- Henrik Örtenvik




Atalanta är klara för final mot Leverkusen.
Efter att ha klarat 1-1 borta mot Marseille (efter 3-0 hemma) stod det klart att klubben för första gången kommer klubben spela i en europeisk final.
Formen är verkligen på topp och med den här trion kan Leverkusens otroliga dacit få ett slut i deras sista match för säsongen.
Fast första titeln kan komma redan i veckan. Final i Coppa Italia mot Juventus.


Como är tillbaka i Serie A! Ja, det stod mellan dem och Venezia i sista omgången av Serie B om vilka som skulle ta direktplatsen till Serie A.
Milanobornas utflyktspärla hade allt i egna händer och det var aldrig riktigt nervöst utan Cesc Fabregas och Osian Roberts kunde  Klubben är under en indonesisk ägare men har Fabregas och hans vänner Dennis Wise och Tierry Henry som minoritetsägare i klubben.


För första gången är Bologna klara för Champions League. 
Thiago Mottas mannar besegrade förra årets mästare med 2-0 på Stadio Maradona och gjorde sin historiska bedrift.
Visst, Thiago Motta i all är men vi kanske ska lyfta fram mannen bakom:
 

Salvezza!

Dramat fortsätter...
Alla lag som krigar om att stanna kvar förlorade förra omgången - utom Udinese.
De blev alltså de stora vinnarna och tog sig över strecket och skickade ner Empoli under det.

Frosinone förlorade med 5-0 hemma mot Inter. Hemmalaget hade åtta skott på mål - mästarna hade fem (?!). Punkt.

Återstående program för lagen:
Hellas Verona - Salernitana (b), Inter (h)
Udinese - Empoli (h), Frosinone (b)
Cagliari - Sassuolo (b), Fiorentina (h)
Frosinone - Monza (b), Udinese (h)
Empoli - Udinese (b), Roma (h)
Sassuolo - Cagliari (h), Lazio (b)

Om två lag hamnar på samma poäng så blir det Play-off mellan de två (hemma och borsta).
Skulle det bli tre lag som gör det så tillämpas Head-to-head - dvs resultaten mellan lagen räknas.



Ja, Sassuolo är riktigt, riktigt illa ute nu.
Det är då som man gör sånt här:





Sergio Pellissier minns ni säkert från sin tid i Chievo.
När klubben gick i konkurs försökte han att starta upp klubben igen men presidenten Luca Campedelli stred fortfarande med sina väderkvarnar.
Han startade då upp FC Clivense i stället i Veronas lingonserier. Klubben marcjerade raskt upp och spelade senast i Serie D där laget kom i mitten.
Samtidigt som serien slutade så blev rättigheterna till namnet Chievo tillgängliga och han var snabbt framme och köpte dem. Kommer han att upprepa sagan?


"Juve merda"
 

Billy Costacurta - hur är det med stretchingen?

Minns ni Parma? Med Veron, Crespo, Chiesa och massa annat löst folk?
Marseille minns dem från finalen för 25 år sedan:

Final i Coppa Italia onsdag 15 maj 21.00 Stadio Olimpico i Rom
Ska Juventus få med sig en titel i år eller blir Atalanta för svåra?


Bari - tre minuter från Serie A till degradering till C


- Johan Stistrup



Som Gary Lineker skrev efter onsdagens Champions League-semifinal mellan Real Madrid och Bayern München: ”Real Madrid just being Real Madrid”. Finns det något lag i världen som kan göra det Real gör i världens största klubblagsturnering? Frågan är retorisk för det finns det inte. Nog för att Bayern gjorde 0-1 men någonstans fanns det en känsla inom mig att Real skulle vända på steken. När klockan sakta men säkert började närma sig 87 minuter började jag bli tveksam. Real såg ut att ha rätt svårt att skapa något och Bayern såg faktiskt skapligt stabila ut. En heltysk final alltså?

Från ingenstans, vilket gör det ännu mer sagolikt, klev Joselu in i handlingarna och gjorde två mål. Mannen som alltså lånades in från Espanyol inför säsongen med en blygsam utköpsklausul på 1,5 miljoner euro. Mannen som för två år sedan var på plats i Paris för att heja på Real mot Liverpool som en supporter. Den mannen gjorde två mål på tre minuter hemma på Santiago Bernabéu. Två av Joselus tre första bolltoucher resulterade i mål. Han är nog redan en kultspelare hos de vitklädda.
I januari förra året bröt Lucas Pérez sitt kontrakt med Cádiz i La Liga för att återvända till hemstaden A Coruña och spela för Deportivo de la Coruña. Laget befann sig då i sin tredje raka säsong i tredjeligan och hade en minst sagt mörk framtid. Han betalade själv över 5 miljoner kronor för att komma loss från sitt Cádiz-kontrakt och representera klubben i sitt hjärta. I söndags sköt Lucas Pérez upp Deportivo till andraligan med en frispark mot Barcelonas juniorer. Efter fyra säsonger i trean är nu den gamla storklubben tillbaka i tvåan, med sikte mot ettan. Det här är fotboll.
Här ser ni vad det betyder för Deportivo och deras supportrar att de äntligen avancerat uppåt i seriesystemet. Underbara scener från nordvästra Galicien.
Här i Sverige (och i England) verkar Jude Bellingham rankas högst av alla spelare i La Liga. Det vet jag också utifrån den omröstning som vi haft här på SvenskaFans där Bellingham fick flest röster av alla spelare i fråga om vem som varit säsongens bästa spelare. Enligt mig är svaret enkelt: Vinicius Júnior. Brassen har varit helt makalöst bra den här säsongen och jag håller nog med Bellingham när engelsmannen själv säger att hans lagkamrat är världens bästa spelare.
Kudos Cholo!
Mäktig statistik för den lilla provinsen.
Antonio Rüdiger hade lite svårt att ta sig hem efter onsdagens mirakelvändning mot Bayern. Tro jag det! Han ser åtminstone ut att trivas.
Om inte Joselu hade stulit huvudrubriken den här veckan hade detta garanterat varit högst upp på löpsedlarna. Kylian Mbappé är i stort sett klar för Real Madrid efter vad som känns som ett halvt decennium av förhandlingar. Allting tyder på att fransmannen kritar på för Los Blancos sedan han gått ut med uppgifterna om att han lämnar PSG i sommar. Om man ska tro transfergurun Fabrizio Romano är anledningen till att det blir just Real Madrid för att han vill rättfärdiga sitt beteende från sommaren 2022 gentemot Florentino Pérez. Hyfsat anfall Real lär få då.
Minns ni den dansande Carlo Ancelotti från förra veckan? Klart ni gör. Han var i helgen tillbaka när Real Madrid firade sin ligatitel hemma i Madrid.
Granada har nu officiellt och matematiskt degraderats från La Liga. De blir därmed den andra andalusiska klubben, efter Almería, som lämnar det spanska finrummet. Det är än så länge inte matematiskt klart vilka som gör Granada och Almería sällskap ned till Segundan men i stort sett allt tyder på att det blir en tredje andalusisk klubb i form av Cádiz som gör dem sällskap. De har fem poäng upp till Celta Vigo med tre omgångar kvar att spela.


Lite under radarn har Villarreal de senaste månaderna gått på som tåget och klättrat rejält i tabellen. Från att ha varit en nedflyttningskandidat tidigare under säsongen med Quique Setién och Pacheta vid rodret har den gula ubåten successivt växt under Marcelinos roder. Åtta segrar, fem kryss och två förluster har man på de femton senaste matcherna. Samtidigt har Àlex Baena, som varit ligans kanske vassaste mittfältare, gått upp i ensam ledning i assistligan med 13 assists och norrbaggen Alexander Sørloth har nätat 19 gånger och är därmed ett mål bakom skytteligaledaren Artem Dovbyk i Girona. Om det här håller i sig till nästa säsong tror jag att Marcelinos gäng kan bli livsfarliga.
Det är dubbelomgång i La Liga som väntar den här veckan. Det finns gott om matcher att hålla koll på men jag väljer att singla ut två: andalusiska derbyt mellan Sevilla och Cádiz samt Madrid-derbyt mellan Getafe och Atlético de Madrid. Om Sevilla vinner är Cádiz ute ur La Liga om Celta vinner mot Athletic senare under onsdagen. Om Atlético slår Getafe är Atléti klara för Champions League nästa säsong. Det finns trots allt lite att spela om!


Deportivo är tillbaka i Segundan: ”Riazor var i upplösningstillstånd”


- Iñaki Williams har nu gjort 100 mål i Athletic Club-tröjan, varav 76 infallit i ligaspelet. Hans senaste nätning var också i Athletic Clubs 17:e raka hemmamatch utan förlust. Så bra har inte baskerna varit på San Mamés sedan 1978.
- Valencias burväktare Giorgi Mamardashvili, som ryktas bort från klubben i sommar, har räddat flest klara målchanser av alla målvakter i La Liga den här säsongen.
- En till om Valencia. De har haft den yngsta startelvan i snitt den här säsongen av alla lag i Europas topp fem-ligor.
- Deportivo de la Coruñas publiksiffra mot Barcelona B på 31,833 var ett nytt publikrekord i Spaniens tredjeliga.
- Tre spelare firade 100 matcher för Villarreal när det sist begav sig: Alberto Moreno, Àlex Baena och Francis Coquelin.

-Daniel Jakobsson




Borussia Dortmund blev i tisdags klara för final i Champions League och på onsdagen var hade Bayern München chansen att få till en heltysk drömfinal. Som ni säkert vet vid det här laget bytte Tuchel ut Harry Kane med fem minuter kvar vid ledning 1-0, men direkt efter kvitterade Joselu och på tilläggstid gjorde han 2-1 och därmed gick Real Madrid vidare.

På torsdagen hämtade Leverkusen upp ett tvåmålsunderläge mot Roma och med sitt nittonde mål som gjorde 90+ den här säsongen fick de med sig ett oavgjort resultat samt en finalbiljett till Aviva Stadium i Dublin där de ställs mot Atalanta.

Köln var tvungna att vinna hemma mot Union Berlin för att inte åka ur i den näst sista omgången och det såg väldigt länge mörkt ut, men skam den som ger sig. I den 87e minuten kvitterade Tigges och 90+2 gjorde Downs 3-2 och därmed lever Köln hopp om att undvika nedflyttning i alla fall en vecka till.


MSV Duisburg som var med och spelade första upplagan av Bundesliga 1963/64 har dragit med svår ekonomisk situation de senaste säsongerna och de kommer nästa säsong spela i Regionalliga vilket inte är uppskattat hos deras fans som valde att storma planen när de tog emot Erzgebirge Aue i säsongens sista hemmamatch.

Den assisterande domaren vinkade för offside på De Ligt som kanske inte var offside och i sekvensen senare kvitterade han till 2-2 som hade tagit semifinalen till förlängning. 2-1 stod sig på resulttattavlan och även om domarteamet bad om ursäkt efter matchen så var den av förklarliga skäl svår att godta. Då spelet var avblåst innan De Ligt sköt så vet vi inte säkert att det hade blivit mål i anfallet då Reals spelade hade lagt av att spela så var upprördheten total i det tyska lägret.


Borussia Dortmund slog PSG med 1-0 genom mål av Mats Hummels som varit en gigant i dubbelmötet och därmed åker de till Wembley för att möta Real Madrid i Champions League-final.

Holstein Kiel tog i lördags kväll den nödvändiga poängen hemma mot Fortuna Düsseldorf och därmed blir de den första klubben från Bundeslandet Schleswig-Holstein att spela i Bundesliga. I Kiel spelar svenskarna Alexander Bernhardsson och Carl Johansson.

Svenske Matteo Perez Vinlöf debuterade för självaste Bayern München i deras 2-0 seger mot VfL Wolfsburg.

Christian Streich lämnar Freiburg efter 29 år som tränare i föreningen och i helgen avtackades han coachade sitt lag för sista gången hemma i Freiburg. Matchen mot Heidenheim slutade 1-1.

Bayer 04 Leverkusen slog i helgen världsrekord i antalet obesegrade matcher i följd. Hela 50 matcher i rad har de vägrat förlora och detta skedde förstås med segersiffrorna 5-0 borta mot Bochum.

Det går inte att peka ut en enskild match då det är streckstrider i samtliga divisioner samt att matcherna spelas samtidigt då det är sista omgången för säsongen.

Köln måste vinna borta mot Heideinheim samtidigt som Union ska förlora hemma mot ett Europaaspirerande Freiburg för att ha chans på kvalplats. Wehen är en poäng före Hansa Rostock i Zweite och de två klubbarna slåss om att kvala sig kvar. I 3. Liga står det mellan Preußen Münster och Jahn Regensburg om vilka som tar direkt- respektive kvalplatsen till Zweite.


St. Pauli återvänder till Bundesliga för första gången sedan 2010/11.



- Joakim Sparr

SvenskaFans.com2024-05-14 11:55:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)