VV: Fotbollsårets viktigaste julklappar

VV: Fotbollsårets viktigaste julklappar

Veckans Viktigaste avslutar året med att dela ut årets viktigaste julklappar, men vilka får dem?

Vi har kommit fram till den punkt på året då det är dags att gräva i tomtens säck och se vilka julklappar som döljer sig där. Våra panelmedlemmar får sedan dela ut dessa till valfri person eller klubb som de tycker förtjänar eller behöver denna present. Låt utdelningen börja!

Ett par glasögon – till den domare vars syn är i störst behov av förbättring

 Henrik Örtenvik: 
Tottenham fick rekord i gula kort när ligan avgjordes på Stamford Bridge i våras. Eric Dier kunde fått rött kort några gånger om, men Marc Clattenburg var snäll.
 

 Marko Uusitalo:
Vi skickar ett par ännu starkare glasögon till Paolo Valeri vars par som han fick förra julen inte verkar ha rätt styrka.

Hur han lyckades hitta en utvisning på Levan Mchedlidze i detta läge när Marco Crimi springer rakt in i georgierns hand är en gåta. Att Empoli i den viktiga bottenmatchen fick ett mål felaktigt bortdömt och senare även berövades en straff gjorde inte saken bättre för Valeri. 

 Jens Kassnert:
Mateu Lahoz dömde Deportivo La Coruña mot Sevilla och missade två solklara straffar åt varsitt håll. Mercado i Sevilla skulle kanske till och med ha fått se rött i den straffsituation han var inblandad i. Något som Deportivospelarna hade önskat då det var han som slog in segermålet för Sevilla i den 93 minuten.


 Andreas Holm: 
Peter Sippel sprang fram och varnade Mainz Jhon Cordoba. Vad domare Sippel inte upptäckte på vägen var att hans kort delat sig i två

 John Cederblad: 
Överlägsen, omöjlig att prata med och ofta långt ifrån händelsernas centrum. Bartolomeu Varela förkroppsligar det mesta som är dåligt med den franska domarkåren. Pricken över i den här gången var kaosmatchen Lyon-Montpellier (5-1) i september. Tveksamma utvisningar, straffar som inte fanns… Montpellier-borna har inte glömt.


En sparbössa – till den klubb som gjort den sämsta affären och behöver spara pengar

 Henrik Örtenvik:
Jag tycker att det finns en uppsjö av alternativ under 2016. Men många dyra och tveksamma affärer har gjorts av klubbar som skiter pengar, som Paul Pogba för en miljard, Michy Batchuayi för drygt 350 miljoner. Eller Leroy Sané som man nästan glömt bort att han köpts av Manchester City för 400 miljoner.

Det mest tveksamma köpet måste ändå vara Moussa Sissoko för 30 miljoner pund. Tottenham bygger ny arena och har en kroniskt snål ägare som har en historik av vilja gå plus på alla sina transferfönster. Men de behövde agera i somras och panikköpte Sissoko precis innan klockan klämtade midnatt. Newcastlefansen skrattade hela vägen till banken.


 Marko Uusitalo: 
Inter som haft problem att möta de hårda kraven som Financial Fair Play ställer satsade ändå stort i somras med flera dyra köp. Näst mest kostade Gabriel ”Gabigol” Barbosa som skulle vara ett av de nya brasilianska underbarnen. Hittills har det blivit 16 minuters spel för anfallaren, alldeles för lite med tanke på prislappen som snuddade 30 miljoner Euro.

 Jens Kassnert: 
Valencia sålde av de bästa spelarna (Mustafi, Alcacer, Piatti, Negredo, Feghouli och Gomez) inför säsongen och det såg länge ut som att klubben skulle ha en b-trupp. I sista sekund kom flera namnkunniga spelare ändå in. (Nani, Montoya, Munir och Garay) Valencia ligger i skrivande stund på en 17 plats och måste göra något drastiskt. Finns pengarna? Byggnationen av Nya Mestalla har startat igen och kräver sin budget.

 Andreas Holm: 
Hamburger SV fick in en herrans massa pengar för att värva spelare och i sin tur få en fin säsong i Bundesliga. Det hela slutade med en katastrofal inledning på säsongen, med sparkad tränare och sedan sportchef. Visserligen har laget börja vinna men värvningarna och pengarna har inte visat någon vidare positiv effekt ännu.

 John Cederblad: 
Med Marseilles budget krävs det mycket oflyt för att få ihop ett så märkligt ojämnt lagbygge som det nuvarande. Nye ägaren Frank McCourt har pengar och kommer att använda dem. Han kan spara både euros och tandagnisslan om han börjar med att värva en ny backlinje. Thauvin och Gomis på topp behöver lekkamrater som spelar i samma division.


En Oscars-statyett – till den spelare som stått för den sämsta filmningen i år

 Henrik Örtenvik: 
Paul Pogba skulle ta Premier League med storm. Det har mest varit snack och lite verkstad. Och en vansinnigt usel filmning.

 Marko Uusitalo: 
Nej Kevin Strootman, man får inte ont i nacken när man blir dragen i tröjan bakifrån. 

 Jens Kassnert:
Marcelo spelade teater i mötet med Wolfsburg. Gjorde en Zidane och gick in med skallen i Wolfsburgspelaren och låtsades sedan få jätteont i ansiktet.


 Andreas Holm: 
Mainz Jairo Sampeiro lurade inte många med den här usla filmningen.

 John Cederblad: 
Vem var det som filmade? 
Årets bästa filmning går till Bastia och inte någon spelare. Korsika-klubben publicerade en video från en övervakningskamera som ”bevisade” att PSG:s Lucas bara låtsades träffas av en flaggpinne när han skulle slå en hörna i augusti. Klubben krävde, på riktigt, att Lucas skulle stängas av för att ha filmat. Här är händelsen i lite bättre vinkel, sedd från Canal + kameror.

Filmningen stod Bastias videoansvarige för.

En munkavel – till en person som pratat för mycket under året

 Henrik Örtenvik:
Som alltid, José Mourinho. Vansinnigt tröttsamt att lyssna på honom vecka in och vecka ut gnälla över allt och alla. Allting är orättvist i hans värld.


 Marko Uusitalo: 
Mauro Icardi släppte sin självbiografi tidigare i höstas och lyckades reta upp sina egna fans till den milda grad att de satte upp banderoller utanför hans hus och sa att de aldrig skulle acceptera honom som deras kapten.
Kanske skulle han tänkt till en gång eller två innan han hotade med att ta in 100 kriminella från Argentina som skulle ”göra upp” med fansen. Icardis ursprungliga agg mot de egna fansen härstammade från förra säsongen när Inter mötte Sassuolo på bortaplan och i boken skildrade Icardi en incident som inte direkt var smickrande för ultras. Men stora frågetecken finns fortfarande om denna incident ens inträffade.

 Jens Kassnert:
John Guidetti. Inget ont om honom och hoppas att kan få ännu mer speltid. Dessvärre placerades han utanför truppen ett par matcher efter att ha pratat lite för mycket på träningarna. Låt ditt spel tala för dig istället John!


 Andreas Holm: 
Två gånger på ett år har Bayer Leverkusens tränare Roger Schmidt hamnat i hetluften mer än vanligt på grund av sin minst sagt återkommande svaghet att inte kunna hålla tyst. I vårmötet mot Borussia Dortmund blev Schmidt uppvisad på läktaren efter att ha gått bananas mot domare Zwayer, och i höstens möste mot Hoffenheim fick han återigen kliva upp på läktaren efter att ha kallat motståndartränaren Julian Nagelsmann för pucko. 

 John Cederblad: 
Han är överallt och vet vad han vill. Men allt från maktspelet i ligaföreningen som splittrat hela Fotbollsfrankrike till plumpa påhopp på barn från den evigt twittrande Lyon-presidenten gör att vi skulle ställa oss bakom en Jean-Marie Aulas-fri månad 2017.

Ett paket Alvedon – till den spelare som lidit mest av sina skador

 Henrik Örtenvik:
Vincent Kompany är inne på sitt 31:a levnadsår, men känslan är allt starkare att han kommer att lägga av långt mycket tidigare än vad mittbackar vanligtvis gör. 2016 har gett följande skador: vad, lår, sträckt ljumske, skadad ljumske, höft, knä.

En skada leder lätt till en annan. Frågan är hur länge han ska hålla på och pressa sin kropp? 


 Marko Uusitalo:
Riccardo Montolivo missade VM 2014 när han skadade sig i den sista träningsmatchen inför turneringen. Under träningslägret till EM i somras så var oturen framme igen och Montolivo var tvungen att hoppa över ännu en turnering.
När Montolivo äntligen hade hittat tillbaka på planen, ja då var oturen framme igen och en knäskada stoppade honom från allt spel i några månader. Ja just det, det var under VM-kvalet som även denna skada uppstod.
Även om Milans-fansen inte saknat sin kapten i särskilt stor utsträckning så är Montolivo värd ett litet pillerpaket.

 Jens Kassnert:
Musacchio i Villarreal. Både denna säsong och förra säsongen blev drabbade av skador. Argentinaren är på väg att stagnera i sin utveckling. Och då spåddes han ändå att kunna nå långt för ett par år sedan.


 Andreas Holm: 
Frågan är om det är Marco Reus eller Borussia Dortmund som lidit mest av stjärnans skadehelvete.  Marco Reus missade som bekant återigen ett mästerskap och det dröjde hela vägen till december innan vi fick se honom spela fotboll igen. Sedan dess har det visserligen gått bra, men återkommer ständigt. 

 John Cederblad: 
Yohann Gourcuff spelar igen så Abou Diaby är ensam kvar på tronen. Nyligen vristopererad, mittfältaren är i bästa fall tillbaka i Marseille framåt vårkanten. Men när fungerade ”i bästa fall” för evigt skadade Diaby?


En hårtrimmer – till den person som är i störst behov av ny frisyr

 Henrik Örtenvik:
Raheem Sterling... kom igen.


 Marko Uusitalo:
Jag vet inte om hårtrimmern är rätt present, han har fått den flera år i rad utan resultat. Men jag kan bistå med häcksax, motorsåg, samurajsvärd eller vad som nu krävs för att få bort den där tofsen. Orka Rodrigo Palacio.

 Jens Kassnert:
Messi, han behöver både klippas och trimma skägget. Hans nya look funkar inte.


 Andreas Holm: 
Darmstadts Marco Sailer behöver kanske inte trimma håret uppe på huvudet, men däremot lianerna som hänger från hakan. 


 John Cederblad: 
Martin Braithwaite
(Toulouse) fuskade och öppnade sin julklapp redan i onsdags. För han måste väl redan ha fått vår hårtrimmer? Här är dansken i november och sedan i december.


Filmen ”Nyckeln till Frihet” – till den spelare som är i störst behov av ett klubbyte

 Henrik Örtenvik:
För några veckor sedan hade jag sagt Henrikh Mkhitaryan som ifrågasattes offentligt av Mourinho, men som sedan plötsligt fick chansen och tog den. Oscar i Chelsea är ju ett givet val, men han har ju redan bekräftat att han tar pengarna i Kina i januari.

Säger istället då Tottenhams Kevin Wimmer. När Jan Vertonghen var skadad förra säsongen klev Wimmer in och gjorde det mästerligt bra. Sen när Vertonghen kom tillbaka blev han direkt petad. Min känsla är att han inte tog det särsklit bra. Under hösten har han fått bänkas medan Eric Dier gått ner i backlinjen istället. Till och med unge Cameron Carter-Wickers har gått före. Dags för Österrikaren att se sig om!


 Marko Uusitalo:
Han gjorde det ju så bra när han kom till Palermo och verkade ha hittat en bra omgivning för att komma vidare i fotbollslivet. Men vem som helst hade nog kunnat räkna hur det här slutar på längre sikt. Kaoset i Palermo med ideliga tränarbyten och allt annat än harmonisk miljö har tyvärr påverkat Oscar Hiljemarks karriär i en negativ riktning. Ett klubbyte är hög prioritet för honom för att han inte skall försvinna helt.

 Jens Kassnert:
Guiseppe Rossi, den eviga Guiseppe Rossi. Med många klubbyten och formkurvor lika ofta som ett ekg måste han dessvärre lämna Celta Vigo. Han får inte den speltid han behöver och när han väl får den lyckas han inte förvalta tiden till mål.


 Andreas Holm: 
Julian Draxler försökte få sig bort från Wolfsburg redan i somras men misslyckades. Efter hans insats under hösten med 0 mål på 11 matcher så är han redo att nu äntligen bli såld. Frågan är om det finns något som lockar honom tillräckligt. 


 John Cederblad: 
Alla älskar den bollförande Hatem Ben Arfa. Hur både han själv och PSG kunde tro på en ”perfect match” i huvudstaden där mer än två boll-touch ses som ett svaghetstecken, det är en gåta!

Hatem ska vara en stor fisk i en liten damm. Erbjudanden lär knappast saknas. Set him free!


En skohylla – till en spelare som du tycker borde pensionera sig snart

 Henrik Örtenvik:
Antar att det är för elakt att säga Wayne Rooney. Och han kan ju faktiskt fortfarande bidra, även om han tappat det mesta. Upprepar istället förra årets svar: John Terry borde snarare ingå i träningsstaben istället för speltruppen. Det har bara blivit fem starter i ligan hittills för Terry. Men som Chelsea ser ut så vill han nog avsluta på topp med en ligaseger som ser gjuten ut redan nu.


 Marko Uusitalo:
Alberto Gilardino tog visst illa vid sig häromdagen när hans namn ryktades till klubbar i Serie B. Han ansåg minsann att han fortfarande kunde prestera på Serie A nivå. Men när han inte ens platsar i ett anfallskrisande Empoli så undrar man vart han skulle göra nytta.

Nej Alberto det är inte mycket i dig som längre vittnar om den bomber du en gång var. Säg tack o hej eller sjung din svanesång på en nivå där du fortfarande kan göra nytta.

 Jens Kassnert:
Málagas Weligton. Året äldre än Duda men Duda har ändå en helt annan status. Sorry, Weligton, du borde lägga av. En match har det blivit denna säsong för 37-åringen.

 Andreas Holm:
Även om det är känt vad han gjort i sin karriär och hur pass stor spelare han än så har Claudio Pizarro inte presterat i Werder Bremen, inte ens som den supersub han kan vara. 

 John Cederblad: 
Insatserna från mittfältsveteran Jérémy Toulalan har stundtals varit jobbiga att se. Som Bordeaux-supporter hoppas jag få äta upp det här i vår. Höstens upplaga av Toulalan borde i alla fall ha lagt skorna på hyllan.


Ett par boxningshandskar – till den eller de personer som varit mest aggressiva under året

 Henrik Örtenvik:
Marouane Fellaini har hittills sex gula kort på 704 minuter Premier League-fotboll. Aggressiv eller bara dålig?


 Marko Uusitalo:
Året började ju med en riktigt ordkrig mellan dåvarande Inter-tränaren Roberto Mancini och Napolis dito Maurizio Sarri. Sarri kallade Mancini för bög efter att Inter slagit ut Napoli i den italienska cupen.
Sarris försvarstal om att han hade haft homosexuella vänner räckte inte långt i det här fallet.

 Jens Kassnert:
Las Palmas Marko Livaja har dragit på sig 8 gula kort på 10 matcher. Och det som anfallare vilket är på tok för många. Lugna ned dig!

 Andreas Holm: 
Den här julklappen ges till Franck Ribèry varje år, utan något vidare resultat. Men nog finns det ingen som är lika hetlevrad i närkamperna som Bayern Münchens fransos.


 John Cederblad: 
Här kommer Jérome Prior på väg till omklädningsrummet. Han är redan arg, arg. Väl framme hamnade han i slagsmål med lagkamraten och mittbacken Lamine Sané. Det blev så våldsamt att Prior tvingades uppsöka sjukhus. Både stängdes av en period. Sané har lämnat Bordeaux. Prior… han har blivit förstemålvakt. 

En tavelram – till den person som stått för den största tavlan i år

 Henrik Örtenvik:
Svår fråga! Minnet är kort såhär i juletid och därför faller valet på Loris Karius. Efter att ha behövt stå ut med Simon Mignolet och hans misstag så trodde Liverpool att de gjort ett fynd i den gamle Citymålvakten Karius. Men den sista tiden har visat att Karius också är en rätt osäker målvakt. Osäker målvakt ger darrigt förvar och då spelar det mindre roll att man har en fantastisk offensiv. Efter den här insatsen mot West Ham blev han petad inför mötet med Middlesbrough.



 Marko Uusitalo:
Grattis Andrea Consigli, vi förevigar detta hjärnsläpp så att du kan sätta upp det på väggen.

 Jens Kassnert:
Den och de personerna som inte markerar Sergio Ramos när klockan visar 90 minuter. Sju gånger har han gjort det avgörande målet efter den 90:e minuten.

 Andreas Holm: 
Timo Werner
, då i Stuttgart men nu i Leipzig, stod för den här smått fantastiska missen i våras när Stuttgart behövde poängen som mest. Klubben åkte ju som bekant ur när Werners nuvarande klubb Leipzig gick upp. 
'
 John Cederblad: 
Det är svårt att förstå men det här är alltså ett självmål från när Monaco krossade Rennes med 7-0. Mer bestämd nick än den från Rennes inhoppare Cavaré får man leta efter.


En vaxdocka – till den spelare som i störst mån varit en blek kopia av sig själv

 Henrik Örtenvik:
Riyad Mahrez var förra säsongens kanske läckraste fotbollsspelare, en liten trollgubbe som hittade de mest aviga passningarna och gjorde de läckraste målen. Därför är kontrasten så brutal om man tittar på våren 2016 jämfört med hösten där det bara blivit tre mål och två assist hittills.


 Marko Uusitalo:
När Gonzalo Higuain såldes så väcktes förhoppningarna hos Manolo Gabbiadini att han skulle få ta över forwardsrollen i Napoli. Han hade ju trots allt visat prov på bra målsinne flera gånger när han fått vikariera.

Sen värvades Arek Milik och polackens succé var mer eller mindre omedelbar. När Milik sedan gick sönder fick Gabbiadini chansen på nytt, men har inte lyckats ta den alls. Endast ett ligamål i ett målglatt Napoli är inte alls godkänt. Ryktena säger att han måste hitta ny arbetsgivare redan i januari.

 Jens Kassnert:
Van der Vaart spelade förra säsongen (2015/16) i Real Betis. Han skadade sig innan säsongen och fick sedan problem med vikten. Van der Vaart spelade endast 298 minuter i Real Betis men lyfte en lön på 2 021 992 euro, alltså 6 785 euro per minut. Noll mål blev det på dessa dyra minuter.

 Andreas Holm: 
Franco Di Santo hade en fantastisk säsong i Werder Bremen för två säsonger sedan, men sedan han kommit till Schalke har det gått utför för argentinaren. I Gelsenkirchen-laget har det bara blivit två mål på 31 ligamatcher. Kommer 27-åringen tillbaka till målprotokollet på allvar?

 John Cederblad: 
Vi som älskat, och älskat att hata, Thiago Motta för hans briljanta speluppfattning och fula tjuvtrick hoppas att det bara är en formsvacka. Men kanske börjar tiden hinna i fatt en av Ligue 1:s mest elaka och mest briljanta spelare?


Flygbiljetter till Hawaii – till de lag som bjudit på årets svängigaste match

 Henrik Örtenvik: 
Swansea - Crystal Palace var en helt otroligt svängig match med nio mål och två mål på stopptid för hemmalaget.

 Marko Uusitalo:
Vincenzo Montellas Milan har mer än en gång lyckats krångla sig ur besvärliga situationer denna säsong medan Di Francescos Sassuolo haft förtvivlat svårt att knyta igen säcken. Inte så konstigt att denna match blev som den blev. Milan tappade en tidig 1-0-ledning till 1-3, men med timmen kvar att spela inleddes vändningen.

 Jens Kassnert:
Sevilla mot Espanyol den 20 augusti på Ramón Sánchez Pizjuan. Matchen slutade 6-4 till hemmalagdet efter att den böljat fram och tillbaka. Espanyol tog ledningen två gånger, vid 0-1 och 2-3 men Sevilla knep segern tillslut. Matchen innehöll även 9 olika målgörare vilket måste vara något slags rekord ändå.

 Andreas Holm: 
Det svänger mest hela tiden i Bundesliga, men Hoffenheims upphämtning från 1-4 till 4-4 mot Mainz hör till en av de matcher som svängt mest  

 John Cederblad: 
Trots mål och lysande insatser från både Thauvin och Gomis vände blivande serieledaren Nice på steken sista kvarten. Balotelli debuterade med två mål mot Marseille och 3-2-segern fullbordades av höstens utropstecken Wylan Cyprien genom den här kanonträffen. 


Ett Happy Meal – till den spelare som stått för årets mål

 Henrik Örtenvik:
Jag får vara subjektiv och väljer det här målet. Arsenal tog ledningen genom ett urläckert mål och där och då dog Tottenhams titeldrömmar. Men Harry Kane ville annat och satte både kvitteringen och detta undebara ledningsmål. Kommer aldrig att glömma Ola Wenströms galna referat. Där och då kändes Harry Kane som Tottenhams Jesus.

Tyvärr överskuggas målet en stund senare av att Hugo Lloris står och sover när Alexis skjuter en fösare mot mål som han släpper in.


 Marko Uusitalo:
18-årige Manuel Locatelli fick lite oväntat ta ansvaret på regissörsplatsen på Milan-mittfältet när kapten Montolivo fick lägga sig på sjuksängen. Att inleda sin Serie A-karriär så här för att sen göra så här med sitt andra skott på mål i sin Serie A-karriär och avgöra toppmötet med Juventus, det måste premieras. 

 Jens Kassnert:
Nicola Sansone för Villarreal. Hans mål från halva plan får denna julklapp. Svåraste julklappen att ge. Så många snygga mål att välja på.

 Andreas Holm: 
Douglas Costas kanon från vårsäsongen en läckerbit som står sig även över hösten.  

 John Cederblad: 
Pierrick Capelle
i Angers är en doldis, men den här nedtagningen, vändningen och det påföljande volleyskottet mot Guingamp slog det mesta 2016.


En julstjärna – till den spelare du tror kommer blomma ut på allvar nästa år

 Henrik Örtenvik:
Tottenham fortsätter att spotta fram egna talanger. Den här säsongen är det Harry Winks som börjar kännas allt mer självklar på ett mittfält där konkurrenterna är Mousa Dembélé, Victor Wanyama och Eric Dier.


 Marko Uusitalo:
Andrea Belotti, så charmig och så duktig! Måste vara en dröm för varje tränare att ha denna typ av spelare som inte bara jobbar outtröttligt för laget utan också har en mycket fin känsla för mål. Om han får hålla sig frisk så kommer nog större klubbar stå på kö i sommar. Utköpsklausulen på 100 miljoner Euro måste väl ändå bara vara symbolisk? 

 Jens Kassnert:
Enzo Zidane, Zinedine Zidanes Zon… oj son skulle det stå. Enzo har fått känna på a-lagsfotboll i Real Madrid och kommer såklart att få mer speltid under det kommande året. Det tar inte lång tid innan han stormar fram i sin utveckling.

 Andreas Holm: 
18-årige Aymen Barkok har redan fått hoppa in i tre matcher för Eintracht Frankfurt, och nätade faktiskt i sin debut, men i takt med att Barkok får fler chanser i Frankfurt-laget så är jag övertygad om att han också kommer växa fram som en stor framtida spelare.


 John Cederblad: 
I alla hypade, offensiva mittfältares hemland är det svårt att pricka rätt tonåring. Men kanske inte i år, för vi tar en mittback. Jag har svårt att minnas om jag någonsin sett en 17-årig mittback agera med sådan pondus (nej, inte ens Mamadou Sakho var så här stabil i den åldern). Malang Sarr nu i Nice, snart hos bäst betalande europeiska toppklubb.


Vem i fotbollseuropa vill du ge en julklapp? Diskutera gärna nedan!

Då detta är årets sista VV vill vi passa på och önska alla läsare en God Jul och Gott Nytt År! Vi återkommer i framtiden igen.

Redaktionen2016-12-16 09:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 16)
Goals of the week (omgång 15)
Goals of the week (omgång 14)