VV - Svennis dröm går i uppfyllelse

VV - Svennis dröm går i uppfyllelse

Hodgsons sorgliga farväl, Karnevalstider i Verona, Mullers sågning och Ancelottis tuggummi



  Gårdagens snackis blev att Roy Hodgson sades ha kollapsat på Crystal Palace träning och blivit körd till sjukhus. Sen kom rapporter om att han ändå är ok. Och, osmakligt nog, var i samma veva sparkad och att Londonklubben redan har gjort klart med en ersättare. Ovärdigt slut på en lång och fin tränarkarriär.
 

Dömdes först som självmål, men sedan blev det godkänt som den läckerhet som det var.



Oops...


Bristol City bröt Southamptons långa fina svit och hemmapubliken njöt till fullo!

Det finns en del klubbar att välja på i London om man är på besök i Englands huvudstad.


Klassiska Stoke har stora problem just nu.


"Svennis" dröm om att få träna Liverpool går i uppfyllelse.

Declan Rice gjorde comeback på London Stadium och smällde in en boll på sin gamla klubb.


Lördag 18.30: Manchester City - Chelsea
Detta brukade ju vara en toppmatch, men det är i alla fall en match mellan två stora klubbar.

När drömmen blev sann – The Crazy Gang vann över The Culture Club 



- Henrik Örtenvik







Jorå, det kommer att fortsätta snackas om det. 18 eller 20 lag i Serie A.
Milans president Scaroni jobbar stenhårt för att få ner antal lag.
"Vi måste få ner antalet matcher för spelarna" - säger presidenten.
I nuläget är det bara "de randiga" (Inter, Milan och Juventus) som är intresserade av att dra ner antalet lag.
"När vi hade arton lag var ligan som bäst" understryker Scaroni.
Det var säsongen 2004-05 som det utökades till 20 lag och det berodde bara på Catania hotade stämma FIGC och Serie A pga oklara regler så för att göra det lätt för sig så utökade FIGC Serie A till dagens antal.
 

Karnevalstider i Verona och sin vana trogen så klär Hellas Verona-fansen upp (?) sig inför bortamatchen.
I år borta mot Monza.
 

Charles De Ketelaere kämpade och kämpade i Milan förra säsongen men kom helt fel - lite likt Kulusevski i Atalanta.
Nu när han är i just Atalanta flyter det på som bara den. Då kan man med gott självförtroende göra så här.
Fortsätt gärna och kolla. Målkalaset fortsätter med fler läckra mål.

Han har nu kommit upp i 10 mål 27 matcher för klubben (liga, cup och Europaspel). 


En era är över i Italien.
Luis Muriel lämnar Atalanta för Orlando City.


Kan man avlsuta the italian job på ett bättre sätt?


Han kom ut men åkte in igen vår älskade Zdenek Zeman.
Efter att förra veckan åkt på en stroke så kom han tillbaka till Pescara.
Nu har den snart 77-årige tjecken varit tvungen att läggas in igen och frågan är om inte det är det sista vi har sett i hans tränarkarriär på den här nivån.
 

Några Juventussupportrar kunde inte ta hemmaförlusten mot Udinese och beslutade för att lobba för att få bort tränare Allergri.
Så. var syns man bäst i världen?
 
 



San Siro rör på sig...
    


Tja, den äldre mannen gör det i alla fall.
 

 Anledningen till att matcherna kommer flyttas dit är pga att hemmaarenan ska restaureras nästa säsong och tydligen gick det inte att hitta någon godkänd arena som inte var upptagen på närmare håll.


Inga stormatcher i Serie A den här helgen så vi vänder blicken till San Siro på tisdag för Champions League-mötet mellan Inter och Atletico Madrid.
Inters tuffaste motståndare så här långt den här säsongen?
Tisdag 20 feb 20.45
 


Unga Talanger i Milan: Davide Bartesaghi

 

- Johan Stistrup




Vilken jäkla ”håll käften”-vecka Real Madrid haft och i synnerhet går det att tala i de ordalagen gällande seriefinalen mot Girona i helgen. Girona har varit hela Spaniens kelgris under säsongen och många av oss neutrala har nog lagt våra förhoppningar på att katalanerna ska kunna utmana de stora elefanterna men på Santiago Bernabéu i lördags försvann nog mångas guldhopp. Hela 4-0 vann Real med och man hann till också missa en straff. Samtliga mål kom från Yan Coutos högerkant och högerbacken var dessutom den som orsakade den missade straffen.

Det var en påtagligt skärrad brasse som lämnade Madrid den kvällen men sportsligt nog fick han en del uppmuntran av både sina lagkamrater och av sina motståndare efter matchen. En av de som tröstade honom var Vinicius Júnior som gjorde en av sina bästa matcher jag sett honom göra. Hans 1-0-mål var en riktig pärla och hans assist till Bellinghams 2-0 var minst lika snygg. Som Ancelotti sa efter matchen: “När Vini Jr spelar på den här nivån är han, enligt mig, den bästa spelaren i världen”. Den enda plumpen för Real denna vecka var Jude Bellinghams skada mot Girona som gör att han missar två-tre veckors spel. Därefter satte sig Los Blancos på planet till östra Tyskland för ett möte med RB Leipzig. Real såg ut som de brukar i dessa tajta tillställningar: rejäla och stabila. Trots en viss anstormning av tyskarna, som tvingade Lunin till hela nio räddningar i första halvlek, malde Real successivt ned Leipzig och vann på bortagräs. En viktig seger inför returen förstås.


Sådana här räddningar är jag svag för. Almerías Luís Maximiano höll sålunda kvar sitt Almería mot Athletic Club i måndags men vad hjälper det när hans utespelare inte kan bidra framåt. Almería fick nöja sig med 0-0 och har därmed fortfarande inte vunnit en match i årets La Liga.
Pablo Fornals är tillbaka i La Liga och gjorde mål i sin första start för Real Betis. Ett vackert sådant var det också.
Regnar det ska regnrockar eller ponchos användas, det är sedan gammalt. Oftast får man också sådana på fotbollsevenemang numer och så var även fallet i Andalusien när regnet öste ned och Cádiz tog emot Real Betis. Dessvärre, för de välmenande beslutsfattarna att dela ut dessa skyddskläder, kastades dessa in på planen mot slutet av matchen förra fredagen när Cádiz låg under med 0-2. Supportrarnas protest var riktad mot de usla resultaten, som gör att laget ligger under strecket, och mot ägarna. Matchen var tvungen att avbrytas tillfälligt för att få bort samtliga gula ponchos som kastades in.


Spanska lag är inte kända för sitt stora bortafölje men har det senaste året, särskilt efter uppmuntran från La Liga själva, ökat antalet gästande supportrar på matcherna. För Real Sociedads del behövdes nog väldigt liten uppmuntran för att få supportrarna att ta sig till Paris för att se onsdagens match mot PSG dock. En stor skara basker var på plats och hejade fram sitt lag som var dominanta första 45 men, som numer är vanligt för laget, hade svårt att göra mål. I stället blev det en tung 2-0-förlust som man får försöka vända i San Sebastián.
Beslut! Inte domslut. Ni som följer vad jag skriver varje vecka vet att jag hellre tolkar det som beslut snarare än domslut. Denna gång plockar jag med en banderoll från Deportivo Alavés-supportrarna. Ett märkligt beslut möjligen men samtidigt förstår man kanske var de kommer ifrån när man ser hur aktörer som FIFA och UEFA agerar. Är de bättre än Super League? Jag är tveksam. Och lägg därtill Brahim Diaz som visat exceptionell form den senaste tiden.


Raúl Garcia spelade i måndags sin 600:e La Liga-match i karriären. Athletic-spelaren är blott den tredje spelaren i La Ligas långa historia som nått upp till den siffran. Han har 22 matcher kvar för att tangera Andoni Zubizarreta och Joaquín Sánchez som båda ligger på 622 spelade matcher och är de enda som än så länge trumfar 37-åringens siffra.
Haha, ja det hade ju varit någonting om det vore Getafe som Kylian Mbappé väljer i stället för Real Madrid.
Atlético de Madrid är ett märkligt lag på många vis. Ofta är de förknippade med en robust defensiv men det var nog några år sedan det var ett faktum. De brukar också ofta, nästan mytomspunnet, tillskrivas epitet som ”jämna” och ”stabila” men den här säsongen och egentligen senaste 14 månaderna har Atlético varit otroligt ojämna. Hemma på Wanda Metropolitano är man i stort sett oslagbara och det var inte längesedan man gick över ett år utan förlust på hemmagräs men på bortaplan är man faktiskt ett av de svagare lagen i ligan. I helgen torskade man borta mot Sevilla som i sin tur varit urusla hemma på Ramón Sánchez Pizjuán. Det blev Diego Simeone och hans lags sjätte förlust borta för säsongen, lika många förluster som Celta Vigo på 17:e plats har.

Om vi vänder till Sevilla så tog de sin första hemmaseger sedan i september efter att Isaac Romero gjort matchens enda mål. Man bröt alltså sin längsta svit utan seger på hemmaplan någonsin i helgen, bara en sådan sak. Romero har jag nämnt förr och ser ut som en mycket spännande spelare för de haltande andalusierna. I januari plockades han upp från reserverna och sedan dess har han gjort fem mål på sju starter. Det har till och med talats om att han ska vara aktuell för ett landslagsuppdrag och på plats i Sevilla i söndags mot Atlético satt Luis de la Fuente på läktarna. Han zoomades förstås in när Romero sedermera blev utbytt och fick en ståendeovation av supportrarna.
Minns ni den tidigare Sevilla-spelaren Quincy Promes? Han har i dagarna dömts till sex år i fängelse för att ha smugglat över 1,3 ton (!) kokain. Han spelar till vardags i Spartak Moskva och medverkade själv inte i domstolen då han ville ”prioritera sina åtaganden i Ryssland”. Redan 2020, alltså drygt året efter han såldes från Sevilla, dömdes Promes också för att ha huggit sin kusin i låret med en kniv som då skulle ha gett honom 18 månader i fängelse men domen hävdes då han och kusinen nådde en monetär kompensation. Den femtiofaldige nederländska landslagsmannen har sålunda ett hårt straff att vänta den dagen han lämnar Moskva.


José Campaña är tillbaka i La Liga efter att ha skrivit på för Las Palmas under onsdagen. Campaña nådde tidigare en överenskommelse att bryta kontraktet med Levante, i La Segunda, och är numer en La Liga-spelare igen. Football España kallar honom lite av en hipster och ja, då har han nog hittat rätt ute på Kanarieöarna.
Rayo Vallecano sparkade sin manager Francisco Rodríguez i veckan efter bara en seger på de senaste sexton matcherna. Resultaten de senaste tre-fyra månaderna har gjort att Madrid-laget, som såg väldigt spännande ut i inledningen av säsongen, dragits ned i bottenstriden av tabellen och att ett managerbyte skulle ske var ganska väntat. In kliver i stället Iñigo Pérez som därmed tar över sin första klubb som seniortränare. Namnet klingar troligen bekant för en del efter hans spelarkarriär i Spanien som tog slut så sent som 2022 då han lade skorna på hyllan i Osasuna. Förra säsongen var Iñigo assisterande tränare till Andoni Iraola i Rayo och tanken var att han skulle följa med till Premier League och Bournemouth men arbetstillståndet i England gick aldrig att lösa då och Iñigo blev kvar på den iberiska halvön. Nu väntar alltså ett uppdrag som manager för Rayo.


För två veckor sedan skrev jag om att Jude Bellingham såg ut att ha yttrat orden ”våldtäktsman” (rapist) riktat mot Mason Greenwood när Real Madrid och Getafe drabbade samman. Getafe har tagit till juridiska åtgärder mot Bellingham i veckan, vilket förvånat både La Liga och Real Madrid enligt uppgifter. En expert på att läsa läppar har nu anlitats av ligan för att uttyda vad egentligen Bellingham ska ha sagt till sin landsman.


Ett outsiderförslag för er som vill vara lite, som Campaña, fotbollshipster. Titta på bottenmötet klockan 16.15 på söndag mellan Granada och Almería. Sist de möttes slutade det 3-3 och den matchen var kanske den mest underhållande i La Liga hittills. Almería ligger nu som då tvärsist i tabellen och Granada ligger tvärnästsist i tabellen. Två svaga lag på förhand alltså. Men underhållande match, ja det vågar jag nästan utlova. Därutöver ska även Barcelona och Atlético ut och spela Champions League-fotboll, det blir nog inte lika kul som Granada mot Almería men alltid något att se fram emot.


Sevilla i stormens öga: Motvindar i en säsong av förändring.


- Under de 396 minuter som Aurelien Tchouameni spelat mittback den här säsongen har Real Madrid inte släppt in ett enda mål.
- Den unga killen som petade Lucas Ocampos på ställen där han inte bör peta, som jag skrev om förra veckan, har dömts till 6000 euro i böter och han får inte besöka någon arena i någon sport på ett år.
- Real Sociedad är det lag i Champions Leagues slutspel som har flest akademispelare i sin trupp.
- Den första NFL-matchen någonsin i Spanien ska spelas 2025 på Santiago Bernabéu.
- Villarreals Àlex Baena gick i helgen upp på delad förstaplats i assistligan i La Liga med sin sjunde framspelning – lika många som Gironas Sávio och Real Madrids Toni Kroos.
- Real Madrid är det första laget den här säsongen som slagit Girona på hemmaplan för säsongen. De är också det enda laget som har och kommer att ta dubbeln mot katalanerna säsongen 2023/24.
- För första gången i sin karriär har Ilkay Gündogan noterats för fler än tio assist under en säsong.
- Lamine Yamal är den mesta målskytten under 17 år någonsin efter sina två fullträffar mot Granada i helgen.
- Mallorcas Vedat Muriqi har inte startat i ligan sedan november på grund av sin skada. Mot Rayo startade han dock och avgjorde förstås i den 91:a minuten.

-Daniel Jakobsson




Hela tre lag har sparkat sina tränare den här veckan. Först ut var Hamburger SV som sparkade den hårt kritiserade Tim Walter sedan var det Jan Siewert som fick lämna Mainz där danske Bo Henriksen efterträder och sist men inte minst fick greken Dimitros Grammozis lämna ett nedflyttningshotat Kaiserslautern. Utöver de som redan fått gå är det många som undrar om, inte när, Tuchel måste lämna FC Bayern.

Leverkusen demolerade FC Bayern i seriefinalen och vann med 3-0, siffror som var i underkant. Därmed är de fem poäng före FC Bayern med tretton omgångar kvar.

Matchen mellan HSV – Hannover 96 var en stor snackis då ultras från HSV satte cykellås i målburen med koden 50+01 som protest mot ligaorganisationens plan att göra avstamp från 50+1 regeln som definierat den tyska fotbollen.

Hamburgs offensiva stjärna Laszlo Benes som varit en av Zweite Bundesligas bästa spelare den här säsongen stängs av i tre matcher efter att helt onödigt ha kapat en Hannoverspelare bakifrån.


Hannover 96s fans är inte nöjda med sin VD Martin Kind, men gick enligt mig över gränsen när de i matchen mot HSV hade en bild på hans ansikte med ett kikarsikte. Kind förtjänar oerhört mycket kritik, men uppmaningen från fansen är oanständig.

Thomas Müller intervjuades kort efter slutsignalen när de blivit krossade av Leverkusen och han var inte nöjd med hur spelet sett ut och hans genuina irritation var befriande att se.


Friedhelm Funkel, 70, återfinns igen på tränarbänken då han tar över 1. FC Kaiserslautern. Hans första uppdrag sedan 30 juni 2021 då hans kontrakt med 1. FC Köln gick ut. Frågan är om han kan leda dem till final i DFB-Pokal eller rädda dem från degradering till 3. Liga. Funkel spelade tre säsonger i Kaiserslautern på 80-talet och hans minns mest för sina två mål i deras 5-0 seger mot Real Madrid i Uefa Cupens kvartsfinal. Kaiserslautern åkte sedan ut mot cupvinnarna IFK Göteborg i semin.

St. Pauli fick i helgen säga farväl till sin förlustnolla efter att 1. FC Mageburg i den 21a omgången hemmaslog serieledarna med 1-0. St. Pauli har resultatraden 11 9 1 och leder Zweite med tre poäng för Holstein Kiel.

Deniz Undav är utlånad från Brighton till Stuttgart och där har han gjort succé med 14 mål och 5 assists på 18 ligamatcher.

Erzgebirge Aue – Dynamo Dresden. Ett klassiskt DDR-hatmöte mellan de två klubbarna från Sachsen.
Söndag 16:30 är det avspark. Hitta en stream, du kommer inte att bli besviken.

Om protesterna mot investeringsomröstningen som genomfördes i december 2023.

  • Hannover 96 har tilldelats åtta straffsparkar den här säsongen och samtliga har gått i mål.
  • FC Bayern har träffat virket tolv gånger hittills vilket är en träff mer än Hertha BSC.
  • VfL Bochum har på 21 matcher dragit på sig 65 gula kort, men inga röda.


- Joakim Sparr

SvenskaFans.com2024-02-16 11:20:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)