VV:  Allegri vann - och sparkades!

VV: Allegri vann - och sparkades!

Citys fjärde raka, Sassuolos farväl, Real Sociedad till Europa och Hansa sjönk till trean.


Förutom den historiska ligatiteln för City, lite mer om det längre ner, så blev ju helgen det definitiva avslutet för Jurgen Klopp. Det blev ju inte den farvälturné som många hade hoppats på, men det blev i alla fall ett värdigt avslut. Klopp kommer alltid vara en legend i Liverpool.
 

Kudus är en av säsongens mest spännande spelare.

Mycket efter ligatiteln handlade om Rodris citat efter titeln. Att Arsenal kom till ett skadedrabbat City och gick för 0-0 och där, just där tappade man titeln.


Manchester City är historiska med fyra raka ligatitlar. Synd bara att det är en * bakom titlarna. I alla fall tills domstolen slutligen säger sitt.
 

Fint tack av Soucek till Moyes!

Thiago Silva tackades av fint. Måste vara extra skönt för honom att lämna en klubb som ändå lyckats vända på skutan sista månaderna.

Southampton eller Leeds tar den sista platsen i Premier League i höst. Southampton har plusstatistik på Leeds under säsongen, men det behöver ju inte betyda något i en final.


City mästare för fjärde året i rad

Rekord i självmål under säsongen.


- Henrik Örtenvik



Juventus på väg mot Coppa Italia-titel och Max Allegri får frispel på tilläggstid och hånar domaren och river av sig slipsen och får rött kort. Bianconeri håller dock Atalanta borta från kvittering och tar hem en titel i år.
Frid och fröjd?
Knappast!
Dagen efter meddelar den nya sportchefen Giuntoli att Allegri fått kicken pga hans uppförande (oförenlig med klubbens "värderingar")
och U19-tränaren Montero tar över de två sista matcherna i ligan.

Men att inte förglömma:
 

Skitsäsong för Juventus men Cuptriumfen räddade ändå något. 
Kul och se lite firande ändå:

Khvicha Kvaraskhelia har tillsammans med Napoli knappast haft en toppsäsong men det här är klass:




Dåså, då fick Inter fira officiellt hemma på Giuseppe Meazza sin tjugonde scudetto-titel med att lyfta bucklan och lite annat.
En kavalkad:

 
*** ***
 

The Thurams...
  Pappa Thuram kan inte varit så sårad när han går runt i en Intertröja... 


Bottenstiden i Serie A med är stenhård med flera lag involverade och två av lagen drabbade samman i helgen. Udinese mot  Empoli.
Och det blev dramatiskt.
Vi tar oss till den 89:e minuten när gästerna får en hörna:



Den sena kvittingen är historisk (tack vare VAR...)


Efter elva raka säsonger i Serie A så tackar Sassuolo för sig. Dödsryckningarna kom när de förlorarde hemma mot Cagliari och sista sucken drogs när Frosinone vann borta mot Monza samtidigt som Empoli tog poäng mot Udinese.
En anmärkningsvärt dålig säsong för Neroverdi där laget bara tagit sju segrar. 
Frågan är nu var trotjänaren och lagkaptenen Domenico Berardi kommer göra. Han är den enda som varit i klubben under samtliga säsonger i Serie A.
Han är också en av anledningarna att laget inte klarar sig kvar. Skadad mer än halva säsongen där laget utan honom bara tog tio poäng (så här långt) och med honom i skjutton matcher tog nitton poäng. Han stod för nio av laget 22 mål.

Mer jubel i Cagliari-läget såkart när åldermannen Claudio Ranieri lotsade nykomlingarna till nytt kontrakt. Han har en fin reda med den klubben då han slog igenom som tränare med att ta Cagliari från Serie C till Serie A under två raka säsonger (89-91)


Catanzaros Alfredo Donnarumma fixar kvitteringen i matchens sista spark och tar laget till förlängning i kvalet till Serie A
Såklart var Brescia ett slaget lag efter den kvittering och Catanzaro tryckte dit två stycken till i förlängningen och får nu möta Cremonese där vinner sen får ta sig ann Palermo eller Venezia om den sista platsen till Serie A. Como och Parma är redan klara.


Europa League-final 22 maj 21.00
Visst, en hård bottenstrid återstår men visst är man mer nyfiken på om Atalanta kan förstöra Bayer Leverkusens perfect wave.


Allegri lämnar sitt uppdrag


- Johan Stistrup




Med ligan avgjord och samtliga europaplatser redan säkrade ligger en del fokus på sommarens EM-turnering. Spanien som så oftast borde gå in i turneringen som favoriter men svallvågorna från damernas VM-turnering och munkyssen som den dåvarande presidenten för det spanska fotbollsförbundet, Luis Rubiales, gav Jenni Hermoso har skapat oreda mellan förbundet, regeringen, Fifa och Uefa. Detta känns inte till hundra utrett och lyfts fortfarande upp i media som en sak som kan störa resultatet i sommar.


Real Mallorca blir kvar i La Liga även nästa säsong. Detta efter oavgjort mot Almería i helgen. Cadiz var hotet som kunde gå om ö-laget men även de kryssade i helgen och därmed står det klart att tre lag från Andalusien åker ut – Cadiz, Granada och Almería.


Inte ett mål, inte två mål, inte tre mål utan fyra mål gjorde Villarreals Alexander Sörloth i matchen mot Real Madrid i helgen. Matchen slutade 4-4, Sörloth klev upp på förstaplatsen i skytteligan med två måls marginal inför den sista omgången. Vem såg det komma innan säsongen startade?




Real Madridtränaren Ancelotti kan hamna i franska ligan nästa säsong. Det handlar alltså om Carlo Ancelottis son Davide som under en längre tid har varit på Reims radar tillsammans med fyra andra tränare. Nu ska man nog alla dessa rykten med en nypa salt då Silly Season inte ens har börjat.
 


Real Sociedad drog det längsta strået i kampen om Europaplatserna när de besegrade Real Betis. Klubben från Baskien slutar 6:a i ligan och lämnar de grönvita från Andalusien på en sjundeplats.
 


Barcelona har inte råd att sparka Xavi

Det har varit tydligt under en längre tid men saker kan förändras på ett ögonblick. Barcelonas president, Joan Laporta, är besviken på säsongen och vill göra sig av med tränaren. Xavi sitter dock på ett kontrakt som blir för dyrt för klubben att lösa ut, runt 20 miljoner Euro. Rykten från klubben menar att Laporta nu undviker Xavi och ett möte om tränarens framtid för att köpa sig tid om hur klubben kan agera.


För 24 år sedan vann Deportivo La Coruna La Liga. Det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess. Nästa år hittar vi dem Segundan sedan de vunnit tredjeligan. Så här såg det ut för 24 år sedan.
 

Jesus Navas gjorde sin 500:e La Ligamatch för Sevilla när klubben tog emot Cadiz. Mycket stort och Sevillasonen blev hyllad ordentligt. Dessvärre meddelade Navas att han lämnar klubben på fredagen till mångas besvikelse. Men denna saga slutar nog lyckligt i alla fall, för på lördagen skrev Jesus Navas ett livstidskontrakt med Sevilla. Dock handlar det om spel året ut för att sedan kunna få en roll i klubben, vad det blir återstår att se.
 

Sista omgången av La Liga spelas i helgen och det finns flera fina matcher att titta på. Eller vad sägs om Real Sociedad mot Atlético Madrid, Barcelona mot Real Betis och Sevilla mot Barcelona?

-Jens Kassnert




Marco Reus gjorde i lördags sin sista match för Dortmund och givetvis skedde följande:
Enorm hyllning från fansen, frisparksmål och i slutet av matchen blev han utbytt och fick motta stående ovationer av hela arenan. Efter matchen satte han upp en lapp i baren vid Südtribune där han meddelade att samtliga 24 545 på sektionen har en gratis öl på hans räkning. Om varje individ valde att ta en gratis öl eller ej låter jag vara osagt, men utnyttjade samtliga erbjudandet kostade det Reus cirka 1,4 miljoner svenska kronor.

Union Berlin har haft en riktig skitsäsong i ligan efter flera säsonger av succér som avlöst varandra. Inför sista omgången låg de på kvalplats och befann sig även där i över 90 minuter mot Freiburg. Trots två missade straffar och ett Bochum som kollapsade mot Werder Bremen så säkrade de kontraktet på tilläggstid.

Hansa Rostock ledde länge mot Paderborn och då befann sig de på kvalplats, men efter denna tavla av Kolke i målet ledde till Paderborns kvittering. I slutet av matchen gjorde Paderborn 2-1 och därmed blev Hansa nedflyttade.

Energie Cottbus säkrade uppflyttning till 3. Liga inför över 8 000 tillresta fans. Nästa säsong väntar extrema högriskmatcher mot de forna DDR-klubbarna, Dynamo Dresden, Erzgebirge Aue och Hansa Rostock.

Efter tre år i Zweite degraderades Hansa Rostock till Dritte och det tog givetvis hårt på spelarna. I klubben spelar svenskarna Nils Fröling, Svante Ingelsson och Marko Johansson.

Målvakten och kaptenen Lukás Hradecky lyfte mästerskapsskölden när Leverkusen för första gången kan titulera sig tyska mästare.

Bochum lyckades inte säkra kontraktet i lördags då samtliga resultat gick emot dem. Härnäst väntar kvalspel mot Fortuna Düsseldorf och då får de klara sig utan Riemann som varit väldigt bra mellan stolparna den här säsongen. Detta beror på att han höjt rösten och kritiserat klubben vid flertalet tillfällen.

FC Bayern väntade i sista omgången, underläge med 0-2 efter sex minuter, men efter mål av EM-uttagne Maximilian Baier och ett hattrick av Kramaric så vände Hoffenheim matchen och vann med 4-2. I och med segern säkrade de kvalspel till Conference League.


Preußen Münster låg vid juluppehållet på en tolfteplats som nykomling i 3. Liga. Under 2024 vann de 13 av 19 matcher och gjorde en sensationell resa genom tabellen och efter 38 omgångar slutade de tvåa bakom Ulm och därmed väntar spel i Zweite nästa säsong.

Då det är cupfinal i helgen så blickar vi tillbaka till 2006/07 då 1. FC Nürnberg slog VfB Stuttgart efter förlängning. Danske Jan Kristiansen sköt hem titeln till Nürnberg vilket var hans enda mål under hans tre säsonger i klubben.

I helgen är det cupfinal mellan Bayer 04 Leverkusen – 1. FC Kaiserslautern på Olympiastadion i Berlin. Leverkusen är megafavoriter och ska förstås säkra den tyska dubbeln en normal dag.
På onsdag avgörs finalen i Europa League mellan Leverkusen - Atalanta i Dublin. Blir det en trippel för Kusarna?


Tysklands EM-trupp togs ut i veckan.


- Tre spelare vann skyttligan i Zweite på 22 mål. Det var Robert Glatzel (HSV), Haris Tabakovic (Hertha BSC) och Christian Tzolis (Fortuna Düsseldorf).
- Bochum vann flest antal närkamper i Bundesliga, totalt 3615 stycken.
- EM-uttagne Oliver Baumann gjorde hela 157 räddningar under säsongen.
- Harry Kane vann som väntat skytteligan i Bundesliga med 36 mål. 
- Freiburg tilldelades nio straffar under säsongen.

- Joakim Sparr

SvenskaFans.com2024-05-21 10:40:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)