VV - En legend har gått ur tiden

VV - En legend har gått ur tiden

West rånarluva, Haalands rekord, "fascisten" och radiostyrda bilar.


Jim Ratcliffe är ny delägare i Manchester United och en ny röst i den engelska fotbollen. Under veckan har han snackat stort och brett om att Manchester United är en klubb som ska vinna saker. Men mycket har också handlat om att han vill se en ny arena och en uppfräschning av området omkring arenan. Här finns det ju också en annan diskussion att göra, nämligen den att Ratcliffe själv undanhållit massa pengar från engelska folket genom att placera dem i skatteparadis, men när han nu tar över Manchester United vill han ha hjälp av regeringen att bygga en arena? Det blir lite... skamlöst.

Sunderland, som såg ut att komma på rätt köl igen efter ett antal turbulenta år, har nu sparkat sin andra tränare den här säsongen. Att den sjukt osympatiske Michael Beale fick sparken var dock bara fint att se. Michael Beale finns det så mycket att berätta om. Men under veckan kom det fram att han haft ett så kallat "burner account", där han haft ett konto som snackat upp honom på Twitter. Läs hela tråden här.

Såhär kommenterade en Rangerssupporter Beales tid i klubben:



Den desperata jakten på att gå upp i den engelska pengapyramiden gör att klubbar sparkar tränare till höger och vänster dessa tider. Neil Harris ser ut att bli unik som manager i tre divisioner under en och samma säsong!



Shefffield United är verkligen historiskt usla den här säsongen.


  Som vi skrev om förra veckan så kliver Roy Hodgson av och in kommer istället Europa League-vinnaren Oliver Glasner.
 


Söndag 16.00: Chelsea - Liverpool
Dags för säsongens första final. Liverpool är skadedrabbat, Chelsea har en svag säsong - men kan blixtra till emellanåt.


Chelsea laddar inför finalen

Trots skadebekymmer känns det upplagt för en sagoavslutning för Klopp.

- Henrik Örtenvik



Ja, det var bara frågan om när efter att Napoli totalt kollapsat den här säsongen så var det tack och adjö för Walter Mazzarri.
Två dagar innan Champions League-matchen mot Barcelona fick Walter kicken.
Med bara sex segrar på sjutton matcher var det såklart ohållbart för de regerande mästarna att kunna fortsätta med Mzzarri.
In kommer i stället Francesco Calzona
Han är inte någon ny bekantskap i Napoli utan var assisterande manager under tiden Maurizio Sarri var manager.
Det anmärkningsvärda är att han redan har ett jobb - som förbundskapten för Slovakien. Han har tagit landet till sitt första EM och kommer dubblera jobbet.
Sist någon gjorde det var väl Svennis när han tog över England under sin tid Lazio. Minns också att det inte var så lyckat - för Lazio.

Kanye West skulle ha consert i Milano och gästade matchen i Champions League mellan Inter och Athletico Madrid.
- i rånarluva?! Hur man drar till sig uppmärksamhet på bästa sätt.

Det tog såklart inte så lång stund innan det hånades - bl.a. av Milanfans.

 


Många läckra mål i helgen (bara starta klippet från början) men vi plockade ut Hellas Veronas lån från Napoli - Michael Folorunshos sköna volleyträff i deras 2-2 mot Juventus på Stadio Bentegodi.





Visst, Lecce föll borta mot Torino i helgen men ingen kan ta bort
Wladimiro Falcones superräddning:




Khvicha Kvaratskhelia i reklam för sitt skomärke:
 


Vacker gest av Rennes i EuropaLeague-matchen mot Milan i torsdags.
   


"Jag är den bästa spelfördelaren i världen just nu.
Rodri är tvåa och Kroos trea"

Hakan Calhanoglu i Inter har haft en otrolig säsong så här långt och det mest överraskande är väl att han är så medveten om det i sin intevju med DAZN.
 

 


Ja, Inter kanske är i sin bästa form för säsongen just nu. Att lösa upp Athletico Madrids knutar är inte det lättaste.
 



Milan-Atalanta 25 februari 20.45
Atalanta har vaknat till med De Ketelaere. Får se om han kan prestera mot sina gmala arbetsgivare.


Gli Svedesi - fina svenska prestationer


Okej, inget är klart än men Italien har så här långt sju av sju lag kvar i det Europeiska cupspelet.
 

  
- Johan Stistrup




Rayo Vallecano är förmodligen den klubb i Spanien som har de mest politiskt aktiva supportrarna som sällan, eller aldrig, backar för det de står för. Framförallt har man ett stort problem med sin president Raúl Martín Presa som under en period planerat en flytt från klassiska Vallecas som varit lagets hemmaarena sedan 1950. Presa har redan fått ett godkännande av Madrids borgmästare att bygga nytt och göra om den nuvarande arenan till ett bostadsområde i det socioekonomiskt utsatta Vallecas-området. När laget i helgen spelade mot Real Madrid var supportrarna tydliga med sina banderoller och röster: ”Vi kommer inte att flytta på oss”.

Presa menar att arenan är ”för liten” för Rayo och att om de vill etablera sig i Europa måste de byta arena. Vad Presa inte förstår är att Rayo-supportrarna prioriterar värderingar över resultat alla dagar i veckan och med tanke på den upprorsstämning som redan råder på läktarna kan jag inte ens ana vad som sker ifall klubben verkligen flyttar på sig. För den som inte vet är Rayo traditionellt sett en riktig vänsterklubb politiskt och medan president Presa står en bit ifrån detta. Mot Real hade han exempelvis, för andra gången, bjudit in högerextrema VOX-politikern Rocio Monasterio till sin privata loge – vilket supportrarna sjöng högljutt och våldsamt om den politiker, som de kallade fascist, under matchen mot Real samtidigt som Rocio försökte hyscha publiken.
Athletic Clubs Dani Vivian räddade samtliga tre poäng för baskerna hemma mot tabelltvåan Girona i måndags. En mycket fin räddning ska sägas dessutom i vad som annars hade varit ett givet mål. Vinsten gör att Athletic hakar på i kampen om fjärdeplatsen och det börjar nu bli tydligt att det står mellan Girona, Barcelona, Atlético och Athletic om tre Champions League-platser. Hela Spaniens kelgris Girona har torskat två raka matcher nu och har tre raka utan seger vilket gör att man numer ligger sex poäng bakom Real Madrid, som rycker i toppen, och bara två poäng före Barcelona.
Rena rama Zlatan Ibrahimovic-konster från Barcelonas supertalang Marc Guíu i Barca B-dressen. Ruggigt snyggt.

Inför säsongen trodde jag att Atlético de Madrid skulle stå som seriesegrare av La Liga men ju mer säsongen lider desto tydligare framstår det att utfallet inte lär bli så. Om vi bara hade räknat hemmamatcherna hade man haft goda möjligheter att vinna La Liga men bortaspelet har varit chockerande svagt från Atléti den här säsongen. Det är bara att snegla mot resultaten de senaste tolv matcherna för att förstå detta.
Han är faktiskt fantastiskt lik Sylvester Stallone, Unai Gómez.
Ny kritik har haglat mot de spanska domarna efter helgens omgång. I stort sett varje vecka har kritik riktats mot domarnivån och särskilt användandet av VAR där brister uppenbarligen existerar. En av dessa var Mallorcas mustaschprydde Abdon Prats som uttryckte sin frustration efter att laget i slutminuterna torskat mot Real Sociedad.

– Nu när det talas så mycket om det här med blåa kort borde vi kanske också fundera på att uppfinna ett kort vi kan visa till domarna. Om vi ska göra allt det här nya [att införa blåa kort], borde vi fundera över detta också.

Även Granadas manager Alexander Medina ansåg sig och sitt lag vara förfördelade av de spanska domarna. Enligt honom har hans Granada hamnat i fem VAR-situationer de senaste fem matcherna och samtliga beslut har gått emot den andalusiska klubben. Huruvida det är korrekt eller inte vågar jag inte uttala mig om men att VAR fortfarande, i februari 2024, är ett sådant hett samtalsämne visar att systemet är långt ifrån utvecklat eller fullt kompatibelt. Detta är särskilt synligt i just La Liga.


Jag har redan nämnt Rayo Vallecano och deras supportrar men det finns också fotbollsspelare som gärna uttalar sig om politiska frågor. Den kanske mest kände i detta fack är Real Betis högerback Hector Bellerín som mer än gärna diskuterar klart och sakligt om världshändelser. I veckan blev han intervjuad om den moderna fotbollen, klimatkrisen och andra ämnen som i huvudsak kanske inte rör hans fotbollsprestationer.

– Det är förstås tufft att se fotbollen lämna de värderingar som en gång i tiden gjorde att en förälskade sig i den. Jag läste nyligen klart ’Fever Pitch’ av Nick Hornby och där kan man se hur fotbollen var för fansen då, hur de levde sig in… det går redan att notera enorma skillnader jämfört med idag.

Bellerín fortsatte:

– För varje dag som går blir fotbollen mer och mer om överskott, om hur vi kan tjäna mer pengar och mindre om de supportrar som stöttar oss och om de personer som verkligen gör fotbollen fantastisk. Det blir mer och mer elitistiskt för varje dag som går.

Det är helt klart många ord man kan hålla med om.


Fantastiska siffror i Champions League för Robert Lewandowski. Han bröt också den negativa sviten i Barcelona då polackens 0-1-mål mot Napoli var det första slutspelsmålet för klubben på 1078 dagar. Han blev också den första spelaren att göra mål i en Champions League-match, som inte burit namnet Lionel Messi, sedan 2-8-torsken mot Bayern München 2020. En match som Lewandowski förstås deltog i men iklädd en annan matchtröja. Dessutom har Robert Lewandowski även passerat Thierry Henry och David Villa i Barcelonas interna skytteliga genom tiderna.


Kan karln överhuvudtaget se någonting i det här?
Nu är det officiellt: Almería är historiskt dåliga. Laget har nu gått 28 matcher utan seger i La Liga, varav 25 stycken den här säsongen. Det storsatsande sydkustlaget har varit under all kritik den här säsongen och fick i helgen nöja sig med 1-1 borta mot nästjumbon Granada.
Thibaut Courtois är tillbaka i träning igen – vilket lär glädja många Real Madrid-supportrar. Belgaren har som bekant missat hela den här säsongen och är inte spelklar förrän om ett bra tag men det är alltid goda nyheter att se honom på träningsanläggningen igen förstås.
Gissar att min käre Tysklandskollega skriver mer om det nedan men Real Madrid-stjärnan Toni Kroos har valt att återvända till det tyska landslaget efter att ha lagt landslagsskorna på hyllan efter EM 2020 (2021). I Spanien har man länge hyllat mittfältaren för sin höga nivå och samtidigt förundrats över den kritik som han fått i Tyskland, som bland annat var en av orsakerna till att han ska ha lagt av sist det begav sig. Kroos firade också, i 1-1-matchen mot Rayo i helgen, sin 450:e match i Real Madrid-tröjan.


Det blir bara en säsong för Andoni Gorosabel i Deportivo Alavés. 27-åringen har redan kommit överens om att lämna klubben för de baskiska rivalerna Athletic Club efter säsongen. Högerbacken har startat 23 av 25 matcher för Alavés och kommer därmed att representera sin tredje baskiska klubb i La Liga efter att ha lämnat Real Sociedad i somras.


För ett tag sedan skrev jag lite kort om Dani Alves och hans rättegång. Nu har den tidigare Barcelona-försvararen dömts till fyra år och sex månaders fängelse för de sexuella övergrepp han anklagats för. Han riskerade upp emot tolv års fängelse och slipper sålunda undan relativt lindrigt. Fruktansvärd situation förstås.


På söndag kommer Sergio Ramos för första gången sedan flytten från den spanska huvudstaden att spela på Santiago Bernabéu mot Real Madrid. Den 37-årige Sevilla-mittbacken kommer att hyllas på den arena som han skördade så många framgångar då Real Madrid förberett en liten hyllning till spelaren. Det är således en match ni bör hålla koll på i helgen. Till veckan väntar också returmötena i Copa del Reys semifinaler mellan Real Sociedad – Mallorca och Athletic Club – Atlético de Madrid. Mycket att se fram emot alltså.


Lika för Barca i Neapel – vidöppet inför returen


- Spanska spelare dominerar i antal i Champions League-lagens slutspelstrupper. 71 spelare är spanjorer, tvåa på listan är Tyskland som har 43 tyska spelare representerade i de diverse lagen.
- Endast Real Madrid och Athletic Club röstade emot förslaget om att höja La Liga-presidenten Javier Tebas lön i veckan.
- Hälften (8 av 16 mål) som Real Madrid släppt in den här säsongen har kommit från tidigare akademispelare.
- För första gången sedan säsongen 1992/93 har Rayo Vallecano lyckats att inte förlora någon av de två ligamatcherna mot Real Madrid en och samma säsong.
- Iago Aspas noterades mot Barcelona för sitt 200:e mål i Celta Vigo.
- Real Madrid har nu spelat 19 matcher i La Liga utan att förlora. 14 av dessa har slutat med tre poäng.
- Las Palmas har bara legat under i 12% av sina La Liga-matcher den här säsongen.
- Det spanska landslaget har valt att förlänga Luis de la Fuentes kontrakt till 2026. Han stannar alltså till VM i Nordamerika.

-Daniel Jakobsson




Tysk fotboll har under 2024 inte haft en lugn stund och det har mer eller mindre varit konstant kaos eller så har tyska fotbollslegender lämnat jordelivet. Utöver de sedvanliga protesterna så har det varit en tv-debatt mellan bland annat Babbel och Kind som är pro-investeringar och folk som inte är det. VM-hjälten från 1990 Andreas Brehme gick bort, men den största snackisen kom i onsdags eftermiddag då DFL aviserade att de ger upp sina försök med att hitta investerare till ligan då motståndet blivit för stort.

Pálko Dárdai med en vacker frispark i Herthas 3-2 seger mot Magdeburg.



Hertha BSC – 1. FC Magdeburg bjöd på en böljande match och fansen deras bjöd på högklassig stämning.


Tobias Reichel hade inget annat val än att visa det röda kortet till Mads Pedersen i Augsburg efter denna sanslösa kapning. Pedersen fick i veckan tre matchers avstängning vilket jag kan tycka är milt och hade gärna sett ytterligare en eller två matcher.

Martin Kind, president för Hannover 96 i veckans tv-debatt om investeringar i den tyska fotbollen fällde följande citat i debatten.

”Jag har en annan demokratiförståelse.”

Martin Kind hade fått instruktioner av Hannover att rösta nej, men han röstade ja och förslaget om att tillåta investeringar gick därmed igenom.


Det tog Hamburg åtta dagar att hitta en ny tränare och det blev Steffen Baumgart som de lyckades fånga. 

Hansa Rostock-fansen skickade in radiostyrda bilar som sprutade rök. Innovativ protest mot DFL och planerna att tillåta investerare i den tyska fotbollen.

Hummels var inte nöjd med att ha fått straffspark emot sig i veckans CL-match mot PSV.

La Liga och Bundesliga tar upp kampen mot Premier Leagues finansiella försprång?



Toni Kross återvänder till landslaget och kommer göra comeback i träningsmatcherna mot Frankrike och Holland i mars. Sommarens EM spelas i Tyskland vilket säkert bidragit till hans beslut att åter spela för Die Mannschaft.



Andreas Brehme gick bort i veckan endast 63 år gammal och Magnus Falk på Stuttgart-redaktionen och stor Tysklandsvurmare skrev om varför Brehme för honom var en stor hjälte.


En del HSV-fans tog regionaltåget hem från Rostock, men det blev stoppat av polisen lite innan Hamburg och de satt fast på tåget i sex timmar. Anledningen till att polisen stoppade tåget var att det under september 2023 blev bråk i Mannheim mellan supportrar till HSV och Dortmund och polisen har sedan dess arbetat med att identifiera de som deltog i kravallerna.



När Andi Brehme sköt VM-guldet till Västtyskland i finalen mot Argentina.

Det är en oerhört intressant helg i den tyska fotbollen på olika nivåer.
I Bundesliga går FC Bayern upp mot RB Leipzig.
I 2. Bundesliga är det seriefinal mellan Holstein Kiel – St. Pauli, men även ett hett möte mellan Kaiserslautern – Karlsruhe och sist men inte minst Frankenderby mellan Greuther Fürth – 1. FC Nürnberg.
I 3. Liga är det match mellan de så att säga högeranstrukna lagen Dynamo Dresden – RW Essen.
I Regionalliga Nordost går jakten på proffsfotboll vidare där ettan Greifswalder åker ner till Berlin för att möta tvåan BFC Dynamo.


Tuchel och FC Bayern går skilda vägar i sommar och Bayern-redaktionen går igenom vilka som kan tänkas ersätta.


- Joakim Sparr

SvenskaFans.com2024-02-23 10:50:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)