VV - ”Inget snack – ligan är avgjord”

VV - ”Inget snack – ligan är avgjord”

Bayern tappar och kickar, Zielinski strumpor, Kessie avgör El Classico och Kanes rekord.


Tottenham visade upp rekarkabelt svagt försvarsspel när de mötte jumbon Southampton i helgen. I tvåmålsledning på bortaplan så sjönk de djupare och djupare och det höll på att sluta med att Southampton vände 1-3 till 4-3. Då gick en propp hos Antonio Conte som i en tirad gick ut och menade att det är själviska spelare i truppen, pekade på problemen uppåt att det inte spelar någon roll vem som tränar klubben, det kommer ändå att se likadant ut. Själv förväntade jag mig att han skulle få gå samma kväll. Man kan inte bete sig så mot sin arbetsgivare. Men Conte är i skrivande stund fortfarande kvar. 

Under veckan har flera spelare i Tottenham gått ut och varit lite skeptiska till vad Antonio Conte sa. Blanda annat Pierre-Emile Höjbjerg som sa att laget ändå ligger bra till i ligan. Sen om det pekar på den förlorarmentalitet som just Conte far efter är ju en annan fråga...
  Harry Kane satte 2-0 borta mot Italien i VM-kvalet och blev därmed den spelare som gjort flest landslagsmål för Three Lions. Hyllningarna har rasslat in under torsdagkvällen och fredagsmorgonen. Bland annat från Wayne Rooney som sedan tidigare satt på rekordet.
 

 

Det här har jag lyft här förut. Det är så sjukt att lagen fortsätter att flyga dessa korta resor inom England.

Brighton lät svensken Yasin Ayari göra debut i helgen. Och hyllades av tränaren Roberto De Zerbi med att Ayari "Kan bli den näste Mac Allister".


Otroligt snyggt och rutinerat när Kieran Trippier direkt tog bollen då Newcastle tilldelades straff förra fredagen mot Nottingham. Det stod oerhört mycket på spel. Vi var inne på tilläggstid och Newcastle hade chans att fullborda vändningen mot Nottingham. Spelarna i hemmalaget går och snackar skit med Trippier, försöker störa honom. När sedan straffen ska slås så ger han bara iskallt bollen till Alexander Isak som sätter sitt andra mål för dagen.



Roy Hodgson ger sig inte. 75 år gammal är han tillbaka vid tränarbänken efter att Patrick Vieira fått sparken.



Söndag 16.00: England - Ukraina
England fortsätter EM-kvalet med att möta Ukraina. Senast de möttes i London blev det känslosamt. Lär säkert bli någon sorts manifestation även denna match.


Mesut Özil avslutar karriären




- Henrik Örtenvik





Italien hade landskamp hemma mot England i Neapel och förlorade rättvist.
Ett Italien som ställde upp med en forward från argentinska Tigre vid namn Retegui (rete = mål)
Italien har alltså kommit till den punkten från att diskutera Serie A oriundis (ej födda italienare) vara eller inte i landslaget att aktivt leta upp spelare i medelmåttiga lag i Sydamerika,
Säger inte att det är fel bara att det belyser på vilken nivå det italienska landslaget står på just nu.
EM-guldet 2021 liknar mer och mer ett Miracle on Grass.
 


Att komma in på Olimpico och höra Romas hymn är mäktigt.
Otroligt fint att se att det inte bara är för herrarna...
Då var det dags igen. Juventus vann den heta matchen mot Inter med ett mål och snackisen blev såklart "handsen" på Adrien Rabiot som föranledde målet.   Inte första gången i år Rabiots armar är med i spelet och såklart finns det folk som stör sig på att han fått med sig två mål på det här sättet utan att VAR gått in och ändrat:

Zlatan Ibrahimovic stegade in sig i Milans historieböcker. Han gjorde det på exakt samma sätt som den tidigare rekordhavaren.

Men... den förre Juventus och Roma-stjärnan Zbiegniew Boniek var inte imponerad över Zlatan Ibrahimovic insats i förlusten mot Udinese - trots att svensken gjorde mål.
 

En kille i Polen kunde inte begripa Napoli Piotr Zielinski ojämna poängskörd. Han tog tag i det och kollade varför.

"I början av säsongen lade jag märke till att Zielinski börjat spela med neddragna strumpor. Jag insisterade på att när strumporna åkte ner, gick hans prestation upp. Tankarna tyngde mig så pass att jag var tvungen att kolla om jag hade rätt eller om det var en vanföreställning"


"Jag kollade statistik från säsongen och kikade på highlights om strumporna var nere eller uppe. Sen tog jag betyg från två olika portaler och drog följande slutsatser:"




Tävling - match - strumpor nere - strumpor uppe - matchbetyg sofa score - matchbetyg who scored - snittbetyg - Mål/assist - Vunnen match
rubrikerna i ovan ordning
Summering: Med neddragna strumpor spelar Zielinski bättre med 0,41 högre snittbetyg. Nästan alla poäng han gjort är med neddragna strumpor och hans bästa match gjorde också då. Samtidigt: Om Zielinksi är bra eller dålig spelar mindre roll på Napoli som lag. Man har ett bättre procentuellt resultat med Zielinskis sockar uppdragna - dock färre antal matcher.


Vad många i Serie A fått smaka på...
 

Okej, Etna är fortfarande hetast i Catania men fotbollslaget har vaknat till liv igen. Laget är äntligen klar för proffsfotboll igen (serie C) efter att blivit konkursnedflyttade för en massa år sedan.
 
Många drömmer om de "argentinska åren" då laget var i Serie A med bl.a. Papu Gomez, Diego Simeone, Maxi Lopez...


Voce dei Rossoneri - "Pioli behöver en nytändning"


- Johan Stistrup




Snackisen som kanske inte är något snack. Barcelona vinner ligan. Det finns inte att de skulle tappa en 12 poängsledning med 12 matcher kvar. Helgens seger i El Clásico var troligen spiken i kistan för Madridklubben att komma ikapp. 
Ancelotti och hans mannar gör nog smart i att börja tittat bakåt istället. Fem poäng bakom huserar huvudstadsrivalerna Atlético Madrid och då ska det spelas ett derby i slutomgångarna också som kan resultera i att det bara skiljer två poäng om det vill sig illa för Real. En vanlig match alltså.


Anfall är bästa försvar. Eller försvar är bästa sättet att nå framgång? Dessa stats som Diego Simeone har med Atlético Madrid säger något.
 


Frank Kessies avgörande mål i El Classico firades rejält!
 


Är det här tidernas konstigaste supporter? Vad är det ens? Skulle någon få för sig att köra en Real Madridtröja med Messis namn eller spansk landslagströja med Totti på ryggen? NEJ! Förvånad att killen ens får sitta kvar.
 


Spaniens förbundskapten Luis de la Fuente har tagit ut sin första EM-kvaltrupp som ska möta Norge och Skottland. Där fanns några nykomlingar i Joselu, Martín Zubimendi and David García som får chansen att dra på sig den röda matchtröjan för första gången. Men också gamla rävar så som Iago Aspas som är tillbaka i La Roja för första gången på fyra år.

Extra roligt är att han tar efter Luis Enriques inovativa sätt att presentera sin trupp på istället för en tråkig powerpointbild på en presskonferens.
 


Hela det här året har handlat om utredningar, skandaler och mutor. I nuläget är det två parallella utredningar som jag skrivit mycket om denna artikelserie. Det handlar om mutanklagelser på Jose Maria Enriquez Negreira som ska ha tagit emot pengar från Barcelona och gett till domare och mot Piqué och spanska fotbollsförbundets president Luis Rubiales och hur det “sålde” spanska supercupen till Saudiarabien. I den förstnämnda har UEFA nu meddelat att om man väljer att fälla Barcelona kommer sanktioner att ske. Vilka eller hur framgår inte. Bara att klubben kan sitta lugnt i båten fram till juni då UEFA tänkte titta på detta.


Jag är för tatueringar. Älskar att göra dem och titta på dem på andra personer. I stort sätt alla variater. Det enda jag har svårt för är någon som tatuerar sig, säg i synligt i ansiktet med provocerande symboler, och sedan gnäller att hen inte fick jobbet hen ville ha. Men det är en annan femma.

Senast i raden av tatueringar hos spelare i La Liga hämtas från Valladolids yttermittfältare Kenedy som valt en lite udda plats att göra den på. Herregud. Ja, inte så långt ifrån. Det är Jesus som numer pryder hjässan på brasilianaren.
 


Lewandowski blir påhoppad på plan. Vem kliver in för att försvara klubbens superstjärna? Någon gammal tuffing? Nä 18-åriga Gavi. Vilken framtidsman.
 


Real Madridfans, vad är er åsikt om nästa säsongs matchtröja?
 


Världens bästa Alexandra Jonson hyllar fars dag i Spanien på det här underbara sättet. Fin tråd.
 


Jorge Sampaoli kom och gick. Ikontränaren skulle rädda Sevillas säsong som är helt under isen i ligaspelet. Det gick inte alls och nu har han fått foten. Istället tar José Luis Mendilibar över rodret i Sevilla säsongen ut. Han har tidigare tränat bland annat Eibar, Athletic Club och nu senast Deportivo Alaves.




Spanien - Norge i EM-kvalet på lördagskvällen klockan 20:45.

Spanien spelar i samma grupp som Norge, Skottland, Georgien och Cypern. Den gruppen ska de vinna och första hindret är Norge som är rankat 44 i Europa i FIFA-rankingen. På tisdag väntar Skottland borta som rankas som 42. Men visst känns Norge som det hetaste laget av de två och borde vara huvudkonkurrenten till gruppsegern.


La Ligapresidenten Javier Tebas var i Sverige och svarade på SvenskaFans frågor om Superligan. (Förstår ni hur stort det här är?) Hatten av för den evige Beticon, Pablo Lizama Farias.

- Jens Kassnert





Coast to coast i franska Ligue 2.
Mamadou Camara älgar fram i 70 meter och reducerar för Quevilly-Rouen hemma mot Metz.

Hjälpte dock inte utan de förlorade matchen med 1-2 och ligger nu i ingemansland i serien. Viktiga poäng för Metz som har häng på högtsaligan igen.

Vi hoppar till portugisiska ligan och kollar in Joao Mario.
 

Joao Mario med två nya mål igår för Benfica, gjort 17 totalt nu och leder skytteligan i Portugal. Har aldrig tidigare i karriären ens varit nära tvåsiffrigt antal mål.


Stekheta derbyt i Thessalonik mellan Aris och PAOK

PAOK vände 1-0 underläge till seger 1-2 borta mot Aris i ett rykande Thessaloniki-derby under premiäromgången av den minst sagt heta och jämna playoffen. Matchen dömdes för övrigt av Mohammed Al-Hakim som hade det hett om öronen.



Planstormaren som försökte attackera Sevilla-målvakten Mark Dmitrovic under Europa League-matchen mot PSV har nu fått sina straff. Tre månaders fängelse och tillträdesförbud på Philips Stafion i två år dömde rätten honom till. Sen fyllde PSV på genom att portförbjuda honom från klubbens matcher i 40 år! Dessutom fick han ett välförtjänt kok stryk av Dmitrovic under planstormningen.


Vi fortsätter i Nederländerna...
Klassiska svensklaget Groningen krisar rejält. De slåss desperat mot nedflyttning just nu, och under säsongen har både tränare och sportchef fått sparken. I helgen nåddes nya bottennivåer då vänsterbacken Jetro Willems blev misshandlad av en Groningen-supporter då spelarna försökte lugna uppjagade supportrar under derbyförlusten mot Heerenveen (0-2). Matchen avbröts tillfälligt. Willems har polisanmält supportern.

I franska ligan har de satt mikrofon på domaren. 
Responsen verkar sätta sig i alla fall hos twittrare då han plötsligt blir helt mänsklig.

Här förklarar domare Benoit Millot pedagoiskt hur han kansake gkort ett misstag i sin bedömning.



Vilken klubb vågar bjuda in Kardashien igen?
Man trodde det här skulle vara bomben...
Xabi Alonso har nu alltås klättrat förbi Bayern München i Bundesliga och leder. Nästa match är just mellan lagen.
...och då - PANG! - kickas Nagelsmann från Bayern München!!!
Tufft sparkning?

Minns ni Jean Pierre Papin
Franska landslaget som vann allt mellan VM 1990 och EM 1992 - dvs ingenting egentligen.
Papin var kungen och här ser man varför.



Okej, utanför Europas gränser men vi kan inte låta bli att ta med publiken i Buenos Aires inför Argentinas första landskamp som världsmästare:



Han skulle ju bli en av världens bästa backar. Tyvärr satte skadorna stopp för det mesta och Sime Vrsaljko tackar helt enkelt för sig och tar den här bilden och säger adjö till toppfotbollen.

Grekiska playoff-dramat är igång!

- William Edström, Andreas Mitsis, Erland Jacobsen, Thomas Pitura



 

SvenskaFans.com2023-03-24 11:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)