VV - Vinicius jr öppnar rasismdebatt i Spanien

VV - Vinicius jr öppnar rasismdebatt i Spanien

Roberto de Zerbi, Diego Simeone, Gigi Buffon och dramat i Bundesliga.


En massiv fotbollshelg väntar. Vilket lag kommer att klara sig kvar i Premier League? På söndag vet vi!



Ligans allra bästa fans!

Julio Enciso smällde in ett drömmål mot Manchester City i veckan. Ett mål som påminde om det han gjorde mot Chelsea, fast i andra krysset då.
 

Roberto De Zerbi har tagit Premier League med storm. 

Det här är ju ett helt underbart klipp. För hur märkligt är det inte ändå att Pep Guardiolas Manchester City totaldominerar Premier League, men lyckas aldrig ens göra mål på Tottenham Hotspur Stadium? Det är också en brasklapp inför Champions League-finalen om drygt två veckor: Simone Inzaghi har lärt sig av Antonio Conte och spelar på många sätt en snarlik fotboll. 

Askungesagan Manchester City fortsätter att leverera! Om man kan tillåta sig att bortske från 115 åtalspunkter och den ändlösa flod pengar som byggt detta monsterlag, så kan man ändå uppskatta den otroliga fotbollen som Pep Guardiola får Manchester City att spela.


Eric Cantona lindade inte in något i bomull innan det kom ut ur munnen.


Lördag 17.45: Coventry - Luton Town
Visst är det avgörande helg i Premier League om vilket lag som åker ur. Men helgens stora knallmatch är ju ändå playoffinalen mellan Coventry och Luton.

Och det är ju så otroligt häftigt att det är två lag med sån liten lönebudget som är med och slåss om avancemanget. Mitt i all pengagalenskap som pågår så finns det ändå bevis på att man kan lyckas om man bara agerar smart.
 




Luton Town - en historisk berg- och dalbana

Erling Haalands första säsong i Manchester City är helt otrolig på alla sätt och vis. Thierry Henry var ju ett monster i Premier League och redan i sin debutsäsong så matchar alltså norrmannen Henrys fjärde (!) säsong i Arsenal. Bäva månde vad som kommer framöver?


- Henrik Örtenvik




Inter och Simone Inzaghi tog i veckan sin andra raka CoppaItalia-titel när Fiorentina besegrades på Stadio Olimpico i Rom.
I och med det fortsätter Inzaghis svit med bara ett enda uträde med Inter i någon cup.
Ska det hålla även efter Champions League-finalen i Juni?







Självklart var det en underbar inramning på arenan:


...Denzel Dumfries leder den avancerade "allsången":
 

Lorenzo Montipó har varit en av Hellas Veronas stöttespelare den här säsongen men hans misstag här kan vara ett av de avgörande stegen ner till Serie B:




Giovanni Di Lorenzos utmärkta mål för sitt Napoli mot Inter:




Zlatan och Milan går med största sannolikhet skillda vägar nästa säsong.
Maldini har varit hos juniorerna och hittat en ersättare:
 

Den här tiden på året brukar vi se på Champions League-finalen. I år spelas den inte förrän i juni.
Vi går 20 år tillbaka och kollar två randiga lag möttes i finalen och Gigi Buffon gör turneringens räddning
 

Japp, så tackar vi Cremonese för besöket i Serie A. 
  Vilka får följa med? Hellas Verona, Lecce eller Spezia?



Juventus-Milan söndag 28 maj 20.45
Sista halmstrået för Juventus att nå Champions League.


Palermo själva förstörde sin chans


- Johan Stistrup





Föga oväntat vad veckans snackis varit nere i Spanien, frågan är mest hur man ska angripa och skriva om allting som hänt på bästa sätt. Kort re-cap för de som lyckats missa bakgrunden så var det i matchen mellan Valencia och Real Madrid i söndags som Vinicius Jr blev rasistiskt påhoppade av fans på läktaren och i andra halvlek så gick Vini sonika fram och pekade ut gärningsmännen på läktaren och berättade för domaren vad som hänt och det blev ett spelavbrott och man ”sjösatte” protokollet som ska göras vid dessa tillfällen, man gick ut i högtalarna och meddelade publiken att arenan kunde tömmas om det fortsatte med rasistrop mot någon spelare.

Efter en stunds större kalabalik så återupptogs matchen som i det här skede även ute på planen hade hettat till rejält när Real Madrid jagade kvittering och Valencia slogs för sitt liv med en tunn ledning på handen men med blytunga tre poäng på spel i deras bottenkamp. Strax efter ovan så blir det pånytt kalabalik på planen när Yunus Musah i hemmalaget håller i bollen lite länge innan en Real Madrid-hörna, Rudiger och Yunus bråkar lite om bollen innan Vinicius ger sig in i det och går på Musah, då springer Valencias målvakt Mamardashvili till undsättning mot Vini och större bråk blir resultatet. Militao och Rudiger tar stryppgrepp på Mamardashvili för att få bort honom, Hugo Duro gör samma sak på Vinicius som i tumultet slår till Hugo Duro när han kommer loss. VAR-granskning senare visas Vinicius ut av domaren och Valencia kan hålla undan till en 1-0 seger.

Ovan sista stycket blir det dock ganska så sekundärt och ska inte heller för mycket blandas ihop med det mer allvarliga i matchen och efterspelet, nämligen att Vinicius för nionde gången den här säsongen utsätts rasistiskt av folk på läktaren. Här hade man hoppats att fokus skulle ligga på det allvarliga och sorgliga i detta – att få bort den smutsiga rasismen från arenor, runt fotbollen och ja såklart överhuvudtaget i det spanska samhället. Det finns inget som rättfärdigar rasism, det finns inget i någons gester eller beteende som gör att man ”förtjänar det” och det är förkastligt och oerhört sorgligt att vi än idag 2023 ska prata om att spelare utsätts för det. Här har spanska samhället i stort mycket att jobba med och ligan i sig även dem ett större ansvar att ta för att få bukt med detta.

Men efterspelet har mest blivit en soppa av sällan skådat slag av såväl spansk media som gått bananas med lögner och manipulerade videos från Madrid-håll – och från valencia-medias håll har man spelat whataboutism-kortet alldeles för hårt och fördömt det inträffade åt helvete för lite.  Där är vi idag alltså – istället för att försöka lösa ett allvarligt problem och ta det på allvar blir det istället så här. Och där Spaniens båda höjdare inom fotbollen Tebas och Rubiales på olika sätt kritiserats hårt för hur dem har bemött det här i efterhand, där Tebas nästa gick till motangrepp mot Vinicius direkt efter matchen, vilket var minst sagt häpnadsväckande.

Och när sen nästa utveckling i efterspelet efter påtryckningarna från Florentino Perez – blivit att 5 VAR-domare stängs av, delar av Valencias läktare ska stängas av i fem hemmamatcher (trots att Valencia väldigt snabbt och effektivt identifierat, anhållet och straffat redan fyra av rasisterna) och Vinicius röda kort upphävs helt – så har än mer fokus hamnat på fel saker i allt detta. Inkonsekvensen från förbundet går minst sagt att ifrågasätta och deras praxis kring liknande saker går inte alls i samma riktning, med exempelvis ultras som stormar planen och får FC Barcelonas lag att springa för livet av planen eller när det hängs dockor med Vinicius tröja från broar i Madrid.

Var VInis röda kort felaktigt? Nej det är svårt att påstå, dock skulle/kunde nog domaren visat det röda kortet för ett par spelare till i situationen.

Det är sannerligen inte sagt det sista ordet i allt det här och jag hade säkert kunnat skriva ett par sidor om allting som hänt omkring detta – det jag bara hoppas blir det mer långsiktiga utfallet av allt detta när skvallerpressen lagt sig och dramat fadeas ut – det är att man en gång för alla tar rasism inom fotbollen och La Liga på allvar. Det är över 10 år sen Etoo ville lämna planen och ca 30 år sen Rayos målvakt utsattes för grov rasism på Bernabeu och exemplen genom åren är många utan att ligan på riktigt gjort något på allvar för att få bort skitet, fördömande och banderoller räcker inte längre. Nu krävs det actions och åtgärder på riktigt.

Valencias georgiske målvakt Mamardashvili har varit ett av säsongens stora utropstecken och var den stora anledningen till att hemmalaget kunde hålla undan hemma mot Real Madrid på slutskedet med flera högklassiga räddningar.

Mål eller inte mål? Atletico gjorde 2–0 precis innan pausvilan mot Espanyol – man gjorde även 3–0 direkt i andra halvlek innan Espanyol mest troligt gav sig själva en sista möjlighet att rädda kontraktet i La Liga genom en otroligt upphämtning till 3-3. Men det största efterspelet har inte handlat så mycket om den heroiska vändningen utan mer om Atletico och Griezmanns 2–0, var bollen verkligen inne? Espanyol menar att det inte finns några VAR-bilder som visar tydligt att bollen var över linjen och har skickat in en formell protest och kräver att matchen ska spelas om.

Det är svårt att inte imponeras av Diego Simeone – i höstas/vintras kändes både han och Atletico Madrid uträknade, man pratade om att det var slutet på en era och sorgligt att se Simeones Atleti. Spola fram till mitten av maj och Atleti är inte bara klara för CL-spel för 11:e säsongen i rad, man har dessutom chansen att snuva Real Madrid på andraplatsen i ligan (man hade haft den om man inte tappat 3–0 till 3-3 mot Espanyol).

Mouktar Diakhaby gjorde ett tydligt statement idag när han inte ställde sig bakom La Ligas banderoll och jippo mot rasism. De som kan sin historia minns att 2021 var Diakhaby rasistiskt utsatt av Juan Cala i Cadiz i pågående match – Diakhaby och Valencia lämnade planen men tvingades tillbaka ut av ligan som annars hotade med poängavdrag och stränga straff. Diakhaby skyddades inte alls här varken under matchen eller i efterspelet och det är ganska lätt att förstå hans känslor nu när liknande saker drabbar en spelare från ett större lag och att han känner att ligans ansträngningar mer är ett signalvärde än att man vill åt en förändring och göra saker på riktigt i dessa frågor.

Nicolas Jackson har varit the man of the hour den senaste tiden för sitt Villarreal – 8 mål och 2 assist på de sex senaste matcherna och nu är det allt större klubbar som det pratas som nästa destination för 21-åringen som synnerligen har en spännande karriär framför sig. Med en utköpsklausul på enbart 35 mEUR är det inte konstigt att klubbarna nu står i kö för att signa honom i sommar.

Det svänger snabbt i hockey sägs det – men samma talesätt kan man även applicera på Valencia CF. För bara 4 år sen kändes det som klubben hade tagit sig upp från askan efter några riktigt stökiga säsonger och det kulminerades av en Copa del Rey triumf mot FC Barcelona och kontinuerligt Champions League-spel. Det här blev dock snarare stunden som signalerade toppen och sedan dess har fallet utför gått väldigt snabbt och som det ser ut just nu så har man ännu inte slått i botten. Om två veckor kan Valencia CF mycket väl vara en Segunda-klubb.
 
Espanyols vändning från 0-3 till 3-3 mot Atleti såklart den sjävklara comebacken men den fick annan rubrik idag och istället är det Real Valladolid, som kändes nästan helt uträknade och kom med usel form mot nyligen krönade mästarna FC Barcelona. Men då tog man en lika oväntad som nödvändig tre poängare och vann rättvist med 3-1 och plötsligt så har man gott hopp om att klara kontraktet. Bottenstriden i årets La Liga är fortsatt helt galen.
 
I veckan blev det klart att Jordi Alba efter säsongen också lämnar FC Barcelona och det är inget dåligt legacy han lämnar efter sig.

Många har gått fullständigt i vilse i efterspelet omkring matchen mellan Valencia och Real Madrid och de förkastliga rasistiska glåpord som Vini Jr fick utstå – såväl nere i Spanien som på de större tidningarna i Sverige. En som sällan går vilse och som rapporterat om det här allra mest trovärdigt och sansat är Alexandra Jonsson i sin Spanien-blogg på Fotbollskanalen. Fler borde ta efter och fundera på sin rapportering omkring detta.

Alexandra Jonsson Spanien-blogg Fotbollskanalen


Med enbart två omgångar kvar av La Liga där det mesta i toppstriden redan är avgjort är det istället ett enormt getingbo i bottenstriden och avslutningen lär bli rafflande och en nagelbitare med sex (!) lag inom två poäng som alla riskerar nedflyttning. Så här säger statistiken om risken för respektive lag att åka ur La Liga. I nästa omgång möts bland andra Valencia och Espanyol, samt Almeria-Valladolid.
  - Niklas Hermansson




Makalös avslutning i Bundesliga.
Borussia Dortmund gjorde sin plikt borta mot Augsburg medans Bayern München brakade ihop totalt hemma mot RB Leipzig.
1-0 till den sextiofjärde minuten förbyttes till ett Infern med tre mål på 22 minuter för gästerna, varav två på straff.



Trycker är enormt nu i Dortmund där klubben kan bli mästare igen efter 11 år. De behöver "bara" besegra Mainz hemma för att bärga titeln. Bayern måste vinna mot Köln borta samtidigt som Dortmund inte vinner.
Klubben bekräftar att de kunnat sålt 300.000 biljetter till matchen.

Så här såg det  ut borta mot Augsburg:
 
Tydligen har också Köln och Borussia Dortmunds fans vänskapsband (trots städernas närhet) så Borussia får hjälp även därrifrån: ...och så här

AEK Athen har fullbordat sin tredje dubbel genom tiderna efter seger i cupfinalen mot PAOK under onsdagskvällen. 2-0 skrevs siffrorna till trots att de gulsvarta spelare med en man mindre i stort sett hela finalen.



 

Alla händer har olika supporterkulturer...

Ruben van Bommel, son till Mark, utsedd till Årets talang i holländska andraligan efter 15 mål som ytter i MVV Maastricht. Även storebror Thomas finns i laget, som mittfältare.

Äpplet....

Det är ju Keuken...
  Både Samuel Armenteros och Emil Hansson med i toppen av skytteligan i den holländska andraligan, med det härliga namnet Keuken Kampioen Divisie. Med svenskarna i laget har Heracles Almelo direkt studsat tillbaka till Eredivisie.
Samuel Armenteros klubbhistoria skulle jag vilja läsa om. 


Lilla SV 07 Elversberg - nykomlingar den här säsongen i 3.Liga och som bara en gång tidigare spelat i serien - tar sig nu direkt upp till 2.Bundesliga.
det har bara hänt tre gånger tidigare i historien.
 
I orten Spesen-Elversberg bor det 12.000 invånare. 


Sorgen...

 

Borussia Dortmund-Mainz lördag 15.30.
Kan hemmalaget ordna Bundesligatiteln efter tio år av Bayerndominans eller blir det ett jättelikt antiklimax?


Vad händer i Lyon?

 

SvenskaFans.com2023-05-26 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)