VV: Napolitansk glädjeyra

VV: Napolitansk glädjeyra

Tacklande domare, managerbyte, ”stab city”, Salahs show, lojalitet i Köln.



Mohamed Salahs andra sejour i Premier League är helt sagolik och han blev mycket välförtjänt utsedd till årets spelare när spelarna fick säga sitt.



Några dagar senare var det dags för Champions League och festen fortsatte. Liverpool kunde gjort 8-9 mål på ett Roma som var naivt mot ett snabbt hemmalag.

Känslan är ju att på en bra dag så kan absolut Liverpool vinna Champions League, nu när trion Mané, Firmino och Salah är i så löjligt bra form. Och kan då Arsenal gå till final så kan det bli en helt osannolik säsong med två engelska cuptitlar. Men så långt kanske vi inte ska spekulera än så länge…




Jag har en oerhörd man crush på Mousa Dembélé. Men i cupsemifinalen mot Manchester United gjorde han en stor miss som blev oerhört kostsam. Han börjar dribbla inåt i banan, Pogba snor bollen och assisterar Sanchez och matchen blev kvitterad. Innan dess kändes det som att Tottenham hade matchen helt och hållet där de ville ha den. När han blev utbytt var ögonen helt tomma. Han förstår att denna miss blev oerhört kostsam.

Klämmer in den här. Lite långsökt. Men kul!

West Ham höll 1-1 mot Arsenal, när unge Declan Rice gjorde ett fatalt misstag som gav 2-1 till hemmalaget. Han bad om ursäkt efter matchen på twitter.



Stil är inte allt. Men Mourinho mötte FA-cupen med värdighet. Pochettino sa i flera intervjuer innan att FA-cupen inte är jätteviktig och kommer sen klädd som till en träning. Mourinho kommer finklädd och tog det på allvar och mästrade sedan Pochettino.

Den misshandlade klubben Blackburn lämnar League One bakom sig och kommer nästa säsong spela i The Championship. Jag gillade verkligen tweeten och bilden de la upp. De vill tillbaka till Premier League. Inget annat räknas.




Det här är så fint. Jag är svag för Everton. En fin klubb!

Peter Crouch. Twitterlegend. 

Lördag 16.00: Aston Villa-Derby
Med två omgångar kvar av The Championship så är det riktigt jämnt i toppen. Fyran Aston Villa har teoretiskt häng på direktplatsen till Premier League. Sexan Derby har två poäng tillgodo ner till jagande Millwall på sjundeplatsen, som för övrigt möter femman Middlesbrough klockan 18.30 på lördagen… rafflande!


Sunderland degraderat till League One


- Sedan starten av förra säsongen har bara Dele Alli (17) bland de engelska spelarna stått för fler assist än Oxlade Chamberlain (14) i Premier League.
- När Roma krossades var det åttonde gången den här säsongen som trion Mané, Salah och Firmino alla gjorde mål i samma match.
- För första gången någonsin kommer AFC Wimbledon, klubben som bildades eftersom Wimbledon flyttades och blev MK Dons, komma före just MK Dons i tabellen.

- Henrik Örtenvik
 


"Stab City" är ett smeknamn brittiska fotbollssupportrar använder om Rom.
Och Romafansen gjorde inte sitt bästa för att tvätta bort den stämplen.
Ett, till synes, överlagt påhopp av en Liverpool-supporter med bälte som föll så olyckligt att han slog i huvudet och hamnade i koma.
Roma fördömde såklart det hela:
”Det är skamligt att en liten klick Roma-supportrar ska förstöra för alla andra. Det finns ingen plats för sånt här i fotbollen.”
För min egen del tycker jag att skamgränsen är passerad för bra många våldsamheter sen.
Curva-fansen själva skulle statuera exempel och sympati med Liverpool-supporten med stanna hemma i returen.


Jag ber om ursäkt redan från början. Det kommer bli en partenopei-orgie i dagens VV.
Vi börjar i Torino...
Får väl nästan de två målen Roma gjorde genom Dzeko och Perotti på Anfield Road vara.
Slagläge eller inte, chansen till avancemang ökade väl med en 500%...
Roma har gjort det förut - kan göra det igen.


Ni som hängt med i Serie A i helgen har kanske sett att spelarna haft röda märken på kinderna?
Det är en manifestation mot våld mot kvinnor som gjorts. I stort sett hela fotbollsitalien var med på noterna...
Kanske kommer något liknande om att inte bruka våld på och utanför arenor också.

 
Fagra, fina Udine där lagets piazza är bland landet lugnaste kokar över.
Elfte raka förlusten för Udinese hemma mot Crotone fansen pallade inte längre.
De blockade helt sonika vägen för alla spelare att komma ut efter matchen. Alltså ävenCrotone.
Vissa var även på väg in i omklädningsrummet för att "ta ett snack".
Massimo Oddo hade med andra ord gjort sitt och Igor Tudor - den gamla - juvebacken - äntrar scenen i stälet och tar över laget.


Tänk om Napoli vinner hela skiten...
Gazzettan leker med orden angående Mohamed Salah.
Conto salato översätts enkelt med "Väldigt dyrbart" med anspelning på vad egyptien presterade i matchen och vad Roma fick för honom i somras.




Vi kan väl utesluta att Sarri tar över efter Allegri i sommar va?
Även italienarna driver med svenskarnas tassande för Zlatan...
Per i Mondiali in Russia la Svezia non convocherà Ibra . Adesso serve un volontario che abbia il coraggio di comunicarglielo #Russia2018 #Ibrahimovic #ultimora "Sverige tar inte med Ibra till VM i Ryssland. Nu behöver förbundet bara en frivillig till att våga berätta det för honom"


Inget scudetto vunnet, men...
Lätt jordbävning i Neapel eller är det Vesuvius som skramlar?
Jordbävningsmätaren skakade i alla fall till i staden när Koulibaly stångade in 1-0 till partenopei i den 89:e...
Säsongens finaste seger var ett faktum för Benevento när de tog ner jätten Milan på San Siro med bara 10 man de sista 20 minuterna. Men vad hjäpte det. Crotone vann och skickade definitivt ner laget till Serie B.


Derby d´ Italia 
Inter - Juventus Lördag 20.45

Neroazzurri jagar CL-plats och Juventus scudetton. Matchen har inte varit så betydelsefull de senaste sju-åtta åren.


Läs Fredrik Palmqvist reserapport från sitt möte med Florens och Viola-Lazio.



100 - Är så många matcher Gonzalo Higuain gjort för Juventus nu.
48 - Det är procentsatsen på antal mål Politano har varit involverad i för sitt Sassuolo. 
— 11 - Så många matcher har Udinese förlorat på raken nu. Bara Brescia (1994/95) och Benevento (denna säsong) är sämre. 
9 - Så många gånger fick Higuain känna på bollen i första halvlek mot Napoli. Inte undra på att han gick ner i banan.  
5 - Napoli har vunnit så många gånger mot Juventus sen 2011/12 (alla tävlingsmatcher inräknade). Flest av alla

- Johan Stistrup



Det gick inte riktigt som förväntat för Sevilla i Copa del Rey-finalen mot FC Barcelona. Sevilla föll med hela 0-5 och måste nu fokusera på ligaspelet för att ta en Europa League-plats – något som ser ut att kunna bli tuffare än de räknat med. Laget ligger nu på samma poäng som Getafe och bara ett poäng före Girona i slaget om den sista Europa League-platsen. Sevillas president José Castro Carmona var givetvis efter matchen och lovade att ”åtgärder kommer att göras som ska gynna oss de sista fem matcherna av ligan”. Han erkände också att han var den första som blev förbannad för slutresultatet och att ”man får förlora matcher, men inte så här”. Managern Vincenzo Montella har sedan förlusten sagt att han gärna stannar kvar i klubben.

Det har minst sagt varit en upp-och-ned-säsong för Sevilla. Laget gick till kvartsfinal i Champions League efter att bland annat ha slagit ut Manchester United och laget gick till final i Copa del Rey men ändå känns det som en något misslyckad säsong för andalusierna. Spelet i ligan har varit väldigt instabilt och till och med stadsrivalerna Real Betis ligger före Sevilla i ligan. Efter cupfinalen fick lagets stjärna Steven N’Zonzi en hel del kritik riktat mot sig då fransmannen äntrade Madrids nattliv direkt efter den förödmjukande förlusten mot Barca. N’Zonzi och hans Sevilla måste nu ta tag i sin säsong så man inte missar Europa League.

Bättre har det gått för FC Barcelona trots att vissa supportrar är besvikna. Laget är obesegrade i ligan, man har slagit nytt rekord på antalet matcher utan förlust och man kommer att kamma hem en dubbel i år. Den stora snackisen i Barca-lägret före och under matchen handlade om distinktionen mellan Katalonien och Spanien. Rapporter från Wanta Metropolitano gjorde klart att Barca-supportrar som var klädda i gult (kolla förra veckans viktigaste om det) var tvungen att ta av sig eventuella gula kläder. Dessa fick supportrarna alltså inte ha på sig hade förbundet bestämt eftersom LFP inte ville ha några politiska budskap gällande Kataloniens självständighet på arenan. En annan snackis har varit om den spanska nationalsången. Vissa supportrar, som väntat, buade ut nationalsången inför matchstart. Det fanns emellertid en del som ”sjöng” med i den textlösa nationalsången.



Gällande avklädningen av de gulklädda Barca-supportrarna så har klubben FC Barcelona nu valt att offentligt ifrågasätta förbundet för deras agerande. Klubben kräver en förklaring och har skickat sina frågetecken till både LFP och till den spanska regeringen i Madrid. Beroende på vilken typ av förklaring Barcelona kommer att få så kan det eventuellt leda till att klubben tar till rättsliga åtgärder mot agerandet eftersom det dels kan tolkas som en provokation mot Katalonien och dels som en kränkning.

Oavsett så blev det en komfortabel Copa del Rey-seger denna gång för FC Barcelona. Kungens cup är därmed över för den här säsongen.


Vid underläge 1-0 mot Athletic Club Bilbao klev makedoniern Enis Bardhi fram för sitt Levante. Valencia-laget har de senaste veckorna ofta avgjort sent och avståndet ner till Deportivo de la Coruña under strecket har ökat. Denna gång var det i slutet av den första halvleken som Bardhi blev matchhjälte då han slog till med två nästintill identiska frisparksmål inom loppet av två minuter. Levante gick upp till ledning 1-2 och vann senare med 1-3.
Raúl García fick å andra sidan också på en hyfsad träff i samma match för sitt Athletic.

Redan nedflyttade Las Palmas har nya problem. Klubbens president Miguel Àngel Ramírez blev nämligen arresterade i onsdags på Gran Canaria Airport. Presidenten är gripen då det pågår en utredning efter att spekulationer uppstått om att han betalat ut mindre i lön till de som arbetar inom klubben än vad han egentligen ska göra. Enligt spansk media kan det handla om upp emot tiotalet miljoner som inte har betalats ut.


Det kanske inte var så särskilt mycket att bråka om? Är det en ny era vi ser växa fram i Real Madrid? Både Lucas Vázquez och Marco Asensio gjorde mycket fina insatser mot Bayern München i onsdags. När Isco klev av i halvtid var Gareth Bale den naturliga ersättaren men Zinedine Zidane har allt mer börjat tro på sina yngre kandidater och Asensio visar då och då vilken enorm potential han har. Det var onekligen en skön fläkt som drog över Allianz Arena med både Vázquez och Asensio på planen samtidigt.


Inför Espanyols match mot Girona i det katalanska derbyt nåddes vi av beskedet att Espanyol valt att sparka Quique Sánchez Flores. Fem raka matcher utan seger var tillräckligt för klubben som såg att katalanerna sjönk djupt och tungt i tabellen. Ersättare är David Gallego, den tidigare b-lagstränaren, som kommer att styra laget tills åtminstone sommaren som interim-manager. Gallego fick i alla fall bästa tänkbara start då hans Espanyol vann med 0-2 mot Europa-jagande Girona.



Las Palmas var i söndags tvungna att vinna hemma mot Deportivo Alavés för att ens ha en matematisk chans att hålla sig kvar i La Liga. Majoriteten av supportrarna hade, som ni kan se i klippet, redan gett upp – knappt 7,000 letade sig till Estadio de Gran Canaria den aftonen. Matchen slutade hela 0-4 till Alavés och kanarieölaget gör därmed Málaga sällskap ner till Segunda División.

La Ligas ende svensk, John Guidetti, kommer alltså att fortsätta representera Deportivo Alavés även nästa säsong (och förhoppningsvis några fler efter det).


Det börjar bli en vana för spelare som möter sina gamla klubbar och gör mål att inte fira. I helgen var Santi Mina i farten när han var tillbaka på Balaídos. Mina gjorde, så klart, mål mot Celta men valde att inte fira målet på grund av respekt för sin moderklubb. Det gjorde däremot inte särskilt mycket då många Celta-supportrar ändå valde att bua ut honom under i stort sett hela matchen.

Det börjar närma sig nu. När som helst väntar en hel fotbollsvärld på beskedet om Andrés Iniestas framtid. Nästan allt tyder på att det kommer att bli den kinesiska ligan för veteranen men inget står i skrivande stund klart. Finalen mot Sevilla kan ha varit Iniestas sista final i Barcelona och han fick ett minst sagt fint avslut i sådana fall då båda lagens supportrar gav honom en stående ovation när han byttes ut.



”Jag anser att det bästa erkännandet man kan få är från folket. Andrés har vunnit sin egen Ballon d’Or – han vann folkets respekt”, sa den tidigare Barca-målvakten José Manuel Pinto efter matchen. France Football (som delar ut Ballon d’Or) har i veckan dessutom bett om ursäkt till 33-åringen för att han aldrig fått vinna utmärkelsen som världens bästa spelare. Ett riktigt fint fotbollskapitel närmar sig sitt slut.


Det är inte längre särskilt mycket kvar att spela om i La Liga. På söndag kan både botten och toppen avgöras om FC Barcelona besegrar Deportivo de la Coruña på Riazor. Deportivo måste vinna för att överhuvudtaget ha en chans att hålla sig kvar i La Liga medan Barca kan säkra ligaguldet i Galicien vid seger. Levante möter, under fredagen, Sevilla i en match som också betyder en hel del – framförallt för Sevilla. Levante har redan skaffat sig ett stort försprång i kampen om förnyat kontrakt medan Sevilla, som tidigare nämnt, måste vinna för att behålla sin Europa League-plats.

Ett annat hett möte, på förhand, är mellan nykomlingarna Getafe och Girona i Madrid i den tidiga söndagsbataljen. Båda lagen hotar Sevilla om den sista Europa-platsen och förloraren i detta möte kan vi nog räkna bort. Matchen mellan Real Sociedad och Athletic Club Bilbao under lördagen är en klassiker. Baskienderbyt är alltid viktigt även om båda lagen i dagsläget befinner sig i ingenmansland.

I övrigt väntar returmötena i Champions League för både Real Madrid och Atlético de Madrid. Bägge lagen fick med sig relativt bra bortaresultat (1-2 respektive 1-1) mot Bayern München och Arsenal. Real Madrid har stor chans att ta sig till en ny final och eventuellt vinna sin tredje raka Champions League-pokal. Antoine Griezmanns sena kvittering borta mot Arsenal gav Atlético ett gyllene läge inför returen och Atlético jagar sin första Europa League-titel sedan 2012.


Valenciapodden #33: Tågluff i Europa


- Real Madrid har nu vunnit 150 matcher i Champions Leagues historia.
- Real Betis har hållit nollan i sex raka matcher för första gången i deras långa La Liga-historia.
- Gerard Moreno har gjort 14 av Espanyols 28 ligamål den här säsongen.
- Jan Oblak har inte släppt in en boll bakom sig på Wanda Metropolitano på 737 minuter.
- Lionel Messi har gjort 40 mål eller fler i nio raka säsonger.
- Luis Suárez har gjort mål i samtliga finaler han har spelat med FC Barcelona – totalt fem stycken.

- Daniel Jakobsson



- Jaha, det här var ju en kul och framgångsrik vecka. Bayern Münchens rykte som La Bestia Negra tog sig ännu en hit när deras chaner till en trippel decimerades markant av en felpass från Rafinha. När blev Bayern som Tottenham (Bottlers). Nåja, det är ännu minst 90 minuter kvar och förra året var det ett sämre Bayern som gick upp emot ett egentligen bättre Real i samma situation och lyckades ta det till förlängning. Fotbollen ör vacker på så sätt, det enda som behövs är momentum. Rafinhas felpass, Thiagos miserabla insats i mitten som får en att ifrågasätta livets mening, samt Bayerns makalösa missar framför mål. 

- Lewandowskis medokra form i stora matcher fortsätter och många fans börjar nu undra om hans makalösthet bara är begränsad till matcher mot Mainz och Hertha Berlin. Man minns hans Hinspiel mot Real Madrid när han var I Dortmund, men det var en annan tidsålder, känns som en helt annan dimension. Nu står han där och måste någonstans stå till svars för sin loja aura framför mål. Och försök inte skylla det på Bundesliga, inte är det deras fel. 

- Utöver "La Bestia Negra" och deras äventyr i Europa har det ånyo hänt ganska mycket hemma i Bundesliga. Hamburg slog Freiburg hemma med 1-0 i helgen och klättrade därför i kapp Wolfsburg och de andra. Nu är de blott fem poäng bakom med tre matcher kvar. HSV kan alltså slå Wolfsburg i helgen, förlora mot Eintracht helgen efter för att sedan slå Gladbach på ett kokande Volksparkstadion, medan Wolfsburg förlorar mot ett tappert Köln. Detta är allt i konjunktiv, men om det skulle hända skulle vi äntligen finna Wolfsburg ute och HSV skulle mirakulöst klara sig. 

- FC Köln har nått nya höjder vad gäller lojalitet. Jonas Hector, som ryktats till bland annat Borussia Dortmund, valde att skriva på nytt kontrakt tills 2023. Köln, som mer eller mindre är helt nedflyttade efter deras goda insats hemma mot Schalke (2-2), men har ändå lyckats hålla kvar både Hector och stjärnmålvakten Timo Horn som även han skrivit på nytt. Det ska mycket till för att Köln inte ska valsa genom en annars ganska stark andraliga nästa säsong. Kudos till Horn och Hector, ni är moraliska förebilder.


Måhända är inte Lewis Holtbys mål det allra vackraste, även om det ser väl ut, me med tanke på hur sanslöst viktigt det är dyker det upp här. 


Borussia Dortmunds fans vädrade sin ilska efter att klubben förlorat derbyt mot Schalke med 2-0. Fansen anklagade spelarna för att inte veta vad derbyt betyder och att deras aktioner på planen inte alls speglar Borussia Dortmund som klubb. Hårda ord från fansen som dock fick se fyra mål från ett blixtrande anfallsspel hos de svartgula. 
Domaren gav Makoto Hasebe direkt röt för sitt slag mot en Herthan, han stängs av resten av säsongen. Forsberg är exakt samma. Praxis? 

Manuel Baum i Augsburg som igen har tagit en minimal klubb till förnyat kontrakt. En undrar bara var de hade varit om Marco Richter och Finnbogason varit friska hela säsongen. Europa? Kanske! Ruskigt bra lag när alla spelar och är i någorlunda form med Gregoritsch och Finnbogason, Caiuby och Richer, Philipp Max och Rani Khedira. Ack ack, tänk attt alla, jag inkluderat, ännu varje år tror att de ska åka ur. 

Det här kan ses om och om. En tysk domare som kommenterar några eventuella regeländringar i fotbollen, utifrån hans praktiska erfarenhet. 


Thiagos första tjugo var Eboue-klass. 
Finnbogason gjord ett mål och en assist för Augsburg när han återvände. En publikfavorit på WWK-Arena som fortsätter leverera. Vansinnigt komplett- snabb, teknisk och väldigt stark. Ruskig huvudspelare också. 

Wolfsburg-HSV Lördag 15.30
Kvaliteten kanske inte blir den bästa, men desperationen från främst hemmalaget kommer vara kul att se. HSV har inte heller mycket att förlora. En vinst här kan betyda faktiskt hopp, en förlust betyder med allra största säkerhet nedflyttning. 

Dynamo Dresdens europaäventyr säsongen 1973/74


- Bayern har nu sex raka förluster mot Real i CL. Angstgegner.
- Kimmich mål var Heynckes 100:e någonsin i CL, wowza!
- Thomas Müller har nu 13 semifinaler under bältet, vilket är tyskt rekord. 

- Axel Falk



Domarna ha fallit efter det spektakulära råkurret kring Marseille – Lyon förra månaden (mer i VV 23 mars). I korthet har Adil Rami (Marseille) och Anthony Lopes (Lyon) helgens match kvar att spela. Nästa gång vi ser dem i Ligue 1 är säsongen 2018/19. 

Efterspelet gav oss i veckan ett episkt presidentbråk. Tre ord på Twitter (”Jag har förstått”…) från OM:s Eyraud fick OL:s stridbare ledare Aulas att bli topp tunnor rasande, då han uppfattade det som en anklagelse om fiffel.
”J’ai compris”… kan låta oskyldigt – det är det inte. Eyraud väcker liv i Tapie-spöket. Orden är början på ett i Frankrike bevingat citat från förre den OM-presidenten efter ett tvivelaktigt domslut i CL-semifinalen mot Benfica 1990. ”Jag har förstått att fotboll inte bara avgörs på planen…

Marseille och Lyon ligger på samma poäng inför slutspurten, båda jagar direktplats till CL. Tonen är satt!
Med Mandanda skadad håller vi ett extra öga på Lloris backup, Areola i PSG inför VM. Han ser allt stabilare ut för varje vecka som går.
När en av de hårdast jobbande och mest tjurskalliga veteranerna i ligan, Etienne Didot, får en sån här träff – då känns det som att det mesta är möjligt.
Färglatt i Bordeaux.
Franska domare som ger sig på spelare har vi sett förut den här säsongen. Helgen gav en redig obstruktion från domare Gautier på Bordeaux normalt hårdföre dansk Lerager. Lite väl magstarkt även för Gautier som själv blåste av spelet efter påhoppet.
Ett kokande Stade Vélodrome, en galen intensitet, stolpskott och en skotsk domare nog dömde i ett parallellt universum. Publiken lyfte fram Marseille som har ett par tår i EL-finalen efter 2–0 mot Salzburg. Bouna Sarr till VM! (som högerback.)
Ett monument i fransk fotboll gick bort i veckan. Henri Michel hade en lång karriär som tränare och förbundskapten, men mest av allt vara han ”FC Nantes” personifierad. Från 1966–1982 ledde han klubben outtröttligt. Michel var spelarsymbolen för tränaren José Arribas ”jeu à la nantaise”, många år innan taktiken återuppfanns och kallades ”totalfotboll” i Ukraina, Holland och på andra ställen.
Lyon – Nantes, 17:00 lördag 28 april, ----
Lyon stormar fram och jagar CL-plats och tidigare så stabila Nantes håller hastigt men olustigt på att slarva bort sin chans till Europa League. Därför håller vi ett extra öga under lördagseftermiddagen.


Disciplinnämndens beslut: tre matcher för Lopes


- Lyon har vunnit sina sex senaste ligamatcher.
- Dimitri Payet har hittills varit inblandad i åtta mål (fem assist, tre mål) under den pågående utslagsfasen i EL. Flest av alla.
- Caens Damien Da Silva gjorde sitt tredje självmål för säsongen mot Metz (1-1).

- John Cederblad

SvenskaFans.com2018-04-27 09:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)