VV - Ibrahimovic på väg tillbaka till fotbollen

VV - Ibrahimovic på väg tillbaka till fotbollen

Conquistadoren överkörd, Everton har vaknat, Tottis intervju och Grönland väntar på er.




Nu är det inte frågan "om" Erik ten Hag får sparken, snarare "när". Den här säsongen skulle ju Manchester United utmana om titeln. Istället har vi fått se en katastrofal säsongsinledning av denna anrika klubb. United blev utspelade och utslagna ur cupen i veckan och i ligan ligger man på en åttonde plats med 15 poäng och 11-16 i målskillnad efter 10 omgångar.

Old Trafford brukade ju vara ett fort, en plats dit man som motståndarsupporter var livrädd för att åka till. Den här säsongen har det sett ut såhär:
  Tittar man dessutom på de två segrarna som kom så var det med nöd och näppe de vann mot både Köpenhamn och mot Brentford. Och tidigare möten mot Nottingham och Wolverhampton har också varit kontroversiella och knappa segrar. Något är helt klart ruttet i Manchester.

Nu väntar förvisso en något, på pappret, lugnare period med Fulham, Köpenhamn, Luton och Everton på pappret. Så kanske kan ten Hag få lite arbetsro framöver, eller så blir den närmsta veckan den som verkligen sätter sista spiken i kistan.

Everton har, efter en katastrofal inledning på säsongen, börjat hitta rätt.


Det är inte bara Manchester United som har problem på hemmaplan. Chelsea verkar helt ha glömt bort hur man vinner på Stamford Bridge.
  Brentford åkte dit och vann för andra gången under 2023 på samma arena och har därmed fler segrar på Chelseas hemmaplan än vad Chelsea har!



Manchester City vann derbyt på ett ovärdigt enkelt sätt. De fick till och med en straff, något som inte hänt på 27 år.
 

Neil Warnock var Neil Warnock när han gick loss på Manchester United efter cupförlusten mot Newcastle.


Blackburn, småbittra över att det inte används VAR i ligacupen där de förlorade mot Chelsea på bortaplan.


Swing it, baby... swing it!



Måndag 21.00: Tottenham - Chelsea
Hett derby och extra hett med tanke på att Mauricio Pochettino numera sitter på Chelseabänken.


Bob Paisleys vackra avsked




- Henrik Örtenvik




Vi väntade väl bara på den dagen det skulle komma.
När Zlatan skulle återvända till fotbollen på något sätt.
Nu verkar det vara nära att han får en roll i Milan. Frågan är kanske mer vilken. Vad säger ni?


Atalanta krossade Empoli borta i Serie A  med 3-0 och Gianluca Scamacca gjorde sitt bästa för att förnedra klubben från Toskana:
 

Graeme Souness gör sitt starkaste avstamp i Sampdoria:

Juventus gjorde mål i första halvlek mot Hellas Verona - trodde man.
Kontrollrummet hade upptäckt en offisde däremot.
En riktigt fet sådan.
  Hellas Verona höll 0-0 långt in på stopptid men i den 97:e minutern gick det inte längre och Juventus kunde ta hem en rättvis seger.



Visslingar och burop väntade Romelu Lukakus återkomst till San Siro:
Blev dock inte riktigt som de tänkt. De flesta pipor muddrades bort innan de kom in och effekten uteblev - kanske också mycket för att Big Rom inte hade bollen särskilt ofta.


"När du gick ut på plan, ville du krossa världen. Nu struntar de väl i derbyt"
ur Francesco Tottis intervju i Corriere dello Sport. Nog längtar man tillbaka lite grann...


- Nicoló... serio?
 

Ingen, antar jag. Belgaren Charles De Ketelaere gör nog sitt bästa...

"De tar allt vi har"
Fritt översatt av Corriere dello Sports huvudribrik i fredagens tidning där de målar upp en dyster bild där de ser att Saudi Arabien och den Saudiska ligan smular sönder calcion med att vara ute efter tränare och spelare.
Men inte bara det. Allt arrangemang runt fotbollen i Italien är snart i saudiska händer. Sponsorerna, biljettförsäljningen, säkerhetssystemet. skriver Chiara Zucchelli i tidningen.


"Vi mäste göra något idag åt det. I morgon är det försent"

Inget varar för evigt, säger jag.


Fiorentina-Juventus 
Klassiskt hatmöte (för Viola) på Artemio Franchi
Söndag 5 november 20.45


"Jag ser en röd linje" - Rödsvarta röster om Milan





Efter den vecka vi har haft går det inte att blunda för El Clásico som den allra största snackisen. Trots att Barcelona i det stora hela var det bättre laget kändes det som att någonting saknades hos katalanerna. Någon form av X-faktor i form av en brittisk mittfältare kanske? Huvvaligen så bra han är den där Jude Bellingham. Jag tror aldrig jag sett någonting liknande vid hans ålder, i den positionen, i den här ligan och i den där klubben. Att han som 20-åring (!) kliver in i sitt första El Clásico och självmant är tungan på vågen mot självaste Barcelona är svårt att ta in. Med sina tolv insläppta mål i ligan har Barca redan släppt in lika många mål som man gjorde först i maj förra året. Vid det här laget ifjol hade man släppt in fyra mål.

Real Madrid känns förnärvarande tyngre än Barcelona och även om spelet inte alltid stämmer för Los Blancos har de en högsta nivå som inget lag kan mäta sig med i ligan. Min spekulation, efter årets första El Clásico, är att ligatiteln kommer att hamna i Madrid men jag är osäker på om det blir Ancelotti eller Simeone som får lyfta den. Real hade stora problem med Atlético när de möttes tidigare i höst och så som Atlético spelat den senaste tiden kan det här bli ett tight race. Atlético må ha en stekhet Antoine Griezmann i laget men inget lag har en Jude Bellingham, förutom Real då. Det blir intressant att se om han redan är mogen att leda världens största fotbollsklubb till en ligatitel redan nu.
Världens hetaste fotbollsspelare månne? Och världens kyligaste manager?
Både en miss av mig och förmodligen av många andra. Visste ni att det finns en klubb som heter CD Hernán Cortés från Don Benito? Förmodligen inte, det är ett amatörlag i den lokala sjätte divisionen i Badajoz. För den historieintresserade känns nog Hernán Cortés igen eftersom det var den initiala conquistadorerna av Aztekriket i dagens Mexiko för cirkus 500 år sedan. Känd för sin diplomati och hänsynslöshet vände han ursprungsbefolkningen mot varandra och var med i uppbyggnaden av det som skulle bli starten på koloniseringen av Amerika. Märkligt kan tyckas att en klubb är döpt efter honom samtidigt är det inte helt förvånande eftersom han, och hans jämlike Francisco Pizarro som var conquistadoren bakom Inkarikets fall, står som statyer och hedras i såväl Spanien som i den nya världen.

”Sluta med historielektionerna nu och berätta varför detta är relevant?”. Ja, det kan jag göra. CD Hernán Cortés torskade med 12-1 i Copa del Rey i onsdags mot Real Betis. Så det så.


Det vackra med Copa del Rey när två världar möts.
Girona vann i fredags mot Celta Vigo men det var sannerligen med en hårsmån. Faktum är att de lika gärna hade kunnat förlora mötet med galicierna efter att Celta tagit ledningen sent i matchen innan domaren valde att döma bort målet för förseelsen nedan. Rafael Benitez var i vanlig ordning förbannad på domarna och VAR-rummet samtidigt som han menade att Gironas målvakt Paulo Gazzaniga filmade. Ingenting tycker sig gå Benitez, Starfelts eller Swedbergs väg i ett Celta som fortsatt ligger under strecket. Bättre går det dock för Girona som är delad etta med Real Madrid.
”Jag var på en Halloweenfest på en nöjespark en gång i Madrid men så småningom blev det så varmt med min mask på att jag var tvungen att ta av mig den. Det var ett misstag. Folk jagade mig och bad mig om foton till den grad att jag behövde gömma mig i skräckhuset”, sa Koke angående sina Halloweenminnen.


I helgen blev det ett mål och en assist för Isco när hans Real Betis sent avgjorde mot Osasuna. Isco ser ut att vara bättre än någonsin, trots sitt långa speluppehåll innan han kritade på för de grönvita, och har blivit utsedd till matchens lirare 7 av 11 (!) matcher i ligan.


Det var celebriteter på läktarna i helgens El Clásico. Barcelona, i samband med sina sponsorer Spotify, ordnade att självaste Rolling Stones var på plats. Dagen till ära, vilket jag skrev om för några veckor sedan, bar Barcelona Tongue & Lips-loggan på matchtröjorna samtidigt som samma ikoniska Rolling Stones-logo utgjorde hemmalagets tifo. Mick Jagger och Ronnie Wood såg ut att trivas på Estadi Olímpic Lluís Companys i lördags när Start Me Up spelades inför matchen. Tyvärr slutade det som sagt inte lika väl för laget som bjöd in dem.
Just att Rolling Stones var på plats, samtidigt som Barcelona torskade, var något vissa kunde gotta sig åt i efterhand.
Förra veckan skrev jag om rasismen på Ramón Sánchez Pizjuáns läktare riktat mot Vinicius Júnior. För några veckor sedan skrev jag om rasismen riktad mot samma spelare på Mestalla i maj där förhör senaste månaden har hållits. Nu är det tyvärr dags igen. Under El Clásico ska rasistiska glåpord ånyo riktats mot Real Madrid-stjärnan. Till skillnad från i Sevilla och i Valencia har dock inte personerna i fråga identifierats i Barcelona ännu. Under Ballon d’Or-galan (en gala jag ser som överflödig i många avseenden) blev Vinicius prisad för sina insatser att hjälpa utbilda mindre priviligierade barn och ungdomar i Brasilien.

I samband med detta påvisade också Didier Drogba att en del av priset också tillägnas Vinicius kamp mot rasismen, varpå videos visades kring detta. En av dessa videos innehöll Valencia, något som stadens tidning Superdeporte gav sig på. Superdeporte har tidigare porträtterat Vinicius som Pinocchio för att han ljugit om den utbredda rasismen på Mestalla och har nu ånyo karakteriserat brassen som en lögnare och att han uppenbarligen gör allt för att smutskasta Valencia.
Förra veckan gjorde Real Betis klart med greken Sokratis Papastathopoulos. Med sitt förflutna i Arsenal har mittbacken nu också återförenats med sin tidigare försvarskollega Héctor Bellerín.
Ilkay Gündogan var minst sagt besviken efter El Clásico-förlusten och anklagade, i intervjun efter matchen, sina lagkamrater för att inte vara nog besvikna med torsken. Uppfriskande att lyssna på.
Som vanligt många fina matcher som stundar i helgen. Tyvärr är det också Champions League (ja, den turneringen känns lika urvattnad som VM, Ballon d’Or och annat tjafs) men ni får hålla tillgodo med La Liga-fotbollen särskilt under lördagen och söndagen. Rafael Benitez riskerar exempelvis att få foten om de inte slår Sevilla med sin relativt nya manager Diego Alonso på lördag. Samtidigt är risken stor att Barca går lottlösa igen då man ställs mot ett mycket intressant Real Sociedad samma kväll. Jag vill också flagga för ett formstarkt Las Palmas mot hyperformstarka Atlético de Madrid redan ikväll. Och på söndagen väntar också Villarreal, som tog första segern på en månad senast, mot Athletic Club som började säsongen bra men som tappat lite. Helgen avrundas med Madrid-derbyt mellan Real Madrid och ett Rayo Vallecano som är obesegrat i sju raka matcher (och vann med 6-0 i cupen).


MQUP #91 – Gündogans tal


- Atlético har bara förlorat 20 hemmamatcher sedan Diego Simeone tog över klubben för tolv år sedan. Cholo blev också utsedd till månadens manager i oktober och firade 450 matcher som manager i klubben i söndags.
- Med sina 38 år och 47 dagar är Luka Modric den äldsta att spela i ett El Clásico. Samtidigt firade han 500 matcher i Real Madrid genom inhoppet och assisten mot Barcelona.
- Samtidigt som Modric blev den äldsta någonsin blev Lamine Yamal den yngsta någonsin att spela i El Clásico med sina 16 år och 107 dagar.
- Carlos Kameni är tillbaka i spansk fotboll igen. Vid en ålder av 39 år har han skrivit på för Antequera CF i Primera Federación (tredje ligan).
- Real Betis Andrés Guardado blev i helgen hedrad av fansen efter att ha blivit den utländska spelaren som representerat de grönvita flest gånger i klubbens historia. 208 matcher har mexikanen nu gjort i den andalusiska klubben.
- 102 assists har Atléticos lagkapten Koke mäktat med efter sin målgivande pass till Morata i helgen. Det gör att Koke nu är den med flesta assists i Atléticos långa historia.
- Getafe vann med 12-0 i veckans Copa del Rey. På elva ligamatcher har de endast gjort 13 mål. Noterbart var att Mason Greenwood stod för två pytsar i 12-0-segern.
- Luis Rubiales är avstängd i tre år efter att FIFA i veckan gett honom hans straff.
- Villarreals uppskjutna match mot Maccabi Haifa spelas bakom stängda dörrar i Cypern i november.


-Daniel Jakobsson




Skulle bli en riktigt het match i Marseille mellan olymplagen Marseille och Lyon.
Av detta blev intet:

 

***
 
Träanre Fabio Grosso skadades svårt av stenkastningen Marseille-fansen gjorde mot bussen .-
"Kunde ha slutat i en tragedi"


Grönland väntar!



Förra VV kunde ni se Celtics "Green Brigade" vifta med palestinska flaggor.
I onsdags stängde klubben av dem från matcherna - både hemma och borta.

Vad ska man säga?
 

Han har acklimateserat sig fint i Turkiet, Mauro Icardi:
 


Groovy! ***
Hur löser man konflikter på bästa sätt? Undrar om det körde den först för att bestämma hur många gånger de skulle köra den.


Tysk fotboll känns otroligt profilstark just nu.
Florian Wirtz i Leverkusen har såklart större klubbar på sig.
 
Ja, pang - så var Bayern ute ur den tyska cupen och Kanes titeljakt har fått sig en törn. ***
***
Efter matchen när spelarna i Bayern skulle åka... * 
Inte bara i tyska cupen som det smäller. 
Superskräll i holländska cupen! Amatörlaget HHC Hardenberg från Tweede Divisie (tredjeligan) slår ut Emil Hanssons Eredivisie-lag Heracles Almelo.



Hela berättelsen om krisen i Ajax


Dortmund mot Bayern München
lördag 4 november 18.30
Telia play

 


- Andreas Mitsis, William Edström, Thomas Pitura Polsk fotboll, Belgisk fotboll.

SvenskaFans.com2023-11-03 11:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)