VV - Isak passerar Zlatan

VV - Isak passerar Zlatan

Legend lämnar Chelsea, Marrottas tur, Xavi stannar, Hrgota målar.



  Spännande att se hur detta blir!


  Bournemouth under Iraola gör en historisk säsong.

Isak slår Zlatans rekord!


  En bild som summerar VAR väl. Våldsam spark i pungen. Rakt framför Oliver. Som inte blåser straff. Hur blev fotbollen såhär?  


  Everton räddar sig kvar i slutet av säsongen.

En legend lämnar Chelsea.


Torsdag 20.30: Chelsea - Tottenham 
Oavsett tabelläge är alltid detta en het match


  Tottenhams stora akilleshäl 

- Henrik Örtenvik
 





Scudettofirnadet 
Här kommer en kavalkad av firandet den 28 april:

Dumfries-Hernandez smackade på varandra strax innan slutsignal i derbyt mellan Inter och Milan.
Båda fick rött kort och Interfans var såklart snabbt framme och tog fram en GTA-bild och och "snyggade till den".
Dumfries tvekade inte att lyfta den vid firandet.
Han ångrade sig och bad om ursäkt till Hernandez 


Det italienska fotbollsförbundet kommer garanterat ge Dumfries böter för tilltaget men hur Theo Hernandez har reagerat på det hela vet vi inte - officiellt i alla fall.


"Vi hade tur att inte värva Lukaku"
Vi fortsätter med Inter...  
Sportdirektören Guiseppe Marrotta intervjuades såklart flitigt efter scudetton då han är en av de absolut viktigaste kuggarna i titeln.
En av anledningen säger han är laget hade tur - att de inte värvade Romelu Lukaku.
Belgaren nekade Inters bud då laget tänkte bygga upp med honom och Lautaro (igen!) på topp.
Thuram kom in i stället och Lukaku har gjort sig en rätt blek figur i Roma.


Lite sött ändå...
 

  

...som i fröken.
För första gången i historien är alla domare i teamet kvinnor.
Äran fick de i matchen mellan mästarna Inter och Torino.
 



'Vi tittar till Serie B den här gången. 
Cosenza slog Bari hemma med 4-1 och Caló frispark till 3-1 var matchens delikatess
.

Det var en otroligt viktig sexpoängsmatch där båda lagen riskerade att åka ur. Hemmalaget kom nu upp i 42 poäng med tre omgångar kvar och är ändå inte helt klara.
Bari - som var nära att gå upp förra säsongen - ligger nu på nedflyttningsplats med 36 poäng. En poäng efter en trio på 37 poäng. Knallhårt alltså och de klassiska 40 poängs räddningen kanske inte en hjälper i år.
Det svänger fort för familjen De Laurentiis - som äger både Napoli och Bari. Succé förra säsongen och fiasko nära i år.


Venezia i Serie B vända hemma mot Cremonese i sexpoängsmatchen som gav dem ett stort steg att kunna ta en direktplats till Serie A igen efter två års uppehåll.



...och det med en hel hög av nordiska spelare.
Joronen och Pojhapalo från Finland, Gytkjaer och Kofod Andersen från Danmark och islänningarna Ellertssen och Bjarkason.
Nordens Venedig...


Tack och hej Salernitana.
Efter 3-0 förlust borta mot Frosinone så blev det helt klart att laget får ta nya tag i Serie B i stället.



Empoli vs Frosinone - kan inte bli mer provinsmatch än så. 
Båda lagen står på 31 poäng - två från nedflyttning. Kan någon av lagen ta ett stort steg mot räddning?
Sändag 5 maj 15.00


Mästare gör det mästare gör. Om Inters match mot Torino.


- Johan Stistrup



Det var i samband med att förra veckans viktigaste kom ut som jag skrev lite kort om att Xavi Hernández ryktades stanna kvar i Barcelona trots att han tidigare under säsongen förklarat att han velat lämna klubben. Orsaken till att han ville lämna hade bland annat med att göra att han ville klubbens bästa och att klubben skulle må bra av ett managerbyte. Därför var förra veckans rykten något oväntade och än mer oväntat var det när Xavi, bara dagar efter förlusten i El Clásico, bekräftade att 44-åringen stannar i Katalonien. Klubbar som Ajax och Manchester United hade ryktats varit intresserade av Xavis managergärning men de får alltså leta vidare.

Detta betyder också att en del förutsättningar inom laget förändras. Särskilt tydligt kan det bli med Rafael Márquez som i dagsläget rattar Barcelonas b-lag och som enligt rykten fört samtal med Laporta och ledningen om att ta över efter Xavi i sommar. Mexikanen uppges ha blivit överraskad av att Xavi stannar och förväntas därmed lämna klubben i något av en protest. Även Hansi Flick, som också var en kandidat att ta över efter Xavi, sägs vara förbannad över det hela. Xavis val att stanna verkar också påverka en del av spelargruppen. Sergi Roberto kan, enligt senaste rön, erbjudas ett nytt kontrakt nu samtidigt som Iñigo Martínez och Héctor Fort kan dra nytta av situationen och stanna kvar i klubben. Mer osäkert verkar det dock vara för Vitor Roque som rapporterna säger ha trott att ett managerbyte skulle ge honom en nystart i klubben.
Fridolina Rolfö och hennes lagkamrater har nått en ny Champions League-final efter att ha slagit ut Chelsea.
Derbyn är alltid speciella och särskilt så när Real Betis och Sevilla ställs mot varandra. I helgen var det dags igen och för fjärde gången i följd slutade mötet oavgjort. Stämningen är alltid något särskilt när dessa två lag drabbar samman.
Många pratar om honom som en av de vassaste mittbackarna i ligan och eventuellt världen men statistiken är inte alltid smickrande för Ronald Araújo.
– Allt jag kan säga är att spelaren som tappade bollen (Tchouameni) stod och sov. I Champions League blir inte sådana mål bortdömda.

Det har den här säsongen varit ett enormt fokus på domarkåren i Spanien och särskilt så när det gäller Real Madrid. Många klubbar, supportrar och utomstående har noterat att många oklarheter verkar gå åt Reals håll denna säsong. Citatet ovan är från i fredags från Take Kubo som beklagade sig över nivån när Real Sociedads mål blev bortdömt och La Real i slutändan gick på en nit hemma mot El Real. Sociedads manager Imanol Alguacil sa efter matchen att han håller med Take Kubo till 100% men att han inte vill tala om domarna.

En sak som varit bestående under den här säsongen är att Real Madrid, via sin egen tv-kanal, kablat ut domarnas misstag under säsongen innan Real ska spela match. Man har alltså inför varje match satt press på domarkåren inför matcherna och huruvida det haft en påverkan eller ej är oklart. La Liga-bossen Javier Tebas har varit tydlig med att det Real håller på med i sin tv-kanal är högst omoraliskt och att det inskränker domarnas integritet. Någonting märkligt har det dock varit den här säsongen eftersom flertalet oberoende klubbar visat sitt missnöje med just Reals stora fördelar av domarna säsongen 2023/24.


Veckans boss måste förstås vara Villarreals Àlex Baena som inte bara stod för ett hattrick i assists mot Rayo utan även bjöd på en del delikatesser under matchen. Han ryktas nu för övrigt med en flytt till Barcelona då han har en utköpsklausul i sommar á 60 miljoner euro.
Denna vecka har minnet av Tito Vilanova haft en central roll i Spanien. I torsdags var det tio år sedan den tidigare Barcelona-managern avled efter en kamp mot cancer.
David Silva var på plats på Anoeta i fredags när Real Sociedad och Real Madrid möttes. I samband med det blev mittfältaren omfamnade av såväl spelarna i La Real som El Real innan avspark.
Det star nu klart att UD Almería kommer att spela i Segunda División nästa säsong. Den andalusiska klubben var det lag som spenderade näst mest av alla spanska klubbar i somras (endast Real spenderade mer) men har inte alls fått valuta för pengarna. Man avrundar säsongen som ett av de sämsta lagen någonsin i La Liga och på vägen har man slagit flertalet negativa rekord, exempelvis längst streak utan att vinna en match. Sällan har ett lag så välförtjänt degraderats och frågan är hur lång tid det tar innan vi ser sydöstkustlaget tillbaka i den högsta serien.


Ett stycke Messi-magi från 27:e april 2011.
I helgens match mellan Atlético de Madrid och Athletic Club hyllades Raúl García av supportrarna på Wanda Metropolitano efter förra veckans besked om att legendaren lägger skorna på hyllan. Ett fint ögonblick för den rutinerade mittfältaren som haft en tuff fotbollstid bakom sig. Dessvärre för honom och Athletic gick Atlético segrande ur bataljen i Madrid och har därmed tagit ett enormt grepp om den sista Champions League-platsen.


En av de största profilerna i La Liga de senaste femton åren har valt att lämna barndomsklubben Athletic Club i sommar. Iker Muniain har vuxit fram till att bli en form av institution i den baskiska föreningen och han gör därmed Raúl García sällskap ut genom dörren när säsongen avrundas. Den nu 31-årige yttern har fått sparsamt med speltid i Athletic den här säsongen och han har faktiskt bara startat tre matcher i ligan. Det är alltid vackert med fina slut och nog kan man säga att Athletics lagkapten fick ett sådant med tanke på Copa del Rey-guldet häromveckan. Det är än så länge Muniains enda stora titel i karriären, trots 558 matcher i Athletic.
Ny vecka och ny rasistskandal i Spanien. Denna gång i riktning mot Nico Williams. Det var några Atlético-supportrar som gjorde de numer sedvanliga rasistiska gesterna och glåporden i riktning mot Athletic-spelaren. Nico svarade genom att göra mål och fira genom att visa sinhudfärg. Som Williams själv sa efter matchen: ”Det är inte normalt att bli förolämpad bara på grund av din hudfärg”.
Det stundar gigantmöte redan ikväll när Real Madrid och Bayern München gör upp i den ena Champions League-semifinalen. Icke att missa. Ligan börjar mer eller mindre sätta sig och särskilt fokus är nog på de få Europaplatser som finns kvar att spela om och om vilka två lag som gör Almería sällskap ned till Segundan. I skymundan slåss också katalanerna Girona och Barcelona om andraplatsen som säkrar en biljett till den spanska supercupen nästa vinter. Sist de möttes charmade Girona hela världen med sin fotboll och man utklassade Barcelona på bortagräs. På lördag ställs lagen mot varandra igen och det kan nog avgöra en hel del i kampen i toppen.


El Gran Derbi: Slaget om Sevilla


- Med sitt hattrick i assist mot Rayo Vallecano toppar Villarreals Àlex Baena assistligan med tolv målpassningar.
- Mot Sevilla blev Isco för 18:e (!) gången utsedd till matchens lirare den här säsongen.
- Sevillas Kike Salas var den yngsta Sevilla-spelaren som gjort mål i ett derby sedan Federico Fazio 2008.
- Valencias lag mot Barcelona under måndagen var det yngsta laget som startat en La Liga-match sedan säsongen 2005/06. 22 år och 198 dagar var genomsnittet på startelvan.
- Deportivo Alavés firade i helgen sin arena Mendizorrotza som fyllde 100 år gammal.


-Daniel Jakobsson




Vem blir Bayern Münchens nästa tränare? Mycket pekar på Ralf Rangnick som har erbjudits ett kontraktsförslag.


Leverkusen gjorde det igen. Underläge med 0-2 hemma mot Stuttgart, men i den sjätte tilläggsminuten kvitterade Andrich och därmed är de nu uppe i 46 matcher raka utan förlust varav många räddade poäng har kommit i slutet av matcherna.



I den 94e minutern pekade domare Harm Omers på straffpunkten för Schalke 04 och delade samtidigt ut ett andra gult till Quarshie i Düsseldorf. Efter VAR-granskning drogs beslutet tillbaka och matchen slutade 1-1. För er tysktalande finns här en artikel där Omers talar ut om beslutet.

Branimir Hrgota blev tvåmålsskytt mot Wehen Wiesbaden i helgen när hans Greuther Fürth vann med 5-3. 

RB Leipzig tog ett jättekliv mot Champions League nästa säsong då de hemmaslog Dortmund med 4-1. Skulle Tyskland få fem platser i nästa säsongs upplaga är både de och Dortmund redan klara, men oavsett så är RBL fem poäng före Dortmund på femteplatsen med tre omgångar kvar. RB Leipzig har åtta segrar på de tio senaste omgångarna och har verkligen hittat formtoppen inför säsongsavslutningen.

Bochum tog sin första seger sedan 18 februari då Hoffenheim hemmaslogs med 3-2 och därmed befinner de sig på säker mark. De har två poäng ner till Mainz på kvalplats och möter i helgen tabellgrannen Union Berlin.

Aymen Barkok som är utlånad från Bundesligalaget Mainz till Hertha BSC misshandlades i helgen på en klubb. Vad som föranledde det är ännu inte känt, men i söndags genomgick han en lyckad ansiktsoperation.

Wolfsburg har under 2024 fallit som en sten genom tabellen då de inledde med en seger på 13 matcher, men har nu tagit två raka segrar. I helgen låg de länge under med 1-0 borta mot Freiburg, men ett rött kort för hemmalaget bjöd in dem i matchen. Först kvitterade Arnold i den 82a minuten innan Sallai missade en straff för Freiburg och Lacroix nickade sedan in segermålet för Wolfsburg. Därmed tog de ett jättekliv mot nytt kontrakt.

Patrick Herrmann kom till Mönchengladbach som 17-åring från Saarbrücken och debuterade för seniorerna i januari 2010 mot Bochum. Efter säsongen hänger han upp skorna och sätter sig i gungstolen på verandan. Han har gjort 418 matcher för ”Die Fohlen” samt två landskamper för tyska landslaget.

Lars Ricken som gjorde över 400 matcher för Dortmund och minns mest för 3-1 målet i CL-finalen mot Juventus 1996/97 blir ny sportslig ansvarig i Dortmund vilket innebär att Sven Milsintat blir teknisk direktör och Sebastian Kehl stannar kvar som sportchef.

Marvin Plattenhardt återvände till Olympiastadion i fredags första gången efter att han lämnade klubben i somras. Han har fortfarande inte hittat någon ny klubb, men fick sin avtackning först nu. Detta får mig att minnas när han sköt kvar oss i Bundesliga för två år sedan i kvalet mot HSV.

I veckan spelas den första semifinalen i Champions League. På tisdag tar FC Bayern emot Real Madrid och dagen efter tar Dortmund emot PSG. Leverkusen åker ner till Rom för att möta Roma i deras första möte i Europa League.

Helgen inleds med derby mellan HSV – St. Pauli. Vinner St. Pauli är de klara för Bundesliga nästa säsong. Sensationslaget Ulm blir vid seger mot Viktoria Köln klara för Zweite vilket skulle vara en stor skräll då de är nykomlingar i Dritte den här säsongen. Helgen avslutas med ett nervigt bottenmöte mellan Union Berlin – Bochum.


Stor genomgång av Herthas trupp och ledarstab inför nästa säsong i delarna 3. Del 1 del 2 och del 3 kan läsas här.


- Harry Kane har gjort 35 mål i ligan och frågan är om han lyckas tangera Lewandowskis rekord på 41 mål från säsongen 20/21?

- Ulm och Leverkusen är de enda lagen i de tre högsta divisionerna som inte har förlorat under 2024.

- Alemannia Aachen är tillbaka i den tyska proffsfotbollen efter elva raka säsonger i Regionalliga. Den här säsongen har de ett publiksnitt på 19 196(!). Imponerande och de är varmt välkomna tillbaka.  


- Joakim Sparr

SvenskaFans.com2024-04-30 12:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)