VV - Napoli mästare igen efter 33 år

VV - Napoli mästare igen efter 33 år

Mbappés kör en fräckis, Klopp skämmer ut sig, Mourinho myggar på och Benzema hattrickar.

Det finns lite olika sätt att se på det här. Spontant tänker jag ju att han driver med pressen. Han testar dem. Ser vilka rubriker det blir. För "Big Sam" må vara en tränare som historiskt sett är duktig på att rädda klubbar i knipa. Men att ens nämna sitt namn i samma mening som Pep Guardiola utan att börja asgarva... det kräver hur som helst BIG BALLS.

Sam Allardyce är tillbaka i Premier League och nu i Leeds United i alla fall. En sak kan vi i alla fall konstatera: sista omgångarna kommer bli extra intressanta med honom istället för anonyme Javi Gracia.

Jurgen Klopp skämde (för vilken gång i ordningen?) ut sig på Anfield och betedde sig riktigt illa mot domarna. Då klarade sig ändå Liverpool undan en straff och Diogo Jota fick gult kort för det rödaste kortet vi sett den här säsongen (rakt framför domaren dessutom)
 
Frankie fortsätter att bygga sin legacy som topptränare.




Alla de som ifrågasatte Erling Haaland inför säsongen har högst sannolikt gjort allt för att radera alla digitala spår.

Alltid fint att se klubbars sociala engagemang. 

Arsenals damlag har haft otrolig otur med knäskador den här säsongen. 


Fina klassiska Ipswich Town är tillbaka i The Championship. Det ger oss anledning att återigen titta på det här roliga klippet.
 


För första gången på över 20 år så halkar anrika klubben Reading ner till Englands tredjedivision.


Söndag 17.30: Newcastle - Arsenal
Förra våren spelade Newcastle bort Arsenal från Champions League-platsen. Nu kan de definitivt skjuta bort Arsenal från ligatiteln.


Sammelsurium av känslor

Jag vet inte om man kan kalla det karma. Men denna statistik är ju helt otrolig.

- Henrik Örtenvik








Helgens antiklimax i Neapel när Salernitana kvitterade fem minuter kvar på ordinarie tid och sköt upp scudetton byttes i eufori när Spalletti och hans mannar tog en poäng borta mot Udinese.
Napolis tredje guld och det första utan Armando Diego Maradona (eller ja, han får ju vara med ändå eftersom San Paolo numera är omdömt efter honom).
Grattis Napoli och vi kan väl inte hylla det mer än detta potpurri av klipp från både Udine och Neapel:

Men vii börjar med det snöpliga i helgen:



...och fortsätter såklart på slutvisslan på Dacia arena i Udine:



Ett utsålt Stadio Maradona firade efter scdetton blev klar:
...och på gatan:



Vy över stan efter att domaren i Udine förkunnat att matchen är slut:
 
Inte bara i Neapel firades det. Stor diaspora i norra Italien och även på Inter och Milans heligaste grund festades det:
President Aurelio Di Laurentiis efter guldet:
Säsongen är inte slut än utan det här kommer säkerligen firas matcher över. Napoli tar bl.a. emot Fiorentina på söndag.



Fast helt smärtfritt gick inte firandet i Udine. Hemmafansen vägrade se att motståndare intar deras arena och gjorde allt för att frejda sin borg. Vi ska väl inte sticka under stol med att det såklart spelade roll att laget var Napoli. Allmänt mest hatade laget i norra Italien (tillsammans med Juventus).
Jag tror knappt ens de hade gjort något om det var Juventus som vunnit. 


Inters Calhanoglu gör det han är bäst på...

Tur det var det andra målet i matchen för ni kan sen njuta av resten...


Av någon anledning hamnade jag på en match i Serie D mellan Barletta och Nardó nere Apulien.
Vilken match! 
Toppmatch, underbar plan, sköna mål, utvisningar, stök och bök och allt kändes så som jag vill uppleva fotboll...
Bara häng med!


Båda lagen har för övrigt chansen att ta sig till Serie C.


Det här känns väl som det enda alternativet - Milan Senior

Pang! Försvararen i Monza . Armando Izzo, döms av en domstol till fem års fängelse för att fixat en match 2014 åt camorran.
Själv nekar han till anklagerlserna och kommer att överklaga. Det här var alltså i första instansen och Italien har som i Sverige tre stycken så än är det inte klart.
"Jag spelade inte ens den matchen jag står anklagad för"
 

Jose Mourinho har varit i hetluften bland domarna i Italien.
Nu har han vidtagit drastiska åtgärder för "mobbingen" han tycker han får från dem.
"Jag 'r inte dum, jag måste skydda mig. Jag har nu mer mikrofon på mig på matcherna" Kan vi gissa att den kommer sluta fungera om det är omvänt?


Scudetton är klar och gäller det semifinal i Champions League.
Derby i Milano om den åtråvärda platsen
Milan-Inter 10 maj 21.00



Napoli vann scudetton igen efter 33 års väntan.

- Johan Stistrup


La Ligas president Javier Tebas fortsätter skapa rubriker och göra sig själv mindre och mindre omtyckt i Spanien och bland klubbar och fans. Hans senaste uttalande att han tycker att Spanien inte borde ha sin fjärde Champions Leagueplats då den försämrar turneringen har inte landat superbra i hemlandet om man säger så. 

Vems ärenden går du Tebas? Ligan du basar över eller lockar pengarna från UEFA så mycket mer?



Sevilla gick mot en rekorddålig säsong och låg verkligen inte bra till. Klubben plockade in en återvändade tränare i Sampaoli som haft Sevilla förr med framgång – men utan lycka denna gång. Han sparkades och in kom José Luis Mendilibar istället. Då hände något. Sevilla började vinna, framförallt på bortaplan i ligan, och slog även ut Manchester United för att sig till semifinal i sin egen turnering, Europa League.

Där ligger allt fokus nu då Sevilla i och med förlusten hemma mot Girona kan glömma Europaspel nästa säsong om man inte vinner EL.


Benzema stod återigen för ett äkta hattrick när han i matchen mot Almeria dunkade in sina tre mål i den första halvleken. Dessvärre förlorade Real Madrid sedan i veckoomgången mot Real Sociedad och fick se sig passerade av stadsrivalerna Atlético i tabellen. Med fem matcher kvar leder Barcelona ligan med 13 poäng och kan således ta hem ligasegern i nästa omgång. Då är det derby på bortaplan mot Espanyol. I och för sig en kul match att avgöra på om de inte vill göra det inför hemmafansen i omgången efter istället. Det är mot formstarka Real Sociedad och det är nog inte något Xavi vill chansa på.

Så räkna med att Barcelona vinner ligan nästa helg. Kommande helg spelas finalen av Copa del Rey och således ingen ligaomgång.


Veckans miss går till undertecknad. Jag har en inställning att försöka hitta saker som inte bara involverar storklubbarna. Jag vet, jag kan bli bättre. Men i detta tänk har Atlético Madrid fått vara med för lite i denna artikelserie. Förlåt.

Under onsdagen vann Atlético med 5-1 mot Cadiz. De två första målen gjordes av Griezmann. Laget har gjort 13 mål på de tre senaste matcherna. Men i helgens match, när Los colchoneros också gjorde 5 mål gjordes de av 5 olika målskyttar. Griezmann var inte en av dem. Men hans statistik denna säsong är ändå bäst i ligan. Aupa Griezmann!
 




”Vi hade ingen kontakt med Messi”

OK. Då vet vi. Det Barcelona historiskt kommunicerar ut i samband med värvningar eller interna hemligheter brukar ju ofta stämma överens med verkligheten. Och detta är inte bara Barcelona som gör så ska sägas i sammanhanget.

Men är det bara jag som har svårt att se att Messi spenderar ett par dagar i sin gamla hemstad i ett läge där han möjligen kommer att lämna sin nuvarande klubb utan att någon kontakt mellan klubb och spelare görs?
De må mycket väl vara så men det känns osannolikt. Jag blir inte förvånad om Messi skriver på för Barcelona den 1 juli när transferfönstret öppnar.
 

Ryktena går om att Real Madrids tränare Carlo Ancelotti skulle vara på väg att lämna Madridklubben för det brasilianska landslaget. Detta dementerar han i dag men vem vet vad som händer i sommar. Ingen rök utan eld?
 

Lamine Yamal. 15-åringen som debuterade för Barcelona i matchen mot Real Betis i helgen. I och med det blev han den yngsta spelaren att ha spelat en ligamatch för klubben någonsin. Då ska vi även ha i åtanke att under de senaste säsongerna har Barcelona skickat upp flera unga La Masiaspelare som varit och blivit och är profiler i både klubben, ligan och i landslagen. Ta till exempel Ansu Fati, Pedri och Gavi för att nämna några där de två sistnämnda imponerar något oerhört på mig.

Yamal kom inte bara in. Han gjorde avtryck i anfallet och var riktigt nära att faktiskt göra mål i sin debut. Det hade varit roligt och en sådan där saga som skulle berättas i många år framöver när 07:an senare blir mer etablerad. Men håll ögonen öppna redan nu.
 

Förra omgångens tre snyggaste mål enligt La Ligas officiella Twitterkonto. Ja de är alla ruskigt snygga men i mina ögon sticker Marco Asencios mål ut ordentligt. Det målet krigar om säsongens snyggaste mål. Kolla allt från löpningen och passen såklart men sedan nedtagningen och det kyliga avslutet.

Hud=gås!
 

“Can you do it on a rainy night in Stoke?

Klassiskt citat från anglofilerna när La Liga och den spanska fotbollen kommer på tal. “Tvålagsliga etc”. 
Till saken hör att under de senaste två decennierna slår spanska lag allt som oftast ut engelska lag i de europeiska matcherna. Senast i raden både Real Madrid som slog ut Chelsea i Champions League och Sevilla som passerade Manchester United för andra gången i rad och har på de fem gånger lagen ställts mot varandra aldrig förlorat mot United.

Och precis som denna kategori inleds kan även La Ligamatcher vara precis så ovissa som Wolverhamptons, Millwalls eller Stokes matcher på de regniga öarna vid Nordsjön.
 



Den evige och underbara Joaquín byttes in mot Barcelona men fick kliva av ganska snart med en förmodad knäskada. Han fick ett fint mottagande och även sorti där även Barcelonafansen applåderade honom. 
Till saken hör att Joaquín kunde bli störst någonsin där och då genom att slå alla tiders La Ligarekord i spelade matcher. Det innehavs av Andoni Zubizarreta som spelade 622 ligamatcher. Joaquín stod på 616 och behövde spela samtliga sju resterande matcher för att nå 623. Nu ställer skadan till det för 41-åringen men visst hoppas man att han blir hel och kan slå rekordet.






Lördagen den 6 maj kl. 22.00, Copa del Reyfinalen mellan Real Madrid och Osasuna.


Vad är bättre än krönikor på SvenskaFans? Skriva om entusiaster och med mycket känslor. Det är svårslaget och en stor hyllning till alla skribenter som skriver krönikor om sitt lag, oavsett sport, liga eller klubb!

Vi på Spanienredaktionen har lyxen att ha en av dessa duktiga krönikörer i Niklas Hermansson, som bekant har sympatier med Valencia, men trots det skriver oerhört bra med träffande analyser.

Här är hans senaste krönika om säsongen som går till historien som en av Valencias sämsta någonsin.




- Jens Kassnert






Vilken pärla Sebastian Milewski i Arka får:

Gäller och kolla på två saker samtidigt - visslan och Kylian Mbappé:



Vad hjälpte det. Laget förlorade hemma mot Lorient och den utlovade semastern uteblev - vilket Messi sket i och stack ändå.


Ja, det är turbulent i Paris St-Germain. Fansen börjar protestera mot de stora stjärnorna - främst Neymar och Messi men också president Nasser Al Khelaifi och kallar dem legosoldater som inte har hjärta i klubben (?!).  ... och utanför Neymars hem i Paris: Bland annat har en del supportrar sagt att ledningen i klubben bett dem skriva gott om det för betalning.
Om det finns någon grund för det vet vi inte hursomhelst är det stökigt där.
I ligan leder det bara med fem poäng och den givna trofåen är långt ifrån klar.
Uttåget ur Champions League spelar såklart också stor roll i det hela.
Lägg då där till att deras tränare Christophe Galtier är anklagade för rasism under sin tid i Nice


Polsk cupfinal mellan Legia och Rakow - matchen slutade 0-0 men...
  Det hela fortsatte även efter matchen då Legia vunnit på straffar efter 0-0 vid full tid:
 

Då var den lilla hyllningen från Radnicki Nis fans bättre av de åtta barnen som dödades i Belgrad:

Det här med domare som förklarar saker känns alltid tryggt.
Här är Ligue 1 domaren Jeremie Pignard som förklara en situation:

Många klubbar drar sitt strå till stacken för en bättre vård.
  På initiativ av Go Ahead Eagles lagkapten Bas Kuipers kommer spelarnas matchtröjor från helgens möte med FC Groningen auktioneras ut för att samla in pengar till hjärnforskning. I höstas avled Kuipers pappa efter två hjärnblödningar.


Toulouse vinner franska cupen mot Nantes - men får de spela i Europa?

Dinamo Zagreb säkrade ligatiteln.



- William Edström, Andreas Mitsis, Erland Jacobsen, Thomas Pitura
 

SvenskaFans.com2023-05-05 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)